Презентація на тему: "Геометричні побудови на кресленнях."

Про матеріал
Презентація "Геометричні побудови на кресленнях" допоможе ознайомити учнів (студентів) з масштабом та правилами нанесення розмірів; із способами поділу кола та відрізка на рівні частини та спряженнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Геометричні побудови на кресленнях. Виконала: викладач технології Скакун О. Ю.

Номер слайду 2

План вивчення:1) Масштаб.2) Нанесення розмірів.3) Поділ відрізка на рівні частини.4) Поділ кола на рівні частини частини.5) Спряження.

Номер слайду 3

Масштаби зменшення 1:2, 1:2, 5; 1:4, 1:5, 1:10, 1:15, 1:20, 1:25, 1:40, 1:50, 1:75, 1:100, 1:200, 1:400, 1:500, 1:800, 1:1000 Натуральна величина 1:1 Масштаби збільшення 2:1, 2,5:1, 4:1, 5:1, 10:1, 20:1, 40:1, 50:1, 100:1 Масштаб, вказаний в призначеній для цього графі основного напису креслення, повинен позначатися за типом 1:14 1:2; 2:1 і т.д.

Номер слайду 4

Нанесення розмірів Для нанесення розмірів використовують виносні і розмірні лінії і розмірні числа. Розмірні і виносні лінії слід виконувати суцільними тонкими лініями. Розмірні лінії обмежені стрілками. Величина стрілок вибирається залежно від товщини S лінії видимого контуру предмета і має бути приблизно однакова для усіх розмірних ліній креслення.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Не допускається повторювати розміри одного і того ж елементу на різних зображеннях. Розміри на кресленнях не допускається наносити у вигляді замкнутого ланцюга. Розмірні числа в межах одного креслення виконують шрифтом одного розміру. Розмірні числа наносять згори і зліва від розмірної лінії. Це роблять для того, щоб не плутати числа 68 і 89. Число ставлять над розмірною лінією можливо ближче до її середини. При нанесенні декількох паралельних або концентричних розмірних ліній на невеликій відстані один від одного розмірні числа над ними рекомендується розташовувати в шаховому порядку. Мінімальну відстань між паралельними розмірними лініями має бути 7 мм, а між розмірною і лінією контуру – 10мм

Номер слайду 7

Поділ відрізка на рівні частини. З кінців відрізку А і В циркулем проводять дві дуги кола радіусом R, дещо більшим за половини відрізку, до взаємного перетину в точках а і ст. Через отримані точки а і в проведемо пряму, яка перетинає відрізок АВ в точці З, що ділить відрізок на дві рівні частини.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поділ кола на рівні частини частини. Поділ кола на три частини дуже простий. Креслимо коло необхідного діаметра. Залишаємо відстань між олівцем та голкою циркуля незмінною. Ставимо голку циркуля на одну з точок перетину кола та центрової лінії. Проводимо дугу. Перетин дуги з колом утворюють дві точки. Третя точка розміщена на протилежному боці кола в точці перетину центрової лінії та кола.

Номер слайду 10

Поділ кола на 6 частин дуже схожий. Перший крок – поділ кола на три частини. Наступний – ставимо голку в протилежну точку перетину центрової лінії та кола і проводимо дугу. Перетин дуги з колом утворюють ще дві точки. Ще дві точки – це точки, в які ставилась голка.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Спряження. Плавний перехід однієї лінії контура зображення в ін­шу називають спряженням. Всі спряження на кресленні виконують дугамрі кіл заданих радіусів. Точку, з якої проводять дугу плавного переходу однієї лінії до іншої, називають центром спряження. Перехід від одного кола до іншого буде плавним тоді, коли ці кола дотикаються. Точка спряження двох кіл ле­жить на прямій, що сполучає центри спряжуваних кіл. Отже, побудова спряження завжди зводиться до визна­чення центра і точок спряження. Побудувавши центр спря­ження циркулем, розхил якого дорівнює радіусу спряжен­ня, між точками спряження проводять дугу. Вона і буде утворювати плавний перехід від однієї лінії контура зобра­ження до іншої.

Номер слайду 13

Послідовність побудови спряження двох прямих, що перетинаються (І).. Паралельно першій із спряжуваних прямих проводять допоміжну пряму на відстані радіуса спряження R від неї (ІІ).2. Паралельно другій із спряжуваних прямих проводятьдругу допоміжну пряму, також на відстані радіуса спряження R від неї (III). У точці перетину обох допоміжних прямих міститься центр спряження О. З точки О проводять перпендикуляри на спряжуваніпрямі. Утворені точки є точками спряження (IV). Поставивши опорну ніжку циркуля в точку О, розхи­лом циркуля, що дорівнює радіусу спряження R, між точка­ми спряження проводять дугу, яка утворює плавний перехід від однієї прямої до іншої (V).

Номер слайду 14

Спряження двох паралельних прямих. Через точки спряження 1 і 2 проводимо перпендикуляр h. Ділимо його пополам. В центрі перпендикуляра ставимо циркуль, відстань між голкою і олівцем рівна h/2.

Номер слайду 15

практична робота (Д/З)Виконати креслення №2: 1) відрізок 17 см поділити на 4 рівні частини. 2) коло радіусом 4 см поділити на 3 рівні частини. Вивчити конспект

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сердюк Тимофій Олександрович
    Відсутні зображення спряжень
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
3505
Оцінка розробки
4.4 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку