Історія України. Презентація до уроку на тему: " Українські землі у складі Великого князівства Литовського".

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе: з’ясувати причини та обставини встановлення влади литовських князів на Волині, Чернігово-Сіверщині, Київщині, Переяславщині; розкрити політику литовських князів; охарактеризувати Кревську унію; визначити особливості Литовсько-Руської держави; розвивати вміння користуватися картою, складати таблиці, схеми, вміння давати оцінку подіям, порівнювати, робити висновки; виховати почуття патріотизму, готовності до захисту Батьківщини, зацікавити учнів глибше зрозуміти історію Української держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі у складі Великого князівства Литовського. Українські землі у складі Угорщини, Молдавії, Московіїта Османської імперії. Кримське ханство

Номер слайду 2

Дати: 1362 р.– битва на р. Сині Води; 1385 р. - укладення Кревської унії; 1449 р. – утворення Кримського ханства; 1471 р. - остаточна ліквідація Київського князівства; 1489 р. - перша згадка про українських козаків у писемних джерелах. Персоналії: Хаджі Гірей, Костянтин Острозький, Юрій Дрогобич. Поняття та терміни: «шляхта»,«цехи»,«панщина», «магдебурзьке право», «магістрат»,

Номер слайду 3

Номер слайду 4

План Поширення влади Великого князівства литовського на українські землі. Суспільно-політичний устрій Великого князівства Литовського. Кревська унія. Українські землі у складі Великого князівства Литовського в 30-70-х роках XV ст.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Міндовг (1195 -1263)Князь і перший король Литви (1253—1263)Приєднав у 1230-1240-х роках західноруські землі (Полоцьк, Вітебськ)1253 отримує титул короля Зрікся християнства 1261 року. Був вбитий змовниками в 1263 році

Номер слайду 7

Гедемін. Роки правління 1316 —13411316р. до Литви була приєднана Берестейська земля 1326р. – Мінськ 1336р. – Турів та Пінськ;1323 р. Гедимін захопив Волинь і Київ;Гедемін звгинув під час осади фортеці Баєрбург у 1341 році.

Номер слайду 8

Любарт. Син великого князя литовського Ґедиміна, після смерті Юрія ІІУ 1340 р. зайняв галицько-волинський престол. Вів боротьбу за відновлення Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 9

Волинь за Любарта. Любарт сприяв веденню торгівлі; Опікувався освітою, підтримував руську мову, православну віру; Столицю було перенесено до Луцька, де побудовано оборонний Луцький замок.

Номер слайду 10

Ольгерд Гедимінович(1345-1377рр.)Об’єднав усі сучасні литовські та білоруські землі, українські та частину російських земель. Ольгерду приписують твердження «уся Русь має належати литовцям».

Номер слайду 11

Битва на Синіх Водах (1362 р.)Армія Ольгерда зустрілася з військами трьох татарських беїв – Кутлубуги, Кочубея та Деметрія та отримала перемогу. Землі Київського, Подільського та Чернігово-Сіверського князівств увійшли до складу ВКЛ, яке стало найбільшою державою Європи

Номер слайду 12

Битва на Синіх Водах 1362 р.{1 FECB4 D8-DB02-4 DC6-A0 A2-4 F2 EBAE1 DC90}Учасники. Причини. Наслідкиоб’еднані литовсько- білорусько - руські війська на чолі з Ольгердом Гедиміновичем. Залежність Руських удільних князівств від Золотоординського ярма. Бажання литовських князів поширити свою владу на руські землі1. Ольгерд відвоював у татар Київ i Поділля2. Розширив свої володіння далеко на Південь у напрямку до Чорного моря3. На новоутвореному Подільському воєводстві Ольгерд посадив князями своїх племінників

Номер слайду 13

Суспільно-політичний устрій Великого князівства Литовського 90% населення держави становили білоруси та українці

Номер слайду 14

Структура управління. Великим князівством Литовським. Великий князь литовський. Великокнязівська рада. Удільні князіПринцип васалітету- взаємовідносини всередині панівного класу феодального суспільства. Один феодал (васал) визнавав над собою зверхність могутнішого феодала в обмін на захист.

Номер слайду 15

За заповітом Ольгерда, влада відійшла його сину Ягайлу. Між ним та його дядьком Кейсмутом розпочалася кровопролитна боротьбаза престол У ході неї було вбито Кейстута, а його син Вітовт, продовжив подальшу боротьбу проти Ягайла. Кейсмут Гедемінович. Ягайло Ольгердович

Номер слайду 16

Утвердження польської влади на ГаличиніПо смерті Юрія ІІ Болеслава у 1340 році Казимир ІІІ Великий вторгається на Галичину, захоплює, але не втримує Львів. Бояри на чолі з Дмитром Дедьком зосередили в своїх руках владу. На Волині розпочав правити литовський князь Любарт1352 року Галичина відійшла до Польщі, а Волинь закріпилася за Литвою.

Номер слайду 17

Кревська унія14 серпня 1385 р. була укладена унія— угода про династичний союз між Великим князівством Литовським і Польщею, за яким великий князь литовський Ягайло, одружившись з польською королевою Ядвігою, проголошувався польським королем.

Номер слайду 18

Кревська унія 1385р. у м. Крево{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Причини. Умови Наслідки для Руських земель. Загроза Польському королівству та Великому князівству Литовському з боку Тевтонського орденуперехід у католицтво Ягайла, його родичів і всіх литовцівшлюб Ягайла з Ядвигою, приєднання ВКЛ до складу Польської держави. Приєднання Великого князівства Литовського до Польської держави. Ягайло прийняв католицизм і одружившись став польським королем Владиславом ІІ. Литва почала долучатись до католицизму. Литовських бояр-католиків прирівнювали в правах із поляками. Унія — союз, спілка, об’єднання, єдність.

Номер слайду 19

Кревська унія – укладена 14 серпня 1385 р. Владислав II Ягайло Великий князь Литовський і польський король (1386-1434 рр.) Ядвіга I королева Польщі з 1386 р.

Номер слайду 20

Насліди Кревської уніїПозитивні – об'єднання зусиль двох держав допомогло розгромити Тевтонський орден і зупинити просування німців у слов'янські землі (битва при Грюнвальді 1410р.). Негативні – посилювався вплив поляків в Україні, почалося насильницьке насадження католицтва. Польща прагнула повністю підкорити Велике князівство Литовське.

Номер слайду 21

Вітовт(1350-1430 рр.) 1398 р. литовсько-руські князі та бояри обрали Вітовта своїм лідером. Виступав проти умов Кревської унії, боровся за політичну незалежність Литви від Польщі. За угодою, укладеною 1392 р. в Острозі був довічним правителем Литовського князівства.

Номер слайду 22

За Вітовта (1392-1430 рр.)

Номер слайду 23

1429 року розпочався Луцький з’їзд. Коронація була призначена на вересень 1430 року, але поляки, перехопили та знищили корону. Вітовт після зриву коронації помер за загадкових обставин.

Номер слайду 24

Правління Свидригайла (1430-1432). «Велике князівство Руське»Син Ольгерда, прагнув розриву унії та здобуттям Литвою незалежності. Польща розпочала військові дії проти Свидригайла. Поразка литовського володаря під Луцьком влітку 1431 р. значно послабила його позиції. Сигизмунд Кейстутович (1432- 1440)

Номер слайду 25

Казимир IV Ягайлович. Відновлення й остаточна ліквідація Київського та Волинського удільних князівств. Литовські можновладці відновили удільні Київське і Волинське князівства. Київським князем став Олелько, Волинським – Свидригайло. Зміцнення українських князівств суперечило політиці Литви і Польщі, тому відновлені князівства знову були ліквідовані: Волинське 1452 р., Київське - 1471 р. Землі князівств передано литовським намісникам

Номер слайду 26

Становище українських земель. Велике князівство Литовське. В цілому литовці, керувалися принципом «старого не порушуємо, а нового не впроваджуємо» Незмінною залишилася руська система управління. Збереглося руське судочинство Руська мова. Православна віра. Під владою поляків. Поширення норм польського права, систем судочинства. Передача земельних володінь польській шляхті. Заборона торгівлі на українських землях іноземним купцям. Витіснення православ’я, утвердження католицизму, офіційна мова – латинська.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

1434 року створюється Руське воєводство в ГаличиніЗцентром у місті Львів, та Подільське в Західному Поділлі з головним містом – Кам’янцем. Адміністрацію воєводств очолював воєвода. Територія воєводств поділялася на землі та повіти.

Номер слайду 29

Закарпаття під владою Угорщини. Було здійснено поділ земель на комітати, очільниками яких були королівські намісники, – ішпани (жупани). Розпочалися процеси мадяризації населення, зросли податки та панщина, більшого поширення набув католицизм.

Номер слайду 30

Буковина у складі Молдавського князівства. У першій половині XIV ст. північна частина Буковини перейшла під владу Золотої Орди. Внаслідок цьго, на територї Буковини відокремилася Шипинська земля. На землях же південної частини Буковини активно розселилися волохи (румуни).

Номер слайду 31

Князівство Феодоро. У південно-західній частині Кримського півострову утворилося князівство Феодоро, зі столицею Мангуп (Феодоро). Князівство перебувало в залежності від Золотої Орди. Основним заняттям населення було землеробство, тваринництво, а також ремесло й торгівля.

Номер слайду 32

Утворення Кримського ханства. У 1449 р. Хаджі-Гірей проголосив себе незалежним правителем Криму. У 1475 р. султан Османської імперії Мегмед ІІ захопив портові міста і утворив на узбережжі Чорного моря свою провінцію. у 1478 р. кримський хан Менглі-Гірей визнає васальну залежність від Османської імперії.

Номер слайду 33

Орда повертається з ясиром. Гравюра з угорської хроніки XV ст. Ясир – бранці, яких захоплювали татари і турки під час походів на українські землі. Яничари – турецька регулярна піхота, створена в 14 ст. султаном Мурадом І. Упродовж 1450-1556 рр. татари грабували українські землі 86 разів. За підрахунками втрати становили від 2 до 2,5 млн осіб.

Номер слайду 34

Битва під Оршою. МОСКОВСЬКО-ЛИТОВСЬКІ ВІЙНИУнаслідок війни 1500–1503 рр. до держави Івана ІІІ перейшли Чернігів, Стародуб, Новгород-Сіверський, Любеч та ін. У 1514 р. - битва під Оршею закінчилася перемогою ВКЛ. До 1537 р. ВКЛ у війнах проти Московії втратило Чернігово-Сіверщину й Смоленськ.

Номер слайду 35

Юрій Дрогобич (бл. 1450-1494 рр.)філософ, астроном, доктор медицини.перший український автор друкованого твору латинською мовою: трактат «Прогностична оцінка поточного 1483 р.» (Рим, 1483 р.). ректор Болонського університету (Італія).

Номер слайду 36

Костянтин Острозький (бл. 1460–1530)князь, воєначальник.опікувався православною церквою і культурним життям.1497 р. отримав посаду Великого гетьмана Литовського.1514 р. здобув перемогу над московським військом під Оршею. батько Василя Острозького.

Номер слайду 37

Швайпольт Фіоль у м. Краків заснував друкарню, де у 1491 р. надрукував кириличним шрифтом чотири богослужбові книги церковнослов’янською мовою.

Номер слайду 38

МІСТОБУДУВАННЯ ТА АРХІТЕКТУРА Магдебурзьке право – виникло у 13 ст. у Німеччині, у м. Магдебурзі, й передбачало створення міського самоврядівання. Надавалося виликим литовським князєм або польським королем. Містом керував магістрат – орган, що об’єднував раду (очолював бурмистр) і лаву (війт). Цех - самоврядна громада вільних ремісників, очолювана виборним цехмістром.

Номер слайду 39

ВИНИКНЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА 1489 р. - перша згадка про українських козаків у писемних джерелах (у «Польський хрониці» Мартина та Йохима Бельських). У перекладі з тюркських мов він означає "одинокий", "схильний до розбою, завоювання". Причини появи козацтва: посилення феодального гніту селян та міщан з боку панства (запровадження кріпосної залежності, збільшення повинностей і податків).політика ополячення українського населення, утиски і обмеження культури та мови.наступ католицької церкви на право православного населення.потреба в захисті земель від походів кримських орд та султанських військ.

Номер слайду 40

Острозький замок

Номер слайду 41

Кам’янець-Подільська фортеця

Номер слайду 42

Білгород-Дністровська (Акерманська) фортеця

Номер слайду 43

Хотинська фортеця

Номер слайду 44

Мукачівський замок

Номер слайду 45

Покровська церква-фортеця у с. Сутківці Хмельницької обл.одночасно і фортеця і храм.

Номер слайду 46

Вірме́нський кафедра́льний собо́р Успі́ння Пресвято́ї Богоро́диці у Львові 1363 р.©

Номер слайду 47

Ханський палац у Бахчисараї - родова резиденція династії Ґераїв - правителів Кримського ханства у 1532-1783 рр. Центр політичного, духовного й культурного життя кримських татар. Засновником Хансарая був Сахіб I Ґерай.

Номер слайду 48

Київський Псалтир - рукопис на 229 аркушах, пам'ятка середньовічного книжного мистецтва України. Написаний в 1397 р. в Києві, прикрашений 300 мініатюрами.

Номер слайду 49

Ікона Богородиці з пророками з церкви у с. Підгородцях

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шинкарук Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глушко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Golowko Michail
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дробот Олена Олексіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  7. Зимня Ганна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Шестопалова Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Помінчук Володимир Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
38039
Оцінка розробки
4.9 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку