Історія виникнення черлідингу

Про матеріал

Дослідження спеціалістів доводять, що серед усієї цієї безліч варіантівособливе місце займає черлідинг – новий напрям у складнокоординаційних видах спорту, сегмент світової спортивної ірозважальної індустрії, що швидко розвивається.

Перегляд файлу

 

Історія виникнення  черлідингу

Дослідження спеціалістів (Т.М. Бала, Ю.Ю. Крикун,І.П. Масляк) доводять, що серед усієї цієї безлічі варіантівособливе місце займає черлідинг – новий напрям у складнокоординаційних видах спорту, сегмент світової спортивної ірозважальної індустрії, що швидко розвивається.

Черлідинг органічно поєднує в собі елементи шоу, видовищні надскладні елементи, містить координаційно-складні та інтенсивні рухи, що включають елементи акробатики, спортивної та художньоїгі мнастики, спортивних танців.

Історичні дослідження  показують, що черлідинг (англ.– cheer-leader), як вид спорту вигадали американці, вперекладі буквально: cheer – це вигук, крик, заклик; leader– лідер, тобто «Черлідер» – це лідер тих, хто кричить на стадіонах.

Як вид спорту, черлідинг придбав широке поширення в 70-і роки минулого століття в США. На оригінальній мові –Cheerleading − cheer − це вигук, крик, заклик, leader − лідер.

Термін «черлідинг» походить від англійського «cheer», що у

перекладі означає «бадьорий, заохочувальний відгук» та «lead»

‒ «бути першим, керувати». Однак, у нас прижилася назва  «Групи підтримки спортивних команд», хоча воно не відображає суті черлідингу і часто трактується дуже широко.

Черлідинг став частиною фізичної культури суспільства і розглядається у трьох площинах:

1) як окремий напрям фізкультурної діяльності;

2) як складова системи фізичного виховання різних груп

населення;

3) як професійний вид спорту.

 

Розвиток черлідингу в Україні, як і у всьому світі, має два напрями:

1) як вид спорту він поділяється на два різновиди: «чер» і «данс»;

2) як різновид дозвілля – це групи підтримки спортивних команд з баскетболу, футболу, хокею, пляжному волейболу та ін..

Досліджуючи історичні витоки та становлення цього виду фізкультурно-оздоровчої діяльності, науковці (Н.В. Бачинська, В.І. Саричев, Ю.В. Шляхов, Д.В. Пятницька) відзначають, що черлідинг, як вид спорту вигадали американці ще в минулому столітті. Однак, як естетична фізкультурна традиція, черлідинг сягає корінням Древньої Еллади, де під час проведення Олімпійських ігор з’явилися перші групи підтримки атлетів. Першими черлідерами були чоловіки, завданням яких було потішати спортсменів співом, грою на арфі і читанням віршів.

    Активна участь у черлідингу жінок почалася в 20-х роках минулого століття. В Університеті Міннесоти черлідери ввели у свої програми елементи гімнастики і стрибки, а ідея відводити спеціальний сектор для черлідерів належить Ліндлі Ботвеллу з Університету Штату Орегон .

Історичні дослідження науковців (Н.В. Бачинська, Ю.Ю. Крикун, Ю.В. Шляхов) показують, що у 70-80-ті роки ХХ століття черлідинг починає своє поширення в Європі. У 1995 році була заснована Європейська асоціація черлідингу (ECA), яка взяла у свої руки керівництво рухом черлідерів в Європі. На даний момент в Європейську асоціацію черлідингу входять 10 країн: Німеччина, Фінляндія, Австрія, Швеція, Словенія, Норвегія, Польща, Великобританія, Росія та Україна.

Перший чемпіонат Європи з черлідингу відбувся у 1995 р. В Німеччині, в місті Штутгарті .

Історія розвитку черлідингу в Україні займає виключно короткий проміжок часу, однак це не перешкодило спортсменам досягти істотних успіхів у світових змаганнях.

Всеукраїнська Федерація черлідингу офіційно зареєстрована в нашій країні 24 листопада 2004 року. Вона є повноправним членом Європейської Асоціації Черлідингу (штаб-квартира − Стокгольм, Швеція) і членом Міжнародного Черлідингового Союзу (штабквартира − Мемфіс, США) [3].

Як стверджують фахівці, черлідинг в Україні при належній підтримці стає з кожним роком популярним. Це один з доступних і недорогих видів спорту, завдяки видовищності, емоційності і красі здатний захопити хлопців і дівчат, надає можливість кожному учасникові групи продемонструвати свої здібності, акцентувати свої сильні сторони .

Однак, друга складова масовість черлідингу – залишається в нашій державі ще недостатньо впровадженою. Продовжуючи історичний ракурс, можна зазначити, що 2009 рік став визначним роком входження черлідингу, як виду спорту до складу Олімпійських ігор.

Таким чином, аналіз літературних джерел показав, що черлідинг як вид спорту є одним з найбільш популярних серед дітей та молоді і забезпечує індивідуалізацію фізичного розвитку в системі масового фізичного виховання. Він має широку варіативність в організації командних дій і досить великий арсенал фізичних вправ, які включаються в програму підготовки тих, що займаються черлідингом.

Цей вид спорту надає можливість кожному учасникові групи продемонструвати свої здібності, акцентувати свої сильні сторони. Черлідинг в Україні має хоч і довготривалу, але досить насичену історію і при належній підтримці також може стати всесвітньо успішним і поширеним серед дітей та молоді.

Сучасна літературні дослідження (П.В. Бєляєва, Г.В. Глоба, Ю.М. Усачов) довели позитивний вплив на організм людини занять танцювальними видами спорту (різновиди аеробіки, черлідинг, сучасні спортивні танці та ін.). Завдяки різноманітності, високому емоційному фону занять, використанню сучасного музичного супроводу і танцювальному стилю рухів такі види спорту міцно увійшли до програм з фізичного виховання як школярів, так і студентів.

На думку науковців (А.А. Боляк, Н.А. Боляк, Н.О. бБзилевич, О.С. Тонконог), черлідинг спрямований на всебічний фізичний, інтелектуальний і духовний розвиток і сприяє вдосконаленню багатьох необхідних в житті рухових і

морально-вольових якостей. Заняття благотворно впливають на багато систем організму зокрема, розвиває дихальну систему. Завдяки дихальним рухам відбувається постійна вентиляція легенів. Черлідерів відрізняє блискавична реакція, спритність, пластичність, синхронність рухів, стійкість,

швидке мислення, вміння точно виконувати вправу з помпонами і одночасно кричати «кричалки», велика працездатність, витривалість і багато інших якостей .

Аналіз фахової літератури дозволив виявити напрями впливу черлідингу на організм людини. Черлідинг пропагує виключно здоровий спосіб життя і позитивні стосунки між людьми – доброзичливість, взаємодопомогу, взаєморозуміння .

docx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку