Довкілля (інтегрований курс)
6 клас
(70 годин – 2 години на тиждень)
Програма: модельна навчальна програма «Довкілля. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О.В.)«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795).
Підручник: «Довкілля» підручник інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.).
ТЕМА 4. Я МАЮ БУТИ ЗДОРОВИМ |
|||||||
№ |
Дата |
Тема уроку |
Предметні компетентності |
Практична діяльність |
Примітки |
||
28 |
08.10 |
Хвороба як системне порушення функціонування організму людини |
називає відмінності між бактеріалними й вірусними хворобами; пояснює причини виникнення захворювань, виявляє зв’язки між небезпечністю захворювання та можливістю виникнення епідемії або пандемії |
|
|
||
29 |
10.10 |
Поняття про способи діагностування та їх значення: вимірювання температури (різновиди термометрів та принципи їх функціонування), аналіз крові, електрокардіографія, принцип роботи МРТ-томографів, рентгенодіагностика (флюорографія), УЗ-дослідження. Поняття про ультразвук |
пояснює наукові засади здійснення деяких меди- чних процедур (вимірювання температури тіла, електрофорез) і методів функціональної діагностики (електрокардіографія, МРТ, рентгендослідження, УЗ-дослідження)
|
|
|
||
30 |
15.10 |
Довгостроковий проєкт: Вимірювання об’єму легень власноруч виготовленим спірометром. |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності |
|
|
||
31 |
17.10 |
Лікування хімічними речовинами (основні засади, без розгляду конкретних лікарських препаратів). Правила поводження з лікарськими препаратами. Поняття про антибіотики, антисептики, адсорбенти тощо. |
пояснює значення антибіотиків, антивірусних препаратів, антисептиків, адсорбентів
|
|
|
||
32 |
22.10 |
Довгостроковий проєкт: дослідження бактеріального забруднення побутових предметів порівнянням кількості колоній, що виросли на поживному середовищі з перенесеними бактеріями з різних предметів |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
33 |
24.10 |
Лікувальні процедури: електрофорез, внутрішньовенні ін’єкції (крапельниця — приклад використання принципу сполучених сосудів), оксигенація в барокамері |
пояснює небезпеки безвідпові-дального поводження з лікарськими препаратами |
Практична діяльність: Електрофорез неорганічної забарвленої солі на папері |
|
||
34 |
29.10 |
Довгостроковий проєкт: підготовка та проведення агітаційних заходів щодо розвінчання міфів про вакцинацію, а також про антинаукові способи лікування, зокрема гомеопатію |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
35 |
31.10 |
Самостійна робота |
|
||||
ТЕМА 5. Я В ШКОЛІ |
|||||||
36 |
05.02 |
Мозок людини, сприйняття інформації та реагування на неї. Електрична природа передачі інформації |
пояснює сприйняття інформації та реагування на неї характеризує мозок людини |
|
|
||
37 |
07.02 |
Пам’ять, загальні принципи її функціонування, короткострокова та довгострокова пам’ять, способи тренування пам’яті, мнемонічні техніки. Пам’ять та інтелект. Образна пам’ять, інтуїція |
називає способи тренування пам’яті, мнемонічні техніки; пояснює значення тренування пам’яті для процесу навчання та подальшого успішного життя; відмінності короткострокової та довгострокової пам’яті |
|
|
||
38 |
12.02 |
Довгостроковий проєкт: дослідження ефективності коротко- та довгострокової пам’яті, тестування однокласників, побудова розподільчої діаграми
|
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
39 |
14.02 |
Способи тренування пам’яті, мнемонічні техніки. Пам’ять та інтелект. Образна пам’ять, інтуїція |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
40 |
19.02 |
Поняття про біологічні ритми. Прояв біологічних ритмів у людини, зокрема цикли сну й неспання, фізичної, розумової та емоційної активності. Поняття про біологічний годинник |
пояснює біологічні ритми; біологічний годинник; характеризує запобігання передчасного емоційного та розумового стомлення та «перегоряння» |
|
|
||
41 |
21.02 |
Вплив наявності цілодобового штучного освітлення на біоритми людини та самопочуття |
пояснює вплив наявності цілодобового штучного освітлення на біоритми людини та самопочуття |
|
|
||
42 |
26.02 |
Життя в колективі. Значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини |
пояснює значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини; |
|
|
||
43 |
28.02 |
Практична діяльність: Комунікативні технології, що дають можливість полегшити соціальну адаптацію, уникати конфліктних ситуацій |
Практичне застосування знань, навичок |
|
|
||
44 |
04.03 |
Узагальнення знань та навичок з теми: «Я маю бути здоровим», « Я в школі» |
|
||||
Тематична |
|||||||
ТЕМА 6. Я НА СПОРТМАЙДАНЧИКУ |
|||||||
45 |
06.03 |
Фізична активність. Основні засади фізичної активності людини, живлення м’язів під час фізичної активності. Гіподинамія |
пояснює залежність фізіологічних процесів в організмі від фізичної активності
|
|
|
||
46 |
11.03 |
Фізична активність і харчування. Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування |
характеризує джерела енергії, необхідної для функціонування ор- ганізму людини |
|
|
||
47 |
13.03 |
Особливості харчування залежно від фізичної активності. Поняття про спортивне харчування |
пояснює особливості харчування в разі активних занять спортом |
|
|
||
48 |
18.03 |
Поняття про важіль, тіло людини як важіль. Функціонування опорно-рухової системи людини під час виконання різних фізичних вправ
|
пояснює подібність функціонування частин тіла під час фізичних вправ до роботи важеля
|
Практична діяльність Дослідження дії важелів: докладання необхідних зусиль для підйому вантажів із використанням різних важелів |
|
||
49 |
20.03 |
Постава. Порівняння впливу на організм людини заняття різними видами спорту (біг, плавання, атлетичні вправи тощо) у відповідності до стану здоров’я |
пояснює необхідність фізичної активності для формування правильної постави та здоров’я взагалі; небезпеки для опорно-рухової системи в разі надмірних навантажень або порушення правил виконання фізичних вправ |
|
|
||
50 |
01.04 |
Швидкість. Поняття про швидкість, вимірювання швидкості
|
пояснює поняття про швидкість, способи її вимірювання
|
Практична діяльність: Вимірювання швидкості руху. Порівняння швидкості руху під час ходьби та бігу (у відповідності до стану здоров’я) |
|
||
51 |
03.04 |
Сила тертя. Поняття про силу тертя, її вплив на пересування тіл та гальмівний шлях. Способи зменшення й збільшення тертя
|
пояснює силу тертя та її значення для пересування тіл
|
Практична діяльність:
|
|
||
52 |
08.04 |
Узагальнення знань та навичок з теми: « Я на спортмайданчику» |
|
||||
Тематична |
|||||||
ТЕМА 7. Я НА ПІКНІКУ |
|||||||
53 |
10.04 |
Горіння. Поняття про горіння та тління. Значення горіння (полум’я) для розвитку цивілізації з давніх часів. Вогонь у давніх міфах |
пояснює процес горіння, його значення та умови його припинення; характеризує горіння як вивільнення енергії сонця, запасеної під час жит тя рослин |
|
|
||
54 |
15.04 |
Гасіння полум’я. Умови припинення горіння. Сучасні способи профілактики пожеж і пожежогасіння |
Називає можливі способи пожежогасіння; пояснює ризики виникнення пожеж
|
Практична діяльність: Дослідження горіння та умов його припинення, вплив різних факторів на яскравість світіння полум’я |
|
||
55 |
17.04 |
Полум’я і харчування. Значення термообробки для приготування їжі. |
пояснює значення термічної обробки для безпечності їжі
|
|
|
||
56 |
22.04 |
Довгостроковий проєкт: дослідження швидкості псування страв або продуктів харчування за умови термообробки та без неї |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
57 |
24.04 |
Харчування і сміття. Матеріали, які часто використовуємо на пікніку: пластик одноразовий посуд, скло, папір, брезент тощо. Проблема засміченості довкілля |
пояснює небезпеки масового використання пластикових виробів; характеризує негативне ставлення щодо надмірного накопичення сміття в довкіллі |
|
|
||
58 |
29.04 |
Довгостроковий проєкт: підготовка та проведення агітаційних заходів щодо необхідності сортування сміття та роз’яснення його значення |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
59 |
01.05 |
Узагальнення знань та навичок з теми: « Я на пікніку» |
|
||||
Тематична |
|||||||
ТЕМА 8. Я В СУПЕРМАРКЕТІ |
|||||||
60 |
06.05 |
Харчові продукти в наших магазинах (продуктових ринках): фрукти й овочі (що ви- рощують в Україні, а що завозять з-за кордону). Передпродажне обробляння харчових продуктів |
називає поширені харчові продукти вітчизняного виробництва
|
|
|
||
61 |
08.05 |
Правила зберігання харчових продуктів (м’ясо, овочі, хлібобулочні вироби, салати та кулінарна продукція) і причини їх псування (хімічні й біологічні явища: розростання плісняви, бродіння тощо). Залежність швидкості реакцій від температури |
пояснює вплив температури на швидкість хімічних реакцій, зокрема на швидкість псування харчових про дуктів
|
|
|
||
62 |
13.05 |
Як зберегти харчі довше. Способи консервування і заготівлі продуктів, принципи приготування соків. |
характеризує наукові підґрунтя способів консервування й заготівлі харчових продуктів; необхідність застосування правил зберігання харчових продуктів та пояснює їх наукове підґрунтя; |
|
|
||
63 |
15.05 |
Довгостроковий проєкт: дослідження скисання молока. Уплив на цей процес термообробки за різних умов і викорис- тання соди та оцту |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
64 |
20.05 |
Термообробка, пастеризація, ультрапастеризація. Поняття про консерванти та необхідність їх використання |
небезпеки, пов’язані з уживанням неякісних або зіпсованих харчових продуктів; ризики, пов’язані із фальсифікацією харчових продуктів |
|
|
||
65 |
22.05 |
Довгостроковий проєкт: дослідження проростання плісняви за різних умов (без попередньої обробки та за умови обробки: термообробки, пестициди, за наявності розчину кислоти, розчину солі, розчину цукру) |
Формування в учнів екологічної свідомості Уміння аналізувати і прогнозувати результати особистої діяльності
|
|
|
||
66 |
27.05 |
Пакування продуктів. Інформація на етикетках та упакуванні продуктів харчування, її правильна інтерпретація. Проблема збільшення обсягів сміття. Екомаркування
|
називає інформацію на етикетках продуктів харчування
|
Практична діяльність: Аналіз змісту етикеток з метою визначення: терміну придатності, умов зберігання, вмісту корисної сировини, вмісту консервантів, барвників та інших компонентів |
|
||
67 |
29.05 |
Підсумкова контрольна робота за ІІ семестр |
|
||||
Тематична |
|||||||