Календарне планування 5-6 клас НУШ

Про матеріал
Календарно тематичне планування 5 клас НУШ ( 3 год/тиждень) Складено на основі модельної навчальної програми «Фізична культура. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Педан О.С., Коломоєць Г. А. , Боляк А. А., Ребрина А. А., Деревянко В. В., Стеценко В. Г., Остапенко О. І., Лакіза О. М., Косик В. М. та інші). «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» наказ Міністерства освіти і науки України від 12 липня 2021 року № 795 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10 серпня 2021 року № 898)
Перегляд файлу

Календарно тематичне планування

5 клас НУШ ( 3 год/тиждень)

       Складено на основі модельної навчальної програми «Фізична культура. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Педан О.С., Коломоєць Г. А. , Боляк А. А., Ребрина А. А., Деревянко В. В., Стеценко В. Г., Остапенко О. І., Лакіза О. М., Косик В. М. та інші). «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» наказ Міністерства освіти і науки України від 12 липня 2021 року 795

редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10 серпня 2021 року 898)

 

Номер уроку

Модуль:

Дата

 

Панна

Дитяча легка атлетика

Алтимат фризбі

 

1.

Інструкція правил техніки безпеки на уроках панни (вуличний футбол).

Вступний інструктаж.

Правила безпеки на ігровому майданчику. Історія розвитку української гри панна. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Вправи для розвитку сили м’язів ніг.

Інструкція правил техніки безпеки на уроках дитячої легкої атлетики.

Правила безпечної поведінки на уроках дитячої легкої атлетики Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Старт та стартовий розбіг. Естафети з елементами бігу.

Базові знання правил алтимату: мета гри, як просувати диск в атаці, що може робити гравець з диском, перехід володіння, що може робити гравець захисту, “столл”-рахунок, початок гри (введення диску).

Демонстрація кидків бекхенд та форхенд. Кидки у групах.

Повільна демонстрація, як грати у алтимат.

Гра у алтимат 5х5

 

 

2.

Загальна характеристика гри панна (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравця, основні правила гри). Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок,Імітаційні вправи. Техніко-тактичні вправи. Стійка гравця панни.

Історія розвитку дитячої легкої атлетики. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м. Стрибки в довжину з місця. Техніка виконання бігу. Вправи на комунікацію.

Стрибок у довжину з місця.

Базові знання правил алтимату: розмітка поля для гри у залі, на траві та на піску.

Маркування та дії захистників. Положення тіла та рухи при маркуванні. Столл рахунок.

Вправа з диском “кидання з маркером”

Гра у алтиматт 5х5


 

 

3.

Санітарно-гігієнічні вимоги до спортивного інвентарю. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для черевного преса, спини. Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Рухлива гра «М’яч                         ведучому».

Види  дитячої легкої атлетики. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Біг 60 м.  Рівномірний біг до 500 м. Стрибки в довжину з місця. Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків.

Історія розвитку алтимат фризбі.

Вправа з диском “кидання з маркером” - повторення рухів маркера.

Приймання диску двома руками технікою бутерброд. Рухлива гра “Блискавка”.

Гра у алтимат 5х5

 

 

4.

Правила здорового способу життя. Вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Імітаційні вправи. Техніко-тактичні вправи. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками.

Спеціальні вправи для метань. Рівномірний біг до 500 м. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на комунікацію. Стрибки через довгу скакалку .

Базове уявлення про дух гри: самоконтроль, повага до суперника, обговорення порушень.

Човник, згинання рук в упорі.

Кидання диску у групах, приділяти увагу крокам при кидках та “тревелам” - відриванню опорної ноги від землі.

Вправа з диском “кидання з маркером”


 

 

5.

Особиста гігієна спортсмена. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок

Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Імітаційні вправи. Техніко-тактичні вправи. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику.

Спеціальні вправи для метань. Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи. Біг з перешкодами (бар’єрами - висота 20 -30 см). Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч,         вортекс).

Базові знання про важливість розігріву і вправ на гнучкість перед заняттям.

Зміна напрямку бігу. Зупинка частими кроками.

Естафета зі зміною напрямку руху, приділяючи увагу техніці.

Рухлива гра “Блискавка”.


 

 

6.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для черевного преса, спини. Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Рухлива гра «М’яч                                ведучому».

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м,стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». «Формула – 1».Біг на витривалість.

Безпека життєдіяльності на заняттях.

Вправи з бігу та зі стрибками. Вправа з диском “кидання з маркером”.

Гра з диском: “мішень”


 

 

7.

Вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Імітаційні вправи. Техніко-тактичні вправи. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни.

 

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.  Техніка передачі естафетної палички. Метання стоячи на колінах, «обертальне метання».

Значення спеціальної фізичної підготовки у алтимат фризбі.

Човник, згинання рук в упорі.

Бросання диску у групах - повторення кидків форхенд і бекхенд..


 

 

8.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Імітаційні вправи.

Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання. Естафети з елементами бігу. Техніка передачі естафетної палички. Стрибки через довгу скакалку . ..  Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс).

Тактики захисту, поняття “форс” і персональний захист

Кидки з маркером. Тренування рухів захисника.

 

 

 

9.

 Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийоми м’яча від стіни. Підведення підсумків

Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Біг 30 м. Багато скоки. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання:бігу, стрибків, метання,біг «по швидкісній драбині». Метання дитячого спису. Стрибки через довгу скакалку.

Порушення та вирішування порушень в процесі гри: фол внаслідок контакту (зіткнення).

Бросання диску у групах - кидки інсайд аут та аутсайд ін.

Вправи з диском “зустрічні колонки”, “наздоганялки”

Гра в алтимат 5x5.

 

 

10.

Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Рухлива гра «Мисливець і звірі».

Техніка передачі естафетної палички. Стрибки через довгу скакалку . ..  Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс).

Порушення та вирішування порушень в процесі гри: порушення при маркуванні (дабл диск, стреддл, фаст каунт).

Вправа з диском “кидання з маркером” - із здійсненням порушень час від часу.

 

 

11.

Вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Імітаційні вправи. Техніко-тактичні вправи. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику.

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Шкідливі звички та їх вплив на здоров’я, досягнення у спорті.

Кидки у групах - хамер.

Човник, згинання рук в упорі.

Вправи з диском “зустрічні колонки”, “наздоганялки”

Гра у алтимат 5х5.

 

 

12.

Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах.

Рухлива гра «Мисливець і звірі».

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Правила безпеки під час занять алтимат фризбі, засоби запобігання травматизму.

Вправи зі стрибками.

Вправи з диском: хліб з маслом.

Похідна гра: “квадрат”


 

 

13.

Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийоми м’яча від стіни.

Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання.

Вплив алтимату на зміцнення здоров’я.

Бросання диску у групах - приділяти увагу точності кидків.

Гра з диском: “мішень”

Вправи з диском - “сом”, “ромб”

Похідна гра: “Алтимат нон-стоп”.

 

 

14.

Техніко-тактичні вправи. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.

Основи спілкування з суперником, вирішування спірних моментів, ввічливість і справедливість.

Човник, згинання рук в упорі.

Гра “мішень”

Гра у алтимат 5х5.

 

 

15.

Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Рухлива гра «Мисливець і звірі».

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Більш детальна інформація про “Дух Ігри”. Бланк оцінювання “Духу Ігри”, його використання на змаганнях.

 

 

 

16.

Вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийоми м’яча від стіни.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.

Елементи  “Духу Ігри”: знання правил, уникання контакту, справедливість.

Кидання диску у групах - блейд.

Гра в алтимат 5x5.

 

 

17.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Імітаційні вправи.

Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання.

Елементи  “Духу Ігри”: позитивне ставлення і самоконтроль, спілкування.

Човник, згинання рук в упорі.

Вправи з диском “зустрічні колонки”, “наздоганялки”

Гра в алтимат 5x5.

Відмінности гри на траві. Техніка дального кидку. Відкривання під дальній кидок.

 

18.

Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Імітаційні вправи.

Старт та стартовий розбіг. Естафети з елементами бігу.

Вправа з диском “наздоганялки” із збільшенною дистанцією.

Гра у алтимат з рахунком у два очка, у разі, коли гол забито кидком від однієї зони до іншої.

 

 

19.

Вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийоми м’яча від стіни.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.

Кидання диску у групах - форхенд, бекхенд, хамер.

Командні естафети з оббіганням перешкод.

Похідна гра: “Алтимат нон-стоп”.

 

20.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Імітаційні вправи.

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Командна естафета зі зміною напрямку руху та використанням рухів захисника.

Гра квадрат - приділяти увагу захисту.

 

21.

Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Рухлива гра «Мисливець і звірі».

Біг 30 м. Стрибки в довжину з місця. Техніка виконання бігу. Вправи на комунікацію.

Стрибок у довжину з місця.

Кидання диску у групах - повторення кидків форхенд і бекхенд..

 

22.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок Вправи для розвитку сили м’язів ніг. Імітаційні вправи.

Техніка передачі естафетної палички. Стрибки через довгу скакалку . ..  Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс).

Вправи зі стрибками - спробувати ловити диск у стрибці.

Командна естафета з варіаціями бігу.

 

23.

Вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийоми м’яча від стіни.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.

Вправи з диском: “зустрічні колонки”, “хліб з маслом”.

Алтимат 5х5.

 

 

24.

Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни. Удари м’яча на місці та в русі, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах

Техніка передачі естафетної палички. Стрибки через довгу скакалку . ..  Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс).

Учень повинен помітити та виголосити порушення.

Вправи з диском - “сом”, “ромб”

Похідна гра: “Алтимат нон-стоп”. Тематична

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Номер уроку

Модуль

Дата

 

Волейбол

Баскетбол

Гімнастика

 

25.

Техніка безпеки. Історія розвитку українсь-кого волейболу.

 Вправи для розвитку швид-кості: Стійка волейболіста. Роз-міщення та перехід гравців на ігровому майданчику.

Пересування в стійці волей-боліста приставними крока-ми Передача м’яча двома ру-ками зверху

Інструктаж з техніки безпеки. Історія розвитку баскетболу. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Стійки, способи пересувань, зупинки, повороти на місці, ведення м’яча.

 Правила техніки безпеки.

Шикування, перешикування, стройові вправи

 

26.

Загальна характеристика гри волейбол (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців, основні правила гри).

Вибір вихідного положення для виконання передач та прийому

Передача м’яча двома руками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнер(а/ки).

 

Основи здорового способу життя. Основні правила гри. ЗРВ. Поняття про техніку гри. Вправи для розвитку спритності. Стійка баскетболіста  та різноманітні пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; повороти на місці, ведення м’яча.

Історія розвитку гімнасти-ки.

 

27.

Санітарно-гігієнічні вимо-ги до спортивного інвен-тарю.

Особиста гігієна спортсме-на. Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.Передача м’яча двома ру-ками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних ко-лонах.

 

Гігієна тіла, одягу, спор-тивної форми, режиму дня. . ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Різні способи пересувань, ловіння і передачі м’яча  двома руками ід грудей. Навчальна гра. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни.

Вправи на рівновагу.

 

 

28.

Основні цінності олімпізму. Вправи для розвитку швид-кості. Передача м’яча двома ру-ками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних ко-лонах.

 

Фізичне виховання в Старо-давній Греції. ЗРВ. Вправи для розвитку спритності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Навчальна гра.

 Рівновага

 

 

29.

Особиста гігієна спортсмена. Передача м’яча двома руками зверху.Прийом м’яча двома руками знизу. Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач.

 

Поняття фізичного розвитку та фізичної підготовленості. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра. Прийоми м’яча від стіни.

Акробатика. Перекид вперед, назад. Стійка на голові  Рівновага

 

 

30.

Місце українського волейболу на сучасному етапі розвитку європейського спорту. Передача м’яча двома руками зверху.Прийом м’яча двома руками знизу. Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач.

 

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. ЗРВ Подвійний крок, кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети..Навчальна гра.

Довгий перекід вперед. Міст  Рівновага.

 

 

31.

Значення гравців передньої та задньої ліній. Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей. Передача м’яча двома ру-ками зверху. . Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

Згубний вплив шкідливих звичок на дитячий організм і чому модно бути здоровим. ЗРВ. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Акробатична комбінація № 1. Рівновага.

 

 

32.

Місце українського волей-болу на сучасному етапі розвитку європейського спорту.  Вправи для розвитку гнучкості. Передача м’яча двома ру-ками зверху.  Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

Нижня пряма та бокова подача

 

Особливості формування вольових якостей у шкільному віці. ЗРВ Технічні прийо-ми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Акробатична комбінація № 1.  Рівновага.

 

 

33.

Вправи для розвитку швид-кості.Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача.

 

 

 

Що таке фізична вправа, фізична активність, спорт, фізичні якості?. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

Акробатична комбінація № 2.  Рівновага.

 

 

34.

Вправи для розвитку гнучкості.Нижня пряма та бокова подача з відстані 4–6 м від сітки та від стіни. Прийом м’яча знизу після виконан-ня нижньої прямої подачі.

Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

Розвиток фізичних якостей – основа твого успіху.Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.

Виси та упори.

Акробатична комбінація № 2.

 

35.

Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома рука-ми знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок. кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

Виси та упори.

Акробатична комбінація № 2.

 

36.

Вправи для розвитку швидкості.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома рука-ми знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

Фізичний розвиток, фізична підготовленість. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Технічні прийоми

нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.

Згинання розгинання рук в упорі лежачи. Нахил тулуба з положення

сидячи за 30 сек.

 

 

37.

Вправи для розвитку швид-кості

 Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач. Навчальна гра

ЗРВ .Вправи для розвитку швидкості. Штрафний кидок. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Рухлива гра «Мисливець і звірі», «М’яч ведучому, «Хто найвлучніший?»

Страхування та самострахування. Організовуючі вправи: перешикування; повороти в русі

 

38.

Вправи для розвитку швид-кості

Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач. Навчальна гра

Підбираємо потрібні вправи для розвитку різних фізичних якостей. ЗРВ .Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів.

Інструктаж з БЖД. Загально розвивальні вправи. Вправи для зміцнення м’язів живота. Вправи зі скакалкою.

 

39.

Вправи для розвитку швид-кості.Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача. . Навчальна гра

ЗРВ .Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Навчальна гра.

Стройові вправи на місці та в русі.

 

40.

Вправи для розвитку швид-кості.Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача. . Навчальна гра

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.  Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Вправи для відновлення дихання.

Нахил тулуба уперед з положення сидячи

 

41.

Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома руками знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

ЗРВ .Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

Вправи для розвитку сили рук.

 

42.

Підсумковий урок. Передача м’яча в стіну двома руками зверху (відстань 3 м) Прийом м’яча знизу від стіни (відстань 2 м)

ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра.

згинання та розгинання рук в упорі лежачи

 

43.

Вправи для розвитку швид-кості.Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача. . Навчальна гра

ЗРВ .Вправи для розвитку спритності. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі.

Шикування, перешикування на місці та в русі.

 

44.

Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома руками знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

ЗРВ. Вправи для розвитку сили. Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Прийоми м’яча від стіни

Згинання та розгинання рук в упорі лежачи

 

45.

Місце українського волей-болу на сучасному етапі розвитку європейського спорту.  Вправи для розвитку гнучкості. Передача м’яча двома ру-ками зверху.  Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

 ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості    Ведення м’яча на місці та русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Технічні прийоми нападу і захисту.

Акробатична комбінація,  згинання та розгинання рук в упорі лежачи

 

46.

Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача. . Навчальна гра

ЗРВ. Вправи для розвитку спритності. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри.  Рухливі ігри та естафети.

Фізкультурно – оздоровчі заходи в режимі дня школяра, правила їх виконання. Акробатичні вправи з попереднього уроку

 

47.

 Вправи для розвитку швид-кості: Стійка волейболіста. Роз-міщення та перехід гравців на ігровому майданчику.

Пересування в стійці волей-боліста приставними крока-ми Передача м’яча двома ру-ками зверху

ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра.

Комплекс вправ для розвитку гнучкості

 

48.

Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача. . Навчальна гра

Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.  Навчальна гра. Прийоми м’яча від стіни

Комплекс вправ для розвитку сили

 

49.

 Вправи для розвитку швид-кості: Стійка волейболіста. Роз-міщення та перехід гравців на ігровому майданчику.

Пересування в стійці волей-боліста приставними крока-ми Передача м’яча двома ру-ками зверху

Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

ЗРВ, шикування, стройові вправи на місці та в русі

 

50.

Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома руками знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Стійки, способи пересувань, зупинки, повороти на місці, ведення м’яча.

Стрибки через скакалку, нахил тулуба вперед з положення сидячи

 

51.

Місце українського волей-болу на сучасному етапі розвитку європейського спорту.  Вправи для розвитку гнучкості. Передача м’яча двома ру-ками зверху.  Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

Підсумковий урок.Загальнорозвивальні вправи.

ЗРВ, комбінація акробатичних елементів

 

 

 

 

 

 

Номер уроку

Модуль:

Дата

 

Футзал

Баскетбол 3х3

Рухливі ігри

 

52.

Інструктаж з правилами безпеки життєдіяльності  на уроках фізичної культури(ІБЖ)

Правила безпечної поведінки на уроках і під час занять футзалом в позаурочний час. Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

Інструктаж з техніки безпеки. Історія розвитку баскетболу. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Стійки, способи пересувань, зупинки, повороти на місці, ведення м’яча.

Інструктаж з правилами безпеки життєдіяльності  на уроках фізичної культури(ІБЖ)

Правила безпечної поведінки на уроках та позаурочних заняттях. Правила здорового способу життя. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку.

 

 

Гігієнічні вимоги під час занять. Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;Пересування різними способами та  кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

Основи здорового способу життя. Основні правила гри. ЗРВ. Поняття про техніку гри. Вправи для розвитку спритності. Стійка баскетболіста  та різноманітні пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; повороти на місці, ведення м’яча.

Рухливі ігри як передумова розвитку Олімпійських та Всесвітніх ігор. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок. Організація та              проведення рухливих ігор, естафет, розваг. Вивчення основних видів рухливих ігор, які мають різні  педагогічні завдання і руховий зміст. Рухлива гра  «Боротьба в квадратах».

 

 

Зародження футзалу в світі. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Для розвитку спритності ,«човниковий» біг; рухливі ігри. Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою                  стороною стопи, удари середньою частиною                                       підйому по нерухомому м’ячу, та м’ячу що котиться;

ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, гра у футзал за спрощеними  правилами.

Гігієна тіла, одягу, спор-тивної форми, режиму дня. . ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Різні способи пересувань, ловіння і передачі м’яча  двома руками ід грудей. Навчальна гра. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

 

Розвиток футзалу в Україні. Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами.

Фізичне виховання в Старо-давній Греції. ЗРВ. Вправи для розвитку спритності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Навчальна гра.

Класифікація рухливих ігор. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

 

Споруди та обладнання для гри у футзал. Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

Поняття фізичного розвитку та фізичної підготовленості. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра. Прийоми м’яча від стіни.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

 

Загальні ігрові положення гри у футзал. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Для розвитку спритності ,«човниковий» біг; рухливі ігри. Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою        стороною стопи, удари середньою частиною  підйому по нерухомому м’ячу, та м’ячу що котиться;

ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, гра у футзал за спрощеними  правилами.

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. ЗРВ Подвійний крок, кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети..Навчальна гра.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

 

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами.

Згубний вплив шкідливих звичок на дитячий організм і чому модно бути здоровим. ЗРВ. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг. «Вільне місце».

 

 

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

Особливості формування вольових якостей у шкільному віці. ЗРВ Технічні прийо-ми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Рухлива гра   «Мисливці і качки».

 

 

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

 

Що таке фізична вправа, фізична активність, спорт, фізичні якості?. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності.

 

 

 

Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

Розвиток фізичних якостей – основа твого успіху.Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.

Вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг. Ігри на увагу.

 

 

Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок. кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Рухлива гра   «Білки, жолуді, горіхи».

 

 

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;

Фізичний розвиток, фізична підготовленість. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Технічні прийоми

нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.

ЗРВ. Рухлива гра “Виклик номерів” “У річку - гоп”

 

 

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками;

ЗРВ .Вправи для розвитку швидкості. Штрафний кидок. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Рухлива гра «Мисливець і звірі», «М’яч ведучому, «Хто найвлучніший?»

 

 

 

удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

Підбираємо потрібні вправи для розвитку різних фізичних якостей. ЗРВ .Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів.

 

 

 

Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

ЗРВ .Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Навчальна гра.

 

 

 

Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.  Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Вправи для відновлення дихання.

 

 

 

удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

ЗРВ .Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

 

 

 

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Пересування різними способами та кроками;

ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра.

 

 

 

Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

ЗРВ .Вправи для розвитку спритності. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі.

 

 

 

Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень

ЗРВ. Вправи для розвитку сили. Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Прийоми м’яча від стіни

 

 

 

Удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

 ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості    Ведення м’яча на місці та русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Технічні прийоми нападу і захисту.

 

 

 

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Пересування різними способами та кроками;

ЗРВ. Вправи для розвитку спритності. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри.  Рухливі ігри та естафети.

 

 

 

Навчальна гра у футзал.

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Пересування різними способами та кроками.

ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра.

 

 

 

Удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.  Навчальна гра. Прийоми м’яча від стіни

 

 

 

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Пересування різними способами та кроками, навчальна гра

Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

 

 

 

Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Стійки, способи пересувань, зупинки, повороти на місці, ведення м’яча.

 

 

 

Підсумковий урок, ЗРВ, шикування та перешикування

Підсумковий урок.Загальнорозвивальні вправи.

Проведення рухливих   естафет, розваг. «Боротьба в квадратах». Підведення підсумків.

 

 

 

 

 

 

Номер уроку

Модуль:

Дата

 

Доджбол

Бадмінтон

Футбол

 

52.

 Доджбол. Загальна характеристика гри доджбол  (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців, основні правила гри).   Рухлива гра «Вибивний»

Бадмінтон. Історія розвитку українського бадмінтону. Загальна характеристика гри та її основні правила.

Футбол.  Правила гігієни та санітарії під час занять фізичною культурою. Різновиди ходьби та бі­гу. Комплекс ЗРВ. Поєднання бігу зі стрибками, зупинками, поворотами.

 

 

Доджбол. Загальна характеристика гри доджбол  (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців, основні правила гри).   Рухлива гра «Вибивний»

 Бадмінтон. грова стійка бадмінтоніста. Хват ракетки та триманням волану. Спеціальні та підготовчі вправи з воланом.

 Футбол. Поєднання бігу зі стрибками, зупинками, поворотами. Удари по нерухомому м’ячу зовнішньою частиною підйому. Зупинки м’яча підошвою.

 

 

Доджбол. Стійка доджболіста. Розміщення гравців на ігровому майданчику. Пересування в стійці доджболіста  приставними кроками, вибір вихідного положення для кидків  та ловіння м’яча. Рухлива гра з ел. доджболу.

Бадмінтон.  Хват ракетки та триманням волану. Створення уявлення про точку удару, положення ракетки та  гравця у момент контакту ракетки з воланом.

Футбол. Ведення м’яча середньою частиною підйому. Навчальна гра. Вправи для відновлення дихання

 

 

Стійка доджболіста. Розміщення гравців на  ігровому майданчику. Пересування в стійці доджболіста  приставними кроками, вибір вихідного положення для кидків  та ловіння м’яча. Гра у «Доджбол»

Навчальна гра.

Стрибки з імітуванням удару головою. Веден­ня м’яча внутрішньою частиною підйому. Поєднання бігу зі стрибками, зупинками, пово­ротами.

 

 

Імітаційні вправи . Стійка доджболіста. Розміщення гравців на ігровому майданчику. Пересування в стійці доджболіста  приставними кроками, вибір вихідного положення для кидків  та ловіння м’яча. Гра у «Доджбол»

Подачі з фіксацією ударного положення. Удар над головою. Навчальна гра.

Удари по нерухомому м’ячу зовнішньою частиною підйому. Зупинки м’яча внут­рішньою стороною стопи.

 

 

 Гра у «Доджбол»

Гра у бадмінтон.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Стрибки з імітуванням удару головою.

 

 

Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук. Імітаційні вправи. Кидки м’яча однією рукою зверху над собою на               місці, від стіни, в парах, в колонах.

 

Подачі з фіксацією ударного положення. Удар над головою. Навчальна гра.

Поєднання бігу зі стрибками, зупинками, поворотами. Ведення м’яча зовнішньою частиною підйому.

 

 

Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук.   Кидки м’яча однією рукою зверху над собою  на місці, від стіни, в парах, в колонах. Гра у доджбол.

 

Подачі з фіксацією ударного положення. Удар над головою. Навчальна гра

Удари по нерухомому м’ячу зовнішньою частиною підйому. Жонглювання м’ячем ногою, стегном, головою. Біг у чергуванні з ходьбою

 

 

1. Доджбол. Кидки м’яча знизу однією рукою, від   стіни. Рухлива гра «Хто найвлучніший?»

Подачі  .Удар над головою.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Удари по нерухомому м’ячу зовнішньою частиною підйому.

 

 

Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук.   Рухлива гра  «Вибивний»

Подачі  .Удар над головою.

Ведення м’яча зовнішньою частиною підйому. Гандбол за спрощени­ми правилами з елементами футболу. Ходьба у повільному темпі

 

 

Гра у доджбол.

 

Навчальна гра.

Історія розвитку футболу. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Виклик». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

 

 

Кидки м’яча однією рукою зверху над собою  місці, від стіни, в парах, в колонах. Гра у доджбол.

 

Рухливі ігри з ел. бадмінтону

Удари середньою та внутрішньою частинами підйому по м’ячу, що котиться. Вправи для запобігання плос­костопості

 

 

Імітаційні вправи . Кидки м’яча знизу однією рукою, від   стіни.  Гра у «Доджбол»

 

Рухливі ігри з ел. бадмінтону

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Мисливці та качки». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

 

 

 Гра у «Доджбол»

Навчальна гра

Удари середньою та внутрішньою частинами підйому по м’ячу, що котиться. Навчальна гра. Біг у чергуванні з ходьбою

 

 

Кидки м’яча однією рукою зверху  ,   в парах, в колонах.

 

Рухливі ігри з ел. бадмінтону

удари головою по м’ячу зменшеної ваги серед­ньою частиною лоба. Укидання м’яча вивченими способами на дальність.

 

 

Кидки м’яча однією рукою зверху  ,   в парах, в колонах. Естафети.

2. Бадмінтон. Навчальна гра.

3. Футбол. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Мисливці та качки». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

Навчальна гра.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Мисливці та качки». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

 

 

Гра у доджбол.

 

Удари з власного підкидання  . Гра у бадмінтон.

Навчальна гра.

 

 

Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

 

Навчальна гра.

удари головою по м’ячу зменшеної ваги серед­ньою частиною лоба. Укидання м’яча вивченими способами на дальність.

 

 

Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

 

Серія ударів справа та зліва у визначеній та довільній послідовності.  Навчальна гра.

Удари середньою та внутрішньою частинами підйому по м’ячу, що котиться. Навчальна гра. Біг у чергуванні з ходьбою

 

 

Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

 

Навчальна гра.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Мисливці та качки». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

 

 

Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

 

Навчальна гра.

удари головою по м’ячу зменшеної ваги серед­ньою частиною лоба. Укидання м’яча вивченими спос

 

 

Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

 

 Серія ударів справа та зліва у визначеній та довільній послідовності.  Навчальна гра.

Прискорення та ривки з м’ячем. Удари головою по м’ячу зменшеної ваги середньою частиною лоба. «Відкривання» для прийому м’яча. Навчальна гра.

 

 

 Рухливі ігри.

 

Навчальна гра. Естафети.

Удари середньою та внутрішньою частинами підйому по м’ячу, що котиться. Навчальна гра. Біг у чергуванні з ходьбою

 

 

Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

2. Бадмінтон. Навчальна гра.

3. Футбол. Прискорення та ривки з м’ячем. Удари головою по м’ячу зменшеної ваги середньою частиною лоба. «Відкривання» для прийому м’яча. Навчальна гра.

Навчальна гра.

Прискорення та ривки з м’ячем. Удари головою по м’ячу зменшеної ваги середньою частиною лоба. «Відкривання» для прийому м’яча. Навчальна гра.

 

 

 Техніко-тактична підготовка. Гра у доджбол.

2. Бадмінтон. Навчальна гра. Естафети.

3. Футбол. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Мисливці та качки». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

Навчальна гра. Естафети.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Рухлива гра «Мисливці та качки». Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 клас (НУШ)

за модельною навчальною програмою

«Фізична культура. 5-6 класи»

для закладів загальної середньої освіти

 (автори: Педан О.С., Коломоєць Г. А . , Боляк А. А., Ребрина А. А., Деревянко В. В., Стеценко В. Г., Остапенко О. І., Лакіза О. М., Косик В. М. та інші)

«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» наказ Міністерства освіти і науки України від 17.08.2022 року 752

 

Номер уроку

Модуль:

Дата

 

Баскетбол

Дитяча легка атлетика

Волейбол

 

1.

Правила безпеки на уроках баскетболу. Комплекс ЗРВ.  Баскетбол. Техніка переміщення в стійці баскетболіста. Різновиди передач м'яча. Рухливі ігри з м'ячем.

Інструктаж з правилами безпеки життєдіяльності на уроках фізичної культури. Комплекс ЗРВ. Дитяча легка атлетика. Правила безпеки на уроках легкої атлетики. Техніка низького старту. Стартового розгону. Естафети із елементами бігу.

Правила безпеки на уроках волейболу. Комплекс ЗРВ.  Волейбол. Техніка переміщення в ігровій стійці волейболіста. Передачі м'яча вгору над собою. Рухливі ігри з елементами волейболу.

 

2.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Баскетбол. Різновиди стійок баскетболістів у нападі і захисті. Утримання і укривання м’яча. Передачі на місці та в русі. Ловіння м’яча.

Інструктаж з техніки безпеки (ІТБ). Дитяча легка атлетика. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Біг 30 м. Багатоскоки. Техніка стрибка у довжину з місця. Метання малого м’яча на дальність.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Волейбол. Правила гри у волейбол. Стійка волейболіста. Пересування в стійці волейболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча.

 

3.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Баскетбол. Основні поняття техніки й тактики гри. Стрибки. Різновиди стійок баскетболістів у нападі  та захисті Різновиди ведення м’яча. Рухливі ігри з елементами баскетболу.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Дитяча легка атлетика. Біг 60 м. Багатоскоки. Естафетний біг 4*30м. Техніка передачі естафетної палички. Техніка метання м/м на дальність.

 

Оцінити техніку стрибка у довжину з місця. (оцінка зараховується за техніку та кількість сантиметрів, так як орієнтовні нормативи за програмою у вересні не приймаються).

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Волейбол. Передачі зверху в парах, від стіни. Рухлива гра з елементами. волейболу.

 

5.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Баскетбол. Різновиди ведення м’яча. Захист м’яча. Рухливі ігри з м’ячами.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Дитяча легка атлетика. Біг 60 м. Багатоскоки.  Естафетний біг 4*30м. Техніка передачі естафетної палички. Техніка стрибка у довжину з розбігу.

 

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Правила гри у волейбол. Стійка волейболіста. Пересування в стійці волейболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча. Гра "Малюкбол".

 

6

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Баскетбол. Різновиди ведення м’яча. Захист м’яча. Рухливі ігри з м’ячами.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Дитяча легка атлетика. Техніка стрибка у висоту. Техніка стрибка у довжину з розбігу. Рівномірний біг до 1200 метрів (ю), 1000 метрів (д).

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Волейбол. Передачі м'яча зверху над собою на місці. Естафети.

 

7.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Баскетбол. Основні поняття техніки й тактики гри. Стрибки. Різновиди стійок баскетболістів у нападі  та захисті Різновиди ведення м’яча. Рухливі ігри з елементами баскетболу.

ІТБ.  Комплекс ЗРВ.  Дитяча легка атлетика. Біг 60 м. Багатоскоки. Естафетний біг 4*30м. Техніка передачі естафетної палички. Техніка метання м/м на дальність.

Техніка безпеки. Історія розвитку українсь-кого волейболу.

 Вправи для розвитку швид-кості: Стійка волейболіста. Роз-міщення та перехід гравців на ігровому майданчику.

Пересування в стійці волей-боліста приставними крока-ми Передача м’яча двома ру-ками зверху

 

8.

 

Спеціальні вправи для метань. Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи. Біг з перешкодами (бар’єрами - висота 20 -30 см). Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч,         вортекс).

Загальна характеристика гри волейбол (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців, основні правила гри).

Вибір вихідного положення для виконання передач та прийому

Передача м’яча двома руками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнер(а/ки).

 

 

9.

Інструктаж з техніки безпеки. Історія розвитку баскетболу. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Стійки, способи пересувань, зупинки, повороти на місці, ведення м’яча.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м,стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». «Формула – 1».Біг на витривалість.

Санітарно-гігієнічні вимо-ги до спортивного інвен-тарю.

Особиста гігієна спортсме-на. Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.Передача м’яча двома ру-ками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних ко-лонах.

 

 

10.

Основи здорового способу життя. Основні правила гри. ЗРВ. Поняття про техніку гри. Вправи для розвитку спритності. Стійка баскетболіста  та різноманітні пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; повороти на місці, ведення м’яча.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.  Техніка передачі естафетної палички. Метання стоячи на колінах, «обертальне метання».

Основні цінності олімпізму. Вправи для розвитку швид-кості. Передача м’яча двома ру-ками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних ко-лонах.

 

 

11.

Гігієна тіла, одягу, спор-тивної форми, режиму дня. . ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Різні способи пересувань, ловіння і передачі м’яча  двома руками ід грудей. Навчальна гра. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни.

Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання. Естафети з елементами бігу. Техніка передачі естафетної палички. Стрибки через довгу скакалку . ..  Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс).

Особиста гігієна спортсмена. Передача м’яча двома руками зверху.Прийом м’яча двома руками знизу. Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач.

 

 

12.

Фізичне виховання в Старо-давній Греції. ЗРВ. Вправи для розвитку спритності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Навчальна гра.

Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Біг 30 м. Багато скоки. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання:бігу, стрибків, метання,біг «по швидкісній драбині». Метання дитячого спису. Стрибки через довгу скакалку.

Місце українського волейболу на сучасному етапі розвитку європейського спорту. Передача м’яча двома руками зверху.Прийом м’яча двома руками знизу. Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач.

 

 

13.

Поняття фізичного розвитку та фізичної підготовленості. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра. Прийоми м’яча від стіни.

Техніка передачі естафетної палички. Стрибки через довгу скакалку . ..  Метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс).

Значення гравців передньої та задньої ліній. Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей. Передача м’яча двома ру-ками зверху. . Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

 

14.

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. ЗРВ Подвійний крок, кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети..Навчальна гра.

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Місце українського волей-болу на сучасному етапі розвитку європейського спорту.  Вправи для розвитку гнучкості. Передача м’яча двома ру-ками зверху.  Прийом м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

Нижня пряма та бокова подача

 

 

15.

Згубний вплив шкідливих звичок на дитячий організм і чому модно бути здоровим. ЗРВ. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Вправи для розвитку швид-кості.Передача м’яча двома руками зверху в па-рах, від стіни, в колоні.Прийом м’яча двома рука-ми знизу від стіни, в парах, колонах Нижня пряма та бокова подача.

 

 

 

 

16.

Особливості формування вольових якостей у шкільному віці. ЗРВ Технічні прийо-ми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання.

Вправи для розвитку гнучкості.Нижня пряма та бокова подача з відстані 4–6 м від сітки та від стіни. Прийом м’яча знизу після виконан-ня нижньої прямої подачі.

Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

 

17.

Що таке фізична вправа, фізична активність, спорт, фізичні якості?. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.

Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома рука-ми знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

 

18.

Розвиток фізичних якостей – основа твого успіху.Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.

Прискорення, повторний біг. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Вправи на відтворення ритму. Спеціально бігові вправи.

Вправи для розвитку швидкості.

Передача м’яча двома руками зверху в парах, Прийом м’яча двома рука-ми знизу

після виконан-ня нижньої прямої подачі. Навчальна гра волейбол за спрощеними правилами, рухлива гра «Малюкбол»

 

19.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок. кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи. Прискорення, повторний біг. Рівномірний біг до 500 м.

Вправи для розвитку швид-кості

 Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Вибір місця для виконання другої передачі. Вибір місця для виконання нижніх подач. Навчальна гра

 

20.

Фізичний розвиток, фізична підготовленість. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Технічні прийоми

нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.

Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання.

 

 

 

Номер уроку

Модуль:

Дата

 

Футзал

Баскетбол 3х3

Рухливі ігри

 

21.

Інструктаж з правилами безпеки життєдіяльності  на уроках фізичної культури(ІБЖ)

Правила безпечної поведінки на уроках і під час занять футзалом в позаурочний час. Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

Інструктаж з техніки безпеки. Історія розвитку баскетболу. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Стійки, способи пересувань, зупинки, повороти на місці, ведення м’яча.

Інструктаж з правилами безпеки життєдіяльності  на уроках фізичної культури(ІБЖ)

Правила безпечної поведінки на уроках та позаурочних заняттях. Правила здорового способу життя. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку.

 

22.

Гігієнічні вимоги під час занять. Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;Пересування різними способами та  кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

Основи здорового способу життя. Основні правила гри. ЗРВ. Поняття про техніку гри. Вправи для розвитку спритності. Стійка баскетболіста  та різноманітні пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; повороти на місці, ведення м’яча.

Рухливі ігри як передумова розвитку Олімпійських та Всесвітніх ігор. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок. Організація та              проведення рухливих ігор, естафет, розваг. Вивчення основних видів рухливих ігор, які мають різні  педагогічні завдання і руховий зміст. Рухлива гра  «Боротьба в квадратах».

 

23.

Зародження футзалу в світі. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Для розвитку спритності ,«човниковий» біг; рухливі ігри. Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою                  стороною стопи, удари середньою частиною                                       підйому по нерухомому м’ячу, та м’ячу що котиться;

ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, гра у футзал за спрощеними  правилами.

Гігієна тіла, одягу, спор-тивної форми, режиму дня. . ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Різні способи пересувань, ловіння і передачі м’яча  двома руками ід грудей. Навчальна гра. Стійка гравця панни. Розміщення гравця на ігровому майданчику. Пересування в стійці футболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для ударів та прийому м’яча від стіни.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

24.

Розвиток футзалу в Україні. Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами.

Фізичне виховання в Старо-давній Греції. ЗРВ. Вправи для розвитку спритності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Навчальна гра.

Класифікація рухливих ігор. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

25.

Споруди та обладнання для гри у футзал. Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

Поняття фізичного розвитку та фізичної підготовленості. ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра. Прийоми м’яча від стіни.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

26.

Загальні ігрові положення гри у футзал. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Для розвитку спритності ,«човниковий» біг; рухливі ігри. Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою        стороною стопи, удари середньою частиною  підйому по нерухомому м’ячу, та м’ячу що котиться;

ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, гра у футзал за спрощеними  правилами.

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. ЗРВ Подвійний крок, кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети..Навчальна гра.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг.

 

27.

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами.

Згубний вплив шкідливих звичок на дитячий організм і чому модно бути здоровим. ЗРВ. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг. «Вільне місце».

 

28.

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

Особливості формування вольових якостей у шкільному віці. ЗРВ Технічні прийо-ми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети.Навчальна гра.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Рухлива гра   «Мисливці і качки».

 

29.

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

 

Що таке фізична вправа, фізична активність, спорт, фізичні якості?. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності.Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх  розвитку. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності.

 

 

30.

Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

Розвиток фізичних якостей – основа твого успіху.Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.

Вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення рухливих ігор, естафет, розваг. Ігри на увагу.

 

31.

Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок. кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Рухлива гра   «Білки, жолуді, горіхи».

 

32.

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;

Фізичний розвиток, фізична підготовленість. ЗРВ. Вправи для розвитку сприт-ності. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Технічні прийоми

нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри.

ЗРВ. Рухлива гра “Виклик номерів” “У річку - гоп”

 

33.

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками;

ЗРВ .Вправи для розвитку швидкості. Штрафний кидок. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Рухлива гра «Мисливець і звірі», «М’яч ведучому, «Хто найвлучніший?»

 

 

34.

удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

Підбираємо потрібні вправи для розвитку різних фізичних якостей. ЗРВ .Вправи для розвитку швидкості .Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів.

 

 

35.

Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

ЗРВ .Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Навчальна гра.

 

 

36.

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

 

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Серійні стрибки поштовхом однієї та обох ніг із діставанням високих предметів. Штрафний кидок.  Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Вправи для відновлення дихання.

 

 

37.

Пересування різними способами та кроками,прискорення та ривки з м’ячем,удари по м’ячу ногою,зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку;ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу .

ЗРВ .Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час гри. Ведення м’яча на місці та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

 

 

38.

Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем; удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості. Спеціальні  вправи для роз-витку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Веденням м’яча на місці, у русі, з обведенням предметів. Навчальна гра.

 

 

39.

Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи. Вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень;

ЗРВ .Вправи для розвитку спритності. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей, рухливі ігри та естафети. Ловіння і передача м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі.

 

 

40.

Повторний біг на коротких відрізках 10-30 м; прискорення до 10 м з різних вихідних положень; Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками;

ЗРВ. Вправи для розвитку сили. Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Прийоми м’яча від стіни

 

 

41.

удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку; жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал за   спрощеними правилами .

 ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості    Ведення м’яча на місці та русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Технічні прийоми нападу і захисту.

 

 

42.

Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною                          підйому по нерухомому м’ячу. Гра у гандбол за спрощеними правилами з елементами футзалу.

ЗРВ. Вправи для розвитку спритності. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри.  Рухливі ігри та естафети.

 

 

 

docx
Додано
19 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку