Іван Франко. Мойсей. Проблематика твору.

Про матеріал
Усі відомості про Франка. Короткий зміст твору Мойсей. Проблематика твору. Підготовка до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІВАН ФРАНКО “МОЙСЕЙ” Це "духовний заповіт" митця своєму наpодові, твіp пpо укpаїнців і пpо Укpаїну Цуприк Іванна

Номер слайду 2

Задум написати про Мойсея виношував митець понад 20 років. У 1904 році І.Франко побував в Італії. Особливо його вразив шедевр Мікеланджело – вдалий образ біблійного пророка Мойсея. Це стало поштовхом для написання поеми.

Номер слайду 3

Народе мій, замучений, розбитий… (знаменитий пролог до поеми написаний випадково, бо під час друку сталася технічна помилка – пусті перші сторінки. За ніч великий майстер пише неперевершений шедевр). “Тут автор отожнюється із співцем, трибуном свого народу…” (З.Франко)

Номер слайду 4

Опрацювавши всі джерела, Франко створює свій образ Мойсея, трансформувавши біблійний сюжет на рідний український грунт.

Номер слайду 5

“МОЙСЕЙ” ІВАНА ФРАНКА тема поеми: показ сповненого неймовірних труднощів сорокарічного блукання єврейського пророка Мойсея разом зі своїм народом у пошуках обітованої землі; з'ясування взаємин вождя і народу у скрутні часи. жанр поеми: ліро-епічна поема філософського змісту на біблійну тему. Притча-алегорія. За змістом поема поділяється на дві частини: І – стан депресії маси; ІІ – історія душевних мук Мойсея, його боротьба із самим собою

Номер слайду 6

Звернімося до біблійної легенди Рабство ізраїльтян Знайдення Мойсея

Номер слайду 7

Сорок літ проблукавши Мойсей По арабській пустині, Наблизився з народом своїм О межу к Палестині. (сорок довгих літ блукав по пустелі Мойсей-поводир, хоча цей шлях можна було пройти за сорок днів, але не проста доля з випробуваннями була вказана пророку)

Номер слайду 8

Фpанко любив свій наpод, вболівав за долю Укpаїни, віpив у світле майбутнє укpаїнського наpоду, який боpовся за самостійну деpжавність. Все життя письменника - боpотьба за єдність деpжави, за свій наpод.

ppt
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку