Календарно-обрядові пісні літнього циклу

Про матеріал
Презентація на тему:"Календарно-обрядові пісні літнього циклу". До складу презентації входять: Русальна пісня "У ржі на межі", купальска пісня "Заплету віночок", жниварська пісня "Там у полі криниченька".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Календарно-обрядові пінсні літнього циклу. Презентацію підготувала. Мороз Т. В.

Номер слайду 2

До літнього циклу календарних пісень входять. РусальніЖниварськіКупальські

Номер слайду 3

Руса́льні пісні́ — окремий рід української народної обрядової пісенності з частими згадками про русалок, зустрічі з ними і їх «проводи», подекуди з мотивами веснянок: про ворожіння з голосу зозулі, звивання вінків, про милих і нелюбів тощо. Русальні пісні виконуються під час Зелених свят (кінець травня - початок червня), в час найбільшого замаювання землі зелами, квітами й травами (впродовж Русального тижня). У християнстві це свято відоме як Трійця і відбуається із значним запізненням через відставання ортодоксального календаря (зміщується від початку до кінця червня, 50-й день після Пасхи.

Номер слайду 4

У РЖІ НА МЕЖІУ ржі на межі, на кривій березіТам сиділа русалка. Просила русалка у дівочок сорочки:— Ви дівочки, подружки,Да дайте мені мні сорочки,Хоча худенькую, да аби біленькую,Хоч не біленькую, да тоненькую!

Номер слайду 5

Купальські пісні — обрядові пісні, які співали в час літнього сонцестояння, на Івана Купала, біля ритуального вогнища. Купальські пісні — це переважно мрії дівчат про заміжжя, прощання з вільним життям, бо восени настає пора весіль. Зміст цих пісень язичницький, купальський.

Номер слайду 6

ЗАПЛЕТУ ВІНОЧОКЗаплету віночок,Заплету шовковий,На щастя, на долю,На чорні брови. Ой пущу віночок. На биструю воду. На щастя, на долю,На милого вроду. Ой, поплинь, віночку,Прудко за водою,На щастя, на долю. Милому зо мною.

Номер слайду 7

Жниварські (обжинкові) пісні - обрядові величальні пісні, які співалися в день закінчення жнив. Дожинаючи ниву, залишали трохи збіжжя на корені, колосся ж виминали і розсіювали. Женці сплітали вінок із збіжжя польових квітів і калини, одягали його на голову дівчині й за останнім снопом, співаючи величальних пісень, ішли додому. У піснях вихвалялась нива за багатий урожай, бажалося, щоб і в новому році добре вродило збіжжя, величалися господар, господиня і женці.

Номер слайду 8

ТАМ У ПОЛІ КРИНИЧЕНЬКАТам у полі криниченька,Навколо пшениченька. Там женчики жали,Золоті серпи мали,Срібнії юрочки,Що в’язали снопочки. Добрії були женці –Дівчата й молодиці. Дівчата — косаті,А хлопці — вусаті,Молодиці — білолиці.

pptx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
8915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку