Календарно-тематичне планування з хімії для 11 класу на 2018-2019 навчальний рік (академічний рівень) (ІІ семестр) розроблене відповідно до Програми з хімії для 10–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Академічний рівень (затверджена наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021); програма надрукована у збірнику: «Хімія. Програми для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів: рівень стандарту, академічний рівень, профільний рівень та поглиблене вивчення. 10-11 класи» – Тернопіль: Мандрівець, 2011; а також розміщена на офіційному веб-сайті Міністерства (https://goo.gl/fwh2BR).
Календарно-тематичне планування на 2018-2019 навчальний рік
Хімія. 11 клас
(академічний рівень)
(70 годин, 2 години на тиждень)
№ за/п |
Дата проведення |
Тема уроку |
Практична частина |
|
ІІ семестр Тема 4. Оксигеновмісні сполуки (21 год.)(продовження) |
||||
33 |
12.01 |
Альдегіди. Склад, будова альдегідів. Функціональна альдегідна група. Ізомерія, номенклатура альдегідів. Фізичні властивості. |
|
|
34 |
14.01 |
Хімічні властивості альдегідів. Реакція окиснення і відновлення. Добування етаналю. Застосування метаналю і етаналю. Лабораторні досліди: 5. Окиснення метаналю (етаналю) арґентум(І) оксидом. 6. Окиснення метаналю (етаналю) купрум(ІІ) гідроксидом. 7. Окиснення спирту до альдегіду. |
Лабораторні досліди: 5, 6, 7. |
|
35 |
19.01 |
Карбонові кислоти. Насичені одноосновні карбонові кислоти. Фізичні властивості. Номенклатура. |
|
|
36 |
21.01 |
Хімічні властивості карбонових кислот: електролітична дисоціація, взаємодія з металами, лугами, солями, спиртами. Кислотність карбонових кислот, її залежність від складу і будови. Взаємний вплив карбоксильної і вуглеводневої груп. Лабораторні досліди: 8. Дія етанової кислоти на індикатори. 9. Взаємодія етанової кислоти з магнієм. 10. Взаємодія етанової кислоти з лугом. |
Демонстрації: 20. Властивості етанової кислоти. Лабораторні досліди: 8, 9, 10. |
|
37 |
26.01 |
Практична робота №2. Властивості етанової кислоти. |
Практична робота №2. |
|
38 |
28.01 |
Багатоманітність карбонових кислот. Добування та застосування карбонових кислот. |
|
|
|
Тематична |
|
||
39 |
02.02 |
Естери. Склад, хімічна будова естерів. Реакція етерифікації. Гідроліз естерів. Застосування естерів. |
Демонстрації: 21. Добування естеру. 22. Ознайомлення зі зразками естерів. |
|
40 |
04.02 |
Жири,їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів. Лабораторні досліди: 11. Розчинність жирів. 12. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів. |
Лабораторні досліди: 11, 12. |
|
41 |
09.02 |
Мило, його мийна дія. Відомості про синтетичні мийні засоби, їх значення. Захист природи від забруднення синтетичними мийними засобами. Лабораторний дослід 13. Порівняння властивостей мила і синтетичних мийних засобів. |
Лабораторний дослід 13. |
|
42 |
|
Поняття про спектральні методи встановлення структури органічних сполук. |
|
|
43 |
11.02 |
Вуглеводи. Глюкоза. Будова глюкози як альдегідоспирту. Циклічна форма глюкози. Хімічні властивості глюкози: повне й часткове окиснення, відновлення, взаємодія з гідроксидами металічних елементів, бродіння (спиртове і молочнокисле), етерифікація. Лабораторний дослід 14. Взаємодія глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом. |
Демонстрації. 23. Взаємодія глюкози з аргентум(Ι) оксидом. Лабораторний дослід 14. |
|
44 |
16.02 |
Короткі відомості про фруктозу, рибозу та дезоксирибозу. |
|
|
45 |
18.02 |
Сахароза, її склад, будова. Хімічні властивості: гідроліз, утворення сахаратів. |
Демонстрації. 24. Гідроліз сахарози. |
|
46 |
23.02 |
Крохмаль. Будова крохмалю. Хімічні властивості: гідроліз (кислотний, ферментативний), реакція з йодом. Лабораторні досліди: 15. Відношення крохмалю до води. 16. Взаємодія крохмалю з йодом. |
Демонстрації. 25. Гідроліз крохмалю. Лабораторні досліди: 15, 16. |
|
47 |
25.02 |
Целюлоза. Будова целюлози. Хімічні властивості: окиснення, гідроліз, етерифікація, термічний розклад. |
Демонстрації. 25. Гідроліз целюлози.
|
|
48 |
01.03 |
Поняття про штучні волокна на прикладі ацетатного волокна. Біологічне значення вуглеводнів. |
|
|
49 |
03.03 |
Практична робота №3. Розв’язування експериментальних задач. |
Практична робота №3. |
|
50 |
10.03 |
Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні сполуки». |
|
|
|
Тематична |
|
||
Державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів |
||||
Учень (учениця) називає - оксигеновмісні сполуки за систематичною номенклатурою; наводить приклади: - спиртів, альдегідів, карбонових кислот, естерів, жирів, вуглеводів, їхні тривіальні назви; розрізняє: - одно- і багатоатомні спирти; - спирти і феноли; - натуральні і штучні жири; - натуральні та штучні волокна; формулює - означення функціональної групи; класифікує - оксигеновмісні сполуки за функціональними групами; складає - загальні, молекулярні, структурні та електронні формули оксигеновмісних сполук; характеризує: - водневі зв’язки та їхній вплив на фізичні властивості сполук; - полісахариди як полімерні сполуки; - хімічні властивості оксигеновмісних сполук; ілюструє рівняннями відповідних хімічних реакцій - хімічні властивості оксигеновмісних сполук; пояснює: - структурні й електронні формули сполук; - сутність структурної ізомерії сполук; - електронну сутність взаємного впливу атомів у |
молекулах спиртів, фенолу, карбонових кислот; - сутність спектральних методів дослідження органічних сполук; порівнює: - будову і властивості сполук з різними функціональними групами; - мило і синтетичні мийні засоби; встановлює: - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями оксигеновмісних сполук; - генетичні зв’язки між оксигеновмісними сполуками; обґрунтовує - застосування речовин їхніми властивостями; складає і використовує - прилади для виконання дослідів; визначає - дослідним шляхом гліцерол, альдегіди, карбонові кислоти, глюкозу, крохмаль; оцінює: - згубну дію алкоголю на здоров’я людини; - дію засобів побутової хімії на довкілля; висловлює судження: - про біологічне значення жирів і вуглеводів їх роль у харчуванні людини; - значення процесів бродіння і гідролізу; робить висновки: - про властивості, виходячи з будови молекул речовин; - про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей; дотримується правил безпечного поводження з синтетичними мийними засобами, розчинниками. |
|||
Тема 5. Нітрогеновмісні сполуки (6 год.) |
||||
51 |
|
Аміни, їх склад, фізичні властивості. Аміни як органічні основи. Взаємодія амінів з водою і кислотами, горіння. |
|
|
52 |
|
Анілін його склад, будова молекули, фізичні властивості. Хімічні властивості аніліну: взаємодія з неорганічними кислотами, бромною водою. Взаємний вплив атомів у молекулі аніліну. Добування аніліну. |
Демонстрації. 26. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою. 27.Взаємодія аніліну з бромною водою. |
|
53 |
|
Амінокислоти. Ізомерія амінокислот. Особливості хімічних властивостей амінокислот, зумовлені поєднанням аміно- і карбоксильної груп. Біполярний йон. Пептиди. Пептидний зв'язок. |
Демонстрації. 28. Доведення наявності функціональних груп у амінокислотах. |
|
54 |
|
Білки як високомолекулярні сполуки. Основні амінокислоти, що беруть участь в утворенні білків. Рівні структурної організації білків. Властивості білків: гідроліз, денатурація, кольорові реакції. Успіхи у вивченні та синтезі білків. Поняття про біотехнологію. Біологічне значення амінокислот і білків. Лабораторний дослід 17. Кольорові реакції білків. |
Демонстрації. Лабораторний дослід 17. |
|
55 |
|
Нуклеїнові кислоти. Склад нуклеїнових кислот. Будова подвійної спіралі ДНК. Роль нуклеїнових кислот у життєдіяльності організмів. |
|
|
56 |
|
Узагальнення та систематизація знань, умінь та навичок з теми «Нітрогеновмісні сполуки». |
|
|
|
Тематична |
|
||
Державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів |
||||
Учень (учениця) називає - нітрогеновмісні сполуки за систематичною номенклатурою; наводить приклади - амінів, амінокислот; розрізняє: - первинні, вторинні і третинні аміни; - аміни жирного ряду й ароматичні; - амінокислоти і карбонові кислоти; класифікує - нітрогеновмісні сполуки за функціональними групами; складає - молекулярні, структурні та електронні формули амінів, амінокислот; характеризує: - рівні організації білків; - будову подвійної спіралі ДНК; - біологічну роль амінокислот, білків, нуклеїнових кислот; - причини багатоманітності органічних сполук; ілюструє рівняннями хімічних реакцій - хімічні властивості нітрогеновмісних сполук; пояснює: - структурні й електронні формули сполук; - структурну ізомерію сполук; - електронну сутність взаємовпливу атомів у молекулі аніліну; - утворення біполярного йона; |
- амфотерність амінокислот; - зміст понять: функціональна аміногрупа, пептидний зв’язок, поліпептид; порівнює - синтетичні й біотехнологічні методи добування речовин; аналізує - основний хімічний склад харчових продуктів; встановлює: - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями нітрогеновмісних сполук; - генетичні зв’язки між органічними речовинами; обґрунтовує - застосування речовин їхніми властивостями; складає і використовує - прилади для виконання дослідів; визначає - дослідним шляхом білки; оцінює: - досягнення біотехнології; - роль біополімерів у функціонуванні організмів; висловлює судження - про вплив вивчених сполук на організм людини; робить висновки: - про властивості, виходячи з будови молекул речовин; - про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей; дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами. |
|||
Тема 6. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їхній основі (5 год.) |
||||
57 |
|
Залежність властивостей полімерів від їхньої будови. Термопластичні й термореактивні полімери. Лабораторний дослід 18. Порівняння властивостей термопластичних і термореактивних полімерів. |
Демонстрації. 30. Зразки пластмас. Лабораторний дослід 18. |
|
58 |
|
Поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид, полістирол, поліметилметакрилат, фенолформальдегідні смоли. Склад, властивості, застосування пластмас на їх основі. |
|
|
59 |
|
Синтетичні волокна. Поліестерні та поліамідні волокна, їх склад, властивості, застосування. Лабораторний дослід 19. Відношення синтетичних волокон до нагрівання, розчинів кислот і лугів. |
Демонстрації. 30. Зразки синтетичних волокон. Лабораторний дослід 19. |
|
60 |
|
Синтетичні каучуки. Склад, властивості, застосування. Багатоманітність та взаємозв’язок органічних речовин. Лабораторний дослід №20. Порівняння властивостей каучуку і гуми. |
Демонстрації. 30. Зразки каучуків. Лабораторний дослід 20. |
|
61 |
|
Узагальнення та систематизація знань, умінь та навичок з теми «Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їхній основі». |
|
|
|
Тематична |
|
||
Державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів |
||||
Учень (учениця) називає - найпоширеніші полімери; наводить приклади - органічних речовин різних класів; - полімерних сполук та матеріалів на їхній основі; - синтетичних високомолекулярних речовин і полімерних матеріалів на їх основі; описує - властивості полімерних матеріалів; складає - молекулярні і структурні формули найпоширеніших полімерів; характеризує - застосування полімерів; пояснює - причини багатоманітності органічних речовин; |
- застосування фізичних методів в органічній хімії; порівнює: - природні, штучні і синтетичні волокна; - пластмаси і каучуки; - термопластичні й термореактивні полімери; - каучук і гуму; встановлює - причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями та застосуванням полімерів; обґрунтовує - значення органічних речовин у створенні нових матеріалів; висловлює судження - про значення синтетичних методів добування органічних речовин; дотримується правил безпечного поводження із синтетичними матеріалами. |
|||
Тема 7. Роль хімії в житті суспільства (9 год.) |
||||
62 |
|
Роль хімії в сучасному матеріальному виробництві. Біо-, нанотехнології. Роль хімії у розв’язанні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем. |
Демонстрації. 31. Матеріальні і віртуальні моделі фулеренів, нанотрубок тощо. 32. Зразки* природних і синтетичних і полімерів. 34. Зразки* видів палива. |
|
63 |
|
Роль хімії у створенні нових матеріалів. Найважливіші хімічні виробництва в Україні. Екскурсія. Підприємства силікатної промисловості (віртуально). |
Демонстрації. 33. Зразки* сировини, традиційних і новітніх матеріалів, виробів з них. |
|
64 |
|
Хімія і здоров’я людини. Шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин і тютюнопаління на здоров’я людини. Роль хімії у розв’язанні проблеми ВІЛ/СНІДу та інших захворювань. |
Демонстрації. 35. Зразки* лікарських засобів. |
|
65 |
|
Хімія та забезпечення людства харчовими продуктами. Добрива, хімічні засоби захисту рослин, обробка і збереження харчових продуктів. Хімічні методи обробки, зберігання, контролю якості харчових продуктів. Лабораторний дослід 21. Аналіз змісту маркування деяких ужиткових продуктів (харчових продуктів, тари й упаковки, засобів гігієни і косметики, лікарських засобів, побутових хімікатів). Лабораторний дослід 22. Виявлення деяких неорганічних і органічних речовин у складі ужиткових продуктів. |
Демонстрації. 36. Зразки* мінеральних добрив, засобів захисту рослин, харчових продуктів і добавок. 38. Визначення наявності нітратів у харчових продуктах.
|
|
66 |
|
Хімія у побуті. Загальні правила поводження з побутовими хімікатами. |
Демонстрації. 37. Зразки* засобів для прання, миття, чищення, дезінфікування, парфумерно-косметичних препаратів, автокосметики, розчинників, фарб та інших побутових хімікатів. |
|
67 |
|
Хімія та екологія. Планетарна роль хімічних процесів. |
|
|
68 |
|
Місце хімії серед інших наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу. |
|
|
69 |
|
Екскурсія (орієнтовні об’єкти екскурсій (зокрема, віртуальних): Мінералогічний і краєзнавчий музей. Промислові виставки. Хімічні лабораторії промислових та сільськогосподарських підприємств. Кар’єри з видобутку корисних копалин. Підприємства металургійної промисловості. Підприємства силікатної промисловості. Підприємства з переробки нафти і природного газу. Коксохімічний завод. Опалювальна котельня, теплова електростанція. Завод гідрування жирів, цукровий завод. Завод з виробництва мінеральних добрив. Завод з виробництва лаків і фарб. Завод з виробництва побутових хімікатів. Хіміко-фармацевтичний завод. Аптека. Підприємства прання та хімічного чищення. Тваринницька ферма. Санітарно-ветеринарна лабораторія ринку. Санітарна епідемічна станція. Підприємства харчової промисловості. Автозаправна станція). |
|
|
70 |
|
Узагальнення та систематизація знань, умінь та навичок з теми «Роль хімії в житті суспільства». |
|
|
|
Тематична |
|
||
Державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів |
||||
Учень (учениця) називає: - найважливіші галузі і сучасні напрями розвитку хімічної науки; - загальні правила поводження з побутовими хімікатами; наводить приклади - найважливіших хімічних виробництв у світі та в Україні (зокрема, місцевих); описує - новітні хімічні технології, властивості нових матеріалів; характеризує - роль хімії в сучасному матеріальному виробництві, медицині, побуті, розв’язанні глобальних проблем; пояснює - явища повсякденного життя, пов’язані з хімією, застосовуючи предметні знання; складає |
- узагальнювальні схеми, таблиці на основі вивченого матеріалу; аналізує - інформацію, закладену в маркуванні споживчих продуктів, оцінює їхній хімічний склад; експериментально визначає: - наявність у складі деяких споживчих продуктів неорганічних і органічних речовин вивчених класів; оцінює - значення продуктів хімічного виробництва у підвищенні добробуту людей; висловлює судження: - про значення хімії для розуміння наукової картини світу; - про шкідливий вплив вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на здоров’я людини; дотримується правил безпечного поводження з речовинами. |
|||
Демонстрації: *(реальні і віртуальні).