Жанри камерно-вокальної музики. Гімн - урочиста пісня.

Про матеріал
Ознайомити з особливостями та характерними ознаками жанру «Гімн», познайомити з різновидами гімнів: державні, релегійні, літературні, спортивні й т.ін. Дати поняття про його літературну основу та існування нового жанру в літературі, ознайомити учнів з історією створення гімну України, на прикладах урочистої музики розібрати характерні ознаки вокального гімну — як жанру камерно-вокальної музики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанри камерно-вокальної музики. Мистецтво 6 клас

Номер слайду 2

Жанри камерно-вокальної музики. Гімн – урочиста пісня

Номер слайду 3

Історія ( еволюція) гімну як жанрової форми{1 FECB4 D8-DB02-4 DC6-A0 A2-4 F2 EBAE1 DC90}Античністькультова (обрядова) пісня, перейшла у молитву до культового божества Середньовіччя. Хорал, кодак ( Україна – ренесансно-барокова), бойова пісня німецьких протестантів ХVІІІ ст.жанр літератури і був частиною окремих форм народної пісні та світської поезії (пастораль)на поч . ХІХ ст.твір емоційно насиченої (патетичної) і метрично вільної ліричної форми. В Англії гімни Новаліса перекладав Джордж Макдональд. Одна з цих пісень набула статусу національного символу поряд із прапором та гербом.

Номер слайду 4

Музичний словничок Гімн (грец. hymnos - славити, хвалити) - урочистий музичний твір на слова символічно-програмного змісту. Різновиди гімнів: державні, релігійні, літературні, спортивні й т.ін. Державний гімн є символом держави (поряд з іншими атрибутами: прапором, гербом тощо)

Номер слайду 5

Сл. П. Чубинського, муз. М. Вербицького Державний гімн України

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Історія створення гімну України.

Номер слайду 8

Історія створення гімну України. Восени 1862 року український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна. Його було опубліковано у львівському журналі «Мета» 1863 року – здобув популярність. Михайло Вербицький написав до нього музику. Уперше твір почали виконувати як Державний гімн у 1917 році, а 1939 року він був затверджений як гімн Карпатської України. Офіційно музичну редакцію Державного гімну Верховна Рада України ухвалила 15 січня 1992 року; слова гімну затверджено «Законом «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року: «Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського».

Номер слайду 9

Олександр Якович КОНИСЬКИЙ (1836-1900) Український культурний діяч другої половини XIX ст., перекладач, письменник, педагог — використав мотиви цієї легенди у вірші «Молитва за Україну». Пізніше поезію було покладено на музику, і вона стала прекрасною урочистою піснею, яка зворушує серця слухачів і дотепер.

Номер слайду 10

Сл. О. Кониського, муз. М. Лисенка «Молитва за Україну» https://youtu.be/j. AV2u. R_LUHg( у виконанні Національної заслуженої академічної капели України «Думка»)

Номер слайду 11

Молитва за Українуhttps://youtu.be/9 ICZ_LCk. KDY

Номер слайду 12

Гімн студентської молоді «Gaudtamus» («Ґаудеамус») у виконанні хорової капели Дрогобицького державного педагогічного університету імені І. Франка.https://youtu.be/A8-Fzg. Qo15 M

Номер слайду 13

«Реве та стогне Дніпр широкий» (слова Т. Шевченка, музика Д. Крижанівського).https://youtu.be/Km. Cw. Qqpi. Qk. Ihttps://youtu.be/Kba. Mm. Mtr. Ja. Y

Номер слайду 14

Підсумок уроку1. Що таке гімн? Назвіть відомі вам різновиди гімнів.2. Розкажіть, що вам запам'яталося з історії створення Державного гімну України. Де і коли виконують Державний гімн?3. Який музичний твір написано за мотивами легенди про дівчину-Україну? Пригадайте, хто його автор.

Номер слайду 15

Урок завершено Дякую за роботу

pptx
Додано
13 вересня 2022
Переглядів
3106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку