Календарне планування побудоване по програмі з основ здоров'я для учнів 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів, які навчаються за рівнем стандарту (затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України у 2017 році). Календарне планування побудоване з урахуванням методичних рекомендацій до програми, а також планування має конструктор титульної сторінки.
(Повна назва навчального закладу)
Календарно-тематичне планування з курсу основ здоров’я інваріантної складової робочого навчального плану закладу (Повна назва навчального закладу)
у 6-__ класі на І семестр 2018/2019 навчальний рік
Учитель біології ПІБ
Розглянуто на засіданні методичного об'єднання вчителів природознавства від __.08.2018 протокол № _
Погоджую
Заступник директора з навчально-виховної роботи
____________ ПІБ
____________ 2018
Назва міста 2018.
Календарно-тематичне планування з основ здоров'я для 6-__ класів 1 семестр
35 год, 1 год на тиждень
№ з/п |
К-ть год у темі |
Дата |
Зміст навчального матеріалу |
Примітка |
|
Тема 1. Здоров’я людини (4 год) |
|||
1. |
1. |
|
Життя і здоров’я людини Безпека життєдіяльності. Здоров’я і добробут. Життєві навички, сприятливі для здоров’я. Активне довголіття |
|
2. |
2. |
|
Ризики і небезпеки Поняття про ризик. Виправдані і невиправдані ризики. Оцінка ризиків у щоденному житті. Екстремальні і надзвичайні ситуації. |
|
3. |
3. |
|
Навколишнє середовище і здоров’я Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища. Вплив техногенного середовища на здоров’я людини. Екологічні проблеми довкілля. Моделювання поведінки в умовах зміни кліматичних умов. Відпрацювання алгоритму дій при потраплянні до екстремальної ситуації. |
|
4. |
4. |
|
Практична робота: |
|
5. |
5. |
|
Соціальне середовище і здоров'я. Захист від кримінальних небезпек. Складання пам’яток запобігання кримінальних небезпек. |
|
|
Тема 2. Фізична складова здоров’я (6 год) |
|||
7. |
1. |
|
Харчування і здоров’я Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні речовини. Особливість харчування у підлітковому віці. Харчові звички. Принципи харчування для здоров’я. |
|
8. |
2. |
|
Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень. Профілактика йододефіциту і діабету. |
|
9. |
3. |
|
Практична робота: Визначення калорійності щоденного харчування. |
|
10. |
4. |
|
Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перша допомога при харчових отруєннях |
|
11. |
5. |
|
Особиста гігієна Складові особистої гігієни. Догляд за шкірою. Гігієна ротової порожнини. Особиста гігієна під час занять фізичною культурою та спортом. |
|
12. |
6. |
|
Практична робота: Вибір засобів індивідуальної гігієни. |
|
|
Тема 3. Психічна і духовна складові здоров’я (6 год) |
|||
13. |
1. |
|
Звички і здоров’я Психічний розвиток підлітка та ознаки гармонійного розвитку . Потреби людини, їх розвиток із віком. |
|
14. |
2. |
|
Навички і звички. Вплив звичок на здоров’я. Корисні і шкідливі звички. Чинники формування звичок. Створення плану формування корисної звички (чи відмови від поганої або шкідливої звички). Моделювання ситуації прийняття зважених рішень. Моделювання ситуації відмови від шкідливих пропозицій. |
|
15. |
3. |
|
Самооцінка і здоров’я. Поняття самооцінки. Види самооцінки. Формування адекватної самооцінки. Критичне мислення та уміння приймати рішення Види рішень. Алгоритм прийняття зважених рішень. Рішення, важливі для здоров’я. Вплив реклами на рішення людини. Види реклами. |
|
16. |
4. |
|
Критичне мислення та уміння приймати рішення Види рішень. Алгоритм прийняття зважених рішень. Рішення, важливі для здоров’я. Вплив реклами на рішення людини. Види реклами. Соціальна і комерційна реклами. Психоактивні речовини і здоров’я. Позитивні й негативні впливи однолітків. Протидія тиску і маніпуляціям. Толерантне ставлення до людей, що живуть з ВІЛ. |
|
Вчитель основ здоров’я _____________ ПІБ