Календарно-тематичне планування Історія України 7 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування. Відповідно до Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ 6 – 11 КЛАСИ», затверджено та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698) матичне планування уроків історії України для учнів 7 класу.
Перегляд файлу

                                                            

 

Календарно-тематичне планування з історії для 7 класу

Історія України (1 година на тиждень, 35 – на рік)

 

Відповідно до Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти

«ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ 6 – 11 КЛАСИ», затверджено та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698)

 

Дата

Тема

 

Домашнє завдання

Примітка

Розділ 1. Виникнення Русі-України.

1.

 

 

Вступ.

 

 

2.

 

 

Розселення літописних слов’янських племен на території сучасної України.

 

 

3.

 

 

Русь-Україна за перших князів.

 

Внести в синхронізовану хронологічну таблицю відомості про започаткування виникнення Русі (Русі-України), князів/княгині Олега, Ігоря, Ольги, Святослава, їхні походи/заходи.

4

 

 

Русь-Україна за князювання Ольги та Святослава.

 

Позначити на контурній карті територію розселення слов’янських племен на теренах сучасної України та їхніх сусідів, напрямки походів руських князів/княгині середини ІХ–Х ст.

5.

 

 

Суспільство та господарство східних  слов’ян. Сусіди східних слов’ян.

 

 

6.

 

 

Практична робота:  на підставі доступних джерел укласти (за допомогою вчителя) історичний портрет княгині Ольги або князя Святослава.

 

 

7.

 

 

Узагальнення. Тематичний контроль за розділом «Виникнення Русі-України».

 

 

Розділ 2. Русь-Україна наприкінці X – в першій половині XI ст.

8.

 

 

Період правління князя Володимира Святославовича (Великого).

 

Внести в синхронізовану хронологічну таблицю відомості про правління Володимира Святославовича (Великого) та Ярослава Володимировича (Мудрого), хрещення Русі, утворення Київської митрополії, розгром Ярославом Володимировичем печенігів біля Києва, започаткування кодифікації руського звичаєвого права, інші (на розсуд учительки/учителя)

9.

 

 

Впровадження християнства.

 

10.

 

 

Період правління князя Ярослава Мудрого. «Руська правда».

 

11.

 

 

Суспільно-політичне і господарське життя.

Практична робота: охарактеризувати – на основі витягів з відомих правових пам’яток доби («Руська правда» Ярослава Мудрого, «Правда Ярославичів», «Статут» Володимира Мономаха) – правове становище різних верств населення Русі-України.

 

12.

 

 

Культура Русі-України.

 

Позначити на контурній карті території, підлеглі Русі-Україні за правління Володимира Святославовича (Великого) та Ярослава Володимировича (Мудрого).

13.

 

 

Узагальнення. Тематичний контроль за розділом «Русь-Україна наприкінці Х – в першій половині ХІ ст.»

 

 

Розділ 3. Русь-Україна у другій половині XI – першій половині XIII ст.

14.

 

 

Русь-Україна у 1054-1113 рр.

 

 

15.

 

 

Правління Володимира Всеволодовича (Мономаха) і Мстислава.

 

Внести в синхронізовану хронологічну таблицю відомості про Вишгородський , Любецький, Уветицький (Витичівський) з’їзди князів, правління спадкоємців Ярослава Володимировича (Мудрого), першу писемну згадку слова «Україна», зведення Успенського собору Києво-Печерського монастиря, інші (на розсуд учительки/учителя)

16.

 

 

Політична децентралізація Русі-України.Київське, Переяславське та Чернігівське князівства в середині XII – першій половині XIIІ ст.

 

17.

 

 

Культура Русі-України в другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст.

 

позначити на контурній карті й надписати територіальні межі князівств періоду поліцентричності Русі-України та половецькі землі.

18.

 

 

Кочові народи степів України Х–ХІІІ ст. Крим у складі Візантійської імперії (оглядово).

 

 

19.

 

 

Практична робота: Визначити за «Повчанням дітям характерні для Володимира Всеволодовича (Мономаха), вчинки і риси характеру, а також ставлення до цього князя його сучасників; висловити та обґрунтувати власну думку про цього князя.

 

 

20.

 

 

Узагальнення. Тематичний контроль за розділом «Русь-Україна у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст.»

 

 

Розділ 4. Галицько-Волинське князівство («держава Романовичів») кінця ХІІ – середини ХІІІ ст. Королівство Руське середини ХІІІ–XIV ст.

21.

 

 

Галицьке і Волинське князівства в другій половині ХІІ ст. Утворення Галицько-Волинського князівства («держави Романовичів»)

 

Внести в синхронізовану хронологічну таблицю відомості про об’єднання Волинського і Галицького князівства, битву на річці Калка, вторгнення монголів на Русь-Україну, оборону Києва від монголів, коронування Данила Романовича та інші (на розсуд учительки/учителя).

22.

 

 

Походи монголів на Русь. Особливості підпорядкування Галицько-Волинського князівства («держави Романовичів») та інших князівств Русі – України  Монгольській імперії (Золотій Орді).

 

 

23.

 

 

Королівство Руське у період піднесення і стабілізації (друга половина ХІІІ ст.)

 

позначити на контурній карті умовні територіальні межі Волинського й  Галицького князівств, Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів»), держав-сусідів, напрямки монгольських походів на Русь-Україну в 1239–1242 рр.

24.

 

 

Королівство Руське за наступників короля Данила. «Вигасання» династії Романовичів та боротьба претендентів на її спадщину.

 

 

25.

 

 

Культура Галицько-Волинського князівства («держави Романовичів»), королівства Руського. Релігійне життя.

 

 

26.

 

 

Практичне робота: Підготувати та представити історичний портрет князя/короля Данила (іншого князя/короля з династії Романовичів на вибір учениці/учня)

 

 

27.

 

 

Узагальнення. Тематичний контроль за розділом «Галицько-Волинське князівство («держава Романовичів») кінця ХІІ – середини ХІІІ ст. Королівство Руське середини ХІІІ–XIV ст.».

 

 

Розділ 5. Руські землі у складі сусідніх держав (середина XIV – початок XVІ ст.). Кримське ханство.

28.

 

 

Інкорпорація руських удільних князівств до складу Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського, Польського королівства та інших держав.

 

Внести в синхронізовану хронологічну таблицю відомості про: входження руських земель до складу сусідніх держав, битву на річці Сині Води, Кревську унію, Городельську унію, Луцький з’їзд монархів, утворення руських воєводств у складі Польського королівства; привілей Казимира ІV 1447 р. для землевласників Великого князівства Литовського; ліквідацію Київського князівства; існування князівства Феодоро, утворення Кримського ханства і його підпорядкування Османській імперії, інші (на розсуд учительки/учителя).

29.

 

 

Кревська, Городельська унії та їх вплив на руську політичну еліту.

 

30.

 

 

Особливості державних устроїв Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського, Польського королівства.

 

31.

 

 

Держава Феодоро в Криму (оглядово). Утворення Кримського ханства. Суспільний устрій та культура ханства.

 

32.

 

 

Суспільні відносини на теренах сучасної України в XІV – XV ст. Сільське господарство. Міста, магдебурзьке право. Ремесла і торгівля. Релігійне життя. Культура населення русько-українських земель як система цінностей. Пам’ятки культури.

 

 

Позначити на контурній карті території українських земель у складі Великого князівства Литовського, сусідніх держав, територію Кримського ханства, місця подій, що визначили інкорпорацію князівств південно-західної Русі в XІV – XV ст. до складу сусідніх держав.

33.

 

 

Узагальнення. Тематичний контроль за розділом «Руські землі у складі сусідніх держав (середина XIV – початок XVІ ст.). Кримське ханство.»

 

Узагальнення до курсу. Історія України в контексті Середніх віків.

34.

 

 

Здобутки середньовічного русько-українського суспільства. Особливості суспільного життя Русі-України. Внесок Русі-України у формування європейської цивілізації..

 

 

35.

 

 

Повторення та систематизація навчального матеріалу за навчальний рік

 

 

 

 

 

 

Період, дата

(століття, десятиліття, або рік)

Події на теренах України

Події за межами України

Примітки

Раннє Середньовіччя

 

 

Зріле (Високе) Середньовіччя

 

 

 

Пізнє Середньовіччя

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Бігайло Юлія
Додано
30 червня 2023
Переглядів
4434
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку