Нове планування уроків

Про матеріал

Календарно-тематичне планування для учнів 5 класу за новою програмою

Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

уроків фізичної культури

для учнів 5 класу НУШ

 

 

 

 

  1. Дитяча легка атлетика -9 год.
  2. Рухливі ігри- 9 год.
  3. Баскетбол- 9 год.
  4. Волейбол-9 год.
  5. Гімнастика-9 год.
  6. Шахи-8 год.
  7. Баскетбол 3х3- 9 год
  8. Футзал-8 год.
  9. Настільний теніс -9 год.
  10. Пляжний волейбол- 9 год.
  11. Шашки -8 год.
  12. Cool Games-9 год.

Всього – 105 год.

 

 

,Варіативний модуль

ДИТЯЧА ЛЕГКА АТЛЕТИКА

 

 

 

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Історія розвитку дитячої легкої атлетики. Види дитячої легкої атлетики. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Старт та стартовий розбіг. Біг 30 м, біг 60 м. Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків. Естафети з елементами бігу.

характеризує історію розвитку дитячої легкої атлетики;

називає: види дитячої легкої атлетики; правила безпеки;

бере участь: у вікторинах, теоретичних паузах (розгадування кросвордів, ребусів)з питань легкої атлетики; у рухливих іграх з елементами бігу, стрибків, естафетах зелементами бігу

свідомо ставиться до власного здоров’я та здоров’я інших;

дотримується правил безпеки під час занять дитячою легкою атлетикою;

виконує: - спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань;

- старт, стартовий розбіг, біг 30 м, 60 м, рівномірний біг до 500 м (без урахування часу); прискорення 10–30 м;

- стрибки в довжину з місця, багатоскоки, стрибки в довжину з розбігу способом

«зігнувши ноги», стрибки у висоту з розбігу способом «переступання»;

- метання малого м’яча на дальність з місця та в горизонтальну та вертикальну ціль

техніку виконання: бігу, стрибків, метання;

рівномірний біг (кросовий ) до 8 хв.

біг за сигналом (зоровим, слуховим).

біг зі зміною напрямку.

біг з поворотом на різні відрізки,

біг по трасі з різними елементами для стрибків (вертикальне, горизонтальне), які розставлені у довільному порядку,

біг по маркерам з різним завданням.

подолання перешкод (висота 10 -15 см) з різною відстанню.

стрибки на місті. Стрибки з просуванням вперед.

стрибки у глибину (висота 20см, 30см),

стрибок на підняту над землею поверхню (від 20см).

вертикальні стрибки догори обома ногами.

стрибки вперед, назад, праворуч, ліворуч.

стрибки на «швидкісній драбині».

стрибки через скакалку.

спеціально бігові вправи: біг з високим підніманням стегна, з захлестом гомілки, багатоскоки, біг на прямих ногах.

спеціально – бігові вправи на «швидкісній драбині» : біг з високим підніманням стегна, біг із захлестом гомілки, біг на прямих ногах.

вправи на комунікацію: групові стрибки а парах, трійках, четвірках.

метання дитячого спису, - метання тенісного м’яча (вортекса) у горизонтальну ціль через перешкоду,

«обертальну» ходьбу;

відтворює: вправи з заданим ритмом;. дистанцію «Формули (гладкий біг, бар’єрний біг;

володіє: технікою пересування по

«швидкісній драбині», технікою метання з обертанням, технікою стрибка через скакалку

має уявлення: техніки бігу з перешкодами (бар’єрами- висота 20 -30 см), техніки стрибка у довжину з місця, метання

набивного м’яча (вага 500г) стоячи на колінах, техніки передачі естафетної палички (кільця, м’ячика).

готується: до бігу на витривалість (рівномірність, тренування дихання, темп).

Фронтальний: обговорення та дискусії (орієнтовні теми з історії дитячої легкої атлетики).

 

Командна взаємодія шлях до успіху!

 

Диференціація та індивідуалізація учнів для розвитку основних рухових якостей. Безпека та дисципліна – запорука надГруповий: участь у конкурсах та змаганнях. участь учнів у конкурсах, змаганнях під час уроків, внутрішньо шкільних змагань і фестивалів, флешмобів, а також участь у міських та всеукраїнських подіях.

 

Практичне виконання рухів і вправ на різних етапах навчання; формування вмінь та навичок.

 

Пошукові (творчі) завдання передбачають самостійний пошук і підбір інформації (історичних фактів, цікавих прикладів про вплив легкої атлетики на організм людини).

 

Ігри, розваги та квести з елементами легкої атлетики: індивідуально, в парах та командою.

 

Інтегровані завдання поєднання рухів та навичок на різних етапах навчання дитячої легкої атлетикиійного успіху.

2

 

Правила безпечної поведінки на уроках дитячої легкої атлетики. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Прискорення, повторний біг. Стрибки в довжину з місця, з розбігу способом «зігнувши ноги»; багатоскоки, стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків. Естафети з елементами бігу.

3

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Метання малого м’яча на дальність з місця, метання в горизонтальну та вертикальну ціль. Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків. Естафети з елементами бігу.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання. Бігові види: біг з перешкодами (бар’єрами- висота 20 -30 см), біг з перешкодами (слалом), біг «по швидкісній драбині». Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків. Естафети з елементами бігу.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Вправи на відтворення ритму. Спеціально – бігові вправи. Формула 1». Техніка передачі естафетної палички. Біг на витривалість. Стрибкові види: стрибок у довжину з місця. Стрибки через довгу скакалку. Біг на витривалість. Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків. Естафети з елементами бігу.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Вправи на комунікацію. Види метань: метання дитячого спису, метання в ціль через перешкоду (тенісний м’яч, вортекс), метання стоячи на колінах, «обертальне метання». Рухливі ігри з елементами бігу, стрибків.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Рівномірний біг до 500 м. Естафети з елементами бігу. Тестування рівня розвитку фізичних якостей.

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні та прикладні фізичні вправи. Спеціальні бігові вправи, стрибкові вправи, спеціальні вправи для метань. Техніка виконання дитячих легкоатлетичних вправ. Техніка виконання: бігу, стрибків, метання

 

 

9

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіативний модуль

РУХЛИВІ ІГРИ

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Рухливі ігри – як вагомий засіб фізичного виховання дітей та молоді України. Положення про Всеукраїнські ігри патріотичного спрямування. Рухливі ігри у системі фізичного виховання та історичні аспекти їх розвитку. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини. Вивчення основних видів рухливих ігор, які мають різні педагогічні завдання і руховий зміст «Боротьба              в квадратах».

Характеризує передумови та історію розвитку рухливих ігор в Україні та регіонах; відродження Олімпійських ігор; Всесвітні ігри; рухливі ігри патріотичного та прикладного спрямування; Всеукраїнські ігри патріотичного спрямування;

 

Називає: класифікацію рухливих ігор; основні рухливі ігри

 

Свідомо ставиться до власного здоров’я та здоров’я інших;

 

Дотримується правил безпечної поведінки на уроках і під час позаурочних занять та правил здорового способу життя;

 

Виконує: стройові та загальнорозвивальні вправи для розвитку основних рухових

якостей; комплекси вправ на координацію, швидкість, спритність, гнучкість, силу і витривалість;

 

стрибкові вправи; спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності; вправи та їх елементи для розвитку особистісних властивостей;

 

етапи та види рухливих ігор;

 

Бере участь: у заходах з використанням рухливих ігор або їх елементів;

 

Знає  і  розуміє організацію  і  проведеннярухливих ігор, естафет, розваг;

 

Володіє навичками командної гри, в якій учні безпосередньо змагаються за правилами рухливих ігор;

 

Приймає участь у рухливих та народних іграх, естафетах, козацьких забавах, змаганнях за спрощеними правилами;

 

Застосовує загальну рухову активність у рухливих іграх з елементами інших ігор, естафетах, козацьких забавах та інше.

 

Вміє боротися, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки.

 

Контролює самопочуття до, під час, після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан

Фронтальний: обговорення та дискусії(орієнтовні теми з історії розвитку рухливих ігор).

 

Індивідуальний: диференціація та індивідуалізація учнів в процесі розвитку основних рухових якостей засобами рухливих ігор. Безпека та дисципліна на уроці – запорука надійного успіху у зміцненні здоров’я учнів.

 

Груповий: участь у конкурсах та змаганнях. Участь учнів у конкурсах, змаганнях під час уроків, внутрішньо шкільних змаганнях, фестивалях, флешмобах, а також участь у міських та всеукраїнських подіях фізкультурного спрямування.

 

Практичне виконання рухів і вправ на різних етапах навчання; формування вмінь та навичок.

 

Пошукові (творчі) завдання: самостійний пошук і підбір інформації (історичних фактів, цікавих прикладів про вплив рухливих ігор на організм людини).

 

Ігри, розваги та квести з елементами рухливих ігор: індивідуально, в парах та командою.

 

Інтегровані завдання поєднання рухів та навичок на різних етапах освітнього процесу з рухливих ігор.

2

 

Правила безпечної поведінки на уроках та позаурочних заняттях. Правила здорового способу життя. Класифікація рухливих ігор. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини. Організація та проведення сюжетно-рольових ігор «Зайчик».

3

 

Рухливі ігри як передумова розвитку Олімпійських та Всесвітніх ігор. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Спеціальні вправи на розтягування. Вивчення основних видів рухливих ігор, які мають різні педагогічні завдання і руховий зміст «Вільне              місце».

4

 

Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх розвитку. Організація та проведення рухливих              ігор, естафет, розваг. Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості. Організація та проведення сюжетно-рольових ігор «Зайчик».

5

 

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Вправи для розвитку швидкості, спритності. Вивчення основних видів рухливих ігор, які мають різні педагогічні завдання і руховий зміст «Боротьба              в квадратах»,              «Вільне              місце».

6

 

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Вправи для розвитку швидкості, спритності. Організація та проведення сюжетно-рольових ігор «Зайчик», «У ведмедя у бору» тощо.

7

 

Розвиток основних рухових якостей та особистісних властивостей. Визначення рівня їх розвитку. Організація та проведення рухливих              ігор, естафет, розваг. Стройові та загальнорозвивальні вправи.

8

 

Стройові та загальнорозвивальні вправи. Ходьба, біг. Комбінації різних танцювальних рухів без музичного супроводу та з музичним супроводом, виконання танцювальних флешмобів, фан-ап зарядок тощо. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Вивчення основних видів рухливих ігор, які мають різні педагогічні завдання і руховий зміст «Мисливці і качки» та ін.

9

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

Варіативний модуль

БАСКЕТБОЛ

 

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Історія розвитку баскетболу. Основні правила гри. Вплив баскетболу на розвиток фізичних якостей і здоров’я людини. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Різновиди стійок баскетболістів у нападі і захисті.  Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

Знає: історію розвитку баскетболу; основні етапи розвитку правил гри; розміри

баскетбольного майданчика; основні правила гри.

 

Визначає: баскетбол як важливій фактор зміцнення здоров’я людини.

 

Усвідомлює: основні прийоми техніки й варіанти тактики гри. Основні правила гри.

 

Дотримується: правил безпечної поведінки під час занять баскетболом та змагань. Використовує: базові гігієнічні норми під час і після занять; вправи для розвитку сили м’язів тулуба, плечового поясу та кистей рук, гнучкості; серійні стрибки та стрибки з

діставанням високо підвішених предметів. Свідомо ставиться до власного здоров’я.

 

Виконує: прискорення на 5, 10, 15 м з різних стартових положень за зоровим і звуковим сигналами, «човниковий» біг 4  5 м.

техніку утримання і укривання м’яча; техніку ловіння і передачі м’яча двома руками від грудей; однією рукою (правою, лівою) від плеча на місці та в русі; фінтами.

 

Приймає участь: у рухливих іграх та естафетах з інтегрованими завданнями з пересуваннями, веденням та передачами м’яча.

 

Володіє: вірною технікою виконання стійок

баскетболіста. способами пересувань у нападі і захисті, різновидами зупинок і поворотів, стрибками вгору з однієї та двох ніг, з місця та у русі; різновидами техніки ведення м’яча на місці та в русі (почергово правою та лівою рукою) з наступною передачею в колонах, парах, трійках; з опором захисника.

 

Демонструє: техніку виконання кидка м’яча з близької дистанції з місця та у русі, після подвійного кроку з відскоком від щита; кидки двома руками зверху (дівчата), однією рукою (хлопці); техніку виконання штрафного кидка; взаємодії з партнерами під час ігор.

 

Застосовує: технічні прийоми у нападу й захисту у взаємодії з партнерами під час рухливих і підвідних ігор; оптимальний вибір місця для одержання передачі м’яча

 

Вміє боротися, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки.

 

Контролює самопочуття до, під час та після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан.

Пошукові завдання: (пошукові завдання

передбачають самостійний індівідуальний або груповий пошук і підбір інформації) історичні факти з розвитку баскетболу, цікаві приклади, результати змагань на етапах розвитку гри; основні правила гри; опис техніки ігрових прийомів і основ тактики гри.

 

Обговорення та дискусії: (орієнтовні теми)

«Заняття баскетболом – важливий фактор зміцнення здоров’я школяра»,

 

«Основні правіла гри»,

«Гігієна тіла при заняттях фізичною культурою»,

 

«Безпека та дисципліна – запорука спортивних досягнень».

 

«Якісна фізична підготовка - основа зміцнення і збереження здоров’я юних баскетболістів».

 

Пошукові завдання: складання вправ для розвитку спеціальних фізичних якостей баскетболістів.

 

Практичне виконання з розподілом на групи і команди: проведення фрагментів підготовчої частини уроку, участь у змаганнях з

інтегрованими завданнями у різноманітних пересуваннях і технічних прийомів під час уроків та внутрішньо шкільних конкурсів.

 

Інтегровані завдання: поєднання засобів спеціальної фізичної підготовки з окремими завданнями із вивчення інших предметів.

 

Пошукові завдання: пошук відео матеріалів різноманітних техніко-тактичних прийомів у виконанні видатних баскетболістів

 

Обговорення та дискусії: (орієнтовні теми)

«Сучасна техніка виконання різноманітних технічних прийомів у нападі та захисті»

 

Практичне виконання: рухливі та підвідні ігри; індивідуальні, групові та командні техніко- тактичні завдання з пересуваннями, передачами, веденням, кидками м’яча.

 

Практичне виконання з розподілом на групи і команди: участь у змаганнях з інтегрованими завданнями у пересуванні, веденні та

передачах м’яча під час уроків, внутрішньо шкільних змагань і фестивалів.

 

Взаємоперевірка «Вкажи на помилку та виконай вірно».

2

 

Основні поняття техніки й тактики гри. Правила безпечної поведінки під час занять баскетболом. Гігієна тіла, одягу, спортивної форми, режиму дня. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Різновиди              пересувань              у              нападі              і захисті. Прискорення. Зупинки і повороти. Утримання і укривання м’яча.  Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

3

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Зупинки і повороти. Стрибки. Передачі двома і одної рукою на місці та в русі. Ловіння м’яча.Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Різновиди ведення м’яча. Захист м’яча. Штрафний кидок, фінти. Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Різновиди ведення м’яча. Захист м’яча. Техніка виконання подвійного кроку; кидки двома, однією рукою зверху. Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Штрафний кидок, фінти. Взаємодії з партнерами під час ігор. Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без/ Передачі двома і одної рукою на місці та в русі. Ловіння м’яча.Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Штрафний кидок, фінти. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Спеціальні  засобі фізичної підготовки, рухливі ігри та естафети.

 

9

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

 

Варіативний модуль

ВОЛЕЙБОЛ

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Історія розвитку українського волейболу. Загальна характеристика гри волейбол (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців, основні правила гри). Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Базові стійки та пересування. Стійка волейболіста. Розміщення та перехід гравців наігровому майданчику. Рухливі ігри та естафети

знає: історію розвитку українського волейболу; загальні правила гри, назви ліній, розміри майданчика, висоту сітки;

 

розміщення гравців та правила переходу на майданчику;

 

володіє та використовує: пересування в стійці волейболіста (вправо, вліво, вперед, назад), обирає вихідне положення для передач та прийому м’яча; передачі м’яча двома руками зверху над собою, від стіни, в парах, в колонах; прийом м’яча двома руками знизу з накидання партнера ;

 

уміє: виконувати стрибкові вправи; спеціальні та підвідні вправи волейболіста, вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; розвитку швидкості та спритності;

 

пояснює: значення спеціальної фізичної підготовки волейболіста , роль підвідних та імітаційних вправи у навчанні гри у волейбол;

 

причини вдалих та невдалих спроб виконання подач, передач та ударів;

 

взаємодіє: з однолітками для досягнення спільних колективних цілей під час гри та інших видів рухової діяльності;

 

бере участь: у рухливих іграх та естафетах;

 

дотримується: правил здорового способу життя, безпечної поведінки під час рухової діяльності та занять волейболом, правил змагань, режиму дня та особистої гігієни;

 

називає: спеціальні та підвідні вправи, спеціальні вправи з м’ячем, фізичні вправи для розвитку окремих фізичних якостей;

 

вміє: боротися, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки;

 

контролює: самопочуття до, під час та після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан.

 

усвідомлює: значення фізичних вправ для

здоров’я; важливість командної співпраці для досягнення успіху.

Фронтальний: обговорення та дискусії

(орієнтовні теми з історії волейболу).

 

Індивідуальний: диференціація та

індивідуалізація учнів в процесі розвитку основних рухових якостей засобами волейболу.

Безпека та дисципліна на уроці – запорука надійного успіху у зміцненні здоров’я учнів. .

 

Груповий: участь у конкурсах та змаганнях. Участь учнів у конкурсах, змаганнях під час уроків, внутрішньо шкільних змагань і

фестивалів, флешмобів, а також участь у міських та всеукраїнських подіях.

 

Практичне виконання рухів і вправ на різних етапах навчання; формування вмінь та навичок.

 

Пошукові (творчі) завдання: самостійний

пошук і підбір інформації (історичних фактів, цікавих прикладів про вплив волейболу на організм людини).

 

Ігри, розваги та квести з елементами волейболу: індивідуально, в парах та командою.

 

Інтегровані завдання: поєднання рухів та навичок на різних етапах освітнього процесу з волейболу.

2

 

Правила безпеки на ігровому майданчику. Санітарно-гігієнічні вимоги до інвентарю. Особиста гігієна учня. Правила безпечної поведінки під час виконання фізичних вправ. Правила гри у волейбол. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Пересування в стійці волейболіста приставними кроками, вибір вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча. Рухливі ігри та естафети.

3

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Передача м’яча двома руками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Рухливі ігри та естафети.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Передача м’яча двома руками зверху над собою на місці, від стіни, в парах, в колонах, в зустрічних колонах. Рухливі ігри та естафети

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Прийом м’яча двома руками знизу від стіни, в парах, в колонах; з накидання партнера тощо. Рухливі ігри та естафети.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Прийом м’яча двома руками знизу від стіни, в парах, в колонах; з накидання партнера тощо. Рухливі ігри та естафети.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Передачі м’яча зверху та знизу

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Загальні та спеціальні фізичні вправи волейболіста. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса, сили верхніх та нижніх кінцівок, черевного преса, спини; вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості, спритності. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Рухливі ігри та естафети.

9

 

Інтегрований урок.

 

 

 

Варіативний модуль

Гімнастика

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Історія розвитку гімнастики. . Ознайомлення та вивчення акробатичних елементів. Віджимання.

 Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: в русі. Загальнорозвивальні вправи: з гантелями, еспандерами. Ходьба, біг. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

Знає: історію розвитку гімнастики;. види гімнастики

Володіє та використовує:

 

фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі дня школяра й дотримується правил їх виконання;

 

Вміє: складати комплекси ранкової гімнастики, прості акробатичні комбінації

 

Пояснює різновиди гімнастики;

 

Виконує вправи загально-фізичної підготовки стройові вправи і прийоми; стрибки; лазіння, вправи з рівноваги, акробатичні вправи

 

Взаємодіє з однолітками для досягнення спільних цілей під занять гімнастикою

 

Дотримується правил безпеки під час занять гімнастичними вправами;

 

Розповідає про гімнастику в режимі дня.

 

Називає різновиди гімнастичних вправ

 

Контролює самопочуття до, під час, після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан.

 

Усвідомлює значення фізичних вправ для здоров’я.

 

Визначає як гімнастика впливає на зміцнення здоров’я

Практичне виконання рухів і вправ ранкової гімнастики та формування вміння та навички.

 

Пошукові завдання передбачають самостійний пошук і підбір інформації (історичних фактів, результатів змагань) для використання класом на уроках з гімнастики.

 

Обговорення та дискусії (орієнтовні теми)

 

Гімнастика для здоров’я, самоконтроль, повага до свого тіла, обговорення заходів в режимі дня.

 

Проектна діяльність з розподілом на групи і команди

 

Гімнастика в режимі дня. Безпека та дисципліна – запорука перемоги.

 

Участь у змаганнях участь учнів внутрішньо шкільних, міських та всеукраїнських змаганнях

2

 

Мінімальні знання про важливість розігріву і вправ на гнучкість перед заняттям, безпека життєдіяльності на заняттях. Акробатика. Стрибки через скакалку. Вправи на гнучкість.

 

 Базові вправи та комплекси ранкової гімнастики; самоконтроль, повага до свого здоров’я, обговорення порушень. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: біля гімнастичної стінки. Загальнорозвивальні вправи: з предметами збільшеної ваги. Ходьба, біг Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

3

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці. Ходьба, біг. Загальнорозвивальні вправи: у парах. Перешикування. Вивчення вправ на г/лаві Орієнтовні комбінації елементів вправ: в. п. – о. с. – упор присівши – два перекиди уперед – перекид назад – перекатом назад стійка на лопатках – перехід у положення лежачи на спині – «міст» – перехід в упор присівши – о. с. Орієнтовні комбінації елементів вправ дівчата: в. п. – о. с – упор присівши – два перекиди уперед – перекид назад – перекатом назад стійка на лопатках – перекатом уперед упор  присівши  –  випрямитися  –  «міст»  (здопомогою) – перехід в упор присівши (з допомогою) – о. с. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: в парах тощо. Загальнорозвивальні вправи: підстрибування вгору з упору присівши. Ходьба, біг. Стрибки через скакалку.. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: в русі. Загальнорозвивальні вправи: стрибки у присіді, пересуваючись у різні боки. Ходьба, біг. Опорний стрибок способом «ноги нарізно» через гімнастичного козла (козел у ширину, висота 80– 90 см); з утриманням основної стійки (о. с.) після приземлення. Дівчата: вправи на різновисоких брусах або низькій перекладині та низький перекладині (висота 95 см);: орієнтовну комбінацію елементів вправ: вис стоячи – вис присівши поштовхом двох ніг упор – о.с. Хлопці: вправи на паралельних брусах (низьких): орієнтовну комбінацію елементів вправ: упор на брус з опорою ногами – сід «ноги нарізно» – сід на праве (ліве) стегно – перехват лівою (правою) – зіскок з поворотом на 90° з утриманням о. с. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Загальнорозвивальні вправи: танцювальні кроки. Ходьба, бігДівчата підтягування у висі лежачи; згинання та розгинання рук в упорі від підлоги. Хлопці згинання та розгинання рук в упорі від підлоги. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

7

 

Базові вправи та комплекси ранкової гімнастики; самоконтроль, повага до свого здоров’я, обговорення порушень. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: біля гімнастичної стінки. Загальнорозвивальні вправи: з предметами збільшеної ваги. Ходьба, біг. Прес та підтягування.

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці. Ходьба, біг. Лазіння по горизонтальному і вертикальному канатах у три прийоми. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

9

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

Варіативний модуль

Шахи

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Основи знань і Шахів. Історія шахів, поняття про шахівницю. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Імітація рухів руками або ногами і бігу з максимально або варіативною частотою та з різних вихідних положень.

Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

Знає назви шахових фігур.

Розуміє зміст гри в шахи; розміщення фігур та геометрію шахової дошки;

Характеризує історію розвитку гри в шахи,

Називає нумерацію полів дошки.

Володіє прийомами розміщення фігур на дошці на початок гри.

Пояснює правила особистої гігієни, негативні наслідки впливу шкідливих звичок

 

 

Розуміє ходи шахових фігур, зміст шахової нотації, шахові діаграми.

Називає номер ходу, початкове положення шахової фігури та її кінцеве положення після ходу.

 Пояснює і характеризує спеціальні символи шахових фігур, їх назви.

Володіє прийомами запису ходів

 Дотримується правил гри в шахи та основних правил безпечної поведінки під час гри

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей

 

 

 

 

Розуміє правила ходу шахових фігур, ситуацію виграшу партії, нічию.

 Називає правила бою шахових фігур.

Пояснює ходи шахових фігур.

Характеризує початкове положення шахових фігур.

Володіє прийомами ходу та бою шахових фігур.

Застосовує під час гри різноманітні ходи шахових фігур, прийоми бою шахових фігур.

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей.

 

 

 

 

Розуміє правила ходів короля, ферзя, тури, слона.

Називає правила бою ферзя, тури та слона, правила захисту короля.

Пояснює ходи короля, ферзя, тури, слона.

Характеризує поняття шах, мат, пат, початкове положення короля, ферзя, тури, слона на дощці.

Володіє прийомами захисту короля, тури, слона і ферзя та бою тури, слона і ферзя.

Застосовує під час гри різноманітні ходи тури, слона і ферзя,

Демонструє прийоми бою тури, слона і ферзя. захисту короля.

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей.

 

 

 

 

Розуміє правила ходів коня та пішака.

 Називає правила бою коня та пішака.

Пояснює ходи коня та пішака.

Характеризує початкове положення коня та пішака на дошці.

Володіє прийомами ходу та бою коня та пішака

Застосовує під час гри різноманітні ходи та прийоми бою конем та пішаком, бій пішаком на проході,

Демонструє прийоми перетворення пішака на іншу фігуру.

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей.

 

 

 

Володіє навичками в користуванні шаховим годинником, навичками розв’язування шахових діаграм.

 Вміє виконувати рокіровку, оцінювати свої дії, дії інших дітей, виправляти типові помилки під час гри в шахи.

 Контролює самопочуття до, під час та після гри; контролює власний емоційний стан.

Взаємодіє з однолітками для досягнення певних комбінацій під час гри чи розв’язуванні діаграми.

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей.

 

 

 

Індивідуальний, груповий -- обговорення, дискусії, пошук і підбір інформації (історичних фактів про появу гри в шахи, опису виконання елементів та технічних прийомів гри).

Бесіда: «Шкідливі звички та їх вплив на здоров’я». Бесіда: «Особиста гігієна».

 

Індивідуальна творчість і командна взаємодія.

Розташування шахових фігур за діаграмою.

Безпека та дисципліна – запорука надійного успіху.

 

 

Практичне читання та розташування фігур за діаграмою.

Читання діаграм різних етапів гри, формування вмінь і навичок.

Практичне виконання рухів і вправ на різних етапах навчання, формування вмінь та навичок гри в шахи

 

 

Індивідуальна творчість, командна взаємодія.

Гра «лабіринти для фігур» з використанням діаграм.

 Розв’язування шахових діаграм.

«Мозковий штурм» — завдання колективно обговорюється в пошуку рішень, що спонукає кожного учня, відтворюючи позицію в уяві та аналізуючи її варіанти, проявити свої знання та рахункові здібності.

 

 

Індивідуальна творчість, командна взаємодія.

 Гра «лабіринти для фігур» з використанням діаграм.

Розв’язування спеціальних шахових діаграм.

 «Мозковий штурм» — завдання колективно обговорюється в пошуку рішень, що спонукає кожного учня, відтворюючи позицію в уяві та аналізуючи її варіанти, проявити свої знання та рахункові здібності.

Розв’язування шахових діаграм, завдань і комбінацій.

 

 

 

 

 

 

 

Пошукові завдання передбачають самостійний пошук і підбір інформації (фактів, цікавих діаграм, комбінацій).

 Гра в шахи – шлях до креативного успіху.

Інтегровані завдання. командна взаємодія.

Поєднання рухів та навичок. «Жива гра в шахи». Розв’язування шахових діаграм

2

 

Назва фігур, Нумерація шахових полів. Назва діагоналей. Геометрія шахової дошки.Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Біг з максимальною або варіативною частотою рухів, стартовий розгін; вправи з варіативною швидкістю в межах 70 – 100% індивідуального максимуму. Рухливі ігри для активного відпочинку.

3

 

Правила гри в шахи. Спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей. Правила безпечної поведінки під час уроків. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Стрибок угору з поворотом на задане число градусів; стрибок в довжину з місця на точність приземленн. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

4

 

Правила ходу шахових фігур. Правила бою шахових фігур. Виграш партії, нічия. Спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей. Вправи для відновлення емоційного стану.Рухливі ігри для активного відпочинку.

5

 

Ходи шахових фігур: короля, ферзя, тури, слона. Білопольний і чорнопольний слон. Відмінність їх рухів на дошці. Правила захисту короля. Поняття шах, мат, пат. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Біг з максимальною або варіативною частотою рухів, стартовий розгін; вправи з варіативною швидкістю в межах 70 – 100% індивідуального максимуму.. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

6

 

Ходи шахових фігур коня та пішака. Прийоми бою. Бій на проході пішаком. Правила перетворення пішака на іншу фігуру. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Стрибок угору з поворотом на задане число градусів; стрибок в довжину з місця на точність приземленн. Рухливі ігри для активного відпочинку.

7

 

Правила виконання мата. Мат двома турами, ферзем та турою, ферзем двома слонами, слоном та конем. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, бігРухливі, народні, спортивні ігри та естафети. Тестування рівня розвитку фізичних якостей

8

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

Варіативний модуль

БАСКЕТБОЛ 3х3

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Історія розвитку українського баскетболу 3х3. Загальна характеристика гри (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців). Правила безпечної поведінки на ігровому майданчику. Санітарно-гігієнічні вимоги до спортивного інвентарю та обладнання. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням. Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці. Ходьба, біг. Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Базові стійки та пересування. Розміщення гравців на ігровому майданчику. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

Знає: історію розвитку українського

баскетболу 3х3; загальні правила гри, розміри майданчика, особливості гри та зарахування очок баскетболу 3х3, склад команди.

 

Володіє та використовує: основні стійки баскетболіста; розміщення гравців на майданчику для гри у баскетбол 3х3;

веденням м’яча правою та лівою рукою на місці та в русі; ловінням і передачами м’яча ; пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі.

 

Вміє: виконувати спеціальні та підвідні вправи баскетболіста, вправи для розвитку гнучкості; вправи на розтягування; розвитку швидкості та спритності

 

боротися, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки.

 

Пояснює значення спеціальної фізичної підготовки баскетболіста, роль підвідних та імітаційних вправ.

 

Причини вдалих та невдалих спроб виконання передач та кидків. Поняття «овертайм»,

«фол», «чек». Взаємодіє з однолітками для досягнення спільних колективних дій під час гри та

інших видів рухової діяльності.

 

Бере участь у рухливих іграх та естафетах.

 

Дотримується правил здорового способу життя, безпечної поведінки під час рухової діяльності та занять баскетболом, правил змагань, режиму дня та особистої гігієни.

 

Називає спеціальні та підвідні вправи, спеціальні вправи з м’ячем, фізичні вправи для розвитку фізичних якостей.

 

Контролює самопочуття до, під час та після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан.

 

Усвідомлює значення фізичних вправ для

здоров’я; важливість командної співпраці для досягнення успіху, свідомо ставиться до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

Практичне виконання. Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку основних фізичних якостей.

 

Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; повороти на місці; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі; .

 

Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.

 

Рухливі ігри та естафети.

 

Формування життєво необхідних умінь і навичок.

 

Пошукові завдання самостійний пошук інформації (історичних фактів, цікавих прикладів, про виникнення, історію розвитку українського баскетболу 3х3, досягнення українців у спорті в контексті патріотичного виховання школярів).

 

Обговорення та дискусії (орієнтовні теми)

 

Командна взаємодія – шлях до успіху!

 

Фізична  культура-здоровий  спосіб  життя  -

здорова нація.

 

Квест «Вгадай, назви, виконай»

 

Проектна діяльність з розподілом на групи і команди

 

«Історія розвитку та становлення баскетболу 3х3 в Україні та у своєму регіоні».

 

Інтегровані завдання Роль фізичної культури для збереженні здоров’я учнів при вивченні інших предметів. Реалізація ключових компетентностей при вивченні баскетболу 3х3

 

Участь у конкурсах та змаганнях: участь учнів у конкурсах, фестивалях, флешмобах, багатоступеневих змаганнях та Гімназіаді учнівської молоді.

2

 

Особиста гігієна учня/учениці. Правила безпечної поведінки під час виконання фізичних вправ. Стройові вправи: рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Базові стійки та пересування. Розміщення гравців на ігровому майданчику. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками.  Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

3

 

Основні правила гри у баскетбол 3х3. Стройові вправи: ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні вправи:в парах тощо. Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Рухливі ігри та естафети.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Ведення м’яча на місії та в русі правою та лівою руками, обведення стійок, ловіння м’яча обома руками. Рухливі ігри та естафети.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Базові стійки та пересування. Розміщення гравців на ігровому майданчику. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Базові стійки та пересування. Розміщення гравців на ігровому майданчику. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: в русі. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Пересування в нападі й захисті; зупинки стрибком та двома кроками; кидки м’яча однією рукою від плеча, двома руками від грудей з місця та в русі. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг (повторний, інтервальний, рівномірний, перемінний, естафетний) (слід починати з 250 м. згодом учні зможуть вільно пробігати 700-800 м і більше). Загальна та спеціальна фізична підготовка. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості, вправи на розтягування; вправи для розвитку швидкості та спритності. Технічні прийоми нападу і захисту у взаємодіях з партнерами під час навчальної гри. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

9

 

  Інтегрований урок.

 

 

 

 

Варіативний модуль

ФУТЗАЛ

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Гігієнічні вимоги під час занять. Зародження футзалу в світі. Розвиток футзалу в Україні. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

Пояснює правила гігієни та санітарії під час занять фізичною культурою;

Характеризує історію розвитку футзалу; поняття фізичного розвитку та фізичної підготовленості;

 

Дотримується правил гігієни та санітарії, безпечної поведінки на уроках і під час позакласних фізкультурних занять;

 

Називає основні елементи техніки;

Свідомо ставиться до власного здоров’я та здоров’я інших;

Виконує організовуючі вправи, різновиди ходьби та бігу, вправи для розвитку фізичних якостей необхідних у грі футзалом;

 

вправи з елементами футзалу для розвитку фізичних якостей; пересування різними способами, які застосовують у футзалі;

пересування: поєднання прийомів техніки пересування з технікою володіння м’ячем;

удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною

підйому по нерухомому м’ячу, та м’ячу що котиться; удари по м’ячу головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку (м’яч зменшеної ваги);

 

зупинки м’яча: зупинка м’яча підошвою;

 

ведення м’яча: підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, ведення м’яча зі зміною напрямку;

 

жонглювання м’ячем: ногою, стегном.

 

Володіє: технікою виконання вправ;

 

Характеризує основні технічні прийоми футзалу й особливості їх виконання;

 

Бере участь у грі футзал за спрощеними правилами.

 

Контролює: самопочуття до, під час, після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан;

Практичне виконання рухів і вправ з футзалу на різних етапах навчання, формування вміння і навички.

 

Пошукові завдання пошукові завдання передбачають самостійний пошук і підбір інформації (історичних фактів, цікавих прикладів про вплив футзалу на організм людини, яскравих моментів з змагань, опису виконання              технічних              елементів, автобіографічні події відомих футзалістів тощо) для використання командою чи класом

на уроках футзалу.

 

Обговорення та дискусії (орієнтовні теми)

Командна взаємодія у футзалі – шлях до успіху!

Здоровий спосіб життя – запорука спортивного успіху.

 

Рух – це життя.

Квест «Ми за здоровий спосіб життя»

Проєктна діяльність з розподілом на групи і команди Підбери фізичні вправи у відповідності до розучування технічного елементу.

 

Інтегровані завдання поєднання рухів та вправ з футзалу, специфічної рухової діяльності із окремими аспектами вивчення інших предметів.

 

Участь у конкурсах та змаганнях участь учнів у конкурсах під час уроків, внутрішньо шкільних змаганнях, флешмобах, а також участь у міських та всеукраїнських подіях Шкільної ліги.

2

 

Правила безпечної поведінки на уроках і під час занять футзалом в позаурочний час. Споруди та обладнання для гри у футзал. Загальні ігрові положення гри у футзал. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи:в русі, з предметами. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, повторний біг на коротких відрізках 10-30 м. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками. Удари по м’ячу ногою: удари внутрішньою стороною стопи, удари середньою частиною підйому по нерухомому м’ячу, та м’ячу що котиться. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

3

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Удари по м’ячу зменшеної ваги головою: середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, прискорення до 10 м з різних вихідних положень. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Ведення м’яча підошвою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, ведення м’яча зі зміною напрямку. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Жонглювання м’ячем: ногою, стегном. Гра у футзал

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

9

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

 

Варіативний модуль

НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Історія розвитку настільного тенісу в світі, Україні, регіоні. Загальна характеристика інвентарю для гри в настільний теніс. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук. Імітаційні вправи. Ігрова початкова стійка тенісиста, її різновиди. Хватка ракетки, види хваток.

Характеризує історію розвитку настільного тенісу;

Розкриває місце українського та регіонального настільного тенісу на сучасному етапі;

Називає об’єктивні умови діяльності в настільному тенісі;

Володіє знаннями про основний інвентар для гри в настільний теніс; основною стійкою; способами тримання ракетки;

Виконує: ходьбу: боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах («гусячий крок»);

біг: боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами, зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії, з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком;

присідання: пружинисті з подальшими максимально швидкими випрямленнями, на носках і повній ступні, на одній нозі;

стрибки: з місця у довжину; з одного боку в інший; вгору за рахунок пружинистого розгинання стопи; вгору на носках із прямими ногами; через гімнастичну лаву; стрибкові вправи у «стійці тенісиста»; багатократні поштовхом однієї і двома ногами, з положення глибокого присіду; «жабою» вперед-вгору; вгору з високим підняттям стегна; з положення глибокого присіду; зі скакалкою на одній, двох і зі зміною ніг (уперед і назад);

багатоскоки: на одній нозі; з ноги на ногу; поштовхом двома ногами;

переміщення: однокрокові;багатокрокові; приставні та схресні кроки;вправи для кистей рук: обертальні рухи кистю (повільні та максимально швидкі), з ракеткою; для пальців рук;

імітаційні вправи: імітація ударів і подач з ракеткою і без (у різному та заданому темпі, перед дзеркалом);

жонглювання м’ячем для настільного тенісу відкритою та закритою сторонами ракетки на місці та в русі;

поштовховий удар з партнером; подачу та прийом подачі

Свідомо ставиться до власного здоров’я та здоров’я інших;

Дотримується правил безпеки під час занять настільним тенісом

Вміє боротися, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки.

Контролює самопочуття до, під час, після виконання фізичних вправ; контролює

власний емоційний стан.

Фронтальний:   обговорення   та   дискусії

(орієнтовні теми з історії настільного тенісу).

 

Індивідуальна та командна взаємодія – шлях до креативного успіху!

 

Диференціація учнів для розвитку основних рухових якостей. Безпека та дисципліна – запорука надійного успіху.

 

Груповий: участь у конкурсах та змаганнях. участь учнів у конкурсах, змаганнях під час уроків, внутрішньо шкільних змаганнях і фестивалях, флешмобах, а також участь у міських та всеукраїнських подіях.

 

Практичне виконання рухів і вправ на різних етапах навчання; формування вмінь та навичок.

 

Пошукові (творчі) завдання, які передбачають самостійний пошук і підбір інформації (історичних фактів, цікавих прикладів про вплив настільного тенісу на організм людини).

 

Ігри, розваги та квести з елементами настільного тенісу: індивідуально, в парах та командою.

 

Інтегровані завдання поєднання рухів та навичок на різних етапах навчання з настільного тенісу.

2

 

Правила безпеки під час занять настільним тенісом. Вчимося відчувати власне тіло, емоції, відчуття здоров’я та задоволення після фізичної активності. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук. Імітаційні вправи. Переміщення тенісиста. Способи переміщення (однокрокові, багатокрокові). Жонглювання м’ячем для настільного тенісу відкритою та закритою сторонами ракетки на місці, в русі та біля стіни. Рухливі ігри та естафети.

3

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук. Імітаційні вправи. Вправи для розвитку швидкості реакції. Виконання основних технічних прийомів (подача, поштовховий удар). Рухливі ігри та естафети.

4

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Стійки в різних положеннях на одній нозі, із закритими та відкритими очима. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Ігрова початкова стійка тенісиста, її різновиди. Хватка ракетки, види хваток. Виконання основних технічних прийомів (подача, поштовховий удар). Рухливі ігри та естафети.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Виконання поворотів; вправи на динамічну рівновагу; вправи на точність влучання у горизонтальну та вертикальну ціль із заданої відстані тощо. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Переміщення тенісиста. Способи переміщення (однокрокові, багатокрокові). Жонглювання м’ячем для настільного тенісу відкритою та закритою сторонами ракетки на місці, в русі та біля стіни. Прийом подачі. Рухливі ігри та естафети.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Виконання основних технічних прийомів (подача, поштовховий удар). Рухливі ігри та естафети.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Повторення виконання основних технічних прийомів (подача, поштовховий удар)

8

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Спеціальні вправи: ходьба, біг, присідання, стрибкові вправи, переміщення. Прийом подачі. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Рухливі ігри та естафети.

9

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

 

 

Варіативний модуль

ПЛЯЖНИЙ ВОЛЕЙБОЛ

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Гігієнічні вимоги під час занять пляжним волейболом. Зародження пляжного волейболу в світі. Розвиток пляжного волейболу в Україні. Загальні              ігрові положення              гри ляжний волейбол. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Техніка виконання передачі м’яча двома руками зверху, прийом-передача м’яча двома руками знизу на місці, після пересування. Участь у грі «Малюкбол», «Малюкбол двома м’ячами».

Знає історію розвитку пляжного волейболу; загальну характеристику гри; основні елементи техніки;

 

Характеризує основні технічні прийоми та елементи пляжного волейболу й особливості їх виконання

 

Володіє та використовує стійки пляжного волейболіста (висока, середня, низька), пересування різними способами та кроками у різному темпі та зі зміною напрямку переміщень; вправи для розвитку сили м’язів, гнучкості, швидкості, спритності, стрибкові вправи, вправи для розвитку загальної витривалості, імітаційні вправи, метання м’яча у ціль; естафети.

 

Володіє передачами м’яча двома руками зверху на місці і після переміщення, різними за  напрямком,  висотою  і  відстанню;

прийомами м’яча знизу над собою, від стіни, з накидання партнера.

 

Виконує пересування у стійці пляжного волейболіста (вперед, назад, праворуч, ліворуч) у різних поєднаннях із зупинками, поворотами, прийняттям стійок та імітацією технічних прийомів.

 

Взаємодіє з однолітками для досягнення спільних командних цілей під час рухової діяльності.

 

Дотримується техніки безпеки під час фізичної активності; правил гри з пляжного волейболу; основ здорового способу життя.

 

Називає технічні елементи пляжного волейболу; фізичні вправи для розвитку окремих фізичних якостей.

 

Дотримується правил спортивної поведінки, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки.

 

Контролює власне самопочуття до, під час, після виконання фізичних вправ; управляє власним емоційним станом.

 

Усвідомлює значення фізичної активності для здоров’я; необхідність збереження власного здоров’я  та  здоров’я  інших;  важливість

командної співпраці для досягнення успіху.

Практичне виконання підвідних та імітаційних вправ, вправ для розучування технічних елементів пляжного волейболу (стійок, передачі м’яча двома руками зверху, прийому- передачі м’яча двома руками знизу), формування рухових умінь і навичок.

 

Проблемно-пошукові завдання мають на меті самостійний пошук і підбір інформації (історичних фактів про виникнення, розвиток і становлення пляжного волейболу; цікавих фактів про гру пляжний волейбол, про вплив цієї спортивної гри на розвиток і функціонування організму людини; кращих гравців-пляжників; результатів участі національних збірних команд, опису техніки виконання прийомів гри тощо) для використання групою учнів чи усім класом на уроках фізичної культури.

 

Обговорення та дискусії (орієнтовні теми) Попередження спортивного травматизму. Пляжний волейбол, як засіб відпочинку та

задоволення.

 

Квест «Подорож стежинками пляжного волейболу»

 

Проектна діяльність з розподілом на групи і команди

Підбери індивідуальні вправи для розучування передачі м’яча двома руками зверху.

Підбери індивідуальні вправи для розучування прийому-передачі м’яча двома руками знизу.

Запропонуй вправи для розвитку фізичних якостей.

 

Інтегровані завдання поєднання специфічної рухової діяльності із окремими аспектами вивчення інших предметів. Використання рухів та елементів пляжного волейболу під час фізкультпауз та фізкультхвилинок на інших уроках, під час рухливих перерв тощо.

 

Участь у спортивних святах та змаганнях участь учнів у спортивних святах («Тато, мама, я – спортивна сім’я», «Веселі старти» тощо), внутрішньошкільних змагань, змагань у позанавчальний час (міжшкільні, міські тощо), відвідування спортивного гуртка з пляжного волейболу.

2

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Гігієнічні вимоги під час занять пляжним волейболом. Зародження пляжного волейболу в світі. Розвиток пляжного волейболу в Україні. Загальні              ігрові положення              гри ляжний волейбол. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Техніка виконання передачі м’яча двома руками зверху, прийом-передача м’яча двома руками знизу на місці, після пересування. Участь у грі «Малюкбол», «Малюкбол двома м’ячами».

3

 

Правила безпеки життєдіяльності під час занять пляжним волейболом. Попередження спортивного травматизму. Правила безпечної поведінки на ігровому майданчику. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей. Стійки, пересування приставними кроками, вибір Участь у грі «Малюкбол», «Малюкбол двома м’ячами».вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча.

4

 

Шкідливі звички та їх вплив на здоров’я та досягнення у спорті. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; імітаційні вправи. Стійки, пересування приставними кроками, вибір вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча. Рухливі ігри та естафети з м’ячем та пересуванням різними способами та кроками.

5

 

Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей. Техніка виконання передачі м’яча двома руками зверху, прийом-передача м’яча двома руками знизу на місці, після пересування. Стійки, пересування приставними кроками, вибір вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча. Участь у грі «Малюкбол», «Малюкбол двома м’ячами».

6

 

Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; імітаційні вправи. Техніка виконання передачі м’яча двома руками зверху, прийом-передача м’яча двома руками знизу на місці, після пересування. Стійки, пересування приставними кроками, вибір вихідного положення для виконання передач та прийому м’яча. Рухливі ігри та естафети з м’ячем та пересуванням різними способами та кроками.

7

 

Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей. Стійки, пересування приставними кроками. Ознайомлення з технікою подачі м’яча .Участь у грі «Малюкбол»

8

 

Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Пружні вправи з розслабленою мускулатурою і з максимальним розмахом для даного суглобу. Спеціальні бігові вправи; «човниковий» біг; біг «ялинкою» з торканням поверхні майданчика, пересування різними способами та кроками. Спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей. Рухливі ігри та естафети з м’ячем та пересуванням різними способами та кроками.

 

 

 

 

 

 

Варіативний модуль

Шашки

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Історія гри в шашки, поняття про шашкову дошку.

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, загально розвиваючі вправи (на місці та у русі, без предмета та з предметами, у парах). Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Пересування: поєднання різновидів бігу зі стрибками, поворотами, зупинками; поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем. Гра у гандбол чи баскетбол за спрощеними правилами з елементами футзалу та безпосередньо гра у футзал за спрощеними правилами.

Розуміє зміст гри в шашки; розміщення шашок на шашковій дошці;

Характеризує історію розвитку гри в шашки, Шашки-100 та шашки-64 (бразильська версія та чеккерс).

 Називає нумерацію полів на дошці,

 Володіє прийомами розміщення шашок на шашківниці на початок гри.

Пояснює правила особистої гігієни, негативні наслідки впливу шкідливих звичок.

 

 

 

Розуміє зміст шашкової нотації.

 Називає номер ходу, початкове та кінцеве положення шашки.

Пояснює і характеризує спеціальні значки ходу(слабкий, тихий, сильний, взяття тощо).

Володіє прийомами запису шашкової нотації.

Дотримується правил гри в шашки, основних правил безпечної поведінки під час гри .

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей

Розуміє  особливість дебюту.

Називає ознаки виграшної партії.

Пояснює ходи шашки, дамки.

 Характеризує шашкові діаграми.

Володіє прийомами шашкового ходу, бою шашкою, дамкою..

Застосовує під час гри комбінації, ударні колонки.

Виконує спеціальні індивідуальні вправи для розвитку фізичних якостей.

Розуміє завдання етапів шашкової партії.

Називає етапи шашкової партії.

Пояснює закономірності дебюту, найпростіші комбінації в дебюті.

Характеризує поняття дебют, шашкова комбінація,

 Володіє вмінням вибору вдалої комбінації; знанням.

 Виконує правильні ходи в дебюті, шашкові комбінації, удосконалює гру в шашки.

Вміє оцінювати свої дії, та дії інших дітей, виправляти типові помилки під час гри в шашки. Контролює самопочуття до, під час та після гри; контролює власний емоційний стан. Взаємодіє з однолітками для досягнення комбінацій під час гри, розв’язуванні діаграми.

 

 

 

Індивідуальний, груповий - обговорення, дискусії, пошук і підбір інформації (історичних фактів про появу гри в шашки, опису виконання елементів та технічних прийомів гри).

Бесіда: «Шкідливі звички та їх вплив на здоров’я». Бесіда: «Особиста гігієна».

 

 

 

 

Індивідуальна творчість та командна взаємодія.

Гра в шашки із записом ходів. Безпека та дисципліна – запорука надійного успіху.

 

Практичне виконання комбінацій на різних етапах гри, формування вмінь та навичок.

Практичне виконання рухів і вправ на різних етапах навчання, формування вмінь та навичок гри в шашки

 

 

 

Індивідуальна творчість і командна взаємодія.

 Гра в шашки – шлях до креативного успіху.

Гра в шашки за допомогою комп’ютерних програм

 

Пошукові завдання передбачають самостійний пошук і підбір інформації (фактів, цікавих діаграм, комбінацій).

Гра в шашки – шлях до креативного успіху.

Інтегровані завдання.

Поєднання рухів та навичок. Розв’язування шашкових діаграм.

2

 

Початкове розміщення шашок на дошці.

 Нумерація шашкових полів .Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи:в русі, з предметами. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, повторний біг на коротких відрізках 10-30 м. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками..

3

 

Шашкова нотація. Правила гри в шашки.

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем.

4

 

Хід, взяття, шашка, дамка.

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, прискорення до 10 м з різних вихідних положень. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем.

5

 

Виграш партії, нічия.

Етапи шашкової партії. Завдання етапів. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем.

6

 

Типові помилки.

Поняття та ігнорування ударної колонки. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, вправи для розвитку швидкості: повторний біг на коротких відрізках 10-30 м. Для розвитку гнучкості: акробатичні вправи. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Гра у шашки піддавки.

7

 

Гра у шашки. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі. Ходьба, біг. Шикування, ходьба, біг, стрибки, біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом. Для розвитку спритності «човниковий» біг. Пересування різними способами та кроками; спеціальні вправи для розвитку фізичних якостей; прискорення та ривки з м’ячем. Тестування рівня розвитку фізичних якостей. Гра у шахи чи шашки.

8

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

Варіативний модуль

COOL GAMES

п.н

дата

Зміст навчального предмета

Очікувані

результати навчання

Види навчальної діяльності учнів

1

 

Інструктаж з техніки безпеки на уроці, під час занять обраними варіативними модулями. Основи знань із Cool Games. Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Імітація рухів руками або ногами і бігу з максимально або варіативною частотою та з різних вихідних положень. Вивчення та використання естафет Cool Games. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

Знає: правила Cool Games

 

Володіє та використовує: естафети Cool Games під час прогулянок, екскурсій,

відпочинку, задовольняючи потребу в руховій та ігровій діяльності

 

Уміє: спілкуватися та взаємодіяти з дорослими й однолітками; співпрацювати й досягати спільних командних цілей; виконувати різні ролі в ігрових ситуаціях;

брати участь в ухваленні спільних рішень на користь команди

 

Пояснює:

  • емоції, що виникають під час естафет в складі команди;
  • чому треба грати чесно, поважаючи суперника;

-правила естафет Cool Games, ставить запитання, щоб краще їх зрозуміти, та діє відповідно до узгоджених правил;

  • пояснює, як треба вигравати і програвати з гідністю.

 

Взаємодіє з однолітками для досягнення спільних командних цілей під час рухової

діяльності, активно вболіває за результат команди Дотримується безпечної поведінки під час виконання фізичних вправ та ігор, правил змагань, правил здорового способу життя.

 

Називає фізичні вправи для розвитку окремих фізичних якостей.

 

Вміє боротися, гідно поводиться у разі виграшу чи поразки.

 

Контролює самопочуття до, під час, після виконання фізичних вправ; контролює власний емоційний стан.

 

Усвідомлює значення фізичних вправ для

здоров’я; важливість командної співпраці для досягнення успіху.

Фронтальний: обговорення та дискусії.

Індивідуальна та командна взаємодія – шлях до креативного успіху!

 

Диференціація учнів для розвитку основних рухових якостей. Безпека та дисципліна – запорука надійного успіху.

 

Груповий: участь учнів/учениць у Cool Games, змаганнях під час уроків, внутрішньо шкільних змагань а також участь у міських та всеукраїнських Cool Games.

 

Практичне виконання естафет Cool Games; формування вмінь та навичок.

 

Пошукові (творчі) завдання, які передбачають самостійний пошук і підбір інформації (створення логотипу команди, заходу, вияв в будь-якій творчій формі девізу Cool Games:

«Будь розумним, активним, творчим!»).

2

 

Значення рухливих ігор, зокрема Cool Game, для підвищення рухової активності учениці/учня та оволодіння життєво необхідними руховими вміннями та навичками. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Біг з максимальною або варіативною частотою рухів, стартовий розгін; вправи з варіативною швидкістю в межах 70 – 100% індивідуального максимуму. Вивчення та використання естафет Cool Games. Рухливі ігри для активного відпочинку.

3

 

Правила безпечної поведінки під час рухливих ігор та естафет Cool Games. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Стрибок угору з поворотом на задане число градусів; стрибок в довжину з місця на точність приземленн. Вивчення та використання естафет Cool Games.Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

4

 

Ознайомлення з правилами Cool Games. Правила чесної гри, вміння вигравати і програвати з гідністю. Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Імітація рухів руками або ногами і бігу з максимально або варіативною частотою та з різних вихідних положень. Вивчення та використання естафет Cool Games. Рухливі ігри для активного відпочинку.

5

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Біг з максимальною або варіативною частотою рухів, стартовий розгін; вправи з варіативною швидкістю в межах 70 – 100% індивідуального максимуму. Вивчення та використання естафет Cool Games. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети.

6

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Стрибок угору з поворотом на задане число градусів; стрибок в довжину з місця на точність приземленн. Вивчення та використання естафет Cool Games. Рухливі ігри для активного відпочинку.

7

 

Стройові вправи: перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням, із колони по два; рух уперед з кроку на місці; ходьба «змійкою». Загальнорозвивальні              вправи: загальнорозвиваючі вправи на місці, в русі, з предметами і без, біля гімнастичної стінки і в парах тощо. Ходьба, біг. Вивчення та використання естафет Cool Games. Рухливі, народні, спортивні ігри та естафети. Тестування рівня розвитку фізичних якостей

8

 

 Інтегрований урок.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 серпня 2022
Переглядів
3159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку