Історичні пісні «Чи не той то хміль?» та «За Сибіром сонце сходить»

Про матеріал
Презентація містить аналіз історичних пісень «Чи не той то хміль?» та «За Сибіром сонце сходить»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні пісні «Чи не той то хміль?» та «за Сибіром сонце сходить»

Номер слайду 2

 Історія написання твору «Чи не той то Хміль?»Записано цю пісню в 50-х рр. XIX ст. в Галичині. У бою під Жовтими Водами в травні 1648 р. українські війська під керівництвом Богдана Хмельницького здобули першу велику перемогу у Визвольній війні 1648-1654 рр., яка й оспівана в пісні. Золотий Брід, Золота Вода - поетичні назви урочища Жовті Води.

Номер слайду 3

Тема твору: Оспівування мужності, героїзму, винахідливості Б. Хмельницького - видатного українського гетьмана, його прагнення здобути волю і щастя народу в боротьбі з ляхами.

Номер слайду 4

Ідея твору: Уславлення Б. Хмельницького народного ватажка, талановитого полководця, мудрого державного діяча.

Номер слайду 5

Композиція. Експозиція: розповідь про Б. Хмельницького, порівняння йогоз хмелем. Зав'язка: застереження гетьману перед битвою з ляхами непити Золотої Води. Кульмінація: перемога над ворогом. Розв'язка: «Утікали вражі ляхи...».

Номер слайду 6

Художні особливості пісні: Метафори: «Хміль в'ється, грає, кисне», «становили хати». Eпітети: «Золота Вода», «хороша врода». Гіпербола: «Гей, поїхав Хмельницький К Золотому Броду, - Гей,не один лях лежить Головою у воду». Повтори: «Чи не той то хміль?», «Ой, той то Хмельницький», «...вражі ляхи». Риторичні запитання: «Що коло тичини в'ється?», «Що по ниві грає?», «Що у пиві кисне?».

Номер слайду 7

«за сибіром сонце сходить»Тема: розповідь про Устима Кармалюка, який після повернення із Сибіру продовжує захищати інтереси простого люду від «владик».Ідея: возвеличення прагнення народного месника боротися за волю, справедливість; надавати допомогу тим, хто її потребує. Статуя Устима Кармалюка в м. Летичів

Номер слайду 8

Художні особливості пісні (Частина 2): Метафори: «сонце сходить», «прийшла туга до серденька». Eпітети:: «славні хлопці», «хороші хлопці», «світ великий і розкішний»Повтори: «дзвони дзвонять», «нехай….», «світ великий», «при дорозі подорожньою». Риторичні оклики: «Ви на мене Кармалюка, Всю надію майте!», «Як не мае він грошей - Треба йому дати!», «А здорові, хлопці!», «Благослови, отче!», «Світ великий і розумний Та ніде ся діти!», «Нехай мене, Кармалюка, В світі споминають!».

Номер слайду 9

Художні особливості пісні (частина 2): Порівняння: «А мене, Кармалюка, Як звірюку гонять!»Риторичні запитання: «Зібрав собі славних хлопців, - Що ж кому до того?», «Прийшла туга до серденька, Як у світі жити?».

Номер слайду 10

Устим Кармалюк:не має долівболіває за страждання родини, простого людупостійні переслідува-ння владоюрозбійникзбираючи гроші в багатих, роздає бідним - безгрішнийживе в лісі«гонять, як звірюку»

pptx
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
3713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку