Календарно тематичний план реалізації програми з предмету «Фізична культура» - 7 клас

Про матеріал
«Навчальна програма 5-9 класи. Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03.08.2022 року №698) «Державний стандарт загальної середньої освіти відповідного рівня від 23 листопада 2011 р. № 1392 Київ» (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 538 від 07.08.2013 № 143 від 26.02.2020) Навчальна програма «Фізична культура 6-9 класи» розроблена на підставі Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 23. 11. 2011 р. № 1392) з урахуванням Державного стандарту початкової загальної освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 20. 04. 2011 р. № 462) та відповідно до положень «Концепції Нової української школи» (2016)
Перегляд файлу

 

«Навчальна програма 5-9 класи.  Міністерством освіти і науки України»

(наказ Міністерства освіти і науки України від 03.08.2022 року №698)

«Державний стандарт загальної середньої освіти відповідного рівня від 23 листопада 2011 р. № 1392 Київ»  (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 538 від 07.08.2013   № 143 від 26.02.2020)

Навчальна програма «Фізична культура 6-9 класи» розроблена на підставі Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 23. 11. 2011 р. № 1392) з урахуванням Державного стандарту початкової загальної освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 20. 04. 2011 р. № 462) та відповідно до положень «Концепції Нової української школи» (2016)

Мета предмета:

Метою базової загальної середньої освіти є: розвиток і соціалізація особистості учнів, формування у них національної самосвідомості, загальної культури, світоглядних орієнтирів, екологічного стилю мислення і поведінки, творчих здібностей, дослідницьких і життєзабезпечувальних навичок, здатності до саморозвитку й самонавчання в умовах глобальних змін і викликів.

Випускник основної школи - це патріот України, який знає її історію; носій української культури, який поважає культуру інших народів; компетентний мовець, що вільно спілкується державною мовою, володіє також рідною (у разі відмінності) й однією чи кількома іноземними мовами, має бажання і здатність до самоосвіти, виявляє активність і відповідальність у громадському й особистому житті, здатний до підприємливості й ініціативності, має уявлення про світобудову, бережно ставиться до природи, безпечно й доцільно використовує досягнення науки і техніки, дотримується здорового способу життя, готовий виконувати громадянський та конституційний обов’язок щодо відстоювання національних інтересів та незалежності держави.

 

«Здоров’я і фізична культура» є розвиток здоров’язбережувальної компетентності шляхом набуття учнями навичок збереження, зміцнення, використання здоров’я та дбайливого ставлення до нього, розвитку фізичної культури особистості та готовності до дій в умовах надзвичайних ситуацій та захисту України.

    Основні цілі і завдання предмета:

-                 формування загальних уявлень про фізичну культуру, її значення в житті людини, збереження та зміцнення здоров’я, фізичного розвитку;

-                розширення рухового досвіду, вдосконалення навичок життєво необхідних рухових дій, використання їх у повсякденній та ігровій діяльності;

-                 розширення функціональних можливостей організму дитини через цілеспрямований розвиток основних фізичних якостей і природних здібностей;

-                формування ціннісних орієнтацій щодо використання фізичних вправ як одного з головних чинників здорового способу життя;

-                формування практичних навичок для самостійних занять фізичними вправами та проведення активного відпочинку;

-                формування фізичної готовності молоді до виконання в майбутньому громадського та конституційного обов’язку, щодо відстоювання національних інтересів та незалежності держави;

-                формування високих моральних якостей.

 

Формування в учнів стійкої мотивації щодо збереження свого здоров’я, фізичного розвитку та фізичної підготовки; гармонійний розвиток природничих здібностей та психічних якостей; використання засобів фізичного виховання в організації здорового способу життя.

 

Оцінювання навчальних досягнень

Оцінювання навчальних досягнень учнів на уроках фізичної культури може здійснюватися за такими видами діяльності:

1. Засвоєння техніки виконання фізичної вправи.

2. Виконання навчального нормативу (з урахуванням динаміки особистого результату).

3. Виконання навчальних завдань під час проведення уроку.

4. Засвоєння теоретико - методичних знань.

При цьому оцінка за виконання нормативу не є домінуючою під час здійснення тематичного, семестрового чи річного оцінювання.

Для оцінювання розвитку фізичних якостей використовуються навчальні нормативи, які розроблено для кожного року вивчення. Контрольні навчальні нормативи є орієнтовними. Порядок їх проведення визначає вчитель відповідно до календарно-тематичного планування.

При складанні навчального нормативу за його показником визначають рівень досягнень (початковий, середній, достатній, високий), а потім за технічними показниками виконання рухової дії та теоретичними знаннями виставляють оцінку в балах. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів із фізичної культури затверджені наказом МОН України від 05.05.08 № 371.

 Оцінювання  розроблено на основі нормативної бази навчальної програми:  «Навчальна програма з фізичної культури для загальноосвітніх навчальних закладів 5-9 класи.» автори  Т.Ю. Круцевич, І.Х. Турчик, Н.С. Кравченнко  та інші. Київ.

Використовуючи на своїх уроках диференційний підхід до учнів, враховуючи їх стан здоров’я, я користуюся розробленими критеріями оцінювання.

Таким чином, кожен учень оцінюється індивідуально з урахуванням його можливостей.

 

 

 

 

 

I семестр

Календарно тематичний план

реалізації програми з предмету «Фізична культура» - 7 клас

з/п

Зміст уроку

дата

Легка атлетика

 

1

Ознайомлення з програмою навчального матеріалу на рік, 1 семестр.

Вступний інструктаж з фізичної культури. Інструкція з ТБ, БЖД.

Правила ТБ під час занять з легкої атлетики.

Прийоми самоконтролю за організмом і навантаженням.

Значення занять фізичною культурою та спортом для підтри­мки розумової працездатності.  Руховий режим для здоров’я людини.  Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові вправи.

 Біг 2 по 15 м. Прискорення з різних положень. Дихальні вправи.

 

2

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль. Організуючі та стройові вправи.

Особливості дихання та питний режим при заняттях легкою атлетикою.

Долікарняна допомога при травмах різного характеру. Ознаки перевтоми

Оздоровчі вправи, як правильно ходити,  дихання під час бігу.

 Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові та стрибкові вправи. Біг на швидкість 30 м. Стриб­ки у довжину з місця.

Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

3

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Основні цінності олімпізму, визначні спортсмени.

Особливості бігу на короткі, середні та довгі дистанції. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Вправи на розтягування.  Спеціальні бігові та стрибкові вправи. Високий та низький старт.

КН- техніка бігу на швидкість 30 м.

 Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

4

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Оздоровчий біг. Його значення для функціонування серцево - судинної, дихальної та м’язової систем.

Комплекс вправ з  Кардіо.  Врави на розтягування.

Зовнішні ознаки, стадії та біологічне значення втоми.

Спеціальні вправи для метання. Техніка метання м’яча  на дальність. Рівномірний біг 500 м. Дихання на 2-2-2 (вдих-видих-затримка дихання).  Вправи для відновлення дихання.

Спортивні ігри за вибором.

 

5

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Бігові та стрибкові вправи.  Стрибки у довжину з розбігу способам «зігнувши ноги». Спеціальні вправи для метання. Метання малого м’яча з розбігу на

дальність. Вправи для запобігання плоскостопості.

КН- техніка бігу на швидкість 60 м.

 

6

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ, вправи для розвитку рухливості в суглобах . Спеціальні бігові та стрибкові вправи.  Стрибки у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Спеціальні вправи для метання.

 КН - техніка метання малого м’яча з розбігу на дальність.

Спортивні ігри за вибором.

 

7

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. 

Комплекс вправ для розвитку швидкісно-силових якостей, вправи на координаційній драбині.

Спеціальні бігові та стрибкові вправи.  Рухлива гра на увагу. Стрибки у висоту з розбігу способом «ножиці».  Стрибок у довжину з місця.  Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

8

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові вправи.

КН- техніка бігу на витривалість 500 м.

Вправи для відновлення дихання.  Вправи на силу - підтягування на високій, низькій перекладині.

Спортивні ігри за вибором.

 

9

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Розвиток витривалості та дихання біг 500м.

Дихання на 3-3-3 (вдих-видих-затримка дихання). 

Комплекс ЗРВ. Бігові та стрибкові вправи.  Біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом, вправи на увагу.

Естафети з елементами л/а. Спортивні ігри за вибором.

 

10

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Бігові та стрибкові вправи.

Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання», «ножиці».

КН- Стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги».

Спортивні ігри за вибором.

 

11

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Спеціальні бігові вправи.  Динамічне тренування. Вправи на спритність, координацію та увагу. Вправи у парах.  Човниковий біг 4 x 9 м.

Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

12

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові вправи, вправи на розтягування біля опори.

 КН (контрольний норматив)  біг на витривалість 1000 м (дівча­та) і  1500 м (хлопці). Відновлювальні вправи. Спортивні ігри.

Тематична оцінка з теми легка  атлетика.

 

Футбол

13

Правила техніки безпеки під час занять з футболу.

Інструктаж з ТБ та БЖД. Профілактика спортивного травматизму. Долікарняна допомога.

Історія виникнення футболу, правила гри.

Комплекс вправ  для розвитку сили м’язів  нижніх кінцівок, черевного преса, спини.

Поєднання прийомів пересування з технікою володіння м'ячем. Удари ногою у різний спосіб по м'ячу, що котиться. Зупинки м'яча внутрішньою та зовнішньою частинами  підйому.

 

14

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Правила гри, суддівство, розмір майданчика.

Українські та зарубіжні футбольні клуби.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Удари по м’ячу на дальність. Удари по нерухомому м’ячу на точність в один із вивчених способів у ворота. Вкидання м’яча.

 

15

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Техніка ведення футбольного м’яча. Прискорення та ривки з м'ячем. Удари по м'ячу ногою у русі. Маневрування на полі.

КН – веденя м’яча з ударом по воротах Двостороння гра у футбол.

 

16

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Точковий масаж для зміцнення імунітету по системі Уманській.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Техніка ведення футбольного м’яча. Жонглювання м’яча.

Вправи на відновлення дихання.

 

17

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Оздоровчі вправи, вправи аутотренінгу.

Основні поняття арбітражу.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Спеціальні вправи з м’ячем. Естафети з елементами футболу.

 

18

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Стрибки з імітуванням удару головою. Ведення м’яча.  Відбирання м'яча, атакуючи суперника спереду, збоку, ззаду. Удари по м’ячу головою.  Фінти.  Навчальна гра у футбол.  Вправи для віднов­лення дихання.

КН – передача та зупинка м’яча  

 

19

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс ЗРВ. Ривки до м'яча з наступним ударом по воротах. Жонглювання м'ячем ногою, стегном, головою. Удари ногою у різний спосіб по м'ячу, що котиться. Зупинки м'яча підошвою, внутрішньою стороною стопи, стегном і грудьми (хлопці) у русі. Вправи на формування постави.

 

20

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ РГГ, вправи з м’ячем.

Зупинки м’яча.  Індивідуальні та групові дії в нападі.

Техніка гри воротаря.  Навчальна гра у футбол.

Вправи для запобігання плоскостопості.

 

21

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс ЗРВ на місці. Розвиток спритності.

КН - «Човниковий» біг 4 × 9 м.

Ведення м’яча, фінти. Індивідуальні та групові дії в захисті.

Елементи гри воротаря: визначення моменту для виходу з воріт. Ведення м'яча. Укидання м'яча з різних вихідних положень із місця та після розбігу. Двостороння гра.

 

22

Інструктаж з ТБ та БЖД.  Самоконтроль.

Загальна фізична підготовка з футболу. Вправи з власною вагою.

Елементи гри воротаря: визначення моменту для виходу з воріт. Ведення м'яча поміж фішок. Укидання м'яча з різних вихідних положень із місця та після розбігу.

Тематичне оцінювання з футболу

 

Гімнастика

 

23

Правила техніки безпеки під час занять з гімнастики.

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль. Правила загартування, оздоровчі вправи, точковий масаж для імунної системи.

Організація самостійних занять з фізичної культури.

Використання додатків Googl Play. Вправи «7 minute workout pro».

Рекомендовано: https://www.youtube.com/c/JuniorZUA 

Вправи для формування та корекції постави. ЗФП з гімнастики.

 Вправи з акробатики: групування, «міст», стійка на лопатках, перекид вперед, перекид назад.

 

 

24

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Правила загартування холодовими та тепловими процедурами.

Теоретико методичні знання – формування правильної постави.

Спеціальні вправи для постави біля гімнастичної стінки та з гімн. палкою

Вправи з акробатики, поєднання вправ. Вправи стретчінгу.

Рухливі ігри за вибором.

 

25

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Фітнес тренування.

Загальна фізична підготовка, розвиток сили.

Спеціальні вправи з гантелями.

Виси та упори, вправи на перекладині.

Спеціальні вправи для розвитку м’язів черевного пресу.

КН – підйом тулуба у сід за 30с.

 

26

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Динамічне тренування.

Загальна фізична підготовка, розвиток сили, силової витривалості.

Акробатика,  зв’язка вправ з акробатики

Рухливі ігри за вибором.

 

27

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Смуга перешкод з гімнастики.

Комплекс вправ – Tabata, вправи зі стейтчингу.

КН – зв’язка вправ з акробатики

Вправи зі скакалкою та обручем.

 

28

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ – Tabata 

Загальна фізична підготовка (ЗФП),  розвиток гнучкості, вправи на розтягування. Вправи з рівноваги.

Вправи зі скакалкою та обручем.

 

29

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Стройові та організуючі вправи. Вправи для злагодженості класу.

Дозування фізичного навантаження.  ЗФП.

Вправи з фітнес тренування. Дихальні вправи.

Вправи з дитячої  йоги. Рухливі ігри за вибором.

 

30

Інструктаж з ТБ та БЖД.  Самоконтроль.

Організація самостійних занять з фізичної культури.

Використання додатків Googl Play. Вправи «7 minute workout pro».

Рекомендовано: https://www.youtube.com/c/JuniorZUA 

Розвиток гнучкості, вправи на розтягування, вправи з дитячої йоги.

КН – на гнучкість (нахил тулуба вперед із положення сидячи)

Рухливі ігри за вибором.

 

31

Інструктаж з ТБ та БЖД.  Самоконтроль.

Теоретико методичні знання.

Смуга перешкод з гімнастики.

Загальна фізична підготовка, зміцнення м’язів  черевного пресу.

Естафети з елементами гімнастики.

 

32

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Загальна фізична підготовка, розвиток сили.

Спеціальні вправи з гантелями.

КН – підтягування на високій, низькій перекладині.

Рухливі ігри за вибором.

 

33

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Тренування – Кросфіт. Правильне дихання, відновлювальні вправи.

Рухливі ігри за вибором.

 

 

34

Інструктаж з ТБ та БЖД.  Самоконтроль.

Фітнес тренування,  дихальні вправи.

Вправи з дитячої  йоги.

Тематичне оцінювання з гімнастики

 

Волейбол

 

35

Правила техніки безпеки під час занять з волейболу. ТБ та БЖД

Правила загартування холодовими та тепловими процедурами.

Історія виникнення волейболу, правила гри.

Вправи для розвитку сили м’язів верхніх і нижніх кінцівок, черевного преса, спини.

Постановка кистей, стійки волейболіста, пересування, злагоджені дії.

Техніка виконання передачі м’яча двома руками зверху. 

 

36

Профілактика спортивного травматизму.

Правила гри, суддівство, жести. Розмір майданчика, зони, ліберо.

Комплекс вправ – Tabata.

Вправи для розвитку сили м’язів верхніх і нижніх кінцівок, черевного преса, спини.

Техніка виконання нижньої та верхньої прямої подачі. 

 

37

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Теоретико методичні знання з волейболу.

Загальна фізична підготовка з волейболу. Спеціальні вправи з м’ячем.

Передача м’яча над собою та назад. Вправи з м’ячем біля стіни.

Прийом та передача м’яча двома руками знизу. 

Двостороння гра у волейбол.

 

38

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

ЗРВ, спеціальні вправи з волейболу.

Передача м'яча обома руками зверху від стіни. Прийом м'яча обома руками знизу у парах. Прийом м'яча обома руками знизу у парах. Нижня пряма подача. Навчальна гра за спрощеними правилами. Вправи на розтягування. КН – передача м’яча над собою двома руками зверху

 

39

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Суддівство змагань, склад суддівської бригади, жести суддів. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості, спритності. Верхня пряма подача у сті­ну. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній.  Двостороння гра у волейбол.

 

40

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Передача м'яча обома руками зверху в парах. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лінії. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. Вправи для розви­тку гнучкості верхнього плечового пояса.

КН - стрибок у довжину з місця – (оцінка)

 

41

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Значення спеціальної фізичної підготовки волейболістів. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ зі скакалками. Стрибки через скакалку. Передача м'яча обома руками зверху в парах. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лінії. Вправи на розтягування

 

42

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ зі скакалками. Вправи для розвитку швидко­сті, спритності. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лінії. Передача м'яча обо­ма руками зверху в парах. Одиночне блокування нападаючого удару. Вправи для запобігання плоскостопості.

КН – об’єднані передачі м’яча у парах. 

Двостороння гра у волейбол.

 

43

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток українського волейболу.

 Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ зі скакалками. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лі­нії. Передача м'яча обома руками зверху в парах. Вправи для розвитку гнучкості верх­нього плечового пояса

 

44

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прийом м'яча обома руками знизу після верх­ньої прямої подачі від стіни. Верхня пряма подача у стіну. Система гри «кутом уперед». Вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса

Навчальна гра у волейбол.

 

45

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості, спритності. Верхня пряма подача на партнера. Прийом м'яча обома руками знизу після верхньої прямої подачі від стіни. Система гри «кутом уперед». Вправи для запобігання плоско­стопості.

КН – техніка подача м’яча вивченим способом

 

46

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби. Повільний біг. Комплекс ЗРВ у парах.  Стрибкові вправи.  Вправи для розвитку сили м’язів верхніх і нижніх кінцівок, черевного преса, спини.  Нижня та верхня прямі подачі.  Передачі м’яча двома руками зверху у парах через сітку.   Друга передача через гравця зони № 3. Дії гравців під сіткою в зоні № 3.  Вправи для розвитку гнучкості.

Двостороння гра з суддівством.

 

47

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибкові вправи. Верхня пряма подача через сітку зі скороченої відстані. Пересування у різний спосіб в поєднанні з технічними при­йомами у захисті. Прийом м'яча обома руками знизу після верхньої прямої подачі у па­рах. Вправи на формування постави.

Навчальна гра у волейбол.

 

48

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби. Повільний біг. Комплекс ЗРВ зі скакалкою. Вправи для розвитку спритності: різновиди стрибків зі зміною напряму. Одиночне блокування нападаючого удару.

Прийом м’яча, що відскочив від сітки. Двостороння гра.

Тематичне оцінювання з волейболу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІI семестр

Календарно тематичний план

реалізації програми з предмету «Фізична культура» - 8 клас

з/п

Зміст уроку

дата

Баскетбол

 

49

Ознайомлення з програмою навчального матеріалу на 2 семестр

Інструктаж з ТБ,  БЖД.

Правила безпеки під час занять з баскетболу.

Шкідливі звички та їх вплив на здоров'я людини.

Історія розвитку баскетболу, правила гри.

Загальна фізична підготовка з баскетболу.

Поєднання різних способів пересування, зупинок, стійок із технічними прийомами нападу та захисту. Асинхронне ведення м'яча без зорового контролю.  Естафети з елементами баскетболу.

 

50

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Долікарняна допомога при травмах кінцівок, опіках, обмороженні.

Правила загартування холодовими та тепловими процедурами.

Правила гри, жести при суддівстві з баскетболу.

Розвиток українського баскетболу.

Передачі б/б м’яча на місці, в русі, ведення м’яча .

Спеціальні вправи для зміцнення м’язів рук, плечового поясу.  Гра.

 

51

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс РГГ.  Загальна фізична підготовка з баскетболу.

Спеціальна фізична підготовка баскетболіста.

Техніка ведення м’яча  (дриблінг). Кидки м’яча різними способами.

Спеціальні вправи з м’ячем. КН – стрибок через скакалку за 30 секунд

Двостороння гра з суддівством.

 

52

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Теоретичні знання з баскетболу.  Кидки м'яча однією рукою зверху в стрибку. Технічні елементи з баскетболу.

Техніка виконання штрафних кидків.

Вправи на розвиток координаційних здібностей.

Естафети з елементами баскетболу.

 

53

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ з м’ячем.

Техніка виконання штрафних кидків.

Чергування різних способів пересувань у нападі та захисті. Ведення м'яча з опором захисника. Кидки м'яча у русі після двох кроків. Організація нападу швидким проривом. Навчальна гра.

 

54

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Динамічне тренування.

Техніка виконання кидків у русі після двох кроків.

КН – техніка виконання штрафних кидків Навчальна гра у баскетбол.

 

55

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ зі скакалкою. ЗФП з баскетболу, стрибкові вправи.

Асинхронне ведення м'яча без зорового контролю. Кидки м'яча однією, двома ру­ками зверху в стрибку. Навчальна гра у баскетбол.

 

56

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ – Табата

Технічні елементи з баскетболу.  Фінти (відволікаючі дії).

Ведення м'яча з наступною передачею у трійках.

 

57

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Кидки м'яча однією, двома руками зверху в стрибку.

Тренування з власною вагою.

КН – техніка ведення м’яча на швидкість

 

58

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Тренування – Кросфіт.

Вправи для розвитку сили м'язів тулуба, плечового пояса та кистей. Накривання м'яча. Кидки м'яча із опором захисника.

Навчальна гра у баскетбол.

 

59

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс ЗРВ, ЗФП.

Технічні елементи з баскетболу.

Навчальна гра у баскетбол.

 

60

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Вправи для розвитку сили м'язів тулуба, плечового пояса та кистей. Накривання м'яча. Кидки м'яча із опором захисника.

КН – техніка виконання кидків з подвійного кроку

 

61

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Технічні елементи з баскетболу.

Естафети з елементами баскетболу.

 

62

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Спеціальні вправи з б/б м’ячем.

Навчальна гра у баскетбол.

 

63

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ для формування правильної постави.

Технічні елементи з баскетболу.

Тематичне оцінювання з баскетболу

 

Волейбол

 

64

Правила техніки безпеки під час занять з волейболу.

ТБ та БЖД. Оздоровчі вправи.

Історія виникнення волейболу, правила гри.

Вправи для розвитку сили м’язів верхніх і нижніх кінцівок, черевного преса, спини.

Постановка кистей, стійки волейболіста, пересування, злагоджені дії.

Техніка виконання передачі м’яча двома руками зверху. 

 

65

Профілактика спортивного травматизму.

Правила гри, суддівство, жести. Розмір майданчика, зони, ліберо.

Комплекс вправ – Tabata.

Вправи для розвитку сили м’язів верхніх і нижніх кінцівок, черевного преса, спини.

Техніка виконання нижньої та верхньої прямої подачі. 

 

66

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Теоретико методичні знання з волейболу.

Загальна фізична підготовка з волейболу. Спеціальні вправи з м’ячем.

Прийом та передача м’яча двома руками знизу. 

Двостороння гра у волейбол.

 

67

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

ЗРВ, спеціальні вправи з волейболу.

Передача м'яча обома руками зверху від стіни. Прийом м'яча обома руками знизу у парах. Прийом м'яча обома руками знизу у парах. Нижня пряма подача. Навчальна гра за спрощеними правилами. Вправи на розтягування. КН – передача м’яча над собою двома руками зверху

 

68

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Суддівство змагань, склад суддівської бригади, жести суддів. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості, спритності. Верхня пряма подача у сті­ну. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній.  Двостороння гра у волейбол.

 

69

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Передача м'яча обома руками зверху в парах. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лінії. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. Вправи для розви­тку гнучкості верхнього плечового пояса.

КН - стрибок у довжину з місця – (оцінка)

 

70

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Значення спеціальної фізичної підготовки волейболістів. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ зі скакалками. Стрибки через скакалку. Передача м'яча обома руками зверху в парах. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лінії. Вправи на розтягування

 

71

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ зі скакалками. Вправи для розвитку швидко­сті, спритності. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лінії. Передача м'яча обо­ма руками зверху в парах. Одиночне блокування нападаючого удару. Вправи для запобігання плоскостопості.

КН – об’єднані передачі м’яча у парах. 

Двостороння гра у волейбол.

 

72

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток українського волейболу.

 Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ зі скакалками. Нижня пряма та бокова подачі із-за лицьової лі­нії. Передача м'яча обома руками зверху в парах. Вправи для розвитку гнучкості верх­нього плечового пояса

 

73

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Фітнес тренування.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Прийом м'яча обома руками знизу після верх­ньої прямої подачі від стіни. Верхня пряма подача у стіну. Система гри «кутом уперед». Вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса.  Навчальна гра у волейбол.

 

74

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Вправи для розвитку швидкості, спритності. Верхня пряма подача на партнера. Прийом м'яча обома руками знизу після верхньої прямої подачі від стіни. Система гри «кутом уперед». Вправи для запобігання плоско­стопості.

КН – техніка подача м’яча вивченим способом

 

75

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби. Повільний біг. Комплекс ЗРВ у парах.  Стрибкові вправи.  Вправи для розвитку сили м’язів верхніх і нижніх кінцівок, черевного преса, спини.  Нижня та верхня прямі подачі.  Передачі м’яча двома руками зверху у парах через сітку.   Друга передача через гравця зони № 3. Дії гравців під сіткою в зоні № 3.  Вправи для розвитку гнучкості.

Двостороння гра з суддівством.

 

76

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибкові вправи. Верхня пряма подача через сітку зі скороченої відстані. Пересування у різний спосіб в поєднанні з технічними при­йомами у захисті. Прийом м'яча обома руками знизу після верхньої прямої подачі у па­рах. Вправи на формування постави.

Навчальна гра у волейбол.

 

77

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби. Повільний біг. Комплекс ЗРВ зі скакалкою. Вправи для розвитку спритності: різновиди стрибків зі зміною напряму. Одиночне блокування нападаючого удару.

Прийом м’яча, що відскочив від сітки. Двостороння гра.

Тематичне оцінювання з волейболу.

 

Футбол

 

78

Правила техніки безпеки під час занять з футболу.

Інструктаж з ТБ та БЖД. Профілактика спортивного травматизму. Долікарняна допомога.

Історія виникнення футболу, правила гри.

Комплекс вправ  для розвитку сили м’язів  нижніх кінцівок, черевного преса, спини.

Поєднання прийомів пересування з технікою володіння м'ячем. Удари ногою у різний спосіб по м'ячу, що котиться. Зупинки м'яча внутрішньою та зовнішньою частинами  підйому.

 

79

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Правила гри, суддівство, розмір майданчика.

Українські та зарубіжні футбольні клуби.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Удари по м’ячу на дальність. Удари по нерухомому м’ячу на точність в один із вивчених способів у ворота. Вкидання м’яча. Навчальна гра у ф/б

 

80

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Техніка ведення футбольного м’яча. Прискорення та ривки з м'ячем. Удари по м'ячу ногою у русі. Маневрування на полі.

КН – веденя м’яча з ударом по воротах

Двостороння гра у футбол.

 

81

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Техніка ведення футбольного м’яча. Жонглювання м’яча.

Вправи на відновлення дихання.

 

82

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Основні поняття арбітражу.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Спеціальні вправи з м’ячем. Естафети з елементами футболу.

 

83

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Розвиток координаційних здібностей та швидкості.

Стрибки з імітуванням удару головою. Ведення м’яча.  Відбирання м'яча, атакуючи суперника спереду, збоку, ззаду. Удари по м’ячу головою.  Фінти.  Навчальна гра у футбол.  Вправи для віднов­лення дихання.

КН – передача та зупинка м’яча  

 

84

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс ЗРВ. Ривки до м'яча з наступним ударом по воротах. Жонглювання м'ячем ногою, стегном, головою. Удари ногою у різний спосіб по м'ячу, що котиться. Зупинки м'яча підошвою, внутрішньою стороною стопи, стегном і грудьми (хлопці) у русі. Гра у футбол.

 

85

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс вправ РГГ, вправи з м’ячем.

Зупинки м’яча.  Індивідуальні та групові дії в нападі.

Техніка гри воротаря.  Навчальна гра у футбол.

Вправи для запобігання плоскостопості. Навчальна гра.

 

 

86

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Комплекс ЗРВ на місці. Розвиток спритності.

КН - «Човниковий» біг 4 × 9 м.

Ведення м’яча, фінти. Індивідуальні та групові дії в захисті.

Елементи гри воротаря: визначення моменту для виходу з воріт. Ведення м'яча. Укидання м'яча з різних вихідних положень із місця та після розбігу. Двостороння гра.

 

87

Інструктаж з ТБ та БЖД.  Самоконтроль.

Загальна фізична підготовка з футболу. Вправи з власною вагою.

Елементи гри воротаря: визначення моменту для виходу з воріт. Ведення м'яча поміж фішок. Укидання м'яча з різних вихідних положень із місця та після розбігу. Двостороння гра у футбол.

 

88

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Техніка ведення футбольного м’яча. Жонглювання м’яча. 

Гра на увагу. Вправи для запобігання плоскостопості 

Двостороння гра у футбол.

 

89

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Загальна фізична підготовка з футболу.

Динамічне тренування.

Елементи гри воротаря: визначення моменту для виходу з воріт. Ведення м'яча. Укидання м'яча з різних вихідних положень із місця та після розбігу.

Вправи на відновлення дихання.

 

90

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Загальна фізична підготовка з футболу. Вправи з власною вагою.

Елементи гри воротаря: визначення моменту для виходу з воріт. Ведення м'яча. Укидання м'яча з різних вихідних положень із місця та після розбігу.

Тематичне оцінювання з футболу

 

Легка атлетика

 

91

Ознайомлення з програмою навчального матеріалу на рік, 1 семестр.

Інструкція з ТБ, БЖД.   

Правила ТБ  під час занять з легкої атлетики.

Прийоми самоконтролю за організмом і навантаженням.

Шкідливі звички та їх вплив на здоров'я людини.

Значення занять фізичною культурою та спортом для підтри­мання розумової працездатності. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові вправи. Біг 2 по 15 м. Прискорення з різних положень.

 

92

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Особливості дихання та питний режим при заняттях легкою атлетикою.

Долікарняна допомога при травмах різного характеру.

 Оздоровчі вправи, як правильно ходити,  дихання під час бігу.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові та стрибкові вправи. Біг на швидкість 30 м. Стриб­ки у довжину з місця.

Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

93

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Особливості бігу на короткі, середні та довгі дистанції. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Вправи на розтягування.  Спеціальні бігові та стрибкові вправи. Високий та низький старт.

КН- техніка бігу на швидкість 30 м.

 Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

94

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Оздоровчий біг. Його значення для функціонування серцево - судинної, дихальної та м’язової систем.

Комплекс вправ з  Кардіо, вправи на розтягування.

Зовнішні ознаки, стадії та біологічне значення втоми.

Спеціальні вправи для метання. Техніка метання м’яча  на дальність. Рівномірний біг до 500 м.  Вправи для відновлення дихання.

Спортивні ігри.

 

95

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Бігові та стрибкові вправи.  Стрибки у довжину з розбігу способам «зігнувши ноги». Спеціальні вправи для метання. Метання малого м’яча з розбігу на

дальність. Вправи для запобігання плоскостопості.

КН- техніка бігу на швидкість 60 м.

 

96

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ, вправи для розвитку рухливості в суглобах . Спеціальні бігові та стрибкові вправи.  Стрибки у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Спеціальні вправи для метання. КН - техніка метання малого м’яча з розбігу на дальність.

Спортивні ігри за вибором.

 

97

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. 

Комплекс вправ для розвитку швидкісно-силових якостей, вправи на координаційній драбині.

Спеціальні бігові та стрибкові вправи.  Рухлива гра на увагу. Стрибки у висоту з розбігу способом «ножиці».  Стрибок у довжину з місця.  Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

98

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові вправи.

КН- техніка бігу на витривалість 500 м. Вправи для відновлення дихання.  Вправи на силу - підтягування на високій, низькій перекладині.

Спортивні ігри за вибором.

 

99

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Бігові та стрибкові вправи.  Біг зі зміною напрямку та швидкості за сигналом, вправи на увагу.

Естафети з елементами л/а. Спортивні ігри за вибором.

 

100

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Бігові та стрибкові вправи.

Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання».

КН- Стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги».

Спортивні ігри за вибором.

 

101

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Спеціальні бігові вправи.  Динамічне тренування. Вправи на спритність, координацію та увагу. Човниковий біг 4 x 9 м.

Спортивні ігри за вибором: футбол, волейбол, бадмінтон, фризбі.

 

102

Інструктаж з ТБ та БЖД. Самоконтроль.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні бігові вправи, вправи на розтягування біля опори.

 КН (контрольний норматив) рівномірний біг на витривалість 1000 м (дівча­та) і  1500 м (хлопці). Відновлювальні вправи. Спортивні ігри.

 

103

Організаційні та стройові вправи.

Інструктаж з ТБ та БЖД.

Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Бігові та стрибкові вправи.

Загальна фізична підготовка з л/а.

Спортивні ігри за вибором.

Тематична атестація з легкої атлетики

 

 

 

 

 

8 клас

Показники фізичних якостей

Рівень компетентності

низький

середній

достатній

високий

Швидкість:

біг 30 м (с)

Хл.

Більше 6,2

6,2

5,8

5,2

Дівч.

Більше 6,7

6,7

6,2

5,6

Витривалість: рівномірний біг (хв.с)

Хл. 1500 м

Більше 8.00

8.00

7.20

6.50

Дівч. 1000 м

Більше 6.00

6.00

5.30

5.10

Гнучкість: нахил тулуба вперед із положення сидячи (см)

Хл.

До 2

2

5

8

Дівч.

До 8

8

10

13

Сила: підтягування (кількість разів)

Хл. у висі

До 3

3

6

8

Дівч. у висі лежачи

До 5

5

12

16

Згинання та розгинання рук в упорі лежачи

(кількість разів)

Хл. від підлоги

До 10

10

15

20

Дівч. від лави

До 7

7

10

13

Спритність: човниковий біг 4×9 м (с)

Хл.

12,1

11,6

11,0

10,4

Дівч.

13,1

12,6

12,0

11,5

Швидкісно-силові: стрибок у довжину з місця (см)

Хл.

До 150

150

170

185

Дівч.

До 130

130

145

165

Метання малого м’яча на дальність (м)

Хл.

До 23

23

30

36

Дівч.

До 15

15

18

22

Піднімання тулуба в сід за 30 с (кількість разів)

Хл.

До 13

13

19

24

Дівч.

До 12

12

18

23

 

 

docx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку