Календарне планування

Про матеріал
Календарне планування уроків Адаптивна фізична культура для учнів 1 класів розроблено для спеціальних класів, та дітей із порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня.
Перегляд файлу

Календарно — тематичне планування

уроків Адаптивної фізичної культури

 учнів 1-С (спеціального) класу

КЗЗСО ліцею «Перспектива»

Жовтоводської міської ради

на 2024-2025 навчальний рік.

 

 

Вчителя фізичної культури Чорнопольського Андрія Валентиновича

 

 

 

 

Розроблено на основі:

Модельна навчальна програма АДАПТИВНА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА

для дітей із порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня 1-4 класів спеціальних закладів загальної середньої освіти «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ МОН від 12.10.2022 №899)

Зареєстровано у Каталозі надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам за N 6.0065-2022


(автор Бобренко І.В.)  2022

 

 

 


Пояснювальна записка

Здоров’язбереження дітей з ООП в закладах освіти ‒ один із важливих компонентів реалізації Державного стандарту початкової освіти123, Концепції Нової української школи4 та Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року5. Невід’ємною ланкою системи освітнього процесу спеціального закладу загальної середньої освіти для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня є адаптивна фізична культура (фізкультурна освітня галузь), яка сприяє формуванню всебічно розвиненої особистості дитини з інтелектуальними порушеннями, що створює необхідні передумови для оптимальної абілітації та соціальної адаптації дітей із порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня.

Мета навчального предмету «Адаптивна фізична культура»: формування умінь і навичок здорового способу життя, гармонізація психофізичного розвитку та корекція його порушень, всебічний розвиток особистості, забезпечення оптимальної адаптації учнів до фізичних і соціальних умов довкілля.

Мета реалізується вирішенням наступних взаємопов’язаних завдань (оздоровчих, розвивальних, освітніх, корекційних, виховних):

  • зміцнення здоров’я, сприяння гармонійному психофізичному розвитку учнів; загартування;
  • формування достатнього рівня практичних умінь і навичок;
  •                  розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості), розвиток відчуття темпу та ритму;
  •                  мовленнєвий розвиток: формування активного словника, збагачення та конкретизація пасивного словникового запасу;
  •                  корекція окремих порушень фізичного та психоемоційного розвитку та попередження їх виникнення, корекція вторинних порушень;

 


1 Постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 87 «Про затвердження Державного стандарту початкової освіти» (Офіційний вісник України, 2018 р., 19, ст. 637)

2 Постанова Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 №688 «Про внесення змін до Державного стандарту початкової освіти»

3 Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 898 «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти»

4 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 №988-р «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на період до 2029 року»

5 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 №366 «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року»

                             формування основ знань про особисту гігієну, здоровий спосіб життя, фізичне вдосконалення, як невід’ємні складові загальної культури людини;

  • формування інтересу та потреби до занять фізичною культурою і спортом, здорового способу життя;
  •                  формування позитивної соціальної поведінки учнів: виховання морально-вольових якостей, комунікативних навичок (за потреби використовуючи засоби альтернативної та додаткової комунікації), культури спілкування; формування адекватної самооцінки тощо.

Виконання завдань програми для дітей з інтелектуальними порушеннями помірного та тяжкого ступеня передбачено на елементарному рівні та з постійною допомогою педагога чи разом з педагогом.

Реалізація мети впровадження навчального предмету6 «Адаптивна фізична культура» можливе лише за умови врахування закономірностей розвитку дитини, психофізичних особливостей учнів як підґрунтя організації проектування інноваційних освітніх систем і технологій. Контингент спеціального закладу загальної середньої освіти для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня неоднорідний за віком, станом здоров’я, особливостями психофізичного розвитку, фізичною підготовленістю, наявністю та якістю дошкільної підготовки та здатністю до навчання. Все це зумовлює необхідність здійснення індивідуального та диференційованого навчання. Корекційно-розвивальна спрямованість освітнього процесу визначається наявністю індивідуальних психофізичних порушень учнів. У процесі освітньої діяльності педагог має орієнтуватись на стан здоров’я та фізичної підготовленості конкретних учнів та відповідно змінювати зміст і методику реалізації освітніх завдань.

Велике значення має постійність педагогічного та лікарсько-педагогічного спостереження, індивідуального контролю та регулювання фізичного та психоемоційного навантаження дітей, згідно їх індивідуальним можливостям, що набуває особливого значення при роботі з учнями підготовчої і спеціальної медичних груп. Має значення контроль техніки виконання рухової дії і своєчасне заохочення дитини, забезпечення індивідуального педагогічного контролю дій кожного учня.

Учні початкової ланки освіти, віднесені за станом здоров’я до підготовчої групи, виконують програму основної, за винятком індивідуально протипоказаних вправ. Учні, віднесені за станом здоров’я до спеціальної медичної групи, займаються за спеціальною програмою Лікувальної фізичної культури.

 


6 Наказ Міністерства освіти і науки України від 26.07.2018 № 814 «Про затвердження типової освітньої програми початкової освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з особливими освітніми потребами» редакції Наказу Міністерства освіти і науки № 917 від 16.08.2018)

 

Засобами адаптивної фізичної культури є фізичні вправи (основний засіб), гігієнічні та природні чинники:

  • фізичні вправи: гімнастичні, елементарні спортивно-прикладні вправи та рухливі ігри;
  • гігієнічні чинники: дотримання режиму сну та харчування, гігієни тіла, рухової активності та відпочинку

 

  • природні чинники: сонячне опромінення в процесі занять і сонячні ванни як чинник загартування; аерація

під час занять та повітряні ванни як чинник загартування; загальні та часткові обливання, обтирання, купання.

При вирішенні завдання корекції порушень психофізичного розвитку дітей з порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня особливу увагу звертають на розвиток координаційних здібностей, здатності до цілеспрямованих дій, обсягу та стійкості уваги, мисленнєвих операцій, на мовленнєвий розвиток. З метою зменшення рівня навантаження та стомлюваності учнів, підвищення рівня сприйняття ними навчального матеріалу, зростання розумової та фізичної працездатності, вдосконалення рухових умінь, розвитку рухових якостей та виховання комунікативних навичок доцільно збільшення часу проведення корекційно-розвивальних рухливих ігор, що включають елементи загальнорозвиваючих, коригуючих і спортивно-прикладних вправ. Для корекції психоемоційного стану та психофізичного розвитку учнів важливим є застосування дихальних вправ, кистьової та пальчикової гімнастики, вправ на розслаблення, елементів музикотерапії та кольоротерапії, фітболгімнастики. гідроаеробіки (в літній період чи, за наявності басейна, протягом року), теренкуру (дозовані фізичні навантаження у вигляді пішохідних прогулянок за певними, розміченими маршрутами).

Результативність освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня великою мірою залежить від організаційно-методичного забезпечення проведення урочних, режимних і позаурочних форм адаптивної фізичної культури:

  • уроки адаптивної фізичної культури;
  •                  режимні фізкультурно-оздоровчі заходи: гімнастика до уроків, фізкультурні хвилинки, фізичні вправи на великих перервах, фізкультурні паузи під час виконання домашніх завдань, фізкультурні заняття в другій половині дня;
  •                  позакласні форми занять фізичною культурою та спортом: ранкова гігієнічна гімнастика; заняття в фізкультурно-оздоровчих гуртках і фізкультурно-спортивних секціях; участь у фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходах.

Усі форми роботи з адаптивної фізичної культури мають узгоджуватись, вони є ланками єдиної системикорекційно-розвивального впливу освітнього процесу. Застосування міжпредметних зв’язків в процесі всіх форм занять з адаптивної фізичної культури дозволяє специфічні для окремих предметних областей знання та способи практичних дій, завдяки переносу їх у суміжні дисципліни, перетворити в поняття та узагальнені вміння учнів. Систематичне використання інтегрованих знань створює широкі можливості для підвищення ефективності освітнього процесу.

Оцінювання навчальних досягнень з адаптивної фізичної культури учнів початкової ланки освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку визначає ступінь формування їх здоров’язбережувальної компетентності. Оцінювання здійснюється вербально та передбачає врахування особистих здобутків дітей протягом чверті / навчального року78.

До фізкультурного обладнання, що використовується в процесі проведення всіх форм занять з адаптивної фізичної культури, висуваються педагогічні, естетичні та гігієнічні вимоги. Найважливіша вимога безпека використання фізкультурного обладнання.

Представлена модельна навчальна програма складається з пояснювальної записки та основної частини, в якій висвітлено зміст програмного матеріалу для проведення уроків із адаптивної фізичної культури протягом 4-х років. Включено наступні розділи: «Елементи гімнастики», «Елементарні спортивно-прикладні вправи», «Рухливі ігри». З метою розвитку мотивації учнів до занять адаптивною фізичною культурою, ознайомлення їх з народними традиціями, оволодіння основами знань про здоров’я, фізичну культуру та здоровий спосіб життя, виховання у них позитивних якостей особистості, на початку кожного розділу подано «Теоретичні відомості». Елементарні відомості, одержані учнями в 1-му класі, розвиваються та вдосконалюються в наступних класах.

Структура модельної навчальної програми включає чотири взаємопов’язані складові освітнього процесу:

«Пропонований зміст навчального предмета/інтегрованого курсу», «Види навчальної діяльності», «Очікувані результати навчання» та «Спрямованість корекційно-розвиткової роботи». Перша складова основної частини модельної навчальної програми містить орієнтовне змістове наповнення навчального предмета «Адаптивна фізична культура». Друга ланка основної частини програми, «Види навчальної діяльності», включає приклади основних видів


7 Наказ Міністерства освіти і науки України від 29.01.2021 № 121 «Про затвердження типової освітньої програми початкової освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для учнів 4 класу з порушеннями інтелектуального розвитку»

8 Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів з порушеннями інтелектуального розвитку / навч.-метод. посібник / Чеботарьова О. В., Трикоз С. В., Блеч Г. О., Гладченко І. В., Бобренко І. В., Королько Н. І., Дмитрієва І. В., Остапенко Л. І., Тарновська Л. І., Гломозда І. В., Чухліб О. А., Стрілець Л. В.– К., ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України, 2020. 88 с.навчальної діяльності, які допоможуть вчителю ефективно побудувати освітній процес дітей з порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня. Третя ланка основної частини програми містить орієнтовні результати навчання учнів, очікувані рівні формування знань, умінь і навичок здобувачів освіти. Четвертий складник основної частини модельної навчальної програми характеризує орієнтовний зміст корекційно-розвиткової роботи з дітьми початкової ланки освіти на уроках з адаптивної фізичної культури.

Розроблена модельна навчальна програма не містить розподілу навчальних годин за темами. Вчитель самостійно визначає час і методику роботи над кожною темою програми, не порушуючи пропонованого змісту навчального предмета в межах річної кількості годин, зважаючи на індивідуальні психофізичні особливості учнів. Під час планування варто переважну частину часу приділяти навчанню і засвоєнню пріоритетного матеріалу та неодноразовому його повторенню. По закінченню курсу в учнів з інтелектуальними порушеннями помірного та тяжкого ступеня мають бути сформовані життєва компетентність і ключові компетентності на достатньому (середньому, початковому) рівні9.

Модельну навчальну програму з навчального предмета «Адаптивна фізична культура» для 1-4 класів спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку помірного та тяжкого ступеня розроблено на основі положень Державного стандарту початкової освіти з урахуванням Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів з порушеннями інтелектуального розвитку, їх психофізичних і вікових особливостей. Програму створено з використанням програми з Фізичної культури (Навчальні програми для підготовчого, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумово відсталих дітей, 2014) 10, Типових освітніх програм початкової освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для учнів 1-4 класів з порушеннями інтелектуального розвитку (фізкультурна галузь), 2018-2020 рр11


9 Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів з порушеннями інтелектуального розвитку / навч.-метод. посібник / Чеботарьова О. В., Трикоз С. В., Блеч Г. О., Гладченко І. В., Бобренко І. В., Королько Н. І., Дмитрієва І. В., Остапенко Л. І., Тарновська Л. І., Гломозда І. В., Чухліб О. А., Стрілець Л. В.– К., ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України, 2020. 88 с.

10 Бобренко І.В. Фізична культура [Електронний ресурс] / І.В. Бобренко // Навчальні програми для підготовчого, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумово відсталих дітей. – К.: Інститут спеціальної педагогіки НАПН України, 2014. – Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/tag/dityam-z-osoblivimi- potrebami Затверджено Міністерством освіти і науки України (Наказ МОН України № 750 від 24 червня 2014 р.)

11 Типова освітня програма початкової освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для учнів 1 класів з інтелектуальними порушеннями / О.В. Чеботарьова, Г.О. Блеч, Н.А. Ярмола, І.В. Гладченко, Н.І. Королько, І.В. Дмитрієва, С.В. Трикоз, І.В. Бобренко, І.В. Голомозда, О.А. Чухліб. – К.: Інститут спеціальної педагогіки НАПН України, 2018. – Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/tag/dityam-z-osoblivimi-potrebami Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (Наказ МОН України №816 від 26.07.2018 р. «Про затвердження типової освітньої програми початкової освіти спеціальних закладів загальної середньої освіти для учнів 1 класів з інтелектуальними порушеннями»)


ОСНОВНА ЧАСТИНА

УРОКИ АДАПТИВНОЇ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

1 клас

 

 

Пропонований зміст навчального

предмета/інтегрованого курсу

Види навчальної діяльності

Очікувані результати навчання

Спрямованість

корекційно-розвиткової роботи

 

Розділ І. ЕЛЕМЕНТИ ГІМНАСТИКИ

 

Теоретичні відомості.

Групова (переважно в

Учень/учениця:

Формування інтересу та

 

Правила поведінки та

малих групах) та

- намагається сприймати

звички до занять

 

гігієни учнів під час

індивідуальна діяльність

звернене мовлення

фізичними вправами.

 

проведення уроків

(парна робота вчителя з

вчителя;

Формування

 

адаптивної фізичної

учнем).

- має елементарне

цілеспрямованої уваги.

 

культури.

Застосування пояснення,

уявлення про себе: своє

Формування мотивації до

 

Правила безпеки при

завдання, вказівки.

ім'я, прізвище, стать;

занять фізичними

 

виконанні фізичних вправ.

Демонстрація наочних

- сприймає використані

вправами.

 

 

посібників і матеріалів.

під час уроку наочні

Розвиток слухо-зоро-

 

 

Практичне виконання:

посібники (кіно -,

тактильного сприймання.

 

 

поєднання теоретичних

відеозапис,

Розвиток навички

 

 

знань з практичними діями.

світлосигналізацію,

перебування в класі та

 

 

Демонстрація та практичне

плакати, тематичні

дотримання ритму життя

 

 

відпрацювання навичок

піктограми, таблички

дитячого колективу.

 

 

дотримання правил

тощо);

Розвиток здатності до

 

 

поведінки та гігієни учнів

- має уявлення про

сприймання та розуміння

 

 

під час проведення уроків

правила поведінки та

зверненого мовлення.

 

 

адаптивної фізичної

гігієни учнів під час

Формування діалогічного

 

 

культури, правил безпеки

проведення уроків

мовлення.

 

 

при виконанні фізичних

адаптивної фізичної

Формування активного


 

 

 

вправ.

Індивідуальна робота за допомогою вчителя, за наслідуванням і за зразком. Самостійна робота під

контролем учителя з навчальним матеріалом.

культури; про правила безпеки при виконанні фізичних вправ.

словника, збагачення та конкретизація пасивного словникового запасу.

Виховання дисциплінованості, охайності,

організованості.

 

Дихальні вправи

Носове дихання (вдих через ніс і видих через рот; вдих і видих через ніс).

Дихальні вправи з дозованим опором (надування кульок, іграшок тощо).

Групова (в малих групах) та індивідуальна діяльність з переважанням парної (роботи вчителя з учнем).

Практичне виконання: виконання дихальних вправ, проведення дидактичних ігор.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів. Індивідуальна робота разом з вчителем і за наслідуванням.

Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально

підібраних завдань.

  •   має елементарне уявлення про основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи;
  •   виконує носове дихання (вдих через ніс і видих через рот; вдих і видих через ніс);
  •   виконує дихальні вправи з дозованим опором (надування іграшок, кульок тощо).

Активізація розумової діяльності.

Розвиток мимовільної та довільної пам’яті.

Формування здатності до цілеспрямованої діяльності.

Корекція психоемоційного стану.

Формування навички носового дихання (в спокої).

Розвиток координації рухів.

Формування формул рухів.

 

Вправи на розтягування Нахили тулуба (вперед, назад).

Нахили голови (вперед,

Групова (в малих групах) та індивідуальна діяльність

з переважанням роботи в малих групах.

- має елементарне уявлення про основні

частини тіла, задіяні при виконанні вправи;

Формування довільної уваги.

Формування основних просторових уявлень.


 

 

назад).

Симетричні махи руками (вгору, вниз, праворуч, ліворуч).

Практичне виконання: відпрацювання фізичних вправ на розтягування, проведення дидактичних ігор.

Індивідуальна робота за допомогою вчителя, за наслідуванням і за зразком. Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально підібраних завдань.

- дотримується рекомендацій учителя при виконанні вправи (виконує разом з вчителем чи за допомогою педагога);

  •   виконує нахили тулуба (вперед, назад);
  •   здійснює нахили голови (вперед, назад);
  •   здійснює симетричні махи руками (вгору, вниз, в сторони);
  •   намагається узгоджувати дихання з фазами рухових дій.

Формування кінестетичних відчуттів (напряму руху, його швидкості та тривалості, ступеню зусилля при його виконанні).

Корекція психофізичного напруження.

Формування правильної постави.

Розвиток рухових якостей (гнучкості, спритності).

Розвиток координації рухів.

Формування навички правильного дихання під

час виконання вправи.

 

Вправи на розслаблення

Струси рук (одночасно).

Групова (фронтальна чи в малих групах) та індивідуальна діяльність з переважанням роботи в малих групах.

Практичне виконання: відпрацювання фізичних вправ на розслаблення, проведення дидактичних ігор.

Індивідуальна робота за наслідуванням і за зразком.

  •   виконує струси рук (одночасно);
  •   намагається узгоджувати дихання з фазами рухових дій;

- дотримується рекомендацій учителя при виконанні вправи (виконує разом з вчителем чи за допомогою педагога).

Формування просторової уяви.

Розвиток просторового орієнтування.

Розвиток слухо-зоро- вібраційного сприймання. Корекція психофізичного напруження.

Формування позитивного психоемоційного стану.

Формування навички довільного розслаблення


 

 

 

Самостійна робота під

 

м’язів.

контролем учителя з

Формування точності та

навчальним матеріалом:

збільшення обсягу

виконання спеціально

зорової, слухової та

підібраних завдань.

тактильної пам’яті.

 

Розвиток дрібної

 

моторики рук.

 

Розвиток рухових якостей

 

(гнучкості, спритності).

 

Розвиток координації

 

рухів.

 

Виховання старанності.

 

Вправи для розвитку

Групова малих групах)

- використовує засвоєний

Формування наочно-

 

координаційних

та індивідуальна

словник в межах

дійового мислення.

 

здібностей

діяльність.

зрозумілого мовленнєвого

Формування аналітико-

 

Передача предмета

Практичне виконання:

матеріалу, застосовуючи

синтетичного типу

 

(наприклад, кеглі,

виконання вправ для

доступну форму

сприймання.

 

прапорця) з руки в руку

розвитку координаційних

мовлення;

Розвиток точності

 

(без обмеження зорового

здібностей, проведення

- має елементарне

просторових, часових і

 

сприйняття).

дидактичних ігор.

уявлення про основні

силових параметрів рухів.

 

Котіння великого м’яча

Демонстрація наочних

частини тіла, задіяні при

Формування зорового,

 

парах).

посібників і матеріалів.

виконанні вправи;

кінестетичного контролю

 

 

Індивідуальна робота

- дотримується

при виконанні рухової дії.

 

 

разом з вчителем, за

інструкцій педагога при

Розвиток волі.

 

 

допомогою вчителя, за

виконанні завдання

Розвиток рухових якостей

 

 

наслідуванням і за зразком.

(виконує разом з

(спритності).

 

 

Самостійна робота під

вчителем чи за

Розвиток дрібної

 

 

контролем учителя з

допомогою педагога);

моторики рук.

 

 

навчальним матеріалом:

- виконує котіння

 


 

 

 

виконання спеціально підібраних завдань.

великого м’яча парі);

- виконує передачу предмета (наприклад, кеглі, прапорця) з руки в руку (без обмеження зорового сприйняття).

Тренування вестибулярного апарату. Формування активного та розвиток пасивного словника.

Виховання комунікативних навичок; здатності до співпраці в парі, в колективі.

 

Стройові вправи

Групова (фронтальна чи в

- сприймає та виконує

Формування стійкості

 

Шикування в шеренгу та в

малих групах) діяльність.

команди, вказівки та

уваги.

 

колону по одному.

Практичне виконання:

розпорядження вчителя

Формування

 

Виконання команд:

відпрацювання стройових

(разом з учителем чи за

узагальненості уявлень.

 

«Увага!», «Встати!»,

вправ, проведення

допомогою вчителя);

Розвиток уміння

 

«Сісти!»

дидактичних ігор.

- має уявлення,

орієнтуватись в просторі

 

 

Демонстрація наочних

ознайомлений з

на основі зорової та

 

 

посібників і матеріалів.

тематичними

кінестетичної чутливості.

 

 

Індивідуальна робота за

піктограмами;

Розвиток координації

 

 

наслідуванням і за зразком.

- намагається

рухів.

 

 

Самостійна робота під

узгоджувати дихання з

Формування узгодженості

 

 

контролем учителя з

фазами рухів;

рухових дій.

 

 

навчальним матеріалом:

- сприймає та виконує

Розвиток рухової пам’яті.

 

 

виконання спеціально

команди вчителя

Розвиток рухових якостей

 

 

підібраних завдань.

«Увага!», «Встати!»,

(витривалості, спритності,

 

 

 

«Сісти!»;

швидкості).

 

 

 

- здійснює шикування в

Формування навички

 

 

 

шеренгу та в колону по

узгодження фаз дихання з

 

 

 

одному;

руховими актами.

 

 

 

- старається

Корекція зовнішнього


 

 

 

 

узгоджувати свої дії з діями інших учнів.

прояву емоцій. Виховання дисциплінованості, організованості, вміння співпрацювати в

колективі.

 

Ритмопластичні вправи

Групова (фронтальна чи в

- старається

Розвиток пізнавальних

 

Нахили тулуба (вперед,

малих групах) та

узгоджувати дихання з

інтересів.

 

назад); ходьба, біг з

індивідуальна діяльність.

фазами рухів;

Естетичний розвиток.

 

предметами

Практичне виконання:

- сприймає використані

Формування аналітико-

 

(різнокольоровими

виконання

під час уроку наочні

синтетичного сприймання.

 

іграшками, м’ячами,

ритмопластичних вправ,

посібники (кіно -,

Формування уявлень про

 

гімнастичними стрічками

проведення дидактичних

відеозапис,

навколишнє середовище

 

тощо) та без них під

ігор.

світлосигналізацію,

та власне тіло.

 

музично-ритмічний

Демонстрація наочних

плакати, тематичні

Розвиток інтересу до

 

супровід з яскраво

посібників і матеріалів.

піктограми, таблички

української музики.

 

вираженим ритмічним

Індивідуальна робота за

тощо);

Розвиток відчуття темпу

 

малюнком.

допомогою вчителя, за

- має елементарне

та ритму.

 

Ходьба з зупинками в кінці

наслідуванням і за зразком.

уявлення про основні

Розвиток зорового

 

музично-ритмічної фрази.

Самостійна робота під

просторові

сприймання та тактильно-

 

 

контролем учителя з

характеристики виконаної

вібраційної чутливості.

 

 

навчальним матеріалом:

рухової дії;

Формування здатності

 

 

виконання спеціально

- виконує ходьбу з

зберігати рівновагу в

 

 

підібраних завдань.

зупинками в кінці

статичних положеннях і в

 

 

 

музично-ритмічної фрази;

русі.

 

 

 

- виконує ходьбу, біг з предметами (різнокольоровими іграшками, м’ячами,

Формування здатності доздійснення аналізу виконання своїх рухів і рухів інших учнів.


 

 

 

 

гімнастичними стрічками тощо) та без них під музично-ритмічний супровід з яскраво вираженим ритмічним малюнком.

Розвиток емоційної сфери. Послаблення негативних емоцій.

Розвиток координації рухів.

Формування узгодженості рухових дій, здатності до одночасних рухів.

Розвиток рухових якостей (витривалості, спритності, гнучкості).

Формування навички правильної постави. Виховання доброзичливості, здатності до співпраці в групі парі), навичок

культури спілкування.

 

Вправи з використанням гімнастичних предметів і приладів

Ходьба та біг з предметами (різнокольоровими іграшками, м’ячами, прапорцями тощо) в руках. Котіння великого м’яча (в парах).

Передача предмета (наприклад, кеглі,

Групова (фронтальна чи в малих групах) та індивідуальна діяльність. Практичне виконання: відпрацювання вправ з використанням гімнастичних предметів і приладів, проведення дидактичних ігор.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів.

  •   має елементарне уявлення про основні просторові характеристики виконаної рухової дії;
  •   ознайомлений з тематичними піктограмами;
  •   старається

узгоджувати дихання з фазами рухів;

Формування стійкості довільної уваги.

Формування елементарних просторових уявлень. Розвиток просторового орієнтування.

Розвиток пізнавальних інтересів.

Естетичний розвиток. Розвиток предметності та


 

 

прапорця) з руки в руку (без обмеження зорового сприйняття).

Індивідуальна робота за допомогою вчителя, за наслідуванням і за зразком. Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально підібраних завдань.

  •   вміє передавати предмет з руки в руку, слідкуючи за його рухом (наприклад, кеглі, прапорця) з руки в руку (без обмеження зорового сприйняття);
  •   виконує ходьбу та біг з предметами (наприклад, різнокольоровими іграшками, м’ячами, прапорцями тощо) в руках;
  •   виконує котіння великого м’яча парах).

вибірковості сприймання. Розвиток короткочасної та довготривалої пам’яті; збільшення обсягу оперативної пам’яті.

Розвиток мимовільного запам’ятовування наочного матеріалу на основі практичної діяльності з ним.

Формування здатності узагальнювати предмети за суттєвими ознаками. Розвиток предметних дій по наслідуванню при спонуканні та організації їх з боку вчителя.

Розвиток рухових якостей (витривалості, спритності, швидкості).

Формування цілеспрямованості рухів рук, здатності до взаємодії обома руками.

Виховання навичок спілкування та роботи в групі (колективі).

 

Кистьова та пальчикова гімнастика

Групова (в малих групах) та індивідуальна діяльність

- сприймає використані під час уроку наочні

Формування та розвиток обсягу та точності


 

 

Кругові рухи кистями. Розминання пальців рук і їх кінчиків (послідовно).

Стискання пальців в кулак і їх розтискання (одночасно, послідовно).

з переважанням парної роботи вчителя з учнем. Практичне виконання: виконання вправ кистьової та пальчикової гімнастики, проведення дидактичних ігор.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів.

Індивідуальна робота разом з вчителем, за допомогою вчителя та за наслідуванням.

Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально підібраних завдань.

посібники (кіно -, відеозапис, світлосигналізацію, плакати, тематичні піктограми, таблички тощо);

  •   використовує засвоєний словник в межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу, застосовуючи доступну форму мовлення;
  •   виконує стискання пальців в кулак і їх розтискання (одночасно, послідовно);
  •   виконує кругові рухи кистями;
  •   виконує розминання пальців рук і їх кінчиків.

довільної пам’яті. Формування мисленнєвих операцій на основі послідовного виконання рухових дій.

Формування позитивного психоемоційного стану.

Розвиток дрібної моторики рук.

Розвиток рухових якостей (гнучкості, спритності, сили, швидкості).

Розвиток координації рухових дій.

Формування узгодженості рухових дій.

Формування кінестетичного контролю при засвоєнні рухових навичок.

Формування активного словника, збагачення та конкретизація пасивного словникового запасу.

Виховання наполегливості, здатності до вольового зусилля,

дисциплінованості.


 

 

Імітаційні вправи

Імітація рухів м’яча, поїзда, хом’ячка.

Групова (в малих групах) та індивідуальна діяльність з переважанням парної (роботи вчителя з учнем).

Практичне виконання: здійснення імітаційних вправ, проведення дидактичних ігор.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів.

Індивідуальна робота разом з вчителем, за допомогою вчителя та за наслідуванням.

Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально підібраних завдань.

  •   сприймає використані наочні посібники (кіно -, відеозапис, фотографії, піктограми, плакати, таблички тощо);
  •   ознайомлений з тематичними піктограмами;
  •   має елементарне уявлення про основні просторові характеристики виконаної рухової дії;
  •   має елементарне уявлення про зображення знайомих тварин і предметів;
  •   має елементарне уявлення про позитивні та негативні емоції;
  •   використовує здобуті рухові навички (ходьбу, біг, стрибки, повзання тощо) для виконання заданої імітації (наприклад, м’яча, поїзда, хом’ячка).

Формування елементарних уявлень про навколишнє середовище та власне тіло.

Розвиток інтересу до занять фізичними вправами.

Формування цілеспрямованої уваги. Формування здатності до сприймання та довільної імітації образу знайомого предмета (тварини), його аналізу та співставлення. Розвиток образної пам’яті. Естетичний розвиток.

Корекція психоемоційного стану.

Формування адекватних емоційних реакцій.

Формування узгодженості рухових дій.

Розвиток координації рухів.

Формування рухових навичок.

Розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості,

спритності, сили).

 

 

Імітаційні вправи

Імітація рухів м’яча, поїзда, хом’ячка.

Групова (в малих групах) та індивідуальна діяльність з переважанням парної (роботи вчителя з учнем).

Практичне виконання: здійснення імітаційних вправ, проведення дидактичних ігор.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів.

Індивідуальна робота разом з вчителем, за допомогою вчителя та за наслідуванням.

Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально підібраних завдань.

  •   сприймає використані наочні посібники (кіно -, відеозапис, фотографії, піктограми, плакати, таблички тощо);
  •   ознайомлений з тематичними піктограмами;
  •   має елементарне уявлення про основні просторові характеристики виконаної рухової дії;
  •   має елементарне уявлення про зображення знайомих тварин і предметів;
  •   має елементарне уявлення про позитивні та негативні емоції;
  •   використовує здобуті рухові навички (ходьбу, біг, стрибки, повзання тощо) для виконання заданої імітації (наприклад, м’яча, поїзда, хом’ячка).

Формування елементарних уявлень про навколишнє середовище та власне тіло.

Розвиток інтересу до занять фізичними вправами.

Формування цілеспрямованої уваги. Формування здатності до сприймання та довільної імітації образу знайомого предмета (тварини), його аналізу та співставлення. Розвиток образної пам’яті. Естетичний розвиток.

Корекція психоемоційного стану.

Формування адекватних емоційних реакцій.

Формування узгодженості рухових дій.

Розвиток координації рухів.

Формування рухових навичок.

Розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості,

спритності, сили).

 

 

Імітаційні вправи

Імітація рухів м’яча, поїзда, хом’ячка.

Групова (в малих групах) та індивідуальна діяльність з переважанням парної (роботи вчителя з учнем).

Практичне виконання: здійснення імітаційних вправ, проведення дидактичних ігор.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів.

Індивідуальна робота разом з вчителем, за допомогою вчителя та за наслідуванням.

Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом: виконання спеціально підібраних завдань.

  •   сприймає використані наочні посібники (кіно -, відеозапис, фотографії, піктограми, плакати, таблички тощо);
  •   ознайомлений з тематичними піктограмами;
  •   має елементарне уявлення про основні просторові характеристики виконаної рухової дії;
  •   має елементарне уявлення про зображення знайомих тварин і предметів;
  •   має елементарне уявлення про позитивні та негативні емоції;
  •   використовує здобуті рухові навички (ходьбу, біг, стрибки, повзання тощо) для виконання заданої імітації (наприклад, м’яча, поїзда, хом’ячка).

Формування елементарних уявлень про навколишнє середовище та власне тіло.

Розвиток інтересу до занять фізичними вправами.

Формування цілеспрямованої уваги. Формування здатності до сприймання та довільної імітації образу знайомого предмета (тварини), його аналізу та співставлення. Розвиток образної пам’яті. Естетичний розвиток.

Корекція психоемоційного стану.

Формування адекватних емоційних реакцій.

Формування узгодженості рухових дій.

Розвиток координації рухів.

Формування рухових навичок.

Розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості,

спритності, сили).


 

 

 

 

 

Формування вміння співвідносити слово з реальним предметом, дією, істотою.

Розвиток вербальних і невербальних засобів спілкування.

Виховання колективізму, доброзичливості.

 

Розділ ІІ. ЕЛЕМЕНТАРНІ СПОРТИВНО-ПРИКЛАДНІ ВПРАВИ

ЕЛЕМЕНТИ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

 

Теоретичні відомості.

Групова (переважно в

Учень/учениця:

Формування основ знань

 

Основні фізкультурно-

малих групах) та

- має елементарне

про особисту гігієну,

 

спортивні приміщення.

індивідуальна діяльність з

уявлення про основні

здоровий спосіб життя.

 

Правила підготовки до

переважанням парної

фізкультурно-спортивні

Формування стійкості

 

уроку та техніки безпеки

роботи вчителя з учнем.

приміщення; правила

уваги.

 

під час занять легкою

Застосування опису,

підготовки до уроку та

Формування інтересу та

 

атлетикою.

пояснення, розповіді,

техніки безпеки під час

звички до занять

 

 

завдання, вказівки.

занять легкою атлетикою;

фізичними вправами.

 

 

Демонстрація наочних

- використовує засвоєний

Формування навички

 

 

посібників і матеріалів.

словник в межах

перебування в класі та

 

 

Практичне виконання:

зрозумілого мовленнєвого

дотримання ритму життя

 

 

поєднання теоретичних

матеріалу, застосовуючи

дитячого колективу.

 

 

знань з практичними діями.

доступну форму

Формування мотивації до

 

 

Демонстрація та практичне

мовлення;

занять фізичними

 

 

відпрацювання навичок

- дотримується правил

вправами.

 

 

дотримання правил

підготовки до уроку та

Формування діалогічного

 

 

підготовки до уроку та

техніки безпеки під час

мовлення.

 

 

техніки безпеки під час

занять легкою атлетикою

 


 

 

 

занять легкою атлетикою;

(разом з вчителем чи за

Формування активного

орієнтування в основних

допомогою педагога).

словника, збагачення та

фізкультурно-спортивних

 

конкретизація пасивного

приміщеннях закладу

 

словникового запасу.

освіти.

 

Розвиток навичок

Індивідуальна робота за

 

самообслуговування та

допомогою вчителя, за

 

гігієни.

наслідуванням і за зразком.

 

Виховання охайності,

Самостійна робота під

 

дисциплінованості,

контролем учителя з

 

організованості; навички

навчальним матеріалом

 

культури спілкування.

 

Ходьба: підлогою в одному

Групова (фронтальна чи в

- виконує ходьбу підлогою

Формування стійкості

 

напрямку, в шерензі, в

малих групах) та

в одному напрямку, в

уваги.

 

колоні, імітаційна ходьба.

індивідуальна діяльність.

шерензі, в колоні;

Формування кінетичних і

 

Біг: повільний, швидкий, у

Практичне виконання:

імітаційну ходьбу;

кінестетичних відчуттів.

 

чергуванні з ходьбою.

відпрацювання

- виконує біг повільний,

Формування

 

Стрибки: на місці на двох

підготовчих і підвідних

швидкий, у чергуванні з

кінестетичного контролю

 

ногах; на двох ногах з

вправ, легкоатлетичних

ходьбою;

за якістю рухових дій.

 

переміщенням (вперед,

вправ, проведення

- виконує стрибки на місці

Формування здатності до

 

назад, праворуч, ліворуч).

дидактичних ігор.

на двох ногах; на двох

оцінювання та регуляції

 

Метання: великого м’яча у

Демонстрація наочних

ногах з переміщенням

просторово-часових і

 

горизонтальну ціль (обома

посібників і матеріалів.

(вперед, назад, праворуч,

динамічних рухових

 

руками).

Індивідуальна робота

ліворуч);

параметрів.

 

Лазіння: підлізання під

разом з вчителем, за

- виконує метання

Розвиток обсягу та

 

предмет (h=40 см).

допомогою вчителя, за

великого м’яча в

точності оперативної та

 

Повзання: по

наслідуванням, за зразком.

горизонтальну ціль

довготривалої пам’яті.

 

гімнастичному мату

Самостійна робота під

(обома руками);

Формування мисленнєвих

 

(довільне).

контролем учителя з

- виконує лазіння

операцій (аналіз, синтез,

 

 

навчальним матеріалом:

підлізання під предмет

класифікація, порівняння


 

 

 

виконання спеціально підібраних завдань.

(h=40 см);

  •   виконує повзання по гімнастичному мату (довільне);
  •   має елементарне уявлення про основні просторові характеристики виконаної рухової дії;
  •   намагається співпрацювати в парі та групі;
  •   намагається узгоджувати дихання з фазами виконання фізичної вправи.

тощо).

Корекція психоемоційного стану.

Розвиток рухових якостей: витривалості, спритності, сили (ходьба); витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості (біг); витривалості, спритності, швидкісно-силових (стрибки); витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості (лазіння та повзання); швидкісно- силових (метання).

Формування узгодженості рухових дій.

Розвиток координації рухів.

Формування формул рухів.

Виховання навички дотримання основних правил поведінки, гігієни та техніки безпеки на занятті з АФК. Виховання

комунікативних навичок,


 

 

 

 

 

дисциплінованості, старанності,

наполегливості.

 

Розділ ІІІ. РУХЛИВІ ІГРИ

 

Теоретичні відомості. Правила поведінки та гігієни при проведенні рухливих ігор.

Правила безпеки при виконанні рухових дій. Зміст розучених ігор.

Групова (фронтальна чи в малих групах) та індивідуальна діяльність. Застосування  опису, пояснення, розповіді, завдання, вказівки.

Демонстрація наочних посібників і матеріалів.

Практичне виконання: поєднання теоретичних знань з практичними діями. Демонстрація та практичне відпрацювання навичок дотримання              правил поведінки та гігієни при проведенні рухливих ігор, дотримання правил безпеки при виконанні рухових дій; розучування                            змісту рухливих ігор.

Індивідуальна робота за допомогою вчителя, за наслідуванням і за зразком.

Учень/учениця:

  •   має уявлення про правила поведінки та гігієни при проведенні рухливих ігор; правила безпеки при виконанні рухових дій; зміст розучених ігор;
  •   використовує засвоєний словник в межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу, застосовуючи доступну форму мовлення;
  •   сприймає використані наочні посібники (кіно -, відеозапис, фотографії, піктограми, плакати, таблички тощо);
  •   дотримується техніки безпеки під час занять рухливими іграми.

Формування цілеспрямованої уваги. Формування пізнавальної активності.

Формування мотивації занять рухливими іграми. Формування інтересу до національних українських рухливих ігор.

Формування сприймання тематичних піктограм.

Формування сприймання та розуміння зверненого мовлення педагога.

Формування основ знань про особисту гігієну, здоровий спосіб життя. Формування просторової уяви.

Формування активного та збагачення пасивного словникового запасу.

Формування діалогічного мовлення.

Виховання навичок


 

 

 

Самостійна робота під контролем учителя з навчальним матеріалом

 

культури спілкування, доброзичливість, гуманність, колективізм, здатність до співпраці в

групі та в парі.

 

Для розвитку уваги,

Групова (фронтальна чи в

- має елементарне

Формування мисленнєвих

 

мислення: «Кулька», «М’яч

малих групах) та

уявлення про основні

операцій (аналіз, синтез,

 

котиться», «Потяг»,

індивідуальна діяльність.

просторові

класифікація, порівняння

 

«Хвостик кішечки» тощо.

Практичне виконання:

характеристики виконаної

тощо).

 

Для розвитку

відпрацювання підвідних

рухової дії;

Формування

 

координаційних

вправ, рухливих ігор.

- має елементарне

організаційного

 

здібностей: «Кулька»,

Демонстрація наочних

уявлення про позитивні та

компоненту мислення

 

«М’яч котиться»,

посібників і матеріалів.

негативні емоції;

(усвідомлення завдання,

 

«Хвостик кішечки»,

Індивідуальна робота

- вміє грати в 1-2 рухливі

організація виконання

 

тощо.

разом з вчителем, за

гри (можна використати

завдання тощо).

 

Для розвитку гнучкості:

допомогою вчителя, за

наведені в додатках до

Розвиток координації

 

«Кулька»,

наслідуванням, за зразком.

програми «Фізична

рухів.

 

тощо.

Самостійна робота під

культура» рухливі ігри);

Формування узгодженості

 

«Хвостик кішечки»,

контролем учителя з

- намагається

рухових дій.

 

Для розвитку швидкості:

навчальним матеріалом:

співпрацювати в парі та

Формування тактильно-

 

«М’яч котиться», «Потяг»,

виконання спеціально

групі;

вібрацйного, зорового та

 

тощо.

підібраних завдань.

- намагається

кінестетичного контролю

 

«Хвостик кішечки»,

 

узгоджувати дихання з

власних дій.

 

Для розвитку дрібної

 

фазами виконання

Розвиток рухових якостей

 

моторики: «Хвостик

 

фізичної вправи;

(витривалості, гнучкості,

 

кішечки» тощо.

 

- використовує здобуті

спритності, сили,

 

З елементами ходьби, бігу,

 

рухові навички (ходьбу,

швидкості).

 

стрибків:

 

біг, стрибки, повзання

Естетичний розвиток.

 

«Потяг», «Кулька» тощо.

 

тощо) для виконання

Корекція психоемоційного


 

 

З метанням, киданням, ловлею: «М’яч котиться»,

«Кулька» тощо.

Для розвитку комунікаційних навичок:

«Кулька», «Потяг» тощо.

 

рухових дій в ігрових ситуаціях.

стану.

Формування активного словника, збагачення та конкретизація пасивного словникового запасу.

Виховання доброзичливості, гуманності, колективізму та культури спілкування

 

ОРІЄНТОВАНІ ПОКАЗНИКИ СФОРМОВАНОСТІ ЖИТТЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ:

  •    мати уявлення про правила поведінки та гігієни учнів під час проведення уроків адаптивної фізичної культури; правила безпеки при виконанні фізичних вправ; підготовку до уроку; вимоги до спортивної форми та взуття (за допомогою вчителя);
  •    мати елементарне уявлення про основні фізкультурно-спортивні приміщення закладу освіти (за допомогою вчителя);
  •    дотримуватись правил підготовки до уроку та техніки безпеки під час проведення уроку з адаптивної фізичної культури (разом з учителем чи за допомогою вчителя).
  •    сприймати наочні посібники, використані на уроці (кіно - та відеозапис, фотографії, плакати, тематичні піктограми, таблички тощо) (за допомогою вчителя);
  •   намагатися сприймати звернене мовлення вчителя (за допомогою вчителя);
  •   мати елементарне уявлення про позитивні та негативні емоції (за допомогою вчителя);
  •   мати елементарне уявлення про українські народні ігри, українську музику (за допомогою учителя);
  •   мати уявлення про основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи (за допомогою вчителя);
  •    мати елементарне уявлення про основні просторові характеристики виконаної рухової дії (за допомогою вчителя);

виконувати вправи та елементи фізичних вправ, задані вчителем (за допомогою вчителя);

  •   намагатись узгоджувати дихання з фазами рухових дій (за допомогою вчителя);
  •   намагатись узгоджувати свої дії з діями інших учнів (за допомогою вчителя).
docx
Додано
9 жовтня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку