Календарне планування уроків технологій 10 (11) клас (дівчата) І-ІІ семестри

Про матеріал
Пропоную календарне планування з технологій для 10 (11) кл (обслуговуючі види праці). Навчальні модулі "Кулінарія" ( проєкт "Кенді бар") , "Техніки декоративно-ужиткового мистецтва" ( проєкт "Весільний рушник") та "Ландшафтний дизайн" (проєкт «Клумба – елемент садового дизайну») . Рівень стандарту (3 години на тиждень)
Перегляд файлу

10 клас    ( 3 години на тиждень)

п/п

Тема уроку та її зміст

К-ть годин

Дата проведення

Навчальний модуль № 1 «Кулінарія» (33 години)

1.

Первинний інструктаж  ПТБ у шкільній  майстерні.   Проект «Кенді бар»

І. Підготовчий етап

Поняття про кулінарію. Використання в кулінарії сучасних досягнень науки і техніки.

1

 

2.

Система харчування, асортимент повсякденних страв, режим повсякденного харчування. Значення екологічно чистих продуктів харчування для здоров'я людини.

1

3.

Що необхідно знати кулінарові   початківцю. Кулінарія як мистецтво.

Термінологія кулінарних робіт. Кулінарний інвентар, посуд та обладнання.

1

 

4.

Чинники, які впливають на якість виконаної роботи за технологією (хімічні, біологічні показники). Значення правильної кулінарної обробки продуктів. 

1

 

5.

Загальна класифікація кулінарних виробів.

1

6.

Основні види обробки продуктів.

1

 

7.

Кулінарний рецепт. Структура кулінарного рецепту.

1

 

8.

Рекомендації щодо виконання навчального проекту.

1

9.

ІІ. Конструкторський етап

Визначення теми та завдань проекту. Вибір об'єкта проектування (кенді бар кондитерських виробів)

1

 

10.

Етапи проектування. Визначення послідовності реалізації проекту

1

 

11.

Робота з інформаційними джерелами. Тематичне спрямування проєкту

1

12.

Добір рецептури.

1

 

13.

Добір та визначення необхідної кількості інгредієнтів

1

 

14

Розрахунок орієнтовної вартості приготовлених страв та можливості їх реалізації.

1

15.

Добір необхідного кухонного інвентарю та посуду

1

 

16

Організація робочого місця. Дотримання правил гігієни та безпеки праці.

1

 

17.

Підготовка до виконанняпрактичноїроботи

1

18.

ІІІ. Технологічний етап.   Шоколад у житті людини. Шкода та користь. Теплова обробка

1

 

19.

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення шоколадних цукерок своїми руками.

1

 

20.

Виготовлення шоколадних цукерок своїми руками. Правила подачі. Сервірування столу.

1

21.

Кейк попси. Особливості приготування. Добір рецептури. Розрахунок орієнтовної вартості приготовленої страви та можливості її реалізації.

1

 

22.

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення кейк попсів.

1

 

23.

Виготовлення кейк попсів. Вимоги до якості.

1

24.

Печиво «Картопля». Вимоги до якості. Добір рецептури. Добір та визначення необхідної кількості інгредієнтів. Розрахунок орієнтовної вартості приготовленої страви та можливості її реалізації.

1

 

25.

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення печива «Картопля»

1

 

26.

Виготовлення печива «Картопля». Оформлення готового виробу. Правила подачі.

1

27.

Десерт «Тірамісу» Вимоги до якості. Добір рецептури. Добір та визначення необхідної кількості інгредієнтів. Розрахунок орієнтовної вартості приготовленої страви та можливості її реалізації.

1

 

28.

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги . Виготовлення десерту «Тірамісу»

1

 

29.

Виготовлення десерту «Тірамісу». Оформлення готового виробу. Правила подачі.

1

30.

ІV. Заключний етап   Робота з документацією.

1

 

31.

Маркетингове дослідження. П/р. ІБЖД Розрахунок бюджету проекту

1

 

32.

Захист проекту. Тематичне оцінювання

1

33.

Резервний час

1

 

Навчальний модуль № 2 Техніки декоративно-ужиткового мистецтва (36 годин)

34.

Проект «Весільний рушник»

І. Підготовчий етап

Поняття про декоративно-ужиткове мистецтво. Історія технік та технологій ДУМ

1

 

35.

Види декоративно-ужиткового мистецтва. Ознайомлення з твор­чістю народних майстрів України.

1

36.

Мистецтво давніх часів України. Трипільська культура. Орнаменти трипільської кераміки.

1

 

37.

Примітивізм у ДУМ. Види декоративного розпису. Реалістичне та стилізоване зображення. Орнамент. 

1

 

38.

Настінний хатній розпис різних регіонів України. Смислові ознаки народного розпису. Мотиви розпису.

1

39.

Вишивка як вид декоративно-ужиткового мис­тецтва. Застосування вишивки.

1

 

40.

Техніки виши­вки. Знаки та символи у вишивці. Основи побудови композиції (орнамент, види орнаментів, ра­порт, стилізація реальних форм, кольори).

1

 

41.

Процес виготовлення вишитого виробу. ІБЖД. Практина робота: Основні типи декоративних швів. Тренувальні вправи

1

42.

ІБЖД. Практина робота: Основні типи декоративних швів. Тренувальні вправи

1

 

43.

ІІ. Конструкторський етап Визначення теми та завдань проекту. Робота з інформаційними джерелами.

1

 

44.

Методи проектування для створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва.

1

45.

Вибір об'єкта проектування. (Весільний рушник) Пошук моделей-аналогів. Використання моделей-аналогів для аналізу та подальшого компонування об'єкта проектування

1

 

46.

Методи проектування для створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва.

1

 

47.

Етапи проектування. Постановка проблеми.

1

48.

Вибір об'єкта проектування. Пошук моделей-аналогів. Використання моделей-аналогів для аналізу та подальшого компонування об'єкта проектування

1

 

49.

Аналіз та систематизація зібраної інформації. Створення банку ідей. Застосування вивчених методів проектування для вдосконалення та створення виробу.

1

 

50.

Художнє конструювання форми та композиції оздоблення. Застосування засобів та методів художнього конструювання (замальовки, клаузура, макетування тощо) під час розробки композиції предмету та його оздоблення.

1

51.

Добір та обґрунтування конструкційних мате­ріалів, інструментів та пристосувань для реалі­зації проекту. Визначення необхідної кількості матеріалів. Розрахунок орієнтовного бюджету проекту

1

 

52.

ІІІ. Технологічний етап. Правила безпе­чної праці при виконанні технологічних опе­рацій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

 

53.

Правила безпе­чної праці при виконанні технологічних опе­рацій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

54.

Правила безпе­чної праці при виконанні технологічних опе­рацій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

 

55.

Правила безпе­чної праці при виконанні технологічних опе­рацій. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

 

56.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

57.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

 

1

 

58.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

 

59.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу.

1

60.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

 

61.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

 

62.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу

1

63.

Технологія виготовлення виробу: оздоблення виробу

1

 

64.

Технологія виготовлення виробу: оздоблення виробу

1

 

65.

Технологія виготовлення виробу: оздоблення виробу

1

66.

Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Догляд за виробом.

1

 

67.

ІV. Заключний етап   Маркетингове дослідження. Розрахунок бюджету проекту

1

 

68.

Захист проекту. Тематичне оцінювання

1

69.

Резервний час

1

 

Навчальний модуль № 3 Ландшафтний дизайн (36 годин)

70.

Проект «Клумба – елемент садового дизайну»

І. Підготовчий етап.  Визначення мети проекту.

Поняття про ландшафтний дизайн як складову благоустрою території. 

1

 

71.

 Історія виникнення ландшафтного дизайну

1

72.

Стилі ландшафтного дизайну

1

 

73.

Стилі ландшафтного дизайну

1

 

74.

Елементи ландшафтного дизайну

1

75.

Рослини в ландшафтному дизайні

1

 

76.

Рослини в ландшафтному дизайні

1

 

77.

Розробка віртуального проекту 

1

78.

ІІ. Конструкторський етап

Створення банку ідей та аналіз обраних варіантів.  Біоніка (природні аналоги) та комбінаторика у дизайні середовища. Функціональний аналіз біоформ для виготовлення елементів садового дизайну.

1

79.

Створення схеми (бажано у вигляді невеликого кресленика), ескізу та плану виконання майбутніх робіт

1

 

80.

Створення схеми (бажано у вигляді невеликого кресленика), ескізу та плану виконання майбутніх робіт

1

81.

Визначення орієнтовного переліку рослин, які плануєте висадити. Створити ескізний малюнок розміщення цих рослин з урахуванням колірних поєднань і пропорцій

1

82.

ІІІ. Технологічний етап

Підбір рослин. Дотримання правил гігієни та безпеки праці.

1

 

83.

Послідовність реалізації проекту.

1

84.

Створення композиції для оздоблення садової ділянки.

1

85.

Створення композиції для оздоблення садової ділянки.

1

 

86.

Формування зовнішнього та внутрішніх контурів клумби відповідно до плану.

1

87.

Формування зовнішнього та внутрішніх контурів клумби відповідно до плану.

1

88.

Підготовка ґрунту

1

 

89.

Підготовка ґрунту

1

90.

Оформлення кордонів.

1

91.

Розміщення рослин по поверхні квітника, корегування (за необхідності) місця розташування окремих екземплярів

1

 

92.

Полив рослин до посадки

1

93.

Висадка рослин із горщиків

1

94.

Ущільнення ґрунту навколо коренів .

1

 

95.

ІV. Заключний етап   Маркетингове дослідження

1

96.

Визначення необхідної кількості матеріалів, розрахунок орієнтовної їх вартості.

1

97.

Захист проекту. Тематичне оцінювання

1

 

98.

Додаткові творчі завдання. Створити міні-проект «Контейнери для квітів

1

99.

Створити міні-проект «Контейнери для квітів

1

 

100.

Створити міні-проект «Топіарій в будинку, на дачі».

1

101.

Створити міні-проект «Топіарій в будинку, на дачі».

1

102.

Створити міні-проект «Садовий топіарій».

1

 

103.

Підсумковий урок

1

104.

Резервний час

1

105.

Резервний час

1

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, 10 клас, Планування
Додано
5 січня 2022
Переглядів
10603
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку