Календарно -тематичне планування 2023-2024 з основ здоров'я 7 клас підручник Бех

Про матеріал
Включає зміни про небезпеку воєнного часу, а саме, ризики воєнного часу, мінна небезпека, повітряна тривога, само-та взаємодопомога.
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування уроків з Основ здоров’я 7-А клас

            на 2023-2024 навчальний рік (35 год. -1год на тиждень)    І семестр

Програма:

Затверджено та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698) ОСНОВИ ЗДОРОВ’Я 6 – 9 класи Навчальна програма для закладів загальної середньої освіти

Підручник:

«Основи здоров’я2 для 7 класів закладів заг.серед.освіти/ І.Д. Бех, Т.В. Воронцова, В.С. Пономаренко, С.В. Сташко,-К.: Видавництво «Алатон», 2020.- 192с.

 

 

ЗМІСТ УРОКУ

Практичні завдання, які є складовою діяльнісного компоненту

Дата 7-А

Компетентності

ЗМІСТОВІ ЛІНІЇ

ОЧІКУВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

План

Факт

Розділ 1. БЕЗПЕКА І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ (12годин )

1

Правила ТБ під час дистанційного навчання.

Здоров’я і спосіб життя

Цілісність здоров’я. Переваги здорового способу життя. Навички, сприятливі для здоров’я. Користь їзди на велосипеді для здоров’я. Значення життєвих принципів для здоров’я.

 

 

 

 

 

 

Знаннєвий компонент

Учні: називають:

 чинники впливу на здоров’я;

- правила здорового способу життя;

 - причини хвороб;

- шляхи проникнення інфекції; - принципи безпечної життєдіяльності; - види і рівні ризику; - вимоги до перевезення пасажирів у вантажному автомобілі; - дії свідків ДТП; - причини виникнення пожеж; - види паливних газів; - правила користування пічним опаленням; наводять приклади: - інфекційних і неінфекційних захворювань; - заходів профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань; - горючих речовин; - ситуацій, в яких можна отруїтися чадним газом; - засобів пожежогасіння

Діяльнісний компонент

Учні: уміють: - налаштовуватись на зміни у способі життя; наводити аргументи на користь здорового способу життя; - оцінювати рівень ризику в щоденних ситуаціях; - користуватися підголівниками і пасами безпеки; - приймати захисні положення тіла при ДТП; - користуватися побутовими газовими приладами; - евакуюватися з громадського приміщення; - користуватися засобами пожежогасіння Ціннісний компонент Учні: розпізнають: - ознаки здоров’я і хвороби; - природні, техногенні і соціальні небезпеки; - знаки, якими позначають небезпечні вантажі; - знаки пожежної безпеки; - оповіщення про пожежу; пояснюють: - вплив способу життя на здоров’я; - чому складно змінити звички; - значення життєвих принципів для здоров’я; - важливість взаємодії лікаря і пацієнта; - необхідність використання засобів безпеки в автомобіл

 

2

Принципи безпечної життєдіяльності Природні, техногенні та соціальні небезпеки. Види і джерела ризику. Рівні ризику.

-Оцінювання ризиків щоденного життя у мирний і воєнний час**

  Розпізнавання виправданих і невиправданих ризиків

  Відпрацювання навичок психологічної самодопомоги

  Відпрацювання умінь надавати першу домедичну допомогу при травмах, опіках, кровотечах

  Моделювання взаємодії з рятувальними службами при виявленні незнайомих предметів/вибухонебезпечних предметів

  Моделювання поведінки пасажира при ДТП.

  Відпрацювання алгоритму дій під час пожежі в громадському приміщенні.

  Відповідальність за розповсюдження у соціальних мережах 20 роликів/повідомлень ризикованої поведінки та інформації, що може загрожувати національній безпеці. Створення соціальної реклами про здоровий спосіб життя*

 

 

1-10

 

Т-2, Т-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т-1, Т2, Т-4

3

Ризики воєнного часу

 Ризики в зоні бойових дій, на окупованих і звільнених територіях. Екологічні проблеми  й техногенні аварії, які виникли внаслідок воєнних дій.

15.09

Із за лікарняного об’єднала 15.09 та 22.09

4

Контакти з озброєними людьми. Захист під час обстрілів, бомбардувань. Як діяти під завалами.

22.09

5

Повітряна тривога Сигнали оповіщення населення: «Увага всім!», «Повітряна тривога», «Хімічна небезпека». Шляхи і правила евакуації. Види укриттів. Ознаки надійного і ненадійного укриття. Найбезпечніші місця в оселі. «Правило двох стін».

 

 

6

Самодопомога і невідкладна допомога

 Як запобігти виникненню паніки. Керування стресом у воєнний час. Перша домедична допомога при падіннях, травмах, опіках. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах.

 

 

Т-2

7

Попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів

Види й ознаки вибухонебезпечних предметів Ідентифікація загроз: міни (протипіхотні, протитранспортні), боєприпаси (що не вибухнули), детонатори/підривники, саморобні вибухові пристрої та міни-пастки, набої.

 

 

  Т-1, Т-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Ознаки небезпечних територій Позначення/маркування небезпечних територій («Небезпечно міни» та інші). Правила  поведінки під час: виявлення вибухонебезпечних предметів,якщо опинились на замінованій території або стали свідком інциденту на мінному полі. Небезпека самостійного маркування вибухонебезпечного предмета у безпосередньої близькості від нього Взаємодія з рятувальними службами.

 

 

9

Безпека на дорозі Правила безпечної поведінки під час подорожей. Безпека пішохода, велосипедиста в місті та за містом, пасажира легкового і вантажного автомобіля, автобуса, поїзда тощо.

 

 

 

 

Т-1, Т2, Т-4

 

 

 

10

Заходи безпеки під час подорожі на велосипеді. Заходи безпеки під час поїздки на легковому та вантажному автомобілі, автобусі. Заходи безпеки на залізниці. Рух через залізничні переїзди. Небезпечні вантажі.

 

 

Т-1, Т-4

11

Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП. Відповідальність пішохода, велосипедиста за порушення ПДР. Перша допомога у разі падіння з велосипеда та інші пов’язані травми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Побутова безпека Безпека оселі. Правила безпеки при користуванні засобами побутової хімії, газовими приладами та пічним опаленням

 

 

 

13

Пожежна безпека у громадських приміщеннях Правила пожежної безпеки у школі. Оповіщення про пожежу. Первинні засоби пожежогасіння. Алгоритм дій під час пожежі в громадському приміщенні

 

 

 

 

Розділ  2. ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ’Я (5 годин)

14

Індивідуальний розвиток підлітків

Ознаки біологічного, психічного, соціального, духовного  дозрівання

Практичні завдання, які є складовою діяльнісного компоненту

 

 

 

1-10

 

 

 

 

Т-4

 

 

 

 

Т-4

Знаннєвий компонент Учні: називають: - ознаки підліткового віку; - чинники впливу на фізичний розвиток і здоров’я підлітка; - основні функції шкіри; - поширені косметичні проблеми підлітків; наводять приклади: - фізичних вправ для прискорення росту; - косметичних засобів для підлітків; пояснюють: - виникнення косметичних проблем у підлітків; - негативний вплив куріння й алкоголю на здоров’я шкіри Діяльнісний компонент Учні: уміють: - визначати тип шкіри і волосся; - визначати індекс маси тіла, оцінювати рівень власного фізичного розвитку; - складати доцільне меню для контролю за масою тіла; - захищати шкіру від несприятливих погодних умов; - користуватися косметичними засобами; - звертатися по допомогу в разі виникнення косметичних проблем; демонструють позитивне ставлення до змін, що відбуваються у підлітковому віці Ціннісний компонент Учні: розпізнають основні ознаки біологічного, психічного, соціального і духовного дозрівання

 

15

Показники фізичного розвитку  підлітків Способи покращення фізичної форми

 

 

Визначення індивідуальних показників фізичної складової здоров’я. Визначення типу шкіри і волосся.

Вибір косметичних засобів із урахуванням віку та типу шкіри (проект)*

16

Косметичні проблеми підлітків Чинники, що впливають на здоров’я шкіри та її функції.

 

 

17

Особливості збереження здоров’я функціонування шкіри у підлітковому віці з урахуванням типу шкіри.

 

 

Змістовні лінії :

«Екологічна безпека та сталий розвиток» (Т-1) націлена на формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля й розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь. Предмет «Основи здоров’я» орієнтує учнів на відповідальне ставлення до навколишнього середовища як потенційного джерела здоров’я, добробуту та безпеки людини і спільноти; сприяє розвитку екологічно доцільного мислення і поведінки як складової формування здорового способу життя; навчає учнів встановлювати причиновонаслідкові зв’язки між станом природного довкілля і здоров’ям, добробутом та безпекою громади; поглиблює розуміння міжнародного екологічного права, екологічного законодавства України, інформаційного суспільства та сталого розвитку.

  «Громадянська відповідальність» (Т–2) сприятиме формуванню відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства. Предмет «Основи здоров’я» орієнтує учнів на громадянську відповідальність за особистий і суспільний добробут, здоров’я і безпеку; повагу до прав людини; сприяє усвідомлення ідей демократичного громадянства як засади досягнення добробуту, поваги до прав людини, розвиває уміння реалізовувати громадянські права та свободи, зокрема ті, що стосуються власного добробуту, здоров’я та безпеки.

«Здоров’я і безпека» (Т–3) прагнуть сформувати учня як духовно, емоційно, соціально і фізично повноцінного члена суспільства, який здатний дотримуватися здорового способу життя і формувати безпечне життєве середовище.

 «Підприємливість і фінансова грамотність» (Т–4) націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння молодим поколінням українців практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування тощо).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      Календарно-тематичне планування уроків з Основ здоров’я 7-Б клас

            на 2022-2023 навчальний рік (35 год. -1год на тиждень)    І семестр

Програма:

Затверджено та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698) ОСНОВИ ЗДОРОВ’Я 6 – 9 класи Навчальна програма для закладів загальної середньої освіти

Підручник:

«Основи здоров’я2 для 7 класів закладів заг.серед.освіти/ І.Д. Бех, Т.В. Воронцова, В.С. Пономаренко, С.В. Сташко,-К.: Видавництво «Алатон», 2020.- 192с.

 

 

 

ЗМІСТ УРОКУ

 

Дата 7-Б

Компетентності

ЗМІСТОВІ ЛІНІЇ

ОЧІКУВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

План

Факт

Розділ 1. БЕЗПЕКА І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

 

Здоров’я і спосіб життя

Цілісність здоров’я. Переваги здорового способу життя. Навички, сприятливі для здоров’я. Користь їзди на велосипеді для здоров’я. Значення життєвих принципів для здоров’я

 

07.09

 

 

 

 

1

Принципи безпечної життєдіяльності Природні, техногенні та соціальні небезпеки. Види і джерела ризику. Рівні ризику.

Практичні завдання, які є складовою діяльнісного компоненту:

-Оцінювання ризиків щоденного життя у мирний і воєнний час**

  Розпізнавання виправданих і невиправданих ризиків

  Відпрацювання навичок психологічної самодопомоги

  Відпрацювання умінь надавати першу домедичну допомогу при травмах, опіках, кровотечах

  Моделювання взаємодії з рятувальними службами при виявленні незнайомих предметів/вибухонебезпечних предметів

  Моделювання поведінки пасажира при ДТП.

  Відпрацювання алгоритму дій під час пожежі в громадському приміщенні.

  Відповідальність за розповсюдження у соціальних мережах 20 роликів/повідомлень ризикованої поведінки та інформації, що може загрожувати національній безпеці. Створення соціальної реклами про здоровий спосіб життя*

14.09

 

1-10

 

Т-2, Т-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т-1, Т2, Т-4

 

Знаннєвий компонент

Учні: називають:

 чинники впливу на здоров’я;

- правила здорового способу життя;

 - причини хвороб;

- шляхи проникнення інфекції; - принципи безпечної життєдіяльності; - види і рівні ризику; - вимоги до перевезення пасажирів у вантажному автомобілі; - дії свідків ДТП; - причини виникнення пожеж; - види паливних газів; - правила користування пічним опаленням; наводять приклади: - інфекційних і неінфекційних захворювань; - заходів профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань; - горючих речовин; - ситуацій, в яких можна отруїтися чадним газом; - засобів пожежогасіння

Діяльнісний компонент

Учні: уміють: - налаштовуватись на зміни у способі життя; наводити аргументи на користь здорового способу життя; - оцінювати рівень ризику в щоденних ситуаціях; - користуватися підголівниками і пасами безпеки; - приймати захисні положення тіла при ДТП; - користуватися побутовими газовими приладами; - евакуюватися з громадського приміщення; - користуватися засобами пожежогасіння Ціннісний компонент Учні: розпізнають: - ознаки здоров’я і хвороби; - природні, техногенні і соціальні небезпеки; - знаки, якими позначають небезпечні вантажі; - знаки пожежної безпеки; - оповіщення про пожежу; пояснюють: - вплив способу життя на здоров’я; - чому складно змінити звички; - значення життєвих принципів для здоров’я; - важливість взаємодії лікаря і пацієнта; - необхідність використання засобів безпеки в автомобіл

 

2

Ризики воєнного часу

 Ризики в зоні бойових дій, на окупованих і звільнених територіях. Екологічні проблеми  й техногенні аварії, які виникли внаслідок воєнних дій. Контакти з озброєними людьми. Захист під час обстрілів, бомбардувань. Як діяти під завалами.

21.09

 

3

Повітряна тривога Сигнали оповіщення населення: «Увага всім!», «Повітряна тривога», «Хімічна небезпека». Шляхи і правила евакуації. Види укриттів. Ознаки надійного і ненадійного укриття. Найбезпечніші місця в оселі. «Правило двох стін».

28.09

 

4

Самодопомога і невідкладна допомога

 Як запобігти виникненню паніки. Керування стресом у воєнний час. Перша домедична допомога при падіннях, травмах, опіках. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах.

0510

 

Т-2

5

Попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів

Види й ознаки вибухонебезпечних предметів Ідентифікація загроз: міни (протипіхотні, протитранспортні), боєприпаси (що не вибухнули), детонатори/підривники, саморобні вибухові пристрої та міни-пастки, набої.

 12.10

 

  Т-1, Т-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Ознаки небезпечних територій Позначення/маркування небезпечних територій («Небезпечно міни» та інші). Правила  поведінки під час: виявлення вибухонебезпечних предметів,якщо опинились на замінованій території або стали свідком інциденту на мінному полі. Небезпека самостійного маркування вибухонебезпечного предмета у безпосередньої близькості від нього Взаємодія з рятувальними службами.

19.10

 

7

Безпека на дорозі Правила безпечної поведінки під час подорожей. Безпека пішохода, велосипедиста в місті та за містом, пасажира легкового і вантажного автомобіля, автобуса, поїзда тощо. Заходи безпеки під час подорожі на велосипеді. Заходи безпеки під час поїздки на легковому та вантажному автомобілі, автобусі. Заходи безпеки на залізниці. Рух через залізничні переїзди. Небезпечні вантажі.

02.11

 

 

 

Т-1, Т2, Т-4

 

 

 

 

 

 

Т-1, Т-4

8

Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП. Відповідальність пішохода, велосипедиста за порушення ПДР. Перша допомога у разі падіння з велосипеда та інші пов’язані травми.

09.11

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Побутова безпека Безпека оселі. Правила безпеки при користуванні засобами побутової хімії, газовими приладами та пічним опаленням

16.11

 

 

10

Пожежна безпека у громадських приміщеннях Правила пожежної безпеки у школі. Оповіщення про пожежу. Первинні засоби пожежогасіння. Алгоритм дій під час пожежі в громадському приміщенні

23.11

 

 

 

Розділ  2. ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ’Я (5 годин)

11

Індивідуальний розвиток підлітків

Ознаки біологічного, психічного, соціального, духовного  дозрівання

Практичні завдання, які є складовою діяльнісного компоненту

 

 30.11

 

1-10

 

 

 

 

Т-4

 

 

 

 

Т-4

Знаннєвий компонент Учні: називають: - ознаки підліткового віку; - чинники впливу на фізичний розвиток і здоров’я підлітка; - основні функції шкіри; - поширені косметичні проблеми підлітків; наводять приклади: - фізичних вправ для прискорення росту; - косметичних засобів для підлітків; пояснюють: - виникнення косметичних проблем у підлітків; - негативний вплив куріння й алкоголю на здоров’я шкіри Діяльнісний компонент Учні: уміють: - визначати тип шкіри і волосся; - визначати індекс маси тіла, оцінювати рівень власного фізичного розвитку; - складати доцільне меню для контролю за масою тіла; - захищати шкіру від несприятливих погодних умов; - користуватися косметичними засобами; - звертатися по допомогу в разі виникнення косметичних проблем; демонструють позитивне ставлення до змін, що відбуваються у підлітковому віці Ціннісний компонент Учні: розпізнають основні ознаки біологічного, психічного, соціального і духовного дозрівання

 

12

Показники фізичного розвитку  підлітків Способи покращення фізичної форми

  07.12

 

Визначення індивідуальних показників фізичної складової здоров’я. Визначення типу шкіри і волосся.

Вибір косметичних засобів із урахуванням віку та типу шкіри (проект)*

13

Косметичні проблеми підлітків Чинники, що впливають на здоров’я шкіри та її функції.

14.12

 

14

Особливості збереження здоров’я функціонування шкіри у підлітковому віці з урахуванням типу шкіри.

21.12

 

15

Догляд за шкірою і волоссям.

28.12

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Поляк Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
1276
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку