Історія Бахмутської школи №7

Про матеріал
Бахмутська ЗОШ№7 була побудована за один будівельний сезон (з березня по вересень) і здана в експлуатацію у вересні 1936 року. Перший її випуск було здійснено в 1939 році. В часи Світової війни в приміщенні школи було організовано військовий шпиталь. А в часи окупації Бахмута випускники, педагогічний колектив школи організували партизанський рух, який очолила директор школи Колпакова Олександра Опанасівна.
Перегляд файлу

Бахмутська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7

Бахмутської міської рад Донецької області

 

Історична довідка

Бахмутська ЗОШ№7 була побудована за один будівельний сезон (з березня по вересень) і здана в експлуатацію у вересні 1936 року.  Перший її випуск було здійснено в 1939 році. В часи Світової війни в приміщенні школи було організовано військовий шпиталь. А в часи окупації Бахмута випускники, педагогічний колектив школи організували партизанський рух, який очолила директор школи Колпакова Олександра Опанасівна (Александріна).  Влітку 1943 року Колпакова О.О. та члени її партизанського загону були розстріляні в Часів Ярі фашистами. Сьогодні на споруді школи на згадку цим подіям встановлено меморіальну дошку. Під час звільнення міста від фашистів у вересні 1943 року ЗОШ№7, так як і інші навчальні та адміністративні споруди, була замінована. Завдяки своєчасним діям громади вціліла, і була першим навчальним закладом міста, який відновив свою роботу.

Всього школою керувало 13 керівників. Суттєвий розвиток школа набула при керівництві Аврамова Кліма Івановича, героя Світової війни, Почесного громадянина міста (помер в 2015 році у віці 90 років). Створив творчий працездатний колектив професіоналів, зростив справжніх педагогів: Крапівнер Ява Опанасіївна, вчитель математики, вчитель – методист, Відмінник народної освіти; Гусєва Ангеліна Павлівна, вчитель математики; Пятенко Віра Єгорівна, заступник директора з навчально – виховної роботи, Відмінник народної освіти; Воронятова Лілія Василівна, вчитель математики (померла в 2016р.) та багато інших.

Школа славетна своїми випускниками. Всього за 80 років роботи школи випущено більше 4000 випускників, з них  191 нагороджені золотими (106) та срібними медалями (85). Найяскравіші випускники школи: Євген та Юрій Мартинови – видатні музиканти, гордість Бахмута; всесвітньо відомий режисер Лариса Шепітько та її батьки; Вадим Костроменко, режисер, голова союзу кінематографістів Одеської кіностудії;  Айсберг Роман Юхимович, член – кореспондент національної академії наук Білорусі, доктор геолого мінералогічних наук, професор; Балаздиня Олександр Іванович, доктор фізико – математичних наук, професор кафедри ядерної фізики та космофізики науково – дослідницького ядерного університету МІФІ; Бризгалов Валерій Валентинович, кандидат фізико - математичних наук; Гамаюн Ігор Петрович, доктор технічних наук, професор, декан факультету комп’ютерних наук та програмної інженерії Харківського національого держуніверситету, Зайков Віктор Володимирович, доктор геолого – мінералогічних наук, професор Південноуральського університету, член кореспондент міжнародної академії мінресурсів;  та інші.

Педагогічний колектив школи виховував достойну зміну випускників, які обрали у майбутньому професію вчителя і досягли високих результатів в професії: вчитель української мови і літератури Шендрик Тетяна Миколаївна, директор ЗОШ№10 Говорун Раїса Анатоліївна, багато років була директором ЗОШ№18 Тирінова Людмила Василівна, вчитель математики Лисиченко Тетяна Владиславівна, заступник директора ЗОШ№7 Рукавицина Юлія Володимирівна, кандидат психологічних наук, учитель історії Харківського НВК – гімназії «ОЧАГ» Соломадін Ігор Меркурійович, завідуюча Центром практичної психології і соціальної роботи Управління освіти Докшина Наталя Володимирівна (працювала до 01.09.2016р), та інші. Відомо, що математичний профіль, який впроваджує школа, дав старт біля 50 вчителям математики, які сьогодні працюють в освітній галузі.

І сьогодні школу прославляють її випускники – спортсмени: Семенцова Надія, чемпіон Європи з вільної боротьби; Корунчак Юлія, майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, учасник і призер чемпіонатів Європи, чемпіонатів Світу та Параолімпійських ігор в Пекіні, Бразилії.

Школа була і є стартовим майданчиком для подальшого професійного зростання педагогів, які ще молодими робили свої перші педагогічні кроки: начальник Управління освіти Рубцова Марина Анатоліївна, директор Бахмутської школи – інтернату №1 Старусєва Тетяна Іванівна, директор центру туризму краєзнавства та екскурсій Кучер Валерій Васильович, та інші.

Влітку 2014 року в споруді школи дислокувався батальйон «Донбас». Колектив школи проявив свої найкращі патріотичні якості: створював матеріально – побутові умови для проживання бійців, організовував харчування. Проявив мужність і власним прикладом продемонстрував високий рівень громадянства. Так як громадянське та патріотичне виховання завжди були і залишаються пріоритетними напрямками виховання молодого покоління.

Сьогодні в школі працює молодий і працездатний колектив, який налічує 40 осіб, з них 25 – педагогічні працівники. З 2002 року школа має статус україномовного навчального закладу. Сьогодні в ній навчається 254 дитини в 10-ти  класах. Бахмутська ЗОШ№7 завжди була школою -  родиною, в якій навчались і навчаються поколіннями. 80% членів педагогічного колективу пов’язані зі школою не лише роботою, а й навчанням членів сімей, або самі є її випускниками.  «Школа співпраці, співтворчості, співдружності» – головне кредо великої шкільної родини, яка продовжує розвиватися і досягати результатів на ниві виховання і навчання дітей.

Директор                                                         Т.М.Бєлікова

 

docx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку