10 клас ( 3 години на тиждень)
№ п/п |
Тема уроку та її зміст |
К-ть годин |
Дата проведення |
Навчальний модуль № 1 «Кулінарія» (33 години) |
|||
1. |
Первинний інструктаж ПТБ у шкільній майстерні. Проект «Кенді бар» І. Підготовчий етап Поняття про кулінарію. Використання в кулінарії сучасних досягнень науки і техніки. |
1 |
|
2. |
Система харчування, асортимент повсякденних страв, режим повсякденного харчування. Значення екологічно чистих продуктів харчування для здоров'я людини. |
1 |
|
3. |
Що необхідно знати кулінарові початківцю. Кулінарія як мистецтво. Термінологія кулінарних робіт. Кулінарний інвентар, посуд та обладнання. |
1 |
|
4. |
Чинники, які впливають на якість виконаної роботи за технологією (хімічні, біологічні показники). Значення правильної кулінарної обробки продуктів. |
1 |
|
5. |
Загальна класифікація кулінарних виробів. |
1 |
|
6. |
Основні види обробки продуктів. |
1 |
|
7. |
Кулінарний рецепт. Структура кулінарного рецепту. |
1 |
|
8. |
Рекомендації щодо виконання навчального проекту. |
1 |
|
9. |
ІІ. Конструкторський етап Визначення теми та завдань проекту. Вибір об'єкта проектування (кенді бар кондитерських виробів) |
1 |
|
10. |
Етапи проектування. Визначення послідовності реалізації проекту |
1 |
|
11. |
Робота з інформаційними джерелами. Тематичне спрямування проєкту |
1 |
|
12. |
Добір рецептури. |
1 |
|
13. |
Добір та визначення необхідної кількості інгредієнтів |
1 |
|
14 |
Розрахунок орієнтовної вартості приготовлених страв та можливості їх реалізації. |
1 |
|
15. |
Добір необхідного кухонного інвентарю та посуду |
1 |
|
16 |
Організація робочого місця. Дотримання правил гігієни та безпеки праці. |
1 |
|
17. |
Підготовка до виконанняпрактичноїроботи |
1 |
|
18. |
ІІІ. Технологічний етап. Шоколад у житті людини. Шкода та користь. Теплова обробка |
1 |
|
19. |
Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення шоколадних цукерок своїми руками. |
1 |
|
20. |
Виготовлення шоколадних цукерок своїми руками. Правила подачі. Сервірування столу. |
1 |
|
21. |
Кейк попси. Особливості приготування. Добір рецептури. Розрахунок орієнтовної вартості приготовленої страви та можливості її реалізації. |
1 |
|
22. |
Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення кейк попсів. |
1 |
|
23. |
Виготовлення кейк попсів. Вимоги до якості. |
1 |
|
24. |
Печиво «Картопля». Вимоги до якості. Добір рецептури. Добір та визначення необхідної кількості інгредієнтів. Розрахунок орієнтовної вартості приготовленої страви та можливості її реалізації. |
1 |
|
25. |
Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення печива «Картопля» |
1 |
|
26. |
Виготовлення печива «Картопля». Оформлення готового виробу. Правила подачі. |
1 |
|
27. |
Десерт «Тірамісу» Вимоги до якості. Добір рецептури. Добір та визначення необхідної кількості інгредієнтів. Розрахунок орієнтовної вартості приготовленої страви та можливості її реалізації. |
1 |
|
28. |
Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення десерту «Тірамісу» |
1 |
|
29. |
Виготовлення десерту «Тірамісу». Оформлення готового виробу. Правила подачі. |
1 |
|
30. |
ІV. Заключний етап Робота з документацією. |
1 |
|
31. |
Маркетингове дослідження. П/р. ІБЖД Розрахунок бюджету проекту |
1 |
|
32. |
Захист проекту. Тематичне оцінювання |
1 |
|
33. |
Резервний час |
1 |
|
Навчальний модуль № 2 Техніки декоративно-ужиткового мистецтва (36 годин) |
|||
34. |
Проект «Весільний рушник» І. Підготовчий етап Поняття про декоративно-ужиткове мистецтво. Історія технік та технологій ДУМ |
1 |
|
35. |
Види декоративно-ужиткового мистецтва. Ознайомлення з творчістю народних майстрів України. |
1 |
|
36. |
Мистецтво давніх часів України. Трипільська культура. Орнаменти трипільської кераміки. |
1 |
|
37. |
Примітивізм у ДУМ. Види декоративного розпису. Реалістичне та стилізоване зображення. Орнамент. |
1 |
|
38. |
Настінний хатній розпис різних регіонів України. Смислові ознаки народного розпису. Мотиви розпису. |
1 |
|
39. |
Вишивка як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Застосування вишивки. |
1 |
|
40. |
Техніки вишивки. Знаки та символи у вишивці. Основи побудови композиції (орнамент, види орнаментів, рапорт, стилізація реальних форм, кольори). |
1 |
|
41. |
Процес виготовлення вишитого виробу. ІБЖД. Практина робота: Основні типи декоративних швів. Тренувальні вправи |
1 |
|
42. |
ІБЖД. Практина робота: Основні типи декоративних швів. Тренувальні вправи |
1 |
|
43. |
ІІ. Конструкторський етап Визначення теми та завдань проекту. Робота з інформаційними джерелами. |
1 |
|
44. |
Методи проектування для створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва. |
1 |
|
45. |
Вибір об'єкта проектування. (Весільний рушник) Пошук моделей-аналогів. Використання моделей-аналогів для аналізу та подальшого компонування об'єкта проектування |
1 |
|
46. |
Методи проектування для створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва. |
1 |
|
47. |
Етапи проектування. Постановка проблеми. |
1 |
|
48. |
Вибір об'єкта проектування. Пошук моделей-аналогів. Використання моделей-аналогів для аналізу та подальшого компонування об'єкта проектування |
1 |
|
49. |
Аналіз та систематизація зібраної інформації. Створення банку ідей. Застосування вивчених методів проектування для вдосконалення та створення виробу. |
1 |
|
50. |
Художнє конструювання форми та композиції оздоблення. Застосування засобів та методів художнього конструювання (замальовки, клаузура, макетування тощо) під час розробки композиції предмету та його оздоблення. |
1 |
|
51. |
Добір та обґрунтування конструкційних матеріалів, інструментів та пристосувань для реалізації проекту. Визначення необхідної кількості матеріалів. Розрахунок орієнтовного бюджету проекту |
1 |
|
52. |
ІІІ. Технологічний етап. Правила безпечної праці при виконанні технологічних операцій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
53. |
Правила безпечної праці при виконанні технологічних операцій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
54. |
Правила безпечної праці при виконанні технологічних операцій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
55. |
Правила безпечної праці при виконанні технологічних операцій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
56. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
57. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу
|
1 |
|
58. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
59. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу. |
1 |
|
60. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
61. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
62. |
Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу |
1 |
|
63. |
Технологія виготовлення виробу: оздоблення виробу |
1 |
|
64. |
Технологія виготовлення виробу: оздоблення виробу |
1 |
|
65. |
Технологія виготовлення виробу: оздоблення виробу |
1 |
|
66. |
Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Догляд за виробом. |
1 |
|
67. |
ІV. Заключний етап Маркетингове дослідження. Розрахунок бюджету проекту |
1 |
|
68. |
Захист проекту. Тематичне оцінювання |
1 |
|
69. |
Резервний час |
1 |
|
Навчальний модуль № 3 Ландшафтний дизайн (36 годин) |
|||
70. |
Проект «Клумба – елемент садового дизайну» І. Підготовчий етап. Визначення мети проекту. Поняття про ландшафтний дизайн як складову благоустрою території. |
1 |
|
71. |
Історія виникнення ландшафтного дизайну |
1 |
|
72. |
Стилі ландшафтного дизайну |
1 |
|
73. |
Стилі ландшафтного дизайну |
1 |
|
74. |
Елементи ландшафтного дизайну |
1 |
|
75. |
Рослини в ландшафтному дизайні |
1 |
|
76. |
Рослини в ландшафтному дизайні |
1 |
|
77. |
Розробка віртуального проекту |
1 |
|
78. |
ІІ. Конструкторський етап Створення банку ідей та аналіз обраних варіантів. Біоніка (природні аналоги) та комбінаторика у дизайні середовища. Функціональний аналіз біоформ для виготовлення елементів садового дизайну. |
1 |
|
79. |
Створення схеми (бажано у вигляді невеликого кресленика), ескізу та плану виконання майбутніх робіт |
1 |
|
80. |
Створення схеми (бажано у вигляді невеликого кресленика), ескізу та плану виконання майбутніх робіт |
1 |
|
81. |
Визначення орієнтовного переліку рослин, які плануєте висадити. Створити ескізний малюнок розміщення цих рослин з урахуванням колірних поєднань і пропорцій |
1 |
|
82. |
ІІІ. Технологічний етап Підбір рослин. Дотримання правил гігієни та безпеки праці. |
1 |
|
83. |
Послідовність реалізації проекту. |
1 |
|
84. |
Створення композиції для оздоблення садової ділянки. |
1 |
|
85. |
Створення композиції для оздоблення садової ділянки. |
1 |
|
86. |
Формування зовнішнього та внутрішніх контурів клумби відповідно до плану. |
1 |
|
87. |
Формування зовнішнього та внутрішніх контурів клумби відповідно до плану. |
1 |
|
88. |
Підготовка ґрунту |
1 |
|
89. |
Підготовка ґрунту |
1 |
|
90. |
Оформлення кордонів. |
1 |
|
91. |
Розміщення рослин по поверхні квітника, корегування (за необхідності) місця розташування окремих екземплярів |
1 |
|
92. |
Полив рослин до посадки |
1 |
|
93. |
Висадка рослин із горщиків |
1 |
|
94. |
Ущільнення ґрунту навколо коренів . |
1 |
|
95. |
ІV. Заключний етап Маркетингове дослідження |
1 |
|
96. |
Визначення необхідної кількості матеріалів, розрахунок орієнтовної їх вартості. |
1 |
|
97. |
Захист проекту. Тематичне оцінювання |
1 |
|
98. |
Додаткові творчі завдання. Створити міні-проект «Контейнери для квітів |
1 |
|
99. |
Створити міні-проект «Контейнери для квітів |
1 |
|
100. |
Створити міні-проект «Топіарій в будинку, на дачі». |
1 |
|
101. |
Створити міні-проект «Топіарій в будинку, на дачі». |
1 |
|
102. |
Створити міні-проект «Садовий топіарій». |
1 |
|
103. |
Підсумковий урок |
1 |
|
104. |
Резервний час |
1 |
|
105. |
Резервний час |
1 |
|