Міфи та історія Олімпійських ігор

Про матеріал

Даний матеріал можна використати для ознайомлення з історією Олімпійського руху на уроках фізичної культури або позакласних заходах. Складання тестів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення Олімпійських ігор Як все було?Лоза І. О.

Номер слайду 2

Що таке олімпійські ігри?Олімпійські ігри—це захоплюючі всесвітні змагання, що вражають красою та видовищем.

Номер слайду 3

Існує безліч міфів про виникнення Олімпійських ігор. Олімпійські ігри—загально -грецькі урочистості культового характеру на честь Зевса Олімпійського відбулися в 776 році до н. є. У місті Олімпія на березі ріки Алфей на Пелопоннесійському півострові і проводилися до 5 днів Олімпійські ігри проводились в період літнього сонцестояння. Навкруги міста виростали цілі наметові поселення. Щоб спостерігати за спортсменами, глядачі вщент заповнювали схили пагорбів навколо долини річки Алфей.

Номер слайду 4

З Олімпійськими іграми пов'язано багато легенд. Одна із них розповідає, нібито перші змагання організував сам Зевс на честь перемоги над батьком . Правда це чи ні ? Вперши згадав про Олімпійські ігри Стародавньої Греції саме Гомер у поемі « Іліада». ЛЕГЕНДИ ПРО ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ

Номер слайду 5

Для греків Олімпія була священним місцем. У центрі її здіймається величезний храм. Перед іграми до всіх царств відправлялися посли- спондофори, що оголошували про час відкриття. Від оголошення дати Олімпійських змагань на два місяці припинялися війни між грецькими царствами і встановлювали священне перемир’я — екехірія. Елада ставала священною територією, куди заборонялось входити зі зброєю. І було прийнято рішення , що Олімпійські ігри проводились кожні 4 роки

Номер слайду 6

Легенди про Олімпійські ігри За міфами засновником Олімпійських змагань був Геракл, що присвятив їх Зевсові. Відомо кілька міфів про заснування Олімпійських ігор. Згідно одного, Олімпійські ігри були присвячені Пелопу. Коли участь в них взяв його онук Геракл Тіринфський, ігри присвятили йому . Інший міф, найвідоміший, говорить, що Геракл, завоювавши Еладу після здійснення своїх 12 подвигів, на добуті багатства заснував Олімпійські ігри аби вшанувати свого батька Зевса.

Номер слайду 7

ТАБУ ЖІНКАМЖінкам було заборонено бути присутніми на стадіонах під час проведення Олімпійських ігор. Жінка яка порушила цей закон, могла бути страченою (або продана в рабство). Право змагатися на Олімпійських іграх могли тільки вільно-народжені греки ,які не порушували закон. змагання проводилися на стадіонах. Лише дозволялось бути присутнім на Олімпійських іграх в Стародавній Греції жрицям храму богині Деметри. За легендою лише одній жінці вдалося бути присутньою на змаганнях( переодягнулась у чоловіка), Вона вболівала за сина, подальша її доля невідома.. .

Номер слайду 8

Перші Олімпійські ігри На перших Олімпійських іграх змагання проводилися лише з бігу. Першим чемпіоном з бігу на 190 метрів став пекар Кореб. Згодом до програми змагань додали : Боротьбу, Метання списа , Метання диска , Кулачні бої, стрибки у довжину, а згодом гонки на колісницях . Серед учасників і переможців були відомі вчені та мислителі зокрема Демосфен, Демокріт, Гіпократ, Сократ,Аристотель, Піфагор був чемпіоном з кулачного бою, а Платон— в панкратіоні.

Номер слайду 9

МІФ ПРО ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ Після закінчення Олімпійських ігор вперши в Стародавній Греції проводилися ігри для жінок на честь богині Гери і називались вони «Герії». Жінки змагалися з бігу. Біг на 160 м. Також існують згадки, що Олімпійським іграм передували щорічні змагання жінок з бігу за право стати жрицею храму богині Гери - ГЕРІЇСЬКІ ІГРИ. Коли ахейці принесли культ Зевса як чоловіка Гери, почали влаштувати змагання серед чоловіків. Для жінок в Олімпії проводилися ігри на честь богині Деметри.

Номер слайду 10

Види спорту Олімпійських ігор в Стародавній Греції В перший день проводилися релігійні церемонії , хода між святилищем богів, приносили жертви богам, а судді давали клятву чесно оцінювати успіхи й поразки.. . Основними видами були: Змагання з бігу — відомі від перших Олімпійських ігор 776 року до н. е. та проводилися на 1 стадію (192, 27 м), 2 стадії (384, 54 м) та від 7 до 24 стадіїв. На середніх і довгих дистанціях біг відбувався до поворотного стовпа і назад. Крім того існував біг на 2 стадії в гоплітських обладунках і зі щитом. Боротьба — була введена в 708 році до н. е. і передбачала захвати і кидки. Перемога зараховувалася за трикратний кидок противника на спину. Кулачні бої — відомі з 688 року до н. е. і передбачали перемогу нокаутом чи в разі визнання противником поразки.

Номер слайду 11

Панкратіон — був видом боротьби, введеним у 648 році до н. е., де дозволялося завдавати ударів кулаками, ліктями, колінами і ногами, застосовувати захвати, заломи, викручування суглобів. Бій тривав до визнання одним з бійців поразки, або його недієздатності. П'ятиборство — було введене 708 року до н. е. і включало метання диска, стрибки в довжину, метання списа, біг на короткі дистанції та боротьбу. Правила точно невідомі, але вірогідно відбувалися на вибування учасників, поки не лишалося двоє, які й боролися за нагороду. Перегони на колісницях — відомі з 680 року до н. е. Також згадуються перегони верхи на конях, введені 648 року до н.е.

Номер слайду 12

Та все ж найнебезпечнішим було змагання на колісницях, запряжених четвіркою коней. Необхідно було 12 разів об’їхати арену іподрома. Візник , стоячи на колісниці, правив кіньми. Колісниці шаленою швидкістю мчали і нерідко зачіпаючи за стовп та чужі колеса, та наїзд на розбиті колісниці.

Номер слайду 13

Організацію змагань доручали громадянам Елади, з яких вибирали від1 до 12 суддів--« ЕЛЛАДОНИКІВ ». Яких вибирали за рік до чергових ігор. Керували іграми судді та організатори. Якщо суперник під час змагань неправильно поводив себе, порушував правила гри , то суддя міг побити палкою порушника.

Номер слайду 14

Після перемоги та церемонії нагородження ( вручення вінка з священної маслини та пальмової гілки) олімпіонік жив, як вареник у маслі. На його честь влаштовували свята, співали гімн, виготовляли статуї, в Афінах — звільняли від податків, громадських обов'язків. А ще переможцю завжди лишали найкраще місце в театрі. Подекуди особливими привілеями користувались навіть діти переможця.

Номер слайду 15

Руйнування Олімпії та занепад Олімпійських ігор --пов'язані з імператором Феодосієм І. Після того, як християнство стало офіційною релігію, ігри стали розглядатися як прояв язичництва і в 394 році н. е. вони були заборонені. 426 році н. е. за наказом Феодосія ІІ були спалені залишки язичницьких храмів. У подальшому Олімпія була повністю похована під товстим шаром піску та мулу. Олімпійські ігри не проводились 15 століть. Занепад Олімпійських ігор

Номер слайду 16

Відродження через 15 століть Поштовхом до відродження змагань стало проведення локальних змагань у Афінах у 1859, 1870, 1875, 1879 роках.23 червня 1894 року в  Сорбонні  відбувся перший конгрес Міжнародного Олімпійського комітету, який скликав барон  П'єр де Кубертен. Він збирався провести перші сучасні Олімпійські ігри в 1900 році в Парижі.

Номер слайду 17

Олімпійські ігри сучасності 6 квітня 1986року в день незалежності Греції на стадіоні « Панатінаікос» король оголосив про офіційне відкриття перших міжнародних Олімпійських ігор сучасності. Олімпійські Ігри пройшли з великим успіхом і  стали  найбільшою  спортивною подією  Греції та всього світу .

Номер слайду 18

Олімпійська хартія. Принципи, правила й положення  Олімпійських ігор визначені Олімпійською хартію. Основи, якої затверджені Міжнародним спортивним конгресом у Парижі в 1894 році. Прийнято  рішення  про організацію Ігор за зразком античних. Створення Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Згідно з хартії, Олімпійські ігри «Об'єднання спортсменів-аматорів усіх країн у чесних і рівноправних змаганнях. Стосовно країн і окремих  осіб  не допускається ніякої  дискримінації за расової, релігійної або політичними  мотивами …"Останні зміни затверджені на 96 сесії в Токіо в 1990 році.

Номер слайду 19

Офіційний прапор Олімпійських ігор Білий колір символізує мир під час Ігор Олімпійський прапор вперши з'явився на Олімпійських іграх 1920 року в Антверпені. Олімпійський прапор використовують в церемонії відкриття і закриття Олімпійських ігор

Номер слайду 20

Олімпійський рух має свою емблему та прапор. Прапор піднімається на всіх Олімпійських іграх―це біле полотнище з п'ятьма кільцями (1920р). Емблема―це п’ять з'єднаних між собою кілець, що символізує об'єднання в Олімпійському русі п’яти континентів. Синій ―Європа, Червоний―Америка, Жовтий―Азія, Чорний―Африка, Зелений ―Австралія Має своє гасло, яке придумав католицький ченець Анрі Дідон : ВИЩЕ - ШВИДШЕ ― СИЛЬНІШЕ ― РАЗОМ.

Номер слайду 21

Запалення олімпійського вогню на церемонії відкриття (вогонь запалюється від сонячних променів в Олімпії і доставляється факельною естафетою спортсменів в місто-організатор Ігор);* Проголошення одним з видатних спортсменів країни, в якій відбувається Олімпіада, олімпійської клятви від імені всіх учасників ігор;* Проголошення від імені суддів клятви про неупереджене суддівство;* Вручення переможцям і призерам змагань медалей;* Підняття державного прапора і виконання національного гімну на честь переможців. Традиційні ритуали

Номер слайду 22

Тріумф Олімпійських ігор Олімпійські ігри можна поділити на ЗИМОВІ та ЛІТНІ. До програми літніх входить 40 видів спорту,. До програми зимових входить 13 видів спорту. Олімпійські ігри проводять раз в 4 роки. До середини 1990 року літні та зимові Олімпійські ігри проводились в один рік. З 1994 року зимові Олімпійські ігри проводяться через два роки після літніх. Перші успішні і масові Олімпійські ігри відбулися в 1924 році в Парижі. А у французькому альпійському містечку Шамоні відбулися перші Зимові Олімпійські ігри В 1928 році вперше жіночі олімпійські команди були включені в програму Олімпійських ігор

Номер слайду 23

Марафонський біг. На перших Олімпійських змаганнях в 1986 році в Афінах відбувся біговий забіг від міста Марафон до Афін. Довжина складала 40 кілометрів. Назва марафонський біг пов'язана з легендою про давньогрецького воїна Фідіппіда, який пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу. І таким чином з'явився у легкій атлетики новий вид спорту, як біг по шосе на найдовшій дистанції 42км 195см.

Номер слайду 24

ОЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ УКРАЇНИЗа розвиток олімпійського руху в Україні відповідає Національний Олімпійський Комітет ( НОК). Національна Олімпійська збірна України вперше взяла участь під ПРАПОРОМ УКРАЇНИ у 1994 році у17 зимових Олімпійських іграх. Талісманом Олімпійської збірної України є―ЛЕЛЕКА. Наші спортсмени входять у 20 кращих в Олімпійських змаганнях Першим Олімпійським чемпіоном серед мешканців України став борець Яків Пункін 1952 р. Всього за історію виступів збірної України спортсмени завоювали 42 Олімпійські медалі.

Номер слайду 25

Види олімпіад та нагороди. За роки Незалежності України вітчизняними атлетами на Олімпійських іграх здобули нагороди : Ліллехаммер-1994 – 1 золоту та 1 бронзову нагороди. Атланта – 1996 – 9 золотих, 2 срібні та 12 бронзових нагород. Нагано- 1998 – 1 срібну нагороду Сідней- 2000 – 3 золоті, 10 срібних та 10 бронзових нагород. Солт-Лейк-Сіті – 2002 - нагород не здобуто. Афіни- 2004 – 8 золотих, 5 срібних та 9 бронзових нагород. Турин – 2006 –2 бронзові нагороди

Номер слайду 26

Пекін-2008 - 7 золотих, 4 срібних та 11 бронзових нагор. Ванкувер-2010 – нагород не здобуто Лондон-2012 - 5 золотих, 4 срібних та 10 бронзових Сочі-2014 – 1 золота та 1 бронзова нагороди. Ріо-де-Жанейро-2016 – 2 золоті, 5 срібні та 4 бронзові Пхьончхан-2018 – 1 золота нагорода Токіо-2020 - 1 золота, 6 срібних та 12 бронзова

Номер слайду 27

Все буде Україна!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лоза Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
3130
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку