Історія і техніки виготовлення листівок.

Про матеріал
Ознайомлення учнів із різновидами листівок та послідовністю технологічних операцій під час виготовлення виробу; навички складання плану роботи з виготовлення виробу, добір необхідних матеріалів із застосуванням методу фантазування.
Перегляд файлу

Урок _______________ 6 клас                                Дата ___________

Тема: Історія і техніки виготовлення листівок.  

Практична робота.  Виготовлення деталей листівки. Копіювання малюнка на основу. Добір матеріалів.

Мета: ознайомити учнів із послідовністю технологічних операцій під час виготовлення виробу; навчити складати план роботи з виготовлення виробу, добирати необхідні матеріали.

Наочність та обладнання уроку:  мультимедійна презентація; технологічні картки, зразки матеріалів, шаблони деталей, копіювальний папір, калька, олівці.

Тип уроку: комбінований

 

Структура уроку

 І. Організаційний момент

Вправа «Позитивне самооцінювання»

Вчитель  пропонує учням презентувати свої кращі риси та одночасно сприяти створенню  позитивного настрою в інших учасників. Умови гри: кожен учасник називає своє ім я та позитивну рису, назва якої починається з першої букви його імені. Наприклад: «Вітаю всіх! Я—Наталія, надійна, наполеглива»  або «Усім доброго дня! Я—Тимур, творчий, толерантний, товаристський» тощо.

 

«Правила взаємовідносин у групі»


 

  •                   Бути активним. 
  •                   Бути щирим. 
  •                   Довіряти іншим. 
  •                   Висловлюватись по черзі. 
  •                   Слухати не перебиваючи. 
  •                   Звертатись по імені. 
  •                   Взаємодопомога - один за всіх і всі за одного.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети:

«Послідовність виготовлення виробу, планування роботи. Добір матеріалів. Виготовлення деталей листівки. Копіювання малюнка на основу.»

ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів                                                                                                                                             1. Що таке листівка?                                                                                                                                                                             2. З чого виготовляють шаблони для листівок?  

IV. Вивчення нового матеріалу.

Є таке чудернацьке слово «кардмейкінг», яке має власне український відповідник – листівкарство. А значить все воно одне – мистецтво власноруч робити листівки. Ми зібрали для вас декілька найпопулярніших технік. Багато хто погодиться з думкою, що листівка, яка зроблена з любов’ю, варте більшого, аніж будь-яка придбана за найбільші гроші світу. Ми покажемо, як виготовляти фантастичні листівки, які захочеться поставити на поличку, аби побачив кожен.

Точна дата появи на світ першої листівки донині невідома. Ще наводять числа 150–200 років назад. Так, за однією з версій, перша різдвяна листівка з'явилася в Англії в 1794 році. Якийсь художник Добсон у вигляді поздоровлення зі святом відправив своєму другові картинку із зображенням сімейства навколо ялинки. Другові це сподобалося, і наступного року Добсон виготовив декілька десятків подібних карток і розіслав їх всім своїм знайомим. А ще через декілька років знайшовся підприємець, що пустив мальовані привітальні картки в продаж.

            Робота з інструкційними картками 

«З чого можна робити листівки?»

Давайте подивимося, які матеріали та інструменти можуть використовуватися при виготовленні листівок своїми руками.

Папір - це основний матеріал, який буде необхідний. Це може бути  картон (білий або кольоровий),  кольоровий папір, фольга, пакувальний папір будь-якої фактури, а також спеціальний папір для скрапбукінгу який відрізняється якістю і різноманітністю візерунків і фарб. Ми можемо підготувати папір своїми руками – це різні способи зістарювання, забарвлення за допомогою кави або чаю, за допомогою бризок фарби тощо.

Елементи декору -  це намистини, бісер, паєтки, ґудзики, шнурочки, стрічки, мережива, тасьма, різні клаптики тканини, пір'я, засушені листя, колоски, квіточки, зерна кави, різні крупи, штучні квіти, тасьма, нитки, тканина тощо.

Інструменти - це клей, двосторонній скотч, ножиці,  степлер, штампи, фігурні дироколи, які  використовуються для прикрашання та оформлення листівок з допомогою витинання фігурних отворів на папері. Дироколи бувають фігурні, бордюрні, кутові, кругові, мультифункціональні.

Мультимедійна презентація                                                                                                    Інтерактивна вправа «Синтез думок».

Завдання для учнів: ознайомтесь із поданим матеріалом на картках (види листівок, призначення листівок) та встановіть відповідність листівок-взірців, розданих вам, до їх призначення.

«Види листівок за призначенням»

Поштові листівки: на лицьовій стороні друкується повноформатне зображення. Зворотний бік призначається для написання повідомлення, адресної зони («Кому», «Куди», «Адреса відправника», «Адреса одержувача») і поштової марки. Якщо листівка не є поштового, місце для адреси та наклейки марки не передбачається.

Вітальні листівки: використовуються для привітань зі святами та іншими подійними датами.

Сувенірні листівки: містять повноформатне зображення пам'ятників культури, музеїв, міст.

Корпоративні (ділові): розробляються з урахуванням фірмового стилю компанії (організації), припускають серійний друк, використовуються для розсилок акціонерам, партнерам і клієнтам в передсвяткові дні з метою зміцнення партнерських відносин.

Рекламні листівки: призначені для реклами продукту. Поширюються безадресним способом (викладка в громадських місцях (кафе, ресторани), вкладка в журнальну продукцію).

Pop-up (об'ємні) листівки: при відкритті видання виходить об'ємна фігура або цілий каскад змодельованих зображень. Дана технологія широко використовується у виробництві книг для дітей.

Листівка-запрошення: обов'язковий атрибут будь-якого урочистого заходу. Містить інформацію запрошувального характеру з особистим зверненням до адресата-одержувача.

 

Підсумок теоретичного блоку. 

Вчитель . Сьогодні вибір новорічних і різдвяних листівок задовольняє вимоги найвибагливіших покупців. І, хоча останнім часом, вітальні листівки втрачають свою популярність, приємно привітати рідних і друзів, котрі не сидітимуть з вами поруч за святковими столами. Ви можете скористатися традиційними листівками. Такі маленькі знаки уваги створять у близьких і рідних вам людей справжній святковий настрій і подарують часточку вашого тепла і любові. Якщо ж знайдете трошки вільного часу, то процес виготовлення вітальної листівки власними руками може захопити вас і надовго стати вашим хобі. Така листівка, заряджена теплом ваших рук, матиме неймовірну енергетику і стане знаком особливої уваги і любові для близької вам людини.

 

V. Практичне застосування учнями знань.

Практична робота. Технологічна послідовність виготовлення листівки

 

Мета: демонстрація методів і технік роботи під час створення листівок ручної роботи

Завдання:

  •                   навчити виконувати основні елементи роботи,   складати сюжетну композицію; 
  •                   сформувати навики  роботи зі спеціалізованими інструментами і матеріалами для  кардмейкінга; 
  •                   узагальнити досвід роботи в різних техніках прикладної творчості; 
  •                   розвинути творчу уяву через виконання практичного завдання;

 

Правила безпечної праці і санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи над листівкою.

1. Ножиці під час роботи класти на столі праворуч, із зімкнутими лезами. Не класти ножиці на підготовлені до роботи волокнисті матеріали.

2. Під час вирізування притримувати матеріали пальцями лівої руки, розміщуючи їх на безпечній відстані від леза ножиць. Передавати ножиці із зімкнутими лезами кільцями вперед.

Правила безпечної роботи під час роботи з клеєм

 1. Клей зберігати в щільно закритій ємності.

2. Брати тільки необхідну кількість клею.

3. Клей наносити щіточкою.

Виготовлення ескізу листівки (за допомогою метода фантазування)

Технологічна послідовність виготовлення листівки

 Планування роботи з виготовлення виробу.                                                                                              Організація робочого місця.       

  1.  Правила техніки безпеки та санітарно-гігієнічні норми при виконанні практичної роботи
  2.   Інструктаж по виконанню вітальної листівки (індивідуальна робота з інструкційними картками). 

Аплікацію для листівок виконують у певній послідовності:

  • Спочатку виконують ескіз у натуральну величину (він не повинен мати дуже дрібних елементів), можна використати малюнки для дитячих розмальовок.
  •  Відповідно до ескізу підбирають матеріали за кольором та фактурою.
  • Із загального малюнка на кальку переносять елементи.
  • Для оздоблювання аплікації можна застосовувати вишивку, бісер, стеклярус, лелітки тощо. При цьому слід враховувати характер узору, композицію і не перевантажувати малюнок зайвими прикрасами. картон і вирізають шаблони. Кожний шаблон підписують відповідно до деталей малюнка
  •  За допомогою шаблонів кожний елемент обводять на відповідній тканині й вирізають заготовки.
  •  Готовий виріб оздоблюють та оформлюють.

 

 Практичні рекомендації: 

  • малюнки повинні бути з великим деталями;
  • перед початком роботи потрібно дібрати фон і фурнітуру відповідно до задуму малюнка виробу.

VI. Підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Злидень Ольга Петрівна
    Вдало дібраний та сруктурований матеріал.Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
1962
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку