Історичні праці про Україну та їхні автори:руський та козацький літописи

Про матеріал
знати: імена руських і козацьких літописців, назви їхніх праць; розуміти: значення для людини пам'яті про власне минуле, минуле народу, правила, якими керуються історики в дослідницькій роботі; поняття «історичний факт», «історичне дослідження», «історичне постаті». уміти: пояснити своє ставлення до історичних фактів і осіб, відрізняти науково-популярний історичний текст від художнього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бесіда: Що таке історичні джерела? Які бувають історичні джерела?Види писемних джерел?

Номер слайду 3

Історичні праці про Україну та їхні автори:руський та козацький літописи

Номер слайду 4

Мета уроку: Основні поняття: історичний факт, історичне дослідження, історичні постаті, літописне зведення «Повість минулих років», « Літопис Самійла Величка»знати: імена руських і козацьких літописців, назви їхніх праць;розуміти: значення для людини пам'яті про власне минуле, минуле народу, правила, якими керуються історики в дослідницькій роботі; поняття «історичний факт», «історичне дослідження», «історичне постаті».уміти: пояснити своє ставлення до історичних фактів і осіб, відрізняти науково-популярний історичний текст від художнього.

Номер слайду 5

«Я зібрав і записав відомості про минулі події ,бажаючи, щоб не опинилися у забутті діяння народів»Геродот

Номер слайду 6

З чого складається історіяІсторичні дослідження грунтуються на документах, створених під час або невдовзі після подій, які вивчаютьІсторичніФактиподія, що відбулася в певний час на певній території.Історичні постаті головні герої історії, які своїми вчинками впливають на хід історії

Номер слайду 7

Хрещення Київської Русі 988 році

Номер слайду 8

Коронація Данила Романовича1253р.

Номер слайду 9

Зустріч княгині Ольги з візантійським імпертором 957р.

Номер слайду 10

Смерть князя Олег в 912 році від свого коня

Номер слайду 11

Літопис  це історико-літературний твір, в якому оповідь велася за роками (в хронологічній послідовності).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Повість минулих літ – найвидатніша історико-літературна пам'ятка Київської Русі. Укладена на поч. ХІІ ст.

Номер слайду 15

Це звід кількох окремих літописів в один «Руський літопис».

Номер слайду 16

«Повість минулих літ» Нестор Літописця є першою його частиною . Оригінал літопису не зберігся, але до нашого часу він дійшов у списках , рукописних копіях

Номер слайду 17

Тема літопису: розповідь про події на Руській землі від 860 р. до 1111р. Мова – давньоукраїнська( мова Київської Русі) Основна увага в творі приділяється політичним та воєнним подіям.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

«Повість минулих літ» - це перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому фоні світових подій. Висвітлює історію й становлення Київської Русі, оспівування безстрашності князів, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов’янської писемності, показує життя різних прошарків населення того часу.

Номер слайду 20

Козацькі літописи це історико-літературні твори другої половини ХVІІ – початку ХVІІІст., присвячені козацьким війнам. Мова більшості літописів – літературна, близька до народнорозмовної.

Номер слайду 21

Козацькі літописціЛітопис Григорія Граб'янки Літопис Самійла Величка Літопис Самовидця

Номер слайду 22

Слави найвидатнішого козацького літописця зажив Самійло Величко.

Номер слайду 23

В літописі він описав найважливіші події від 1648 р. по 1700 р. з історії Національно- визвольної війни й Української козацької держави.

Номер слайду 24

Робота з підручником ( ст.152) Про яку історичну подію йдеться в уривку?Коли вона відбулася?Які деталі в розповіді літописця видалися найцікавішими?

Номер слайду 25

В літописі Самійла Величка вперше в українській літературі подано життєписи гетьманів. Центральною постаттю виступає Богдан Хмельницький.

Номер слайду 26

Це й літопис, й історичний, і художній, і публіцистичний твір…. А насамперед – це витвір духу самого С. Величка, велична пам’ятка, якій немає рівних у тогочасній нашій культурі. В. О. Соболь

Номер слайду 27

Вправа з історичної математики. Підрахуйте скільки років минуло від створення «Повісті минулих літ»Підрахуйте скільки років минуло від створення Літопису Самійла Величка

Номер слайду 28

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Повість минулих літ. Козацькі літописи

Номер слайду 29

Вправа «Мікрофон» 1. Що нового дізналися на сьогоднішньому уроці? 2. Що вас найбільше вразило, здивувало? 3. Що найбільш було складно? 4. Я зрозумів, що?

Номер слайду 30

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати теоретичний матеріал за підручником &21,22

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
31 березня 2020
Переглядів
5793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку