Календарно-тематичне планування з географії для учнів 6 класу (НУШ) Запорізької гімназії № 58 Запорізької міської ради згідно навчальної програми “Географія. 6 клас”

Про матеріал
Календарно-тематичне планування “Географія. 6 клас” НУШ створено на основі навчальної програми «Географія. 6 клас” та модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.), «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 11.04.2022 № 324). Галузь: природнича. З метою забезпечення впровадження Державного стандарту базової середньої освіти у 2023/2024 н.р. для 6-х класів ЗЗСО та відповідно додатків № 1 (ст. 11 - загальний обсяг навчального навантаження для закладів із навчанням української мови рекомендовано 2 години на тиждень/70 год. на рік, резерв - 2 год.), № 3 (ст. 17 - типовий навчальний план для закладів із навчанням української мови рекомендовано 2 години на тиждень/70 год. на рік), № 5 (ст. 43 - перелік модельних навчальних програм - пункт 56 “Географія. 6-9 класи”) до наказу МОНУ від 19.02.2021 № 235 “Про затвердження типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти”.
Перегляд файлу

 

Погоджую  

                                            Погоджую

Заступник директора __________

                                  Заступник директора _________

____________________________

                                  __________________________

«_________»______________2023

                                    «_________»____________2024

 

 

 

Календарно-тематичне планування з географії

 

для учнів   6  класу   (НУШ) 

 

Запорізької гімназії № 58 Запорізької міської ради 

 

згідно навчальної програми “Географія. 6 клас” та модельної навчальної програми “Географія. 6-9 класи” для ЗЗСО

 (автори Запотоцький С.П. та ін.), 2021 р.

 відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти, 2020 р.

(затверджено наказом МОНУ від 12.07.2021 No 795  у редакції наказу МОНУ від 11.04.2022 No 324)

 https://imzo.gov.ua/model-ni-navchal-ni-prohramy/pryrodnycha-osvitnia-haluz/

https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1tzVjo_dccHe3DfVH2yosbV3INg2isO5j 

 

 

 

на 2023 - 2024 навчальний рік

 

 

Вчитель: БАРАННІКОВА Людмила Ярославівна, вчитель географії, спеціаліст вищої категорії, педзвання “Вчитель-методист”

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

       Календарно-тематичне планування “Географія. 6 клас” НУШ створено на основі навчальної програми «Географія. 6 клас” та модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І.,  Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В.,  Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.), «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795               (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 11.04.2022 № 324). Галузь: природнича.

          З метою забезпечення впровадження Державного стандарту базової середньої освіти  у 2023/2024 н.р. для 6-х класів ЗЗСО та відповідно додатків № 1 (ст. 11 - загальний обсяг навчального навантаження для закладів із навчанням української мови рекомендовано 2 години на тиждень/70 год. на рік, резерв - 2 год.), № 3 (ст. 17 - типовий навчальний план для закладів із навчанням української мови рекомендовано 2 години на тиждень/70 год. на рік), № 5 (ст. 43 - перелік модельних навчальних програм  - пункт 56 “Географія. 6-9 класи”)  до наказу МОНУ від 19.02.2021 № 235 “Про затвердження типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти”.

       Структура курсу. Зміст програми курсу «Географія» представлений взаємопов’язаними розділами, які об’єднують теми, очікуваними результатами та видами навчальної діяльності, що є  засобом формування в учнів географічної компетентності. Структура курсу підпорядкована певній логіці, яка спирається на основні принципи пізнання, а саме: науковості;  доступності навчання;  зв’язку з життям; свідомості й активності учнів у навчанні;навчанні через діяльність.

У 6 класі курс «Географія» охоплює 2 розділи.

Розділ І. «Земля на глобусі й карті» знайомить учнів з темами «Глобус – модель Землі» та 

«Зображення Землі на карті». Обидві теми спрямовано на формування низки предметних  компетентностей: читання карт, використання

картографічних джерел інформації для орієнтування  на місцевості, визначення відстаней між об’єктами тощо. 

До розділу ІІ. «Оболонки Землі» включено теми «Літосфера», «Атмосфера», «Гідросфера»,  «Біосфера та ґрунти», «Природні комплекси» та

«Антропосфера». Цей розділ програми  спрямовано на формування знань про оболонки Землі, взаємозв'язки явищ і процесів у них та між  ними, розуміння цілісності планетарного й зональних природних комплексів. У 6 класі  продовжено формування загальної географічної культури учнів/учениць, ключових  компетентностей, які ґрунтуються на умінні застосувати набуті знання в життєвих ситуаціях.

Вивчення курсу «Географія» в базовій школі передбачає такі види оцінювання:

- поточне (формувальне) – під час вивчення теми (усне опитування, тестування, самостійні,  практичні роботи, картографічні практикуми, творчі роботи, дослідження, захист проєктів і власних (групових) досліджень  тощо);

- підсумкове – наприкінці вивчення розділу або теми (усні та письмові роботи, тести, проєкти  тощо).

          Об’єктами перевірки й оцінювання є очікувані результати навчання, критеріями оцінювання  – визначені Державним стандартом базової загальної середньої освіти орієнтири для оцінювання. 

         Додатковими засобами стимулювання пізнавальної активності учнів є само- і взаємооцінювання.  Оцінюючи результати навчальної діяльності учнів, необхідно враховувати рівень засвоєння  теоретичних знань, сформованості практичних умінь, навичок та цінностей, досвід дослідницької і творчої діяльності.

        Сучасна географічна освіта має викликати в учнів цікавість і захоплення світом та його  людьми і ці почуття мають залишилися з ними на все життя. Навчання має надати учням знання  про різноманітні місця, людей, ресурси, природне і людське середовище, а також глибоке  розуміння основних фізичних і суспільних процесів на Землі. Географічні компетентності забезпечують формування в учнів просторової уяви та мислення, пояснюють, як природні та  суспільні об’єкти, явища і процеси на Землі в різних масштабах формуються, взаємопов’язані та  змінюються з часом.

        У ст. 12 Закону України «Про освіту» задекларовано завдання формування ключових  компетентностей, одна з яких –компетентність у галузі природничих наук. Вона передбачає  формування наукового світогляду, здатність і готовність застосовувати відповідний комплекс  наукових знань і навичок для пояснення світу природи, набуття досвіду дослідження  навколишнього середовища та формулювання достовірних висновків на основі отриманої  інформації, розуміння змін, зумовлених людською діяльністю та відповідальність за наслідки  такої діяльності.

        Засадничий принцип навчання – це принцип життєвої доцільності і прикладної  функціональності. Для успішної повсякденної діяльності сьогодні замало знань і умінь, необхідно  зосереджувати свої зусилля на конкретних завданнях, виявляти проблему, вести самостійний чи  спільний пошук способів її розв’язання, брати на себе відповідальність за результати дій і вчинків.

         Модельна навчальна програма курсу «Географія» дозволяє реалізувати це завдання. Зміст  навчання спрямований на вироблення практичних навичок та раціональної поведінки учнів.  Програма сприяє формуванню в учнів як ключових і предметної (географічної) компетентностей  так і наскрізних умінь. Програма розроблена відповідно до вимог Державного стандарту базової середньої освіти з  урахуванням вікових, загальнонавчальних і психологічних особливостей учнів. Зміст навчальних  занять, методи роботи спрямовані на формування відповідальності учня за власні вчинки,  виховання почуття обов’язку, толерантності, прагнення до пізнання й істини, наполегливості,  ощадливості, працьовитості, екологічної свідомості. Вони також сприяють виявленню  конструктивної активності, формуванню відповідальності за прийняття виважених рішень під час  власної і групової діяльності, усвідомленню значення набутих компетентностей для успішної  самореалізації, усвідомленню залежності добробуту й успіху від рівня опанування здобутками  сучасної науки і техніки, обстоюванню важливості ощадливого та раціонального використання  ресурсів тощо. Учні вперше знайомляться з навчальним систематичним курсом географії. При його вивченні починається формування географічної культури і навчання відповідно до географічної  мови. Вивчаючи його, учні оперують географічними уявленнями і поняттями, а також уміннями,  пов’язаними з використанням джерел географічної інформації. Значна увага приділяється  краєзнавчому й екологічному принципам навчання.  

        Географія в школі – це класична навчальна дисципліна, яка бере активну участь у  формуванні в учнів наукової картини світу.      

Унікальність сучасної шкільної географії в тому, що  вона інтегрує одночасно природничі (фізична географія), громадянські (соціальна й економічна географія) та інформаційно-технічні (картографічна складова) галузі знань. Жодна з галузей знань  не має причетності відразу до декількох блоків наук і можливості інтегрувати в собі настільки  різноманітні відомості й закономірності.

Мета програми – формування в учнів/учениць предметної географічної та розвиток усіх  ключових компетентностей. 

Для цього, мають бути реалізовані наступні завдання:

• засвоєння знань про основні географічні поняття, закономірності розвитку, взаємозв'язки  між природними компонентами, природокористування та навколишнє середовище; 

• формування уміння використовувати різні джерела географічної інформації – картографічні, статистичні, геоінформаційні ресурси – для пошуку, інтерпретації і демонстрації  різноманітних географічних даних; 

• застосування географічних знань для пояснення та оцінювання процесів і явищ у природі;

• розвиток пізнавального інтересу, інтелектуальних, пізнавальних, дослідницьких, творчих,  комунікативних та підприємницьких здібностей учнів у процесі географічних спостережень,  вирішення проблемних завдань, самостійного здобуття нових знань із географії; 

формування здатності й готовності до використання географічних знань і вмінь у  повсякденному житті для соціально відповідальної поведінки у навколишньому середовищі, його  збереження, адаптації до умов проживання на певній території; самостійного оцінювання рівня  впливу людини на природу, безпеки довкілля як сфери життєдіяльності людини; вирішення  конкретних практичних завдань; 

виховання екологічної культури, національної свідомості та почуття патріотизму,  толерантного ставлення до інших народів, поваги до природних і культурних цінностей різних  регіонів і країн світу;

формування навичок отримання і застосування інформації у процесі ухвалення життєво важливих рішень;

набуття досвіду різноманітних форм діяльності (індивідуальної і колективної), досвіду  пізнання й самопізнання;

формування системи цінностей, обачливої екологічної поведінки, культури, здорового  способу життя.

Цей курс реалізує діяльнісний, компетентнісний, особистісно орієнтований, дослідницький,  рефлексивний, проблемно- ситуативний та інші підходи до навчання.

Реалізація завдань модельної навчальної програми сприяє формуванню в учнів ключових  компетентностей та наскрізних умінь, зокрема:

- вільне володіння державною мовою:  

використовувати україномовні джерела для здобуття географічної інформації;

описувати в усній чи письмовій формі та аналізувати дослідження мовою географічної  науки, ефективно комунікувати в групі у процесі обговорення із розв’язання навчальних  проблем, 

пояснювати інформацію, подану на географічних картах, картосхемах, таблицях, діаграмах,  графіках;

поповнювати активний словник науковою термінологією українською мовою;

цінувати здобутки учених-географів;

виявляти зацікавленість у популяризації географічної науки рідною мовою;

сприймати географічні поняття і терміни в усних чи письмових текстах іноземними мовами;

використовувати навчальні іншомовні джерела для здобуття географічної інформації;

- математична компетентність:

оперувати математичними поняттями і величинами під час характеристики природних  об’єктів, явищ та процесів;

розв’язувати проблеми географічного змісту за допомогою математичних методів та  моделей;

оцінювати доцільність математичних методів у розв’язанні навчальних і життєвих ситуацій;

- компетентності в галузі природничих наук, техніки і технологій:

досліджувати природу самостійно чи в групі та презентувати результати досліджень;

проводити та фіксувати результати спостережень;

здійснювати вимірювання та оцінювати їх точність;

установлювати причинно-наслідкові зв’язки;

цивілізовано взаємодіяти з природою;

- інноваційність:

описувати тенденції розвитку природничих наук, техніки і технологій, генеруючи та  втілюючи нові ідеї в географічних моделях, розробках проєктах;

підтримувати конструктивні ідеї інших осіб, сприяти їх реалізації;

- екологічна компетентність:

визначати й аналізувати проблеми довкілля в географічному аспекті;

відповідально та ощадно використовувати природні ресурси;

усвідомлювати наслідки, пов’язані зі станом довкілля;

оцінювати власні дії у природі з позицій безпеки життєдіяльності на принципах сталого  розвитку суспільства;

- інформаційно-комунікаційна компетентність:

знаходити, обробляти, зберігати інформацію географічного змісту та створювати цифровий  контент;

перетворювати цю інформацію з одного виду на інший з використанням інформаційно комунікаційних технологій;

досліджувати довкілля за допомогою сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;

критично оцінювати інформацію географічного змісту, отриманої з різних джерел;

дотримуватися принципів академічної доброчесності;

- навчання впродовж життя:

бажання вдосконалювати свої здібності та поповнювати знання;

формувати розуміння необхідності географічної компетентності для вибору професії та  досягнення успіху в житті;

розвивати особистісний потенціал у процесі дослідницької і творчої діяльності;

усвідомлення значення самоосвіти для особистісного розвитку;

- громадянські та соціальні компетентності:

поширювати важливу інформацію географічного змісту;

брати участь у розв’язанні локальних проблем довкілля і залучати до цього громаду,  обстоювати власну позицію щодо прийняття рішень у справі збереження та охорони  довкілля;

визнання альтернативності думок і поглядів на проблеми, дотримання принципів демократії  під час їх розв’язання; 

співпрацювати в групі під час розв’язання проблем, досліджень природи;

усвідомлювати і переконувати інших у пріоритетності збереження здоров’я в  інформаційному і технологічному суспільстві;

оцінювати вплив досягнень географічної науки на добробут і здоров’я людини;

- культурна компетентність:

застосовувати досягнення географічної науки для втілення мистецьких ідей;

пояснювати природничо-наукове підґрунтя різних видів мистецтва;

усвідомлення значення географічної науки як складника світової культури; 

- підприємливість та фінансова грамотність:

генерувати, презентувати та реалізовувати ініціативи географічного характеру,  спроможність використовувати можливості та реалізовувати ідеї у процесі виконання  проєктів і корисних для громади ініціатив;

готовність брати відповідальність за прийняті рішення;

пояснювати ефективність заощадження природних ресурсів та інвестування в  природоохоронну діяльність;

обчислювати економічний ефект ініціатив і діяльності, пов’язаних з реалізацією прикладних  географічних завдань.

Реалізація навчальної програми курсу «Географія» сприятиме формуванню в учнів/учениць наскрізних умінь, а саме:

- читати з розумінням, висловлювати припущення, підкріплюючі власні висновки фактами  та цитатами з тексту, висловлювати ідеї, пов’язані з розумінням тексту;

- висловлювати власну думку в усній і письмовій формі;

- критично і системно мислити, визначаючи характерні ознаки фінансових явищ, подій їх  взаємозв’язків; уміння аналізувати та оцінювати доказовість і вагомість аргументів у судженнях,  розпізнавати спроби маніпулювання економічними даними, оцінювати надійність джерел  достовірності інформації;

- логічно обґрунтовувати власні судження і висновки;

- діяти творчо, ініціативно, креативно, продукувати нові ідеї, уміти їх випробовувати; - конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, що дозволяють  розв’язувати проблеми на основі розуміння причин та обставин, які призводять до їх виникнення,  досягнення поставлених цілей з урахуванням можливих ризиків та наслідків; - співпрацювати з іншими, планувати власну та групову роботу, підтримувати учасників  групи, допомагати іншим і заохочувати їх до досягнення спільної мети.

 

 

 

 

 

 

6 клас   «Географія» НУШ   

(70 годин, 2 год на тиждень, резерв 2 год.)

І семестр –  2 год.               на тиждень  -  _31_  год.           Пр. р.  3          * Д.р.  - 1               Т.Б.  3       ** С.р. - 1

ІІ семестр – 2 год.              на тиждень  -  _39__ год.           Пр. р. – 5       ***  П.р. - 1              Т.Б.  3

Підручник  «Географія»  Т.Гільберг для учнів 6 класу ЗЗСО /Рекомендовано МОН України – видавництво «Генеза, 2023»/ https://pidruchnyk.com.ua/2630-geografiia-6-klas-gilberg-2023.html

Практичний зошит для учнів 6 класу https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1VNUZV4gf0m17NDVZ6Aido793c4sto3AH

Атлас «Загальна географія» для 6 класу ЗАТ «Інститут передових технологій», 2020

Електронний атлас «Географія. 6 клас» https://ru.calameo.com/read/001758327920d94d864e1

Мультимедіа  вчителя: електронний посібник для вчителя, відеоуроки з усіх тем курсу (для дистанційного навчання), «Загальна географія» географічна електрона енциклопедія тощо.., http://merkator.org.ua/category/6-klas/page/2/

Інтерактивні вправи, тести, пазли, карти https://learningapps.org/index.php?category=6&subcategory=17580&s=

Відеоуроки https://www.youtube.com/watch?v=qeJ4w3FzNTs&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t (автор: Ігнатенко Є.В.)

Завдання та відповіді ЗНО попередніх років http://osvita.ua/test/answers/geo.html

Онлайн-тести  https://naurok.com.ua/test/nacionalniy-sklad-naselennya-ukra-ni-7172.html

* Д.р.  - діагностична робота

** С.р.    - самостійна робота за І семестр

**П.р.  підсумкова (контрольна) робота 

    з/п                      уроків

Кількість                             год

Дата

Корекція дати

Тема та зміст уроку

Очікувані результати навчання
учня/учениці)

 

Дистанційно-змішане навчання

(синхронно / асинхронно)

Домашнє

завдання

 

1

1

 

 

Повторення з теми «Пізнаємо природу Землі».

1. Переглянути відео  https://www.youtube.com/watch?v=HisX580A5xg  

2. Виконати онлайн тест https://naurok.com.ua/test/start/2351358

2

1

 

 

Повторення з теми «Суходіл на Землі». *Діагностична робота.

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=QSoilZdmXk8  

2. Виконати онлайн тест https://naurok.com.ua/test/start/2337650  

3

4

1

 

 

Вступ. Географія як наука про Землю. Значення географічних знань та  умінь для

життєдіяльності  людини.

 Учень/учениця: розуміє причини розмаїття природи та певні  її закономірності; з’ясовує і пояснює значення географічних  знань у житті людини; здійснює пошук географічної інформації з  різних джерел; логічно структурує власне повідомлення; презентує результати своєї роботи у запропонований спосіб; розпізнає з допомогою вчителя пізнавальну  географічну проблему у запропонований  спосіб; взаємодіє в групі для розв’язанням  навчальної проблеми відповідно до своєї  ролі; знаходить, збирає і зберігає географічні дані  різних типів; критично оцінює географічну інформацію,  отриману з різних джерел; використовує карту, картографічні онлайн сервіси та онлайн-ресурси для організації  власних географічних досліджень.

1. Переглянути відео з теми уроку

https://www.youtube.com/watch?v=qeJ4w3FzNTs&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t

2. Виконати інтерактивну вправу

https://learningapps.org/4751144

Твір-есе: «Як знання про Землю вплинули на…  (обрання місця та форми відпочинку влітку/підготовку одягу й взуття напередодні  навчання в школі/планування поїздки/ін.)».

Доопрацювати

п. 1, ст. 5-9  https://pidruchnyk.com.ua/2630-geografiia-6-klas-gilberg-2023.html

 

4

1

 

 

Методи географічних досліджень. Сучасні наукові  дослідження Землі і винаходи  людства. Сучасні друковані та електронні  джерела географічної інформації.

1. Переглянути відео з теми уроку

https://www.youtube.com/watch?v=wWQb6jjQ14o&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=2  

 

Доопрацювати

п. 2, ст. 9-14.

Навести власні приклади “Винаходи людства”  та “Які ДГІ є вдома” ( письмово).

5

1

 

 

Особливості організації власних  географічних спостережень. Дослідження “Спостереження за висотою Сонця над горизонтом” (екскурсія на).  

Спостерігати щоденно за станом погоди. Надати відповіді: «Що і навіщо вивчати сучасним географам?»,  «Чому корисні копалини добувають з  морського дна?», «Навіщо досліджувати  Антарктиду?».

Доопрацювати

п. 3, ст. 14-17. Письмово ст. 18.   

6

1

 

 

Урок-узагальнення. Віртуальна мандрівка.

Використання веб ресурсів Google Earth https://earth.google.com/web/@0,-23.10930005,0a,22251752.77375655d,35y,0h,0t,0r Google maps  https://www.google.com/maps/

Віртуально до    природничого  музею України https://www.youtube.com/watch?v=bfyCp1filDI  або світу. 

             9                                                                   РОЗДІЛ   І.    Земля на глобусі й карті.

7

3

1

 

 

Тема 1. Глобус – модель Землі.

Форма і розміри Землі.

Навколосвітня подорож

Ф. Магеллана.  

 

Учень/учениця: розуміє зміст поняття «геоїд»; досліджує об’єкти і явища, використовуючи відповідні моделі, зокрема й цифрові; використовує глобус як  джерело інформації; пояснює як рухи Землі впливають на її  природу й життя людей;  добирає математичний апарат для розв’язання навчальних завдань; здійснює пошук самостійно або з допомогою  вчителя інформації географічного змісту на  глобусі.

https://create.vista.com/uk/unlimited/stock-videos/103855058/stock-video-rotation-of-the-earth/  цифрова модель “Планета Земля”

1. Переглянути відео з теми уроку

https://www.youtube.com/watch?v=8Are9dDbW24

https://www.youtube.com/watch?v=cSDkZHWMWTM&list=PLVFVijxNGc4stBY8-kdclTOQUWzIhkwSw&index=3 

2. Виконати інтерактивну вправу  

https://learningapps.org/6388119

Доопрацювати

п. 4, ст. 19-23  

Надати відповідь “Яке географічне значення кулеподібної форми  Землі?”

8

1

 

 

 

 Рухи Землі та їх наслідки.

1. Переглянути відео з теми уроку https://www.youtube.com/watch?v=BfmdNvV-17k&list=PLVFVijxNGc4stBY8-kdclTOQUWzIhkwSw&index=4

2. Виконати інтерактивну вправу    

https://learningapps.org/24636820

Доопрацювати

п. 5, ст. 24-28.  

Моделювання рухів Землі за допомогою веб ресурсів

https://www.youtube.com/watch?v=ULtCpqB_xu4

9

1

 

 

Глобус як модель Землі: види,  умовні знаки. Визначення  напрямів на  глобусі. Картографічний практикум  Умовні знаки на глобусі. Визначення напрямів на глобусі”.

1. Переглянути відео з теми уроку https://www.youtube.com/watch?v=GUCcMYvkN34 

https://www.youtube.com/watch?v=DhnJvKKAttA

2. Виконати інтерактивну вправу https://naurok.com.ua/test/start/1067921

Доопрацювати

п. 6, ст. 29-32. Що і як позначено на глобусі? Визначення напрямків на глобусі. 

10

6

1

 

 

Тема 2. Зображення Землі на  карті. Зображення земної поверхні на  космічних знімках та глобусі,  картах, планах місцевості.  Визначення напрямків на  картах.

 Учень/учениця:

використовує карту як джерело інформації;

використовує картографічні онлайн- сервіси  та онлайн-ресурси для організації власних  географічних досліджень; 

співвідносить інформацію на карті, плані,  глобусі та космознімку; добирає математичний апарат для  розв’язання навчальних завдань; використовує вміння перетворювати  й представляти різні види масштабів;  логічно структурує власне повідомлення; з’ясовує і пояснює з допомогою вчителя чи  інших осіб

1. Переглянути відео з теми уроку

https://www.youtube.com/watch?v=FL5lH7Why0k&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=10

https://www.youtube.com/watch?v=p6M5hwz-_kg&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=12 

2. Виконати інтерактивну вправу

https://learningapps.org/2527790 

Доопрацювати

п. 7, ст. 33-37

Надати письмово відповіді на запитання.

https://www.youtube.com/watch?v=8Are9dDbW24

 

11

1

 

 

Шкільні географічні карти,  географічні атласи,  картографічні онлайн - ресурси. Загально - географічні та  тематичні карти.

1. Переглянути відео з теми уроку https://www.youtube.com/watch?v=eQclkPAhC6w&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=14 

2. Виконати онлайн тест  

https://naurok.com.ua/test/start/1638043

Доопрацювати

п. 7, ст. 35-40,

п. 9, ст. 44-47

12

1

 

 

Легенди загальногеографічних  та тематичних карт. Географічна карта в житті  людини.

https://www.youtube.com/watch?v=02Kgf9dCgME

Географічний диктант «Опис місцевості за  електронними картами» Google maps  https://www.google.com/maps/.

Доопрацювати п. 10, ст. 47-50

13

1

 

 

Картографічний практикум “Визначення напрямків на планах місцевості та відстаней між об’єктами на глобусі й географічній карті”.

Практикум за мапою України https://kartaukrainy.com.ua/

Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/1623501

Доопрацювати п. 11, ст. 50-52

 

14

1

 

 

Масштаб та його види.  Визначення відстаней між  об’єктами на глобусі та карті.

значення сучасних  картографічних зображень в житті людини; пропонує правила взаємодії в групі і  дотримується їх.

1. Переглянути відео з теми уроку https://www.youtube.com/watch?v=5DwvxLQVYu0&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=11

2. Виконати онлайн тест https://naurok.com.ua/test/start/1798369

https://naurok.com.ua/test/start/1727202

Доопрацювати

п. 8, ст. 40-44. Вивчити види масштабів.

Письмово ст. 53.

15

1

 

 

Урок-узагальнення.

                   Т/Б  № 1

“Про тераформування”

https://www.youtube.com/watch?v=vBufN3ZzZoc

“Порівння розмірів Всесвіту” https://www.youtube.com/watch?v=i93Z7zljQ7I

Гра-квест «Навколосвітня подорож»  за допомогою  https://ua.igotoworld.com/ua/visited-map/visited-places-map.htm

            55                                                              РОЗДІЛ  ІІІ.  Оболонки  Землі.

16

11

1

 

 

Тема 1. Літосфера.

Будова літосфери.

Учень/учениця: розуміє зміст понять «вулкан», «літосфера», «літосферна плита», «епіцентр  землетрусу», «кратер», «жерло», «гейзер»,«зсув», «сейсмічний пояс», «ерозія»,  «вивітрювання», «абсолютна і  відносна висота точок», «горизонталь»,  «мінерал» , «гірська порода»; розрізняє гори і рівнини за висотою, види  вивітрювання та ерозії, гірські породи за  походженням; знаходить, показує на картах   вулкани (Етна, Мауна-Кеа,  Карадаг), гори (Гімалаї, Карпати, Кримські),

1. Переглянути відео уроку

https://www.youtube.com/watch?v=4ur8pRU9tTU&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=20 

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/15190779

https://learningapps.org/17315071

Доопрацювати

п. 12, ст. 54-58.

17

1

 

 

Літосферні плити, механізм та  наслідки їх переміщення. 

Картографічний практикум “Знаходження на контурній карті меж  літосферних плит, сейсмічних поясів, окремих  вулканів, гір і рівнин” (виконується протягом теми).  

1. Переглянути відео уроку

https://www.youtube.com/watch?v=qZXhTeuOrs8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=21  

https://www.youtube.com/watch?v=9L6Eiw_30wk

2. Виконати інтерактивні вправи 

https://learningapps.org/17284608

https://learningapps.org/1868162

https://learningapps.org/22722791

 

Доопрацювати

п. 13, ст. 58-63.

Створити лепбук/ буклет активно діючих  вулканів світу. Есе «Наслідки катастрофічних землетрусів»,  «Еверест “підріс” майже на один метр». Найвища гора Землі Еверест чи Мауна-Кеа?

18

1

 

 

Землетруси. Вулканізм. Сейсмічні пояси Землі.

рівнини (Амазонська низовина, Східно Європейська рівнина, Бразильське  плоскогір’я, Придніпровська височина і  Придніпровська низовина) відповідно до  навчального завдання;

1. Переглянути відео уроку  

https://www.youtube.com/watch?v=oK6_AAVudN0&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=22

https://www.youtube.com/watch?v=eH15xOU09QI&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=23

2. Виконати  інтерактивно

https://learningapps.org/15620498

https://naurok.com.ua/test/start/1842628

Дискусія: Чому люди живуть на схилах вулканів попри  небезпеку їхнього виверження?

Доопрацювати

п. 14, ст. 63-71. Створити правила поведінки під час виверження вулкану, землетрусу.

 

19

1

 

 

Зовнішні процеси на земній  поверхні.

використовує фізичну карту як джерело  інформації; здійснює пошук географічної інформації з  різних джерел; використовує картографічні онлайн-сервіси  та онлайн- ресурси для моделювання, організації власних географічних досліджень;  створює самостійно / в групі, з  допомогою вчителя чи інших осіб 

матеріальні навчальні моделі для  дослідження процесів у літосфері; встановлює з допомогою вчителя  взаємозв’язки явищ і процесів, що 

відбуваються у літосфері; використовує здобуті знання і набутий досвід  для збереження життя й здоров’я свого та  інших людей під час землетрусу, виверження  вулкану, утворення зсуву; складає з допомогою вчителя чи інших осіб  план дослідження; презентує результати своєї роботи у  запропонований спосіб.

 

 

 

1. Переглянути відео уроку

https://www.youtube.com/watch?v=MTFdiF8LbNA&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=24   

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/15640123

https://learningapps.org/15612665

Доопрацювати

п. 15, ст. 71-75.

20

1

 

 

Абсолютна і відносна висота  точок. Шкала висот  і глибин. Горизонталі. Практична робота № 1 “Визначення за планом місцевості, фізичними  картами абсолютної і відносної висоти окремих  об’єктів”.

1. Переглянути відео уроку https://www.youtube.com/watch?v=ypo1fapAUAo&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=16 2. Виконати інтерактивно

https://naurok.com.ua/test/start/1906148

https://naurok.com.ua/test/start/1877191

Доопрацювати

п. 16, ст. 76-81,

п. 17, ст. 81-84

Розробити пам’ятки жителю і туристу про ознаки наближення землетрусу, виверження  вулкану, утворення зсуву (буклет, постер,  флаєр).

21

1

 

 

Рельєф суходолу.

 

 

1. Переглянути відео  

https://www.youtube.com/watch?v=_pqbmz8UtxU&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=26

https://www.youtube.com/watch?v=4vASjcsFw7c&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=27 

2. Виконати інтерактивні вправи   https://learningapps.org/2515443

https://learningapps.org/6189472

Доопрацювати

п. 18, ст. 84-89.

Есе з теми

 

22

1

 

 

Рельєф дна океану.

1. Переглянути відео   https://www.youtube.com/watch?v=EWCyhl23z7E&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=28

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/16524345https://learningapps.org/16490937

Доопрацювати

п. 18, ст. 89-91. Створити колаж унікальних форм  рельєфу земної кулі/ свого краю.

23

1

 

 

Фізична карта світу, півкуль.

Фізична карта півкуль https://geomap.com.ua/uk-g6/194.html#&gid=maps&pid=1

Фізична карта світу  https://geomap.com.ua/images/g11a/Maps/2.jpg

Твір-есе “Опис фізичних карт”

https://naurok.com.ua/test/start/2366804

Доопрацювати

п. 19, ст. 91-95.

 

24

1

 

 

Фізична карта України. Практична робота № 2 “Опис гір, рівнин за фізичною картою. Групування форм поверхні на фізичній карті (України, материка, світу) за висотою.

Фізична карта України.

https://geomap.com.ua/uk-g8/28.html#&gid=maps&pid=1

 

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=3n-M4DqR39E&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=29

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/5889820

https://learningapps.org/4845651

https://learningapps.org/9719125

Доопрацювати

п. 19, ст. 91-95.

25

1

 

 

Мінерали і гірські породи. Корисні копалини.

Дослідження: Як «народжується» граніт, базальт, пісок, вапняк, торф, кам’яна сіль? Чому глина буває кольоровою? Корисні копалини в облаштуванні житла  (господарських будівель).

 

 

1. Переглянути відео 

https://www.youtube.com/watch?v=wzS8dQw5OqU&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=25

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/15850070

https://learningapps.org/17283935

https://learningapps.org/27765756

Доопрацювати

п. 20-21, ст. 95-107.

Письмово ст. 108.

26

1

 

 

Урок-узагальнення.             

Т/Б  № 2

Інтерактивна гра “Подорож до центру Землі” htps://geolifescool.blogspot.com/2020/10/blog-post.html

27

17

1

 

 

Тема 2. Атмосфера.  

Склад і будова атмосфери.

Учень/учениця: розуміє зміст понять «атмосфера», «озоновий  шар», «амплітуда температур повітря»,  «середні температури», «атмосферний тиск»,  «сила вітру», «бриз», «погода», «теплові  пояси», «клімат»; розрізняє абсолютну і відносну вологість повітря, види хмар, види опадів; планує географічне дослідження процесів в  атмосфері з допомогою вчителя; моделює атмосферні явища самостійно або з  допомогою вчителя чи інших осіб; добирає математичний апарат для  розв’язання завдань; будує графічні моделі: графік зміни  температури повітря, розу вітрів, діаграми  хмарності, опадів виконує з допомогою вчителя чи інших осіб спостереження, фіксує одержані результати;

1. Переглянути відео 

https://www.youtube.com/watch?v=e8NxOMESDR8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=30    

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/6399643 https://learningapps.org/6357083

Доопрацювати

п. 22, ст. 109-114.

28

1

 

 

Нагрівання атмосферного повітря.   Дослід-спостереження “Ведення та аналіз даних календаря погоди за  місяць”.

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=p0zmAC9t2HY

https://www.youtube.com/watch?v=06X_-dTJxqw 

2. Виконати  онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/1994984

Доопрацювати

п. 23, ст. 114-116.

Твір-есе “Як можна використовувати енергію сонця й  вітру?

29

1

 

 

Добовий і річний хід  температури повітря, причини  його коливання. Середні  температури,  амплітуди температур.

1. Переглянути відео  https://www.youtube.com/watch?v=wmXl01Ajs70&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=31

https://www.youtube.com/watch?v=uLpE6lhCZX8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=32

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/16316102 https://learningapps.org/16475777

Доопрацювати

п. 23, ст. 117-120.

30

1

 

 

Практична робота № 3 “Складання й аналіз графіка добового і річного  ходу

температури повітря, рози вітрів,  діаграми хмарності й опадів” (виконується протягом тем).

представляє результати дослідження у  запропонований спосіб, зокрема з використанням цифрових пристроїв; аналізує з допомогою вчителя результати  досліджень атмосфери за запропонованими  критеріями;

представляє самостійно або з допомогою  вчителя інформацію про погоду і клімат в  різних формах; встановлює з допомогою вчителя взаємозв’язки явищ і процесів, що відбуваються в атмосфері; обирає самостійно або з допомогою вчителя  ідеї, способи, засоби для розв’язання  навчальної / життєвої проблеми щодо погодних явищ; використовує фізичну, кліматичну карту як  джерело інформації; використовує картографічні онлайн-сервіси  та онлайн-ресурси для організації власних  географічних досліджень;  використовує термометри та ін. приладдя для визначення характеристик погоди; визначає та розпізнає самостійно або з допомогою вчителя види хмар;

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=GlqT6rBDrPU

2. Виконати онлайн тест  

https://naurok.com.ua/test/start/2365794

https://naurok.com.ua/test/start/2090224

Доопрацювати

п. 23, ст. 117-120,

п. 25, ст. 126-127,

ст. 132-133.

Твір-есе “Чому на вершинах гір холодніше, ніж біля їх  підніжжя?”

31

1

 

 

Атмосферний тиск, його зміни у тропосфері. ** Самостійна робота за І семестр.

1. Переглянути відео   https://www.youtube.com/watch?v=8lGW9AoquAU&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=34

2. Виконати інтерактивно  https://learningapps.org/4494021

https://naurok.com.ua/test/start/1908400

Доопрацювати

п. 24, ст. 121-126.

32

1

 

 

Вітер: причини виникнення,  напрямки, сила, швидкість.

1. Переглянути відео   

https://www.youtube.com/watch?v=NGzMVVTSz4Y&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=35

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/4111337

https://learningapps.org/4494141 https://learningapps.org/10678021

Доопрацювати

п. 26, ст. 127-131.

Есе “Як визначити швидкість вітру за місцевими  ознаками?

33

1

 

 

Бризи. Роза вітрів.

 

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=OGsVki5quuM

https://www.youtube.com/watch?v=9v6_piM_FO4

https://www.youtube.com/watch?v=c0Tsdw_M2bU 

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2365797

Доопрацювати

п. 26, ст. 131-132.

34

1

 

 

Вода в атмосфері: випаровування, вологість повітря та її зміни.

1. Переглянути відео   

https://www.youtube.com/watch?v=0O8g6bAZbHo&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=36

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2050073

https://naurok.com.ua/test/start/2048324

Доопрацювати

п. 27, ст. 134-136,

п. 28, ст. 141-144.

35

1

 

 

Хмари, їхні форми, хмарність.  Туман.

Визначення видів хмар за наочними посібниками.

 

1. Переглянути відео   

https://www.youtube.com/watch?v=88DX15oNEWM

https://www.youtube.com/watch?v=v5XUQnf2qYQ

2. Виконати інтерактивно  https://learningapps.org/8942509

https://naurok.com.ua/test/start/1989032

Доопрацювати

п. 27, ст. 136-140

36

1

 

 

Опади, їхні види, вимірювання.

використовує самостійно або за

допомогою вчителя здобуті знання і набутий  досвід для розв’язання життєвої проблеми,  наводить приклади подолання спільними  зусиллями громади (жителів вулиці, міста) наслідків стихійних атмосферних явищ  і процесів; дотримується правил безпечної поведінки  під час грози, граду, ожеледі, урагану та  інших несприятливих природних явищ; виявляє емоційно-ціннісне ставлення до  власних географічних досліджень; добирає математичний апарат для  розв’язання завдань.

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=p8mZerF4hYg&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=37  

2. Виконати інтерактивно 

https://learningapps.org/8977000

https://naurok.com.ua/test/start/2129306

Доопрацювати

п.29-30, ст. 145-152.

37

1

 

 

Куляста форма Землі і розподіл  тепла на її поверхні та в 

тропосфері.

1. Переглянути відео   

https://www.youtube.com/watch?v=W4pfCO-fusg&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=33

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2032262

Доопрацювати

п. 31, ст. 152-154.

38

1

 

 

Погода.

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=j-f4lrdMqb8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=38    

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/5267074 https://learningapps.org/17392206

Доопрацювати

п. 31, ст. 154-157.

Твір-есе “Мінливість погоди на інтерактивних картах  погоди”.

39

1

 

 

Проєкт “Характеристика погоди у даній місцевості за допомогою  онлайн-застосунків погоди”

Твір-есе “Як впливає парниковий ефект на розвиток  овочівництва, квітникарства закритого ґрунту у  своїй місцевості?

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=mqKRP5iB5WA

 2. Виконати інтерактивно 

https://naurok.com.ua/test/start/2357784

https://naurok.com.ua/test/start/2357784

 Прогнозування погоди за сукупністю народних  прикмет.

40

1

 

 

Клімат.  Кліматична карта світу, України.

Твір-есе “Глобальне потепління: погляди кліматологів.”

 

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=j3urXg-_YLU&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=39    

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2205947

https://naurok.com.ua/test/start/2106370

Доопрацювати

п. 32-33, ст.157-165.

 

 

41

1

 

 

Ресурси атмосфери.

Твір-есе “Як запобігти зневоднення організму людини,  теплового і сонячного удару в умовах спекотної  погоди”.

1. Переглянути відео   

https://www.youtube.com/watch?v=l-a_wJrEudY

https://www.youtube.com/watch?v=GqRVQh1a_Ds

2. Виконати інтерактивно  https://learningapps.org/9147036

https://naurok.com.ua/test/start/2282435

Ст. 162-163.

42

1

 

 

Небезпечні і  рідкісні атмосферні явища.

Створення правил безпечної поведінки  під час несприятливих атмосферних явищ, які  характерні для вашої місцевості (буклет,  постер, флаєр).

 

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=36S58Slju94

https://www.youtube.com/watch?v=JEqnFky7L94   

https://www.youtube.com/watch?v=mqKRP5iB5WA

https://www.youtube.com/watch?v=mqKRP5iB5WA 

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2208493

Доопрацювати

п. 34, ст. 165-170.

Твір-есе “Чому біля берегів водойм в гарячу пору  прохолодніше? ”

43

1

 

 

Людина й атмосфера.

Урок узагальнення.    

Т/Б  № 3

Проєкт «Як  працюють метеорологи?»

https://www.youtube.com/watch?v=QOw5so6V-AA 

1. Переглянути відео   

https://www.youtube.com/watch?v=VFYqYuuuUNM&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=41

Доопрацювати п. 35, ст. 170-175. Письмово ст. 176.

44

17

1

 

 

Тема 3. Гідросфера.

Гідросфера.

Учень/учениця: розуміє зміст понять «протока», «гідросфера», «море»,  «затока», «солоність океану»,  «річкова долина», «річкова система», «басейн  річки», «вододіл», «режим річки», «озеро»,  «водосховище», «канал», «болото»,  «льодовик», «багаторічна мерзлота»,  «підземні води», «мінеральні води»,  «термальні води»; розрізняє частини Океану, види руху води в  океанах, елементи річкової долини, види  живлення річок, види озерних улоговин, льодовиків, підземних вод; знаходить, показує на картах і позначає на  контурній карті Чорне, Азовське, Середземне  моря; Керченську, Гібралтарську,  Магелланову, Берингову протоки; Біскайську, Бенгальську затоки; острови  Велика Британія, Гренландія, Мадагаскар,  Джарилгач; півострови Скандинавський,  Кримський, Аравійський, Індостан;  Маріанську западину; річки Дніпро, Дунай,  Ганг, Ніл, Амазонка; озера Шацькі, Каспійське, Байкал відповідно до завдання;  встановлює з допомогою вчителя  взаємозв’язки явищ і процесів, що відбуваються в гідросфері, унаслідок  взаємодії гідросфери з літосферою; розпізнає з допомогою вчителя пізнавальну  проблему щодо використання водних  ресурсів, охорони водних об’єктів у  запропонованій ситуації;

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=hI02AVdCRk8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=42

2. Виконати інтерактивно 

https://learningapps.org/4619658

Доопрацювати

п. 36, ст. 177-178.

45

1

 

 

 Світовий океан.

1. Віртуальна мандрівка “Глибинами океанів”, https://www.youtube.com/watch?v=2F20Amx9BD8

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/17280984

https://learningapps.org/8556486

Доопрацювати

п. 36, ст. 178-181.

https://www.youtube.com/watch?v=2XoLfHOdFFs

46

1

 

 

Острови в  океані (1 год.).  Карта океанів. Картографічний практикум “Знаходження назв океанів,  морів, проток, заток, островів, річок, озер” (виконується протягом вивчення теми).

1. Віртуальна мандрівка “Жак-Ів Кусто – видатний дослідник Світового  океану”, “Межі океанів”

https://www.youtube.com/watch?v=PIWEe-O68JI

https://www.youtube.com/watch?v=z7_Qhht0mXU

 https://www.youtube.com/watch?v=sI_G-mOfv0M

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/5111817 https://learningapps.org/4789650

https://learningapps.org/9374838

Доопрацювати

п. 36, ст. 182-185.

“Азорські острови”

https://www.youtube.com/watch?v=I2T-HHBq4dU

47

1

 

 

Властивості вод Світового океану. Рухи води в Світовому океані.

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=KTajSkH51j4&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=43 https://www.youtube.com/watch?v=-hxyTwnZ4bE&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=44

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/8556486 https://learningapps.org/10140882

Доопрацювати

п. 37, ст. 185-193.

48

1

 

 

Життя в океанах і морях. Ресурси Світового океану.  Господарська діяльність людини  в Світовому океані.

обирає самостійно або з допомогою вчителя  ідеї, способи, засоби для розв’язання  життєвої проблеми щодо безпечної поведінки  під час повеней, катастрофічних паводків,  льодоставу й льодоходу, шторму, цунамі, перебування на березі водойми, руху  болотистою місцевістю;

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=UbOhr0KwPYk&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=45

https://www.youtube.com/watch?v=KDQKodrkIkE&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=46

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2251268

Доопрацювати

п. 38, ст. 193-198.

https://www.youtube.com/watch?v=6a-2T1YL7KA

49

1

 

 

Води суходолу.  Річка: річкова долина, річкова  система, басейн річки, вододіл.

Моделююча вправа з виготовлення макета річкової системи  (пластилін, папір, нитки…).

 

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=uGcholS9Z2A  https://www.youtube.com/watch?v=rGy4hFF4Rr8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=47

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/2244910 https://learningapps.org/4716728

Доопрацювати

п. 39, ст. 198-201.

Твір-есе “Чому міліють криниці?”,  “Економія води в родині”

 

50

1

 

 

Живлення, водний режим річки.  Робота річок.

Моделююча вправа з використанням фізичної  карти «Будуємо греблю на річці: мета, місце, наслідки».

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=jQ-lwFwpCQI&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=48

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2247971

Доопрацювати

п. 40, ст. 202-206.

Твір-есе “З яких водних джерел здійснюється водопостачання до твого будинку?”

51

1

 

 

Практична робота  № 4 “Визначення довжини річки користуючись  масштабом і ниткою”.

використовує самостійно або з допомогою вчителя здобуті знання і набутий  досвід для розв’язання життєвої проблеми,  наводить приклади подолання наслідків  стихійних явищ і процесів у гідросфері; з’ясовує і пояснює з допомогою вчителя  значення знань про гідросферу в житті  людини, підприємницькій діяльності; формулює з допомогою вчителя чи інших осіб очікувані результати дослідження;

Віртуальна подорож річкою https://www.youtube.com/watch?v=YH1I_tkhWI4

Виконати інтерактивну вправу

https://naurok.com.ua/test/start/2242453

Колаж «Річки України і світу». 

52

1

 

 

Озера, походження озерних  улоговин, солоність.

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=kBPVs3VKOXs&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=49

 https://www.youtube.com/watch?v=1Gna6UtuB7Q

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/4844688 https://learningapps.org/4718301

Доопрацювати

п. 41, ст. 206-209.

53

1

 

 

Озера України.

Карта поверхневих вод України

https://geomap.com.ua/uk-g8/39.html#&gid=maps&pid=1

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=tgWU8yJc7Nk

https://www.youtube.com/watch?v=h-TKN-EJdPE

https://www.youtube.com/watch?v=yT0vR0tDniI

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/28718763

https://learningapps.org/28718925

Доопрацювати

п. 42, ст. 210-213.

54

1

 

 

Болота, особливості їх утворення  та поширення.

виявляє емоційно- ціннісне ставлення до  наслідків впливу людини на гідросферу; добирає математичний апарат для розв’язання навчальних завдань.

 

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=es3Q76Hfc8s&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=50

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/4718484

Доопрацювати

п. 43, ст. 213-216.

Твір-есе “Як розпізнати непрохідне болото? Яку воно  несе небезпеку?”

55

1

 

 

Штучні водойми і водотоки.

Каховське водосховище https://www.youtube.com/watch?v=5Ryyc8aLj1E

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=UFvJFeHjlr4&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=51

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/10480201

Доопрацювати

п. 44, ст. 216-218.

 

 

56

1

 

 

Льодовики. Багаторічна мерзлота.

Твір-есе “Які зміни відбудуться на нашій планеті у випадку танення льодовиків Гренландії і  Антарктиди?”

“Чому океанічна вода замерзає при температурі  нижче 00 С?”

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=UUvnwRTpXBQ&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=52

 2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/9223161

https://learningapps.org/19357173

Доопрацювати

п. 44, ст. 218-220.

57

1

 

 

Практична робота  № 5 “Опис водного об’єкта за картою”.

Твір-есе “Як рельєф впливає на напрямок і швидкість  течії річок? “.

 

1. Переглянути відео

 https://www.youtube.com/watch?v=EUYK1z9SQRk

2. Виконати інтерактивно 

https://learningapps.org/9793885

https://naurok.com.ua/test/start/2211003

Доопрацювати

п. 47, ст. 226-227.

58

1

 

 

Підземні води, умови їх утворення і залягання в земній  корі. Термальні та мінеральні  води

Твір-есе “Як заощадити на воді?/Скільки коштує вода?”

1. Переглянути відео

https://www.youtube.com/watch?v=pyREcQcvE10&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=53

2. Виконати інтерактивно 

https://learningapps.org/10282362

https://naurok.com.ua/test/start/2241813

Доопрацювати

п. 45, ст. 221-223.

59

1

 

 

Водні ресурси.

Віртуальна екскурсія: “Екологічні проблеми р. Дніпро”

https://www.youtube.com/watch?v=CZUxxY7NP4s

https://www.youtube.com/watch?v=1fcM5BYWlls

1. Переглянути відео

 https://www.youtube.com/watch?v=_xcm05URrWs

https://www.youtube.com/watch?v=qII8g-vVmAI

2. Виконати онлайн тест

https://naurok.com.ua/test/start/2292291

https://naurok.com.ua/test/start/2260732

Твір-есе “Небезпечні тварини на морських пляжах світу.

60

1

 

 

Людина і гідросфера.

Урок узагальнення.    

Т/Б  № 4

Створення пам’ятки про правила безпечної  поведінки під час повеней, катастрофічних  паводків, льодоставу й льодоходу, шторму,  цунамі, перебування на березі водойми, руху болотистою місцевістю (буклет, постер, флаєр, лепбук ).

 

1. Переглянути відео

 https://www.youtube.com/watch?v=0dsruaUGaFA

https://www.youtube.com/watch?v=lKqMAMnmqIc

https://www.youtube.com/watch?v=WjgFPRi24Lw

2. Виконати інтерактивні вправи

https://learningapps.org/2240523

https://learningapps.org/3154960

Доопрацювати

п. 46, ст. 224-226.

Письмово ст. 228.

61

3

1

 

 

Тема 4. Біосфера та ґрунти.

Складові біосфери, взаємозв’язки між оболонками  Землі.

Учень/учениця: розуміє зміст понять «біосфера», «тип  ґрунту», «ареал»; використовує самостійно або з допомогою  вчителя уявлення про взаємозв’язки об’єктів  і явищ в біосфері для розв’язання  запропонованої життєвої / навчальної проблеми; бере активну участь у комунікації, використовуючи прийоми комунікативної  взаємодії; представляє самостійно або з допомогою  вчителя інформацію про ґрунти своєї місцевості; характеризує з допомогою вчителя чи  інших осіб властивості ґрунтів,  використовуючи відповідну наукову термінологію; презентує приклади власного досвіду зі збереження тваринного, рослинного світу та  ґрунтів своєї місцевості; використовує самостійно або з допомогою  вчителя уявлення про взаємозв’язки об’єктів і  явищ у біосфері для розв’язання  запропонованої життєвої проблеми.

1. Переглянути відео  

https://www.youtube.com/watch?v=dFvD7XMwadA&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=54

2. Виконати інтерактивні вправи https://learningapps.org/4039982

Доопрацювати

п. 48, ст. 229-233.

Твір-есе “Верміферма – що це?”

62

1

 

 

Біологічні ресурси та закономірності їх поширення. Практична робота

№ 6  “Складання ланцюга живлення для лісі/в  степу/на лузі/у водоймі своєї місцевості”.

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=yOjHDyFo8U0

https://www.youtube.com/watch?v=F4P39to2iMY

https://www.youtube.com/watch?v=xEFlk4jUIXU 

2. Виконати інтерактивно ПР №6

https://www.youtube.com/watch?v=BqFzhYLI5Zo

https://learningapps.org/3981421

Доопрацювати

п. 49, ст. 234-237.

Проєкт “Які біологічні ресурси використовують у  господарській діяльності твого краю? Еко-акція «Посади дерево».

63

1

 

 

Властивості ґрунтів. Типи  ґрунтів, закономірності їх  поширення.  Карта ґрунтів світу. Практична  робота № 7  “Порівняння властивостей ґрунту і гірської породи”. Земельні ресурси. Людина

і  біосфера.

1. Переглянути відео  

https://www.youtube.com/watch?v=gFER_Ph8qYc&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=55

https://www.youtube.com/watch?v=AShBseOucFg

2. Виконати інтерактивно ПР № 7

https://www.youtube.com/watch?v=ibXEEweKghI

https://learningapps.org/5879744

https://naurok.com.ua/test/start/2314003

Доопрацювати

п. 50, ст. 237-243.

Проєкт “Стихійні сміттєзвалища, забруднення ґрунтів  своєї місцевості”.

 

64

5

1

 

 

Тема 5. Природні комплекси. Природні комплекси як наслідок  взаємозв’язків між компонентами природи. Практична робота 

№ 8 “Аналіз схем кругообігу води, кисню, карбону в  природі”.

Учень/учениця: розпізнає самостійно або з допомогою  вчителя ті із запропонованих проблем щодо  природних комплексів, які можна розв’язати  дослідницьким способом; розуміє значення співробітництва у розв’язанні навчальної проблеми; взаємодіє в групі для розв’язання навчальної  проблеми;

1. Переглянути відео  

https://www.youtube.com/watch?v=luOt6-ZzEIM&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=56

2. Виконати інтерактивно

гру “Так - ні” https://www.youtube.com/watch?v=8ixoDp53w54

Практичну роботу № 8

https://naurok.com.ua/praktichna-robota-z-ekologi-4-analiz-shem-koloobigu-osnovnih-rechovin-u-prirodi-na-predmet-zmini-h-lanok-antropogennoyu-diyalnistyu-114035.html

Доопрацювати

п. 51, ст. 244-247.

65

1

 

 

Географічна оболонка –

найбільший природний комплекс Землі, її межі та  властивості.

1. Переглянути відео  

https://www.youtube.com/watch?v=m_-cSnLCHU8&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=57

2. Виконати інтерактивно

https://learningapps.org/4950100

 

 

Доопрацювати

п. 52, ст. 247-251.

Есе /міні-розповіді  “Пам’ятки природи”, “Унікальність ПК” (ділянка лісу, заплава, водойма,  гора, печера тощо).

66

1

 

 

Види природних комплексів. Практична робота 

№ 9 “Характеристика одного з природних  комплексів своєї місцевості за алгоритмом» (екскурсія)

встановлює самостійно або з допомогою  вчителя певні закономірності в природі,  підтверджує їх самостійно дібраними  прикладами; встановлює самостійно або з допомогою  вчителя чи інших осіб певні закономірності в  природі, підтверджує їх самостійно дібраними прикладами.

1. Переглянути відео  https://www.youtube.com/watch?v=XakMx2YiEeI

2. Виконати інтерактивно ПР № 9 https://naurok.com.ua/praktichna-robota-7-skladannya-opisu-odnogo-z-prirodnih-kompleksiv-svoe-miscevosti-yaru-zaplavi-richki-349557.html

Твір-есе “Оцінка стану природного середовища своєї місцевості у якості еколога, біолога,  географа, хіміка…».

Доопрацювати

п. 53-54, ст.251-259.

Екскурсія до унікального ПК з описом (ділянка лісу, заплава, річка, водойма, балка).

Дотримання правил поведінки у природному середовищі ст. 257-259.

67

1

 

 

Природне середовище та його  охорона.

1. Переглянути відео  

https://www.youtube.com/watch?v=5E1UkkzJynw

2. Виконати онлайн вправу

https://naurok.com.ua/test/start/2345717

Твір-есе  “Енергозбереження для мене – це…”. Моделювання: створення ментальних карт «Людина і  навколишнє природне середовище».

Доопрацювати

п. 55-56, ст.259-261.

Мультфільм “Про сортування сміття”

https://www.youtube.com/watch?v=bYVoJXCdR9A

Повторити вивченні теми до ПРР.

68

3

1

 

 

Тема 6. Антропосфера.

Антропосфера – географічний та  соціальний простір життя і  діяльності людини.

*** Підсумкова річна робота.

Учень/учениця: пояснює зміст поняття «антропосфера»;  обирає з допомогою вчителя чи інших осіб  наукове пояснення існуванню зони контакту  людини з природою; взаємодіє в групі для розв’язання навчальної  проблеми; створює самостійно / в групі чи з допомогою  інших осіб презентації щодо впливу людини  на компоненти географічної оболонки в  запропонований спосіб, зокрема з використанням цифрових технологій і  пристроїв; використовує наукові факти для

формулювання власних суджень щодо  зв’язків антропосфери з іншими оболонками  Землі; оцінює взаємозв'язок людини з іншими сферами навколишнього середовища;  пропонує власні заходи зі збереження природного середовища своєї місцевості.

1. Переглянути відео  https://www.youtube.com/watch?v=CdBPGdWco_I

https://www.youtube.com/watch?v=OBaHRJJYv10&list=PLVFVijxNGc4tAaDKyzT0jMhYLCfPaCz7t&index=62

2. Виконати інтерактивно 

https://naurok.com.ua/test/start/2355746

Доопрацювати

п. 57, ст. 262-265.

Створити лепбук/ буклет «Світ, в якому я живу».

 

69

1

 

 

Зв’язки антропосфери з іншими  оболонками Землі.

 

 

1. Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=ZfF-d0xlNmM

Складання схем взаємозв’язків у  оболонках Землі: «Літосфера - атмосфера»; «Літосфера - гідросфера»; «Літосфера-біосфера»; «Атмосфера-гідросфера»; «Атмосфера-біосфера»; «Гідросфера-біосфера”.

2. Виконати інтерактивну гру “Можна - не можна”

(як поводитися в природі)

https://www.youtube.com/watch?v=qu6UR5MfnX8

70

 

 

 

Екскурсія:  “Краєзнавчий музей/у природу” (офлайн/віртуально).

 

 

Урок узагальнення.    

Т/Б  № 5

ТОП-8 незвичайних музеїв України

https://www.youtube.com/watch?v=OPbHGgZvp7Q

Незвичайні музеї світу

https://www.youtube.com/watch?v=Wo32tPyEp2w

Аукціон ідей: «Збережемо природу планети».  (екологічна акція).  “Ой літо, літо, літечко”

https://www.youtube.com/watch?v=dGcv99Z2CdQ

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Банул Лена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіренко Алла Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 липня 2023
Переглядів
1830
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку