Практичне заняття: Пам‵ятки (пам‵ятники) історіі рідного краю.

Про матеріал
Презентація до уроку 5 класу. Практичне заняття для 5 класу на тему :Пам‵ятки (пам‵ятники) історіі рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України5 клас Автор: Вчитель історії Дмитрієва Тіна Важевна ХЗОШ І-ІІІ ступенів № 36

Номер слайду 2

Тема 4: Історія України в пам‵ятках. Практичне заняття: Пам‵ятки (пам‵ятники) історіі рідного краю. У ході уроку ви: навчитесь розрізняти пам'ятки історії за епохами; дізнаєтесь про різні пам‵ятки (пам‵ятники) міста Харкова, зможете розповісти письмово про пам'ятку історії або пам'ятник у рідному краї, із яким ви ознайомилися.

Номер слайду 3

Пригадайте?1. Що таке пам'ятка історії?2. Чим пам'ятка історії відрізняється від пам'ятника?

Номер слайду 4

Історична пам‵ятка – все, що було створено людським суспільством і дійшло до нас у вигляді предметів. Пам‵ятки історіїОхороняються законом та пов‵язані з важливими для народу подіями або відомими особами.

Номер слайду 5

Пам'ятник — споруда, яка є витвором мистецтва, призначена для увічнення пам‵яті людей і події. Пам'ятникЄ витвором мистецтва Увічнєю пам’ять про минуле Створює образ минулого

Номер слайду 6

ХАРКІВ”Перша столиця”

Номер слайду 7

ЯК З'ЯВИВСЯ ХАРКІВ?Перше відоме історикам письмова згадка про місто Харков відноситься до 1656 року. Офіційною ж датою заснування міста вважають 1654 рік. Але ось єдиної версії ким і як покладено початок одному з найбільших міст України сьогодні не існує. Історики, археологи, краєзнавці та навіть письменники не втомлюються пропонувати власні версії подій більш ніж трьохсотрічної давності.

Номер слайду 8

Найвідоміша легенда про виникнення Харкова пов'язана з Харьком, першим поселенцем. Згідно з цією версією, в середині ХVІІ століття на правому березі річки Харків, біля Бєлгородської криниці (сьогодні - початок вул. Шевченка) виник невеличкий хутір. Заснувала його людина на ім'я Харько, за однією з версій його повне ім'я – Харитон. Пам'ятник засновнику Харкова. Встановлений 22 серпня 2004. року до 350-річчя з дня заснування міста. Розташований на початку проспекту Науки на розі з проспектом Незалежності.

Номер слайду 9

Про найцікавіші пам’ятки Харкова. Почнемо з головної площі міста – площі Свободи. Площу Свободи побудували в ХХ столітті, коли Харків оголосили столицею України (з 19 грудня 1919 по 24 червня 1934 рр). Вона вражає своїми розмірами, будучи шостою в Європі за величиною і дванадцятою у світі: майже 14 гектарів! Тут відбуваються всі головні заходи, концерти, масові свята, ярмарки.

Номер слайду 10

Будівля Держпрому. Про харківський гігант, будинок Державної промисловості на площі Свободи, варто розповісти окремо. Це пам’ятка архітектури, що входить до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Його висота становить 63 метри, а разом зі шпилем-телевежею – 108 метрів. У будівлі 4,5 тисячі вікон, 2 тисячі дверей, 34 сходів.

Номер слайду 11

Ще один цікавий факт, пов’язаний з Держпромом: під час Другої світової війни на верхніх поверхах оселилися мавпи, що втекли із зоопарку. Три макаки начебто вижили, дочекавшись визволення міста. Зараз у зоопарку їм встановлено пам’ятник. Відкриття пам’ятника 22 серпня 2008року, мавпам Гектору, Розі і Дезі, які пережили Велику Вітчизняну війну, приурочене до 65-ї річниці звільнення Харкова від німецьких загарбників.

Номер слайду 12

Харківський «Діснейленд»Центральний парк культури та відпочинку ім. Максима Горького — міський парк Харкова, що розташовується на площі понад 130 га . Був закладений в 1893—1895 рр. і відкритий у 1907 році. В серпні 2012 року парк повторно відкрито після масштабної реконструкції, під час якої парк був сильно перебудований та були замінені всі атракціони.

Номер слайду 13

Пам’ятник великому Кобзареві в ХарковіПам’ятник Т. Г. Шевченку, зведений в 1935 році, вважається найкращим втіленням образу Шевченка в монументальному мистецтві. Висота фігури – 5,5 м, а монумента – 16 м. Поет зображений у дусі соцреалізму: величезна постать борця в оточенні таких же борців за волю, серед яких і герої Шевченкових творів, і символічні селяни, робітники.

Номер слайду 14

Успенський собор. На березі річки Лопань підноситься Успенський собор. Його дзвіницю добре видно з набережної. Собор був зведений в ХVІІ столітті, але багато разів перебудовувався. Храм у стилі пізнього бароко, який ми бачимо зараз, побудували у ХVІІІ столітті.

Номер слайду 15

Покровський собор. Собор Свято-Покровського чоловічого монастиря. Собор є пам’яткою української архітектури ХVІІ століття. Покровський храм – найстаріша зі збережених будівель міста, яка дійшла до нашого часу.

Номер слайду 16

Кафедральний Благовіщенський собор. П’ятиглавий кафедральний Благовіщенський собор вражає своєю величчю. Це найдавніший храм міста. Ще з ХVІІ століття на цьому місці була дерев’яна церква. Собор, який ми бачимо, звели в 1907 році за проектом Михайла Ловцова, який згодом став головним архітектором Харкова.

Номер слайду 17

«Дзеркальний струмінь»Сучасна візитка Харкова – це пам’ятник Перемоги, частіше іменований «Дзеркальний струмінь» або «Кришталевий струмінь». До 60-річного ювілею «Кришталеву хвилю» реконструювали. Фонтан радує водними фігурами і прекрасним підсвічуванням у нічний час.

Номер слайду 18

Пам'ятник першій учительціПам'ятник першій учительці відкрито 4 жовтня 2002 року на території Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Скульптура виготовлена з бронзи та граніту і зображає в натуральну величину вчительку, поряд з якою за партою сидить учениця.

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Підготуйте опис однієї з пам‵яток Харкова на власний вибір.2. Презентуйте підготовлені до уроку доповіді (оформити як реферат, з додаванням фото)

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! ХАЙ ЩАСТИТЬ!

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
8153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку