Календарне планування уроків історії України для 7-х класів. 18 годин

Про матеріал
Календарне планування уроків Історії України для 7-х класів у 18 годин. Складено до підручника: Хлібовська Г.М. Історія України : підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти/ Г.М. Хлібовська. О.В.Наумчук, М.Є. Крижановська, І.О. Бурнейко. – Тернопіль : Астон, 2020. – 176 с. : іл.
Перегляд файлу

Календарне планування уроків

Історії України для 7-х класів у 2023/2024 н. р.

18 годин

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів: Історія України. Всесвітня історія.6–11 класи, затвердженими наказом МОН № 698 від 03.08.2022 р.)

Складено до підручника: Хлібовська Г.М. Історія України : підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти/ Г.М. Хлібовська. О.В.Наумчук, М.Є. Крижановська, І.О. Бурнейко. – Тернопіль : Астон, 2020. – 176 с. : іл.

№ уроку

Дата

Зміст навчально-пізнавальної діяльності

Примітки

 

РОЗДІЛ 1. ВИНИКНЕННЯ ТА СТАНОВЛЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ

  1.  

 

Вступ. Розселення літописних слов’янських племен на території сучасної України. Суспільство та господарство східних слов’ян. Сусіди східних слов’ян. Заснування міста Київ. Діяльність військово- торгових груп норманів-русі у Східній Європі. Осідання русі на Середньому Подніпров’ї. Виникнення Русі.

 

  1.  

 

Руські князі/княгиня середини ІХ-Х ст.: між легендами та історією.

 

  1.  

 

Практичне заняття №1:  Князь Святослав та його походи за історичними джерелами (на підставі доступних джерел укласти (за допомогою вчителя) історичний портрет князя Святослава). Узагальнення за розділом: «Виникнення та становлення Русі- України»

 

РОЗДІЛ 2. РУСЬ-УКРАЇНА НАПРИКІНЦІ X – У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XI СТ.

  1.  

 

Правління руських князів наприкінці X - у першій половині XI ст.  Впровадження християнства. «Руська правда».

 

  1.  

 

Влада. Суспільний устрій. Повсякдення.

Господарство. Села. Міста. Ремесла. Торгівля. Релігійне життя. Культура.

 

  1.  

 

Практичне занняття №2. Схарактеризувати – на основі витягів з відомих правових пам’яток доби («Руська правда» Ярослава Володимировича (Мудрого), «Правда Ярославовичів», «Статут» Володимира Всеволодовича (Мономаха)) - правове становище різних верств населення Русі-України.

 

  1.  

 

Узагальнення за розділами: «ВИНИКНЕННЯ ТА СТАНОВЛЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ», «РУСЬ-УКРАЇНА НАПРИКІНЦІ X – У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XI СТ». Контрольна робота.

 

РОЗДІЛ 3. РУСЬ-УКРАЇНА У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XI – ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XIII СТ.

  1.  

 

Поліцентричність руської державності в другій половині XI – першій  половині XIII ст.

Вишгородський, Любецький з’їзди князів та їхні рішення.

Київське, Чернігівське та Переяславське князівства в середині XII - першій половині ХІІІ ст.: політичне і соціально-економічне життя (оглядово).

 

  1.  

 

Культура Русі-України в другій половині ХІ - першій половині ХІІІ ст. Практичне  заняття №3. Князь Володимир Мономах.

 

Розділ 4. КОРОЛІВСТВО РУСЬКЕ (ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА)

  1.  

 

Галицьке та Волинське князівства в ХІІ ст.  Утворення Галицько- Волинського князівства («держави Романовичів»). Походи монголів на Русь. Особливості підпорядкування Галицько- Волинського князівства («держави Романовичів») та інших князівств Русі- України Монгольській імперії (Золотій Орді). Спроби організації антимонгольської коаліції.

 

  1.  

 

Відновлення влади Романовичів на Волині та в Галичині. Коронування Данила Романовича. Королівство Руське за наступників короля Данила. «Вигасання» династії Романовичів та боротьба претендентів на її спадщину.

 

  1.  

 

Релігійне життя. Культура Галицько-Волинської держави ХІІІ – першої половини XІV ст. Практичне заняття №4: Князь Данило Романович (Галицький), король Данило (підготувати та представити історичний портрет короля Данила)

 

РОЗДІЛ 5. РУСЬКІ УДІЛЬНІ КНЯЗІВСТВА У СКЛАДІ СУСІДНІХ ДЕРЖАВ. КРИМСЬКЕ ХАНСТВО

  1.  

 

Інкорпорація руських земель до складу Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського, Польського королівства та інших держав. Кревська, Городельська унії та їх вплив на руську політичну еліту. Русь як окремий регіон у Польському королівстві. Луцький з’їзд монархів. Руські землі в суперництві Польщі та Литви. Київське князівство та його ліквідація.      

 

  1.  

 

Особливості державних устроїв Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтій¬ського, Польського королівства. Формування шляхетського стану. Привілеї для шляхти в Польському королівстві та привілей великого князя Казимира IV 1447 р. для землевласників Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського. Права шляхти та її роль в суспільному житті.

 

  1.  

 

Кочові народи степів України Х–ХІІІ ст. Крим у складі Візантійської імперії. Держава Феодоро в Криму (оглядово). Утворення Кримського ханства. Суспільний устрій та культура ханства.

 

  1.  

 

Суспільні відносини на теренах сучасної України в XIV - XV ст. Сільське господарство. Міста, магдебурзьке право. Ремесла і торгівля.Релігійне життя. Культура населення русько-українських земель як система цінностей. Пам’ятки культури.

Практичне заняття №5. Укласти історичний портрет Костянтина Івановича Острозького.

 

  1.  

 

Узагальнення до курсу: «Історія Русі-України в контексті епохи Середньовіччя». Контрольна робота № 2.

 

  1.  

 

Підсумковий урок.

 

 

docx
Додано
3 березня
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку