ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ГАМАНЦЯ

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при проведенні уроку трудового навчання в 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ГАМАНЦЯ

Номер слайду 2

Історія появи першого гаманця сягає корінням в глибоку давнину. Протягом усього свого існування людство використовувало аналоги грошей - раковини, камені, цінні шкури тварин, золото та інші метали. Для того, щоб всі ці цінності не потрібно було носити в руках, а кишені в той час ще не придумали, перші гроші зберігали в різних місцях - халявах чобіт, під капелюхами. Коли з'явилися перші монети, дами частенько зберігали їх прямо на собі, нанизуючи на шию як намиста або ховаючи під численні шари одягу - в пишних спідницях або жабо. 

Номер слайду 3

КОЛИ ВИНИК ПЕРШИЙ ГАМАНЕЦЬ І ХТО ЙОГО ПРИДУМАВ?Перші гаманці представляли собою сумку або мішечок, який постійно носили з собою. Саме поняття "гаманець" або" kibisis " на давньогрецькій мові, з'явилося в першому столітті нашої ери. Але пройшло ще багато століть, перш ніж, цей аксесуар придбав звичні нам форми і практичну ергономічність. Перша згадка гаманця як невеликого плоского предмета для зберігання купюр виникло тільки в 1834 році.

Номер слайду 4

СУМКА ДЛЯ ГРОШЕЙ НА РУСІ - ЯК ВИГОТОВЛЯЛИСЯ ПЕРШІ ГАМАНЦІ?Гаманець в Стародавній Русі був синонімом сумки і являв собою тканинний або шкіряний мішок, який стягувався шнурком для запобігання випадання цінних монет. Купюр в ті далекі часи не було і в помині, тому така форма була дуже зручною і доречною. Багаті люди воліли підкреслювати свій статус гаманцем з шовку, оксамиту, парчі, який прикрашався дорогоцінними каменями, золотою вишивкою та іншими елементами багатства.

Номер слайду 5

В ЯКОМУ СТОЛІТТІ БУЛИ ВИНАЙДЕНІ ГАМАНЦІ НА РУСІ? ЯК ВИГЛЯДАЛИ ГАМАНЦІ В УКРАЇНІ, ЄГИПТІ, ЄВРОПІ?Перші гаманці на Русі були винайдені на початку XI століття і представляли собою тканинну мошну, яка щільно стягувалася шнурком. Часто крім монет в так званих гаманцях зберігали складні ваги з гирьками, які дозволяли господареві зважувати цінні метали і камені. Свою назву "калита" вони отримали від тюркського" kalpak " - кишеня або шкіряний мішок. Більш великий гаманець на Русі називався мошной. Мошни могли дозволити носити собі тільки багатії. Саме звідти відбулися вирази: труснути мошною - витратитися, набити мошну, туга мошна.

Номер слайду 6

Виготовлення перших гаманців в Україні дещо відрізнялося. Форма шкіряного гаманця у вигляді жаби виглядала дещо жахливою, але вважалося, що такий аксесуар примножить багатство і сприятиме успішності свого власника. У Єгипті гаманці були розміром з сумку і в них завжди зберігали не тільки цінні речі, але і все, що, на думку людей, могло стати в нагоді в загробному житті. Життя в ті часи було непередбачуваним і кожна людина мало не з народження починала планувати свій похоронний саван. Стародавній Вавилон використовував напоясний кошель, який був виготовлений з полотна. Такий аксесуар був неодмінним атрибутом чоловічого костюма і використовувався для носіння монет. Гаманець в Європі називався словом "омоньєр", хоча за своїм виглядом нічим не відрізнявся від слов'янських аксесуарів. Правда, європейці носили в омоньєрах не тільки гроші, але і релігійні атрибути, прикраси та інші цінні штучки.

Номер слайду 7

ПОДІЛ НА ЧОЛОВІЧІ ТА ЖІНОЧІ ГАМАНЦІІстотних змін у зовнішньому вигляді гаманці зазнали на початку XVI-середині XVII століття. Відбувся цей поділ через особливості носіння гаманців чоловіками і жінками. Дівчата могли носити аксесуар під верхньою спідницею, де знаходився спеціальний для цього розріз. Так як дівчата хотіли завжди мати при собі цінні речі і прикраси - кільця, намиста, дорогоцінні камені, таємні листи коханим, гребені для волосся і безліч інших речей, то їх гаманець був більш витягнутої форми і мав розміри, відповідні нинішнім клатчам. Чоловіки використовували аксесуари тільки для зберігання монет, тому їх розміри були більш ніж удвічі меншими. Зберігали такий гаманець в кишенях штанів або камзолі.

Номер слайду 8

СУЧАСНІ ГАМАНЦІ - РІЗНОМАНІТНІСТЬ, ВИДИНайбільшу різноманітність форм і видів гаманців подарувало XX століття: з'явилися практичні невеликі портмоне як чоловічі, так і жіночі, кард-кейси, візитниці, тревел-кейси, клатчі з найрізноманітніших матеріалів. Більш дорогі моделі бізнес-класу стали виготовлятися з натуральної шкіри, доступні - з тканини, шкірозамінника.

Номер слайду 9

З'явилися навіть екзотичні і не зовсім практичні гаманці з дерева. Сьогодні, коли купюри і монети поступово відходять у минуле, гаманці не втрачають свого найважливішого значення, але стають все більш компактними і ергономічними, доповнюються цікавими принтами та іншими індивідуальними штрихами. Багато моделей поміщаються в будь-яку кишеню, включаючи нагрудну. 

Номер слайду 10

Гаманці продовжують бути візитною карткою статусності як дівчат, так і чоловіків. 

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
Додано
16 березня 2023
Переглядів
1340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку