Календарно-тематичне планування з трудового навчання
8 клаc
(35 год, 1 год на тиждень)
№п/п |
Дата |
Тема |
Примітка |
||
Розділ І. Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки |
|||||
Об’єкт проєктної діяльності № 1: Динамічна іграшка. Основна технологія: технологія ручної обробки деревини Додаткова технологія: паперопластика |
|||||
1 |
|
Вступний інструктаж з техніки безпеки та ОП. Вибір та обгрунтування об’єкта проєктування. Планування роботи з виконання проєкту. |
|
||
2 |
|
Добір конструкційних матеріалів, інструментів та обладнання. Моделі-аналоги. Графічне зображення. |
|
||
3 |
|
Інструктаж з БЖД. Особливості та порядок виготовлення виробу. Виготовлення виробу. |
|
||
4 |
|
Інструктаж з БЖД. Виготовлення виробу. |
|
||
5 |
|
Інструктаж з БЖД. Виготовлення виробу. |
|
||
6 |
|
Оздоблення виробу. Остаточна обробка виробу. Захист проєкту. |
|
||
Об’єкт проєктної діяльності № 2: Рамка для фото Основна технологія: технологія оздоблення мозаїкою Додаткова технологія: |
|||||
7 |
|
Види рамок для фото. Матеріали, які використовують для виготовлення виробів інтер’єрного призначення, їх властивості, переваги та недоліки. |
|
||
8 |
|
Вибір об’єкта проєктування. Планування роботи з виконання проєкту. Добір конструкційних матеріалів та інструментів. Моделі-аналоги. |
|
||
9 |
|
Проєктування моделі виробу. Графічне зображення. Виконання технологічних операцій. |
|
||
10 |
|
Інструктаж з БЖД. Виготовлення рамки |
|
||
11 |
|
Інструктаж з БЖД. Виготовлення рамки. |
|
||
12 |
|
Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Розрахунок вартості витрачених матеріалів. Захист проєкту. |
|
||
Об’єкт проєктної діяльності №3: Кондитерські вироби Основна технологія: технологія виготовлення виготовлення кондитерських виробів Додаткова технологія: технологія культури споживання їжі |
|||||
13 |
|
Короткі історичні віжомості про виникнення десертів, кондитерських виробів. Види десертів. Основні продукти та їх властивості для приготування кондитерсських виробів, обладнання та пристосування. |
|
||
14 |
|
Правила безпечної робот, санітарно-гігієнічні вимоги, організація робочого місця. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Планування роботи з виконання проєкту. |
|
||
15 |
|
Різноманітність кондитерських виробів та види їх оздоблення. Види тіста. Технологія приготування кондитерських виробів із різних видів тіста(бісквітного, пісочного, заварного, листкового. Види начинок. |
|
||
16 |
|
Вибір об’єкта проєктування. Вибір тіста. Вибір рецепта для приготування виробу. Визначення необхідної кількості інгредієнтів для приготування. |
|
||
17 |
|
Технологічна послідовність виготовлення обраного борошняного кондитерського виробу. Виготовлення виробу. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. |
|
||
18 |
|
Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Оздоблення, контроль якості готового виробу. Презентація проєктів. |
|
||
Об’єкт проєктної діяльності №4: Декоративна ваза Основна технологія: Технологія виготовлення штучних квітів Додаткова технологія: Технологія виготовлення виробів з бісеру |
|||||
19 |
|
Вази в інтер’єрі. Декоративні вази. Призначення, види та онфігурації декоративних ваз. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Вимоги до виробу. Аналіз моделей-аналогів. |
|
||
20 |
|
Проєктування вази методом комбінаторики. Створення ескізу та кресленика декоративної вази. Добір конструкційних матеріалів та інструментів. |
|
||
21 |
|
Інструктаж з БЖД. Процес виготовлення деталей декоративної вази. Процес виготовлення деталей штучних вквітів. |
|
||
22 |
|
Інструктаж з БЖД. Процес виготовлення декоративної вази. Процес виготовлення штучних квітів. |
|
||
23 |
|
Інструктаж з БЖД. З’єднання деталей виробу. Оздоблення виробу. Контроль якості виконання технологічних операцій. |
|
||
24 |
|
Інструктаж з БЖД. Остаточна обробка виробу. Самоконтроль якості виконання технологічних операцій. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів. Захист проєкту. |
|
||
Об’єкт проєктної діяльності №5: Блокнот Основна технологія: технологія виготовлення виробів ручним способом Додаткова технологія: технологія виготовлення вишитих виробів |
|||||
25 |
|
Блокноти, їх види. Особливості та розміри блокнотів. Конструкційні матеріали, з яких можна виготовити блокнот, їх властивості. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Складання плану роботи з виконання проєкту. Виконання графічного зображення виробу з використанням методу комбінаторики. |
|
||
26 |
|
Етапи проєктної діяльності. Складання технологічної послідовності виготовлення виробу. Технологія підготовки аркушів до зшивання. Економне використання матеріалів. |
|
||
27 |
|
Інструктаж з БЖД. Технологія виготовлення блокнота з паперу. Підготовка паперових аркушів, їх закріплення. Комплектування блокнота ( брошурування зі скріпленням на прокол, зі скріпленням на клей, із прошиванням на нитку). |
|
||
28 |
|
Інструктаж з БЖД. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
||
29 |
|
Інструктаж з БЖД. Основні види палітурок. Оформлення обкладинок і палітурок. Технології для оздоблення палітурок. Вибір виду палітурки для блокнота та методу її оздоблення. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
||
30 |
|
Інструктаж з БЖД. Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів. Презентація виробів. |
|
||
Розділ II. Технологія побутової діяльності та самообслуговування (4 год.) Об’єкт проектної діяльності № 1: «Моя зачіска» Основна технологія: Технологія добору зачіски. |
|||||
31 |
|
Види зачісок залежно від форми обличчя. Способи догляду за волоссям та правила добру зачіски. Святкові і повсякденні зачіски. |
|
||
32 |
|
Рослинні натуральні засоби зміцнення та фарбування волосся. Визначення форми обличчя. Виконання зачіски. |
|
||
Об’єкт проектної діяльності № 2: «Мій одяг – мій імідж» (2 год.) Основна технологія: Технологія добору одягу та взуття і догляду за ними. |
|||||
33 |
|
Види одягу та взуття, санітарно-гігієнічні вимоги та технологія догляду за ними. Розміри одягу та взуття, їх визначення. |
|
||
34 |
|
Правила добору одягу та взуття з урахуванням власних параметрів та потреб. Імідж. Мій одяг-мій імідж. |
|
||
35 |
|
Узагальнюючий урок. |
|
||