Календарно - тематичне планування Географія: регіони та країни (профільний рівен)

Про матеріал
Календарно - тематичне планування Географія: регіони та країни (профільний рівен) Затверджено Міністерством освіти і науки України (Наказ МОН України від 23.10.2017 р. № 1407) 175 год: 5 години на тиждень згідно з навчальним планом ліцею 5 години на тиждень
Перегляд файлу

10 клас

Календарно - тематичне планування

Географія: регіони та країни

(профільний рівен)

Затверджено Міністерством освіти і науки України

(Наказ МОН України від 23.10.2017 р. № 1407)

175 год: 5 години на тиждень

згідно з навчальним планом ліцею 4,5 години на тиждень

 

Дата

Зміст

Примітки

 

 

Вступ

 

 1

 

Що вивчає курс «Географія: регіони та країни». Регіони світу (за класифікацією ООН). Пізнавальна та конструктивна роль країнознавства у сучасному світі.

 

2

 

Джерела знань про регіони та країни світу. Класифікація картографічних творів (карт, атласів і глобусів). Карта як джерело інформації: властивості, елементи. Мова карти. Умовні знаки карт.

 

3

 

Способи картографічного зображення об’єктів і явищ на тематичних картах (передача якісних і кількісних показників). Способи зображення рельєфу.

 

4

 

Картографічні методи дослідження. Електронні карти та глобуси. Картографічні інтернет-джерела.

 

5

 

Практична робота 1. Створення тематичної карти умовної території з використанням різних способів картографічного зображення.

 

 

 

Розділ І. Глобалізований світ.

 

 

 

Тема 1. Політико-географічні закономірності

 

6

 

Країни, держави, території та акваторії як геопросторові реалії життєдіяльності людства. Суверенна держава на політичній карті світу. Поняття державного суверенітету. Унітарні та складні(федеративні) держави. Нація. Національні інтереси держави.

 

7

 

Суверенна держава  як цілісна територіально-політична і господарська система. Геопростір і територія, географічне середовище і природні ресурси, соціосфера, культуро сфера, еконосфера і техносфера, політосфера держави.

 

8

 

Територія і кордони держави. Склад, різновиди, історія формування, відмінності морфології та геопросторового положення територій. Поняття державного кордону. Функції кордонів.

 

9

 

Типологічні підходи в процесі вивчення країн і регіонів. Типізація країн за рівнем економічного розвитку згідно з класифікацією ООН та концепцією «Центр - периферія»

 

10

 

Республіки та їх різновиди, монархії та їх різновиди.

 

 

11

 

 

Дослідження.

Місце України в просторовій структурі світового  господарства за концепцією «Центр - периферія»

 

 

 

Тема 2. Географія цивілізацій

 

12

 

Цивілізаційний підхід у вивченні країн і регіонів. Статево- вікова, етнічна, релігійна структура населення світу.

 

13

 

Цивілізація, цивілізації і релігії. Сучасні цивілізації та їхні географічні межі.

 Дослідження.

Основні відмінності цивілізаційних настанов «Заходу» і «Сходу».

 

 

 

Тема 3. Глобальні закономірності світосистеми

 

14

 

Глобалізація як суспільно-географічний процес. Господарство світосистеми (світова економіка) на постіндустріальному (інформаційному) етапі розвитку.

 

15

 

Сучасна світова економіка як система, її компоненти. Сучасні тенденції розвитку світового господарства  від економіки індустріального до економіки постіндустріального суспільства.

 

16

 

Множина структур світового господарства і господарства окремих країн. Секторальна модель економіки. Динаміка розвитку структури світового господарства за секторальною моделлю.

 

17

 

Дослідження.

1. Інформаційно-технологічна революція та її вплив на світову економіку.

2. Від економіки індустріального до економіки постіндустріального суспільства.

 

18

 

Узагальнення за темами: Вступ; Глобалізований світ.

 

 

 

Розділ ІІ. Європа

 

 

 

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЄВРОПИ

 

19

 

Загальний огляд Європи.(ЕГП. Склад регіону. Сучасна політична карта. Форми державного правління і територіального устрою країн Європи. Прояви сепаратизму. Типи країн Європи за рівнем економічного розвитку ).

 

20

 

Інтеграційні процеси. Міжнародні організації в Європі. Дослідження. Інтеграційні та дезінтеграційні процеси в Європі.

 

21

 

Природні умови та ресурси Європи.

 

22

 

Населення Європи: демографічні процеси, механічний рух. Демографічна політика. Структура населення. Українська діаспора в країнах Європи.Урбанізація, субурбанізація, рурбанізація,джентрифікація. Світові міста в Європі, міські агломерації, мегаполіси. Працересурсний потенціал.

 

23

 

Особливості господарства країн Європи. Уплив цивілізаційних чинників на господарства країн регіону. Первинний сектор економіки. Видобувна промисловість: основні райони видобування палива, рудної та нерудної сировини. Сільське господарство. Лісове господарство.

Дослідження. Індекс «транснаціональності» європейських корпорацій: обчислення, обґрунтування країни базування ТНК  та ступеня виходу на ринки інших країн (на прикладах «Роше», «Нестле», «Водафон»).

 

24

 

 Вторинний сектор економіки. Переробна промисловість. Основні промислові регіони. Реіндустріалізація.

Практична робота 2. Розробка картодіаграми «ВВП країн Європи» (можливе використання ІТ-технологій) та аналіз її особливостей.

Дослідження. Відновлювана  електроенергетика в країнах Європи: регіональні особливості та відмінності.

Дослідження. Структура і просторова організація  виробництва чорних металів у країнах Європи.

 

25

 

Третинний сектор економіки. Сфера послуг. Найважливіші  міжнародні транспортні коридори та вузли. Зв’язки України з країнами Європи.

Практична робота 3. Позначення на контурній карті центрів розташування управлінських структур міжнародних організацій та встановлення закономірностей.

Дослідження. Креативна економіка в Європі: кластери і хаби.

Дослідження. Європейські аеропорти – хаби як елементи світової системи  авіаперевезень.

 

 

 

ТЕМА 2. КРАЇНИ ЄВРОПИ

 

 

 

Країни «Великої сімки» в Європі: Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія.

 

26

 

Німеччина. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний,праце ресурсний, науково-технічний, споживчий  потенціал. Система розселення.

Практична робота 4. Добирання статистичних показників  та оцінювання працересурсного  потенціалу (кількості, динаміки, якості та ціни робочої сили) в одній з країн Європи.

 

27

 

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Основні складові третинного сектору економіки. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудування, хімічна, харчова. Особливості аграрного сектору. Характерні риси територіальної організації господарства, державна регіональна політика. Німецька стратегія збалансованості.  Міжнародні зв’язки України з Німеччиною.

Дослідження. «Нове обличчя» Руру : індустріальна культура та зелені міста замість похмурих ландшафтів.

Дослідження. Секрети економічних успіхів Німеччини.

 

28

 

Франція. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, праце ресурсний, науково-технічний, споживчий  потенціал, історичний чинник(заморські володіння,тривала орієнтація економіки на фінансово-кредитну діяльність, політика «дирижизму»). Система розселення.

 

29

 

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Основні складові третинного сектору економіки. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудування, атомна енергетика, хімічна, виробництво одягу,  харчова.  Особливості аграрного сектору.  Характерні риси територіальної організації господарства. Міжнародні зв’язки України з Францією.

 

30

 

Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, праце ресурсний, науково-технічний, споживчий  потенціал, історичний чинник(заморські володіння, Співдружність Націй, деіндустріалізація). Система розселення. 

 

31

 

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Основні складові третинного сектору економіки. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудування, хімічна, видобування нафти.  Особливості аграрного сектору.  Характерні риси територіальної організації господарства. Зовнішні міжнародні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Великою Британією.

Дослідження. «Оновлення» економіки депресивних районів Великої Британії.

 

32

 

Італія.  Місце країни у світі та регіоні.  Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, праце ресурсний, науково-технічний, споживчий  потенціал,  Система розселення.

 

33

 

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Основні складові третинного сектору економіки. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудування, хімічні та металургійні виробництва, індустрія одягу, взуття, продуктів харчування.  Особливості аграрного сектору.  Характерні риси територіальної організації господарства. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки України з Італією.

Дослідження. Кластери в Італії як основна форма організації виробництва товарів і послуг.

Дослідження. Лондон, Берлін, Париж, Київ: схожість і відмінність джентрифікації.

 

34

 

Практична робота 5. Складання картосхеми просторової організації ( просторового каркасу) економіки однієї з європейських країн «Великої сімки» (за вибором учнів).

 

 

 

Економічно розвинені невеликі країни Європи: Швеція, Норвегія, Швейцарія, Іспанія.

 

35

 

Швеція, Норвегія. Місце країн у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країн в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, праце ресурсний, споживчий  потенціал, соціальна та економічна політика уряду. Система розселення. Основні складники економіки. Характерні риси територіальної організації господарства. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки з Україною.

 

36

 

Швейцарія. Місце країн у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країн в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, праце ресурсний  потенціал, державна  політика нейтралітету та інтеграція економіки з країнами ЄС. Система розселення. Основні складники економіки. Особливості сільського господарства. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки з Україною.

 

37

 

Іспанія. Місце країн у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країн в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, інтеграція економіки з країнами ЄС. Система розселення. . Основні складники економіки. Особливості аграрного сектору. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки з Україною.

 

38

 

 

 

 

 

Практична робота 6. Порівняльна характеристика структури промислового виробництва двох економічно розвинених невеликих країн Європи (за вибором учнів).

 

 

 

Країни-сусіди України: Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Білорусь, Молдова, Росія.

 

39

 

Польща. Місце країни в регіоні. Основні чинники, що визначають місце країн в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, інтеграційні процеси. Система розселення. Особливості структури економіки середньорозвиненої країни. Прискорений розвиток третинного сектору, сучасна транспортна система країни. Промислові виробництва. Спеціалізація аграрного сектору. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки з Україною.

Дослідження. Верхньосилезька  агломерація – індустріальне ядро Польщі.

 

40

 

Білорусь. Місце країни в регіоні. Основні чинники, що визначають місце країн в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, політична система. Система розселення. Особливості структури економіки середньо розвиненої індустріально-аграрної  країни. Промислові виробництва,що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Спеціалізація сільського господарства. Особливості розвитку третинного сектору. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки  України з Білоруссю.

 

41

 

Молдова. Місце країни в регіоні. Вплив ЕГП, історичного та політичного чинників,  природно-ресурсний, працересурсний  потенціалу на сучасну економіку країни. Основні аграрні та промислові виробництва. Економічні  зв’язки  Молдови  з державами-сусідами та Придністровською Молдовською  Республікою.

 

42

 

Практична робота 7. Порівняння товарної структури зовнішньої торгівлі Білорусі та Молдови.

 

43

 

Росія. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країн в міжнародному поділі праці ( МПП): ЕГП, природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, політична система. Національний склад населення. Українська діаспора в Росії. Система розселення.

 

44

 

Особливості структури економіки середньо розвиненої індустріально-аграрної  країни.  Промислові виробництва,що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Зональна спеціалізація сільського господарства. Особливості розвитку третинного сектору. Зовнішні економічні  зв’язки, міжнародні зв’язки України з Росією.

 

45

 

Узагальнення за темами розділу Європа.

 

 

 

Розділ ІІ. Азія

 

 

 

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АЗІЇ

 

46

 

Особливості економіко-географічного положення Азії. З Склад регіону. Сучасна політична карта. Форми державного правління і територіального устрою країн Азії. Типи країн за рівнем економічного розвитку. Міжнародні організації. Райони збройних конфліктів та проявів тероризму.

Дослідження.

1. Екологічні виміри економічного зростання в країнах Азії.

2. Географічне положення країни як чинник її економічного розвитку та міжнародної спеціалізації (на прикладі однієї з країн Азії).

3. Вплив ОПЕК на світовий ринок нафти.

 

47

 

Практична робота  8. Складання картосхеми типології країн Азії за рівнем їх економічного розвитку.

 

48

 

Природні умови та ресурси. Населення Азії. Урбанізаційні процеси. Працересурсний потенціал.

 

49

 

Особливості економіки країн Азії. Первинний сектор економіки. Добувна промисловість. Сільське і лісове господарство.

 

50

 

Вторинний сектор економіки. Основні промислові осередки та регіони.

Практична робота 9. Аналіз статистичної інформації щодо зміни обсягів виробництва автомобілів у світі і в країнах Азії протягом останніх десятиліть.

 

51

 

Третинний сектор економіки. Найважливіші міжнародні транспортні коридори та вузли. Нерівномірність економічного розвитку субрегіонів Азії та особливості їх участі в міжнародному поділі праці. Зв’язки України з країнами Азії.

 

52

 

Практична робота 10. Порівняльна оцінка забезпеченості земельними ресурсами окремих країн Азії.

 

53

 

Практична робота 11. Аналіз статево-вікових пірамід різних за рівнем економічного розвитку країн Азії.

 

 

 

ТЕМА 2. СУБРЕГІОНИ ТА КРАЇНИ АЗІЇ

 

54

 

Східна Азія: загальна економіко-географічна характеристика субрегіону.

Японія:Місце країни в світі та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, «людський фактор», науковий потенціал і технології, фундаментальні принципи економіки (кейрецу, «господарчий патріотизм»). Система розселення. Самобутня культура японського народу і особливості організації суспільства.

 

55

 

Особливості сучасного розвитку країни. Основні складові третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудівні, хімічні, металургійні, електроенергетика. Транспортна система.

Практична робота 12. Позначення на карті та обґрунтування схеми високошвидкісного транспорту Японії.

 

56

 

Традиції і технології в сільському господарстві. Аквакультура. Японія. Характерні риси територіальної організації господарства: Тихоокеанський промисловий пояс, мережа технопарків, технополісів.  Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Японією.

Дослідження. Острови Кюсю і Хоккайдо: контрасти Японії.

 

57

 

Китай: Місце країни в світі та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Китай – країна-цивілізація. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, «людський фактор», працересурсний , споживчий, природно-ресурсний потенціал, імпорт технологій, політична система. Система розселення.

 

58

 

Особливості сучасного розвитку країни. Поліспеціалізація як риса «географічного образу» країни. Особливості розвитку і розміщення виробництва первинного та вторинного сектору. Основні складові третинного сектору, пріоритетність розвитку освіти. Характерні риси територіальної організації господарства.  Спеціальні економічні зони. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Китаєм.

Дослідження. Унікальність економічної системи Китаю.

 

59

 

Практична робота 13. Аналіз територіальної структури економіки Китаю (за економічною картою)

 

60

 

Республіка Корея (Південна Корея). Місце країни в світі та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, історичний, працересурсний і науковий потенціал, технології. Система розселення.

 

61

 

Особливості сучасного розвитку країни. Основні складові третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудівні, хімічні, металургійні. Транспортна система. Сільське господарство. Характерні риси територіальної організації господарства. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки з Україною.

 

 

62

 

Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) (Північна Корея). Основні чинники , особливості сучасного розвитку країни. Мілітаризація Північної Кореї.

 

63

 

Південна Азія: загальна економіко-географічна характеристика субрегіону.

Індія. Місце країни у світі та регіоні.  Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, соціальні фактори, державні монополії. Система розселення.

 

64

 

Особливості структури економіки країни, що розвивається. Індія – країна древньої землеробської цивілізації. Спеціалізація сільського господарства. Видобування мінеральних ресурсів.

 

65

 

Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: машинобудівні, хімічні, металургійні, текстильне, швейне виробництво. Особливості розвитку третинного сектору, державні програми розвитку аутсорсингу («Сто розумних міст», «Цифрова Індія»). Характерні риси територіальної організації, «коридори зростання». Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Індією.

Дослідження. Японія – основний інвестор розвитку промисловості в « коридорах зростання» Індії.

 

66

 

Південно-Східна Азія:загальна економіко-географічна характеристика субрегіону.

Сингапур. Місто-держава з розвиненою економікою. Значення ЕГП. Сучасна модель економіки країни: високотехнологічні виробництва, робота транспортно-логістичного комплексу, фінансово-банківська діяльність.

 

67

 

Індонезія. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, релігії, фрагментарність території і нерівномірність розміщення населення. Індонезія як індустріально-аграрна країна. Туристичні райони, центри.

Дослідження. Нові індустріальні країни Азії: складові успіху.

 

68

 

Дослідження. Розроблення і презентація проекту винесення японською корпорацією матеріаломісткого (енергомісткого /працемісткого) виробництва в одну з країн  Південно-Східної або Південної Азії.

 

69

 

Західна Азія: загальна економіко-географічна характеристика субрегіону.

Туреччина. Одна з провідних індустріально-аграрних країн мусульманського світу і південний морський сусід України. . Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП і політико-географічне положення(ПГП), природно-ресурсний, працересурсний  потенціал, історико-культурна спадщина, соціальні фактори. Сучасна структура промисловості та сільського господарства. Характерні риси територіальної організації виробництва. Зовнішні економічні зв’язки,  міжнародні зв’язки з Україною.

 

70

 

Саудівська Аравія. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП і ПГП, природно-ресурсний  потенціал, соціальні фактори. Сучасна структура промисловості та сільського господарства. Розвиток третинного сектору. Характерні риси територіальної організації виробництва. Зовнішні економічні зв’язки,  міжнародні зв’язки з Україною.

Дослідження.

Країни Перської затоки як осередок світового господарства.

 

71

 

Центральна Азі : загальна економіко-географічна характеристика субрегіону.

Казахстан. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП і ПГП, природно-ресурсний  потенціал, соціальні й політичні. Сучасна структура  господарства. Характерні риси територіальної організації виробництва. Зовнішні економічні зв’язки,  міжнародні зв’язки з Україною.

 

72

 

Дослідження. Складання тематичного туристичного маршруту для ознайомлення з об’єктами Світової спадщини ЮНЕСКО в одній з країн Азії.

 

73

 

Узагальнення за темами розділу Азія.

 

 

 

 

Розділ ІV. Океанія

 

 

 

ТЕМА 1. АВСТРАЛІЙСЬКИЙ СОЮЗ

 

74

 

Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, історичний (країна Співдружності Націй), природно-ресурсний та працересурсний  потенціал. Система розселення. Українська діаспора в Австралії.

 

75

 

Дослідження.

Канберра як політико-адміністративний центр країни.

 

76

 

Особливості сучасного розвитку країни. Основні складові третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають «географічний образ» країни: видобування палива, рудної і нерудної сировини, металургія, тваринництво і рослинництво, виробництво харчових продуктів і напівфабрикатів, машинобудування.  Характерні риси територіальної організації господарства. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки  України з Австралією.

 

77

 

Практична робота 16. Порівняння чинників міжнародної спеціалізації Австралії та Великої Британії.

 

78

 

Практична робота 17. Складання картосхеми територіальної структури аграрного виробництва в Австралії.

 

79

 

Дослідження.

Національні парки Австралії як об’єкти міжнародного туризму.

 

80

 

Дослідження.

Розвиток Західної Австралії у контексті зростання глобального попиту на природні ресурси.

 

81

 

Дослідження.

 Економічні інтереси китайських інвесторів в Австралії.

 

82

 

Узагальнення за темою: Австралійський Союз.

 

 

 

ТЕМА 2. МІКРОНЕЗІЯ, МЕЛАНЕЗІЯ, ПОЛІНЕЗІЯ

 

83

 

Особливості положення регіону. Держави та залежні території, що входять до складу мікронезії, меланезії, полінезії. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, природні умови і ресурси. Населення країн регіону.

 

84

 

Види господарської діяльності, що визначають «географічний образ» країни: використання ресурсів океану, сільське господарство, видобування мінеральних ресурсів, туризм. Кустарні промисли і ремесла. Зовнішні економічні зв’язки.

 

85

 

Дослідження.

 Нова Зеландія – високорозвинена країна зі сприятливими умовами для ведення бізнесу.

Вплив на економіку Нової Зеландії зйомки фільму «Володар перснів».

 

86

 

Дослідження.

Природні та економічні ризики економічного зростання острівних держав.

 

87

 

Дослідження.

Океанія – регіон екзотичного туризму.

 

88

 

Узагальнення за темами розділу: Океанія.

 

 

 

 

Розділ V. Америка

 

 

 

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АМЕРИКИ

 

89

 

Особливості ГП. Склад регіону. Сучасна політична карта Америки: форми державного правління і територіального устрою країн, типи країн за рівнем економічного розвитку. Інтеграційні процеси. Міжнародні організації НАФТА, Меркосур, НАТО).

 

 

90

 

 

Дослідження:

 Площа країни як чинник її економічного розвитку(на прикладі країн Америки).

 

91

 

Дослідження:

Країни Латинської Америки у полі геостратегічних інтересів США.

 

92

 

Природні умови та ресурси регіону. Господарська оцінка мінерально-сировинних , водних, земельних, біологічних ресурсів. Рекреаційні ресурси.

 

93

 

Населення Америки: природний рух та міграції. Статево-вікова, етнічна, релігійна структури населення. Урбанізаційні процеси. Система розселення. Працересурсний потенціал.

 

94

 

Особливості економіки країн Америки. Роль ТНК в економіці регіону. Первинний сектор економіки: основні райони видобування палива, рудної та нерудної сировини. Сільське господарство: вплив природних, історичних чинників та глобалізації на спеціалізацію. Лісове господарство. Аквакультура.

 

95

 

Вторинний сектор економіки: електроенергетика, металургія, маш-ння, хімічна, лісова, легка, харчова промисловість.Основні  промисловості райони  регіону.

 

96

 

Дослідження:

 Моноспеціалізація країни – благо чи зло (на прикладі країн Америки).

 

97

 

Третинний сектор економіки: найбільші фінансові, торгівельні, основні центри, туристичні регіони.   Найважливіші міжнародні транспортні магістралі, вузли.

 

98

 

Дослідження:

Туризм як чинник розвитку країн Карибського басейну.

 

99

 

Вплив розташування невеликих країн на перехрестях міжнародних торгівельних шляхів на їхню спеціалізацію (країни «зручного прапора», «країни-офшори», «країни-готелі».).

 

100

 

Дослідження:

 «Бананові республіки»: типові ознаки, сучасний розвиток.

 

101

 

Дослідження:

Панамериканське шосе – дорога через три Америки.

 

102

 

Нерівномірність економічного розвитку субрегіонів Америки, особливості їх участі в МПП. Зв’язки України з країнами Америки.

 

103

 

Практична робота 18.  Нанесення на контурну карту методом картодіаграми  обсягу ВВП країн Північної, Центральної  і Південної Америки.

 

104

 

Практична робота 19. Порівняння асортименту продукції експортноорієнтованих виробництв обробної  промисловості країн Південної Америки та Південно-Східної Азії.

 

105

 

Узагальнення за темою: Загальна характеристика Америки.

 

 

 

ТЕМА 2.  СУБРЕГІОНИ ТА КРАЇНИ АМЕРИКИ

 

106

 

Північна Америка – найпотужніший регіон економічної активності в світі.

Сполучені Штати Америки: Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, науковий, технологічний,  природно-ресурсний, споживчий та працересурсний  потенціал, економічна свобода. Система розселення. Українська діаспора в США.

 

107

 

Дослідження:

Міста в США: особливості планування, джентрифікації.

 

108

 

Дослідження:

Нью-Йорк – один з найбільших фінансових центрів світу.

 

109

 

Особливості сучасного постіндустріального розвитку. Основні складові третинного сектору. Промислові вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Особливості аграрного сектору. Характерні риси територіальної організації господарства. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України та США.

 

110

 

Дослідження:

Форми територіальної організації новітніх видів промислового виробництва у США.

 

111

 

Дослідження:

 Найновітніші транспортні засоби США: проекти Ілона Маска.

 

112

 

Дослідження:

Роль автомобільного транспорту у становленні американського способу життя та формуванні системи розселення.

 

113

 

Канада. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП, історичний (країна Співдружності Націй), природно-ресурсний  потенціал. Система розселення. Українська діаспора в Канаді.

 

114

 

Особливості сучасного розвитку країни. Основні складові третинного сектору. Промислові вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Канадою.

 

115

 

Практична робота 20. Порівняльна хар-ка стр-ри, форм суспільної та просторової орган-ції вир-ва комп’ютерів та електронної прод-ції у США й Канаді.

 

116

 

Країни Центральної Америки: загальна характеристика.

Мексика. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП,  природно-ресурсний,  працересурсний  потенціал,державна політика. Система розселення.

 

117

 

Особливості стр-ри економіки країни, що розвивається. Вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Особливості розвитку третинного сектору. Зовнішні економічні зв’язки.

 

118

 

Дослідження:

Економічна взаємодія вздовж державного кордону між Мексикою і США.

 

119

 

Країни Карибського басейну: загальна характеристика.

 

120

 

Країни Південної Америки: загальна хар-ка.

Бразилія. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП,  природно-ресурсний,  працересурсний  потенціал, державна політика. Система розселення.

 

121

 

Особливості стр-ри економіки країни, що розвивається. Вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Особливості розвитку третинного сектору. Зовнішні економічні зв’язки.

 

122

 

Дослідження:

Складники успіху української діаспори в Аргентині.

 

123

 

Практична робота 21. Складання картосхеми та аналіз територіальної орга-ції гос-ва Бразилії та проектування напрямків внутрішньої інвестиційної політики розвитку її регіонів.

 

124

 

Узагальнення за темою: Субрегіони та країни Америки.

 

 

 

 

Розділ VІ. Африка

 

 

 

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АФРИКИ

 

125

 

Особливості географічного положення Африки. Склад регіону. Сучасна політична карта. Інтеграційні процеси. Райони збройних конфліктів, проявів тероризму.

 

126

 

Дослідження:

Кордони на політичній карті Африки: особливості делімітації т дермакації.

 

127

 

Дослідження:

Вплив колоніального минулого на сучасну міжнародну спеціалізацію та просторову стр-ру гос-ва  країн Тропічної Африки.

 

128

 

Природні умови і ресурси регіону.  Господарська оцінка мінерально-сировинних, водних, земельних, біологічних ресурсів. Рекреаційні ресурси. Населення Африки. Система розселення. Працересурсний потенціал.

 

 

129

 

 

Практична робота 22. Позначення на контурній карті Африки районів видобування нафти, залізних, мідних та алюмінієвих руд, центрів їх переробки (збагачення), основних транспортних магістралей та портів експортування.

 

130

 

Особливості економіки країн Африки. Вплив глобалізації на економіку регіону. Первинний сектор економіки: основні райони вид-ння палива, рудної та нерудної сировини. Сільське гос-во. Лісове гос-во.

 

131

 

Дослідження:

Екологічна трагедія Сахелю: причини і шляхи призупинення.

 

132

 

Практична робота 23. Створення та аналіз картосхеми чинників (райони лісозаготівлі, пасовищного тваринництва, землеробства) та проявів спустелення в Африці.

 

133

 

Вторинний сектор економіки. Особливості розміщення осередків промислового вир-ва в регіоні. Третинний сектор економіки: особливості становлення і закономірності розміщення. Найважливіші транспортні магістралі, вузли. Осередки туризму. Нерівномірність економічного розвитку субрегіонів Африки, особливості їх участі в МПП.

 

134

 

Дослідження:

 Ангола: успішний розвиток після війни.

 

135

 

Дослідження:

Економічні інтереси України в Африці.

 

136

 

Практична робота 24: Створення картосхеми поширення збройних конфліктів в Африці та встановлення за тематичними картами атласу природних ресурсів як джерел фінансування протистоянь.

 

137

 

Узагальнення за темою: Загальна характеристика Африки.

 

 

 

ТЕМА 2. КРАЇНИ АФРИКИ

 

138

 

Єгипет. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП та геополітичне положення, природні умови, природно-ресурсний та  працересурсний  потенціал, історія становлення держави. Система розселення.

 

139

 

Дослідження:

Суецький канал, нафта і туризм – три кити економіки Єгипту.

 

140

 

Дослідження:

 Ніл – « річка, що дарує життя».

 

141

 

Дослідження:

Пояс бідності на південь від Сахари: причини формування та глобальні наслідки.

 

142

 

Особливості стр-ри економіки країни, що розвивається. Вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Особливості розвитку третинного сектору, основна роль транспортних і туристичних послуг у ВВП країни. Характерні риси територіальної організації економіки. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Єгиптом.

 

143

 

Нігерія. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП,  природно-ресурсний та працересурсний  потенціал. Система розселення.

 

146

 

Особливості стр-ри економіки країни, що розвивається. Вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Особливості розвитку обробної промисловості і третинного сектору. Характерні риси територіальної організації економіки. Зовнішні економічні зв’язки.

 

147

 

Практична робота 25. Аналіз структури ВВП та структури експорту Нігерії.

 

148

 

Південно-Африканська Республіка (ПАР, Південна Африка). Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП: ЕГП,  історія країни, природно-ресурсний та працересурсний  потенціал. Система розселення.

 

149

 

Особливості стр-ри економіки країни. Вир-ва, що визначають «географічний образ» країни. Особливості розвитку обробної промисловості і третинного сектору. Характерні риси територіальної організації економіки. Зовнішні економічні зв’язки.

 

150

 

Дослідження:

 ПАР серед країн БРІКС: порівняльний аналіз.

 

151

 

Дослідження:

«Різні люди об’єднуються» - девіз Південно- Африканської Республіки.

 

152

 

Дослідження:

Південно-Африканська Республіка: три столиці однієї держави.

 

153

 

Узагальнення за темами розділу: Країни  Африки.

 

 

 

Розділ VІІ. Сучасні проблеми і стратегії розвитку світу та України на ХХІ століття

 

 

 

ТЕМА 1. ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ВИКЛИКИ ХХІ СТОЛІТТЯ

 

154

 

Сучасні виклики екологічно-ресурсного, соціального та глобально-регулятивного походження. Глобальні ризики, їх відмінність за рівнями впливу та темпами росту.

 

155

 

Дослідження:

 Роль провідних країн світу у глобальних політичних процесах.

 

 

156

 

 

Дослідження:

Військово-політичні організації.

 

157

 

Прояв глобалізаційних викликів на території України.

 

158

 

Дослідження:

Типи міжнародних конфліктів у різних регіонах світу.

 

159

 

Дослідження:

Миротворчі ініціативи ООН.

 

 

 

ТЕМА 2. СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДСТВА НА ХХІ СТОЛІТТЯ

 

160

 

Стратегії розвитку людства: концепція сталого (збалансованого) розвитку, глобальна стратегія гуманізму, концепція глобальних інститутів згоди.

 

161

 

Глобальні прогнози розвитку людства. Стратегічні цілі сталого (збалансованого) розвитку України.

 

162

 

Дослідження:

Концепція полюсів зростання.

 

163

 

Дослідження:

Роль світової громадськості у подоланні глобальних проблем людства.

 

 

 

ТЕМА 3. УКРАЇНА В МІЖНАРОДНОМУ ПРОСТОРІ

 

164

 

Роль України у сучасному політичному та економічному просторі. Міжнародна спеціалізація України.

 

165

 

Україна і процеси транснаціоналізації світової економіки. Україна і ринки ресурсів. Участь України в міжнародних організаціях.

 

166

 

Узагальнення за темами розділу: Сучасні проблеми і стратегії розвитку світу та України на ХХІ століття.

 

167

 

Повторення: Глобалізований світ.

 

168

 

Повторення: Загальна характеристика Європи.

Країни Європи.

 

169

 

Повторення: Загальна характеристика Азії. Субрегіони та країни Азії.

 

170

 

Повторення: Австралійський Союз.

 

171

 

Повторення: Мікронезія, Меланезія,Полінезія.

 

172

 

Повторення: Загальна характеристика Америки. Субрегіони та країни Америки.

 

173

 

Повторення: Загальна характеристика Африка. Країни Африки.

 

174

 

Повторення: Глобалізаційні виклики ХХІ століття.

 

175

 

Повторення: Стратегії розвитку людства на ХХІ столлітя. Україна в міжнародному просторі.

 

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Барибіна Юлія
Пов’язані теми
Географія, Планування
Додано
4 лютого 2021
Переглядів
684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку