Календарно-обрядові пісні зимового циклу

Про матеріал
Презентація на тему:"Календарно-обрядові пісні зимового циклу". У зміст роботи війшла розповідь про колядки і щедрівки, їх приклади (2 колядки, 2 щедрівки) та тематичні зображення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Календарно-обрядові пінсні зимового циклу. Презентацію підготувала. Мороз Т. В.

Номер слайду 2

До зимового циклу календарних пісень входять колядки і щедрівки.колядки — до Різдва (7 січня);щедрівки — до Нового Року (за старим календарем — 14 січня).

Номер слайду 3

Щедрівки — старовинні обрядові величальні пісні, що співалися під Новий рік. Змістом і формою вони нагадують колядки. У «щедрий вечір» групи молоді ходили від хати до хати і піснями славили господарів, бажали їм усяких щедрот і достатку, доброго врожаю й багатого приплоду худоби, а за це в жартівливій формі просили винагороди. Щедрівка “За сіньми, сіньми та за новими” прославляє селянську родину як осередок усього життя на землі. Жито, поетичний образ якого подано в пісні, було основою людського існування в прадавні часи. «Я щедрик, Петрик, дайте вареник» — дитяча щедрівка комічного змісту. В ній перелічені страви для щедрої вечері в селянській родині.

Номер слайду 4

ЩЕДРИК, ЩЕДРИК, ЩЕДРІВОЧКАЩедрик, щедрик, щедрівочка,Прилетіла ластівочка,Стала собі щебетати,Господаря викликати:«Вийди, вийди, господарю,Подивися на кошару, —Там овечки покотились,А ягнички народились. В тебе товар весь хороший,Будеш мати мірку грошей. Хоч не гроші, то полова,В тебе жінка чорноброва». Щедрик, щедрик, щедрівочка,Прилетіла ластівочка.

Номер слайду 5

ДОБРИЙ ВЕЧІР ТОБІ, ПАНЕ ГОСПОДАРЮДобрий вечір тобі, пане господарю!Приспів: *(1)Радуйся!Ой радуйся, земле, —Син Божий народився!Застеляйте столи та все килимами,Та кладіть калачі з ярої пшениці,Бо прийдуть до тебе три празники в гості. А що перший празник — Рождество Христове,А що другий празник — святого Василя,А що третій празник — святе Водохреща.

Номер слайду 6

Колядки — давні за походженням обрядові величальні пісні, які церква при­урочила до зимових,різдвяних свят, хоч у них велике місце посідають мотиви весняної сільськогосподарської праці. Ці пісні виконувались групами колядників, які обходили хати, іноді навіть з «козою» (один із колядників у вивернутому кожусі з дерев'яною головою кози), і в піснях прославляли господаря, його дру­жину та дітей, бажали їм добробуту, великого врожаю, приплоду худоби, здоро­в'я та сімейного щастя. За колядування господар давав колядникам подарунки.

Номер слайду 7

НОВА РАДІСТЬ СТАЛАНова радість стала, яка не бувала: Над вертепом звізда ясна світу засіяла. Де Христос родився, з Діви воплотився,Як чоловік, пеленами убого повився. Пастушки з ягнятком перед тим Дитятком. На колінця припадають, царя-Бога прославляють. Славим тебе, царю, небесний владарю,Даруй літа щасливії цього дому господарю. Цього дому господарю і його родиніДаруй долю, верни волю нашій неньці Україні!

Номер слайду 8

КОЛЯД, КОЛЯД, КОЛЯДНИЦЯКоляд, коляд, колядниця,Добра з медом паляниця,А без меду не така,Дайте, дядьку, п’ятака. А п’ятак не такий,Дайте, дядьку, золотий!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Москаленко Світлана Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Півторак Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
28556
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку