Історія розвитку картографії

Про матеріал
Історія розвитку картографії. Малюнки місцевості, виконанні за три тисячі років до нашої ери, найдені на Північнім Кавказі і в Єгипті. Також був знайдений план м. Вавилон на глиняній дошці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія розвитку картографії

Номер слайду 2

Вступ Протягом всієї історії існування людства люди намагалися зобразити світ, у якому вони живуть. Перші спроби умовного зображення певних регіонів Землі датуються ще XIV століттям до нашої ери. Задовго до нашої ери Далекий Схід був обстежений і відтворений географами Китаю. Є відтворення китайських провінцій, виконаних на вазах за три тисячі років до нашої ери. За тисячу років до нашої ери в Китаї існувала установа для виконання зйомок. Малюнки місцевості, виконанні за три тисячі років до нашої ери, найдені на Північнім Кавказі і в Єгипті. Також був знайдений план м. Вавилон на глиняній дошці.

Номер слайду 3

Стародавній світ У Вавилоні і Єгипті назбиралось досить значних відомостей про навколишні країни, з якими єгиптяни і вавілоняни вели війни і мали торгові і дипломатичні відносини. В результаті знайомства з навколишніми територіями появились їх дрібномасштабні карти. Ці карти мають вказані сторони світу. Всі об'єкти підписані номенклатурними і географічними назвами.      Суша показана на цій карті плоским кругом омитим водою. На карті показана ріка Євфрат, ряд дрібних міст - у вигляді кружків і місто Вавилон - у вигляді чотирикутника. Відома карта золотих присків, складена за 1400р. до нашої ери і охоплююча територію між р. Ніл і Червоним морем.

Номер слайду 4

Стародавній світ (Греція) Значного розвитку досягла картографія, як і інші галузі науки, в Стародавній Греції в VI-IV т. до н. е. Древні греки користувались значними географічними даними відносно багатьох країн, перш за все країн Середземноморського басейну, з якими вони вели жваву торгівлю. Особливий вплив на розширення географічних знань мала грецька колонізація, поширена в період розпаду первіснообщинного родового ладу і виникнення рабовласницьких грецьких держав. Грецькими колоніями були усіяні береги Середземного моря і суміжних до нього морів - Чорного, Егейського, Мармурового і ін. Ці колонії були в Єгипті, Італії, Криму, Малій Азії, на Кавказі. Туди переселялись із Греції селяни і ремісники, розорені конкуренцією дешевої рабської праці. Колонії торгували з Грецією і іншими державами продуктами ремесла і сільського господарства, а також рабами і вели війни з метою захоплення землі і рабів. Великий вплив на поширення географічних знань мали також війни греків із східними державами, в першій мірі з Іраном. В IV ст. до н. е. Олександр Македонський об'єднав під своєю владою Македонію і Грецію, завоював Малу Азію, Сірію, Єгипет, Середню Азію, Іран і дійшов до Індії.

Номер слайду 5

Середні віки Падіння Римської імперії у V ст. загальмувало розвиток топографії і картографії. Проте наука розвивалася. У VIII ст. араби завоювали країни Близького і Середнього Сходу, Іспанію, південне узбережжя Середземного моря, Іран, Кавказ., Середню Азію і частину Індії. Арабський халіфат з центром у Багдаді був більшим за колишню Римську імперію. У X ст. було створено комплект з 21 карти із зображенням тодішнього мусульманського світу. Наприкінці XV ст. у зв'язку з великими географічними відкриттями активізується розвиток географічних наук. Карти були потрібні для плавання через океан. Поряд з навігаційними інструментами моряки почали використовувати для орієнтування глобуси. Один з них, що зберігся до наших днів, виготовив у 1492р. німецький географ і астроном Мартін Бехайм, який брав участь в експедиціях португальців поблизу берегів Африки. Глобус Бехайма (Яблуко Землі) побудований за картами Птоломея.

Номер слайду 6

Розвиток картографії в часи незалежності України У перші роки незалежності виконувались значні обсяги робіт з видання і перевидання топографічних карт, але з другої половини 90-х рр. у зв'язку зрізким зменшенням бюджетного фінансування видання та оновлення топокарт дуже скоротились. Старіння картографічної інформації на топографічних картах стало найважливішою проблемою національної картографо-геодезичної служби. Проте, не дивлячись на скрутну ситуацію в економіці, Україна займає на пострадянському просторі одне із провідних місць щодо розвитку картографії. Сучасний етап розвитку картографування характеризується інтенсивним впровадженням. ГІС-технологій, цифрових методів створення карт. Розроблено цифрові карти України масштабів 1:500 000 і 1:200 000, які з позицій сьогодення, однак, вимагають суттєвого доопрацювання.

Номер слайду 7

Розвиток картографії в часи незалежності України Справжній прорив здійснено у технології створення карт за допомогою цифрових методів. Масове впровадження технологій комп'ютерного укладання карт і ГІС-картографування дозволило зробити кардинальні зрушення у забезпеченні широких верств населення картографічною продукцією масового споживання. Розпочато випуск електронних карт і атласів. Виданням карт в Україні нині займаються багато організацій. Провідне місце належить державному науково-виробничому підприємству „Картографія”, тематика видань якого охоплює практично всі види картографічної продукції, у тому числі глобуси та рельєфні карти. Київська військово-картографічна фабрика спеціалізуєтьсяпередусім на виданні топографічних карт областей масштабу 1:200 000, а також топографічних карт масштаб 1:100 000 відкритого користування. Видавцями карт є державні підприємства «Аерогеодезія», «Східгеоінформ» таін. Вже має свою історію приватне картографічне видавництво «Мапа», яке готує картографічні твори різного призначення. Утверджує себе на ринку ЗАТ"Інститут передових технологій". Багато організацій видають рекламну продукцію з елементами картографічного зображення. У найближчі роки основною роботою українських картографів має стати розробленнята видання Національного атласу, концепцію якого розробив Інститут географії НАН України.

Номер слайду 8

Мапа Європи, кінець XVI ст.

Номер слайду 9

Мапа світу, 1598 р.

Номер слайду 10

Мапа Нового світу, 1539 р.

Номер слайду 11

Мапа Нового світу, 1539 р.1. http://osvita.ua/vnz/reports/geograf/2. https://studfile.net/3. https://gallerix.ru/a1/4. https://www.pinterest.ru/

pptx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
5587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку