Календарно - тематичне планування Довкілля 6 клас

Про матеріал
Довкілля (інтегрований курс) 6 клас (70 годин – 2 години на тиждень) Програма: модельна навчальна програма «Довкілля. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О.В.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795). Підручник: «Довкілля» підручник інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.).
Перегляд файлу

 

Довкілля (інтегрований курс)

6 клас

(70 годин – 2 години на тиждень)

Програма: модельна навчальна програма «Довкілля. 5-6 класи (інтегрований курс)»  для закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О.В.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795).

Підручник: «Довкілля» підручник інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.).

 

 

 

ТЕМА 4. Я МАЮ БУТИ ЗДОРОВИМ

Дата

Тема уроку

Предметні компетентності

Практична діяльність

Примітки

28

08.10

Хвороба як системне порушення функціонування організму людини

називає відмінності між бактеріалними й вірусними хворобами; пояснює причини виникнення захворювань, виявляє зв’язки між небезпечністю захворювання та можливістю виникнення епідемії або пандемії

 

 

29

10.10

Поняття про способи діагностування та їх значення: вимірювання температури (різновиди термометрів та принципи їх функціонування), аналіз крові, електрокардіографія, принцип роботи МРТ-томографів, рентгенодіагностика (флюорографія), УЗ-дослідження. Поняття про ультразвук

пояснює наукові засади здійснення деяких меди- чних процедур (вимірювання температури тіла, електрофорез) і методів функціональної діагностики (електрокардіографія, МРТ, рентгендослідження, УЗ-дослідження)

 

 

 

30

15.10

Довгостроковий проєкт: Вимірювання об’єму легень власноруч виготовленим спірометром.

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

31

17.10

Лікування хімічними речовинами (основні засади, без розгляду конкретних лікарських препаратів). Правила поводження з лікарськими препаратами. Поняття про антибіотики, антисептики, адсорбенти тощо.

пояснює значення антибіотиків, антивірусних препаратів, антисептиків, адсорбентів

 

 

 

32

22.10

Довгостроковий проєкт: дослідження бактеріального забруднення побутових предметів порівнянням кількості колоній, що   виросли на поживному середовищі з перенесеними бактеріями з різних предметів

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

33

24.10

Лікувальні процедури: електрофорез, внутрішньовенні ін’єкції (крапельниця приклад використання принципу сполучених сосудів), оксигенація в барокамері

пояснює небезпеки безвідпові-дального поводження з лікарськими препаратами

Практична діяльність:

Електрофорез неорганічної забарвленої солі на папері

 

34

29.10

Довгостроковий     проєкт:     підготовка та проведення агітаційних заходів щодо розвінчання міфів про вакцинацію, а також про антинаукові способи лікування, зокрема гомеопатію

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

35

31.10

Самостійна робота

 

ТЕМА 5. Я В ШКОЛІ

36

05.02

Мозок людини, сприйняття інформації та реагування на неї. Електрична природа передачі інформації

пояснює сприйняття інформації та реагування на неї характеризує мозок людини

 

 

37

07.02

Пам’ять, загальні принципи її функціонування, короткострокова та довгострокова пам’ять, способи тренування пам’яті, мнемонічні техніки. Пам’ять та інтелект. Образна пам’ять, інтуїція

називає способи тренування пам’яті, мнемонічні техніки; пояснює значення тренування пам’яті    для процесу навчання та подальшого успішного життя; відмінності короткострокової та довгострокової пам’яті

 

 

38

12.02

Довгостроковий проєкт: дослідження ефективності коротко- та довгострокової пам’яті, тестування однокласників, побудова розподільчої діаграми

 

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

39

14.02

Способи тренування пам’яті, мнемонічні техніки. Пам’ять та інтелект. Образна пам’ять, інтуїція

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

40

19.02

Поняття про біологічні ритми. Прояв біологічних ритмів у людини, зокрема цикли сну й неспання, фізичної, розумової та емоційної активності. Поняття про біологічний годинник

пояснює біологічні ритми; біологічний годинник;

характеризує запобігання передчасного емоційного та розумового стомлення та «перегоряння»

 

 

41

21.02

Вплив наявності цілодобового штучного освітлення на біоритми людини та самопочуття

пояснює вплив наявності цілодобового штучного освітлення на біоритми людини та самопочуття

 

 

42

26.02

Життя в колективі. Значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини

пояснює значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини;

 

 

43

28.02

Практична діяльність:

Комунікативні технології, що дають можливість полегшити соціальну адаптацію, уникати конфліктних ситуацій

Практичне застосування знань, навичок

 

 

44

04.03

Узагальнення знань та навичок з теми: «Я маю бути здоровим», « Я в школі»

 

Тематична

ТЕМА 6. Я НА СПОРТМАЙДАНЧИКУ

45

06.03

Фізична активність. Основні засади фізичної активності людини, живлення м’язів під час фізичної активності. Гіподинамія

пояснює залежність фізіологічних  процесів в організмі від фізичної активності

 

 

 

46

11.03

Фізична активність і харчування. Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування

характеризує джерела енергії, необхідної для функціонування ор- ганізму людини

 

 

47

13.03

Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування

пояснює особливості   харчування в разі активних занять спортом

 

 

48

18.03

Поняття про важіль, тіло людини як важіль. Функціонування опорно-рухової системи людини під час виконання різних фізичних вправ

 

пояснює подібність функціонування частин тіла під час фізичних вправ до роботи важеля

 

Практична діяльність Дослідження дії важелів: докладання необхідних зусиль для підйому вантажів із використанням різних важелів

 

49

20.03

Постава. Порівняння впливу на організм людини заняття різними видами спорту (біг, плавання, атлетичні вправи тощо) у відповідності до стану здоров’я

пояснює необхідність фізичної активності для формування правильної постави та здоров’я взагалі; небезпеки для опорно-рухової системи в разі надмірних навантажень або порушення правил виконання фізичних вправ

 

 

50

01.04

Швидкість. Поняття про швидкість, вимірювання швидкості

 

 

пояснює поняття про швидкість, способи її вимірювання

 

Практична діяльність:

Вимірювання швидкості руху. Порівняння швидкості руху під час ходьби та бігу (у відповідності до стану здоров’я)

 

51

03.04

Сила тертя. Поняття про силу тертя, її вплив на пересування тіл та гальмівний шлях. Способи зменшення й збільшення тертя

 

пояснює силу тертя та її значення для пересування тіл

 

 

Практична діяльність:

  1.                   Уплив характеру поверхні на силу тертя.
  2.                   Дослідження ефективності зменшення тертя використанням різних речовин для змащування

 

52

08.04

Узагальнення знань та навичок з теми: « Я на спортмайданчику»

 

Тематична

ТЕМА 7. Я НА ПІКНІКУ

53

10.04

Горіння. Поняття про горіння та тління. Значення горіння (полум’я) для розвитку цивілізації з давніх часів. Вогонь у давніх міфах

пояснює процес горіння, його значення та умови його припинення; характеризує горіння як вивільнення енергії сонця, запасеної під час жит тя рослин

 

 

54

15.04

Гасіння полум’я. Умови припинення горіння. Сучасні способи профілактики пожеж і пожежогасіння

Називає можливі способи пожежогасіння;

пояснює ризики виникнення пожеж

 

Практична діяльність:

Дослідження горіння та умов його припинення, вплив різних факторів на яскравість світіння полум’я

 

55

17.04

Полум’я і харчування. Значення термообробки для приготування їжі.

пояснює значення термічної обробки для безпечності їжі

 

 

 

56

22.04

Довгостроковий проєкт: дослідження швидкості псування страв або продуктів харчування за умови     термообробки та без неї

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

57

24.04

Харчування і сміття. Матеріали, які часто використовуємо на пікніку: пластик одноразовий посуд, скло, папір, брезент тощо. Проблема засміченості довкілля

пояснює небезпеки масового використання пластикових  виробів; характеризує негативне ставлення щодо надмірного накопичення сміття в довкіллі

 

 

58

29.04

Довгостроковий проєкт: підготовка та проведення агітаційних заходів щодо необхідності сортування сміття та роз’яснення його значення

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

59

01.05

Узагальнення знань та навичок з теми: « Я на пікніку»

 

Тематична

ТЕМА 8. Я В СУПЕРМАРКЕТІ

60

06.05

Харчові продукти в наших магазинах (продуктових ринках): фрукти й овочі (що ви- рощують в Україні, а що завозять з-за кордону). Передпродажне обробляння харчових продуктів

називає поширені харчові продукти вітчизняного виробництва

 

 

 

61

08.05

Правила зберігання харчових продуктів (м’ясо, овочі, хлібобулочні вироби, салати    та кулінарна    продукція) і причини їх псування (хімічні й біологічні явища: розростання плісняви, бродіння тощо). Залежність швидкості реакцій від температури

пояснює вплив температури на швидкість хімічних реакцій, зокрема на швидкість псування харчових про дуктів

 

 

 

62

13.05

Як зберегти харчі довше.

Способи консервування і заготівлі продуктів, принципи приготування соків.

характеризує наукові підґрунтя способів консервування й заготівлі харчових продуктів; необхідність застосування правил зберігання харчових продуктів та пояснює їх наукове підґрунтя;      

 

 

63

15.05

Довгостроковий проєкт: дослідження скисання молока. Уплив на цей процес термообробки за різних умов і викорис- тання соди та оцту

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

64

20.05

Термообробка, пастеризація, ультрапастеризація. Поняття про   консерванти та необхідність їх використання

небезпеки,       пов’язані з уживанням неякісних або зіпсованих харчових продуктів; ризики, пов’язані із фальсифікацією харчових продуктів

 

 

65

22.05

Довгостроковий проєкт: дослідження проростання плісняви за різних умов (без попередньої обробки та за умови обробки: термообробки, пестициди, за наявності розчину кислоти, розчину солі, розчину цукру)

Формування в учнів екологічної свідомості

Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності

 

 

 

66

27.05

Пакування продуктів. Інформація на етикетках та упакуванні продуктів харчування, її правильна інтерпретація. Проблема збільшення обсягів сміття. Екомаркування

 

називає інформацію на етикетках продуктів харчування

 

 

Практична діяльність:

Аналіз змісту етикеток з метою визначення: терміну придатності, умов зберігання, вмісту корисної сировини, вмісту консервантів, барвників та інших компонентів

 

67

29.05

Підсумкова контрольна робота за ІІ семестр

 

Тематична


docx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Планування
Додано
7 січня
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку