Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень. Профілактика йодо-дефіциту і діабету.

Про матеріал
Мета:сформувати уявлення про харчування , як енергозалежністі для фізичних навантажень; розглянути профілактику йододифіциту та діабету; виховувати концепцію конструктивного екологічного лідерства та збереження власного здоров’я.
Перегляд файлу

Урок№ _____

Основи здоров’я 6 клас

Дата _____________

Тема: Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень.

           Профілактика  йодо-дефіциту і діабету.

Мета:сформувати уявлення про харчування , як енергозалежністі для фізичних

          навантажень; розглянути профілактику йододифіциту та діабету; виховувати

          концепцію конструктивного екологічного лідерства та збереження власного

          здоров’я.

Тип уроку: урок з елементами тренінгу.

Хід уроку

І. Організаційний етап

Привітання. Перевірка присутніх та готовності до уроку.

ІІ. Актуалізація та мотивація навчання

  1. Вправа «Знайомство»   Кожен з учнів говорить своє імя і фрукт який він любить найбільше.
  2. Вправа «Асоціативний кущ» Кожен говорить з чим асоціюється у них слово калорійність

Слово учителя:  Останнім часом про ожиріння говорять не тільки в Америці але і в інших країна. На даний момент ожиріння можна назвати «епідемією», тому що   у 2010  році  частка  дітей  від  5  до  18  років  із  надмірною  масою  в  країнах  Європейського союзу становила близько 38 %, у Китаї — близько 20 %, а  в  Північній  і  Південній  Америці  на  ожиріння  страждає  кожна друга дитина. Але на даний момент ці числа збільшуються і воно зростає з кожною хвилиною.  Дивлячись на ті продукти якими харчуємося ми можемо зробити висновки чому це з нами відбувається.

Оголошення теми  та запис її в робочі зошити

 

ІІІ.Вивчення нового матеріалу

Метод «Мікрофон»

  1. Які  особливості харчування у підлітків при інтенсивному фізичному навантаженні?
  2. Як ви думаєте яких правил в харчуванні потрібно дотримуватися при тренуваннях?
  3. Як правильно потрібно вживати Воду прим тренуваннях?

Обговорення з учнями цих питань.

Цікаві факти про харчування:

  • Середньостатистична людина за життя з'їдає 20-25 тонн їжі.
  • Легенда  свідчить  про  те,  що  французький  сир  «Рокфор»  з'явився  випадково,  коли  пастух залишив свій сніданок у печері. Через кілька місяців він знайшов свій кинутий сир, який до того часу покрився цвіллю, але при цьому виявився надзвичайно смачним.
  • У Колумбії в кінотеатрі замість поп-корну вам запропонують пакетик із гігантськими смаженими мурахами.
  • На вулицях Індонезії продають копчених кажанів.
  • Ресторан  у  Пенсільванії  пропонує  бажаючим  гамбургер  масою  4  кг.  Поки  ще  ніхто не з'їв його повністю.
  • У Швеції роблять галушки з борошна, крові північного оленя й солі.
  • На Сицилії та в Японії популярна ікра морського їжака.
  • Риб'ячі голови є поширеними ласощами на Алясці. Для їх приготування  голови лосося закопують у спеціальні ямки, викладені мохом. Там вони гниють пару тижнів, після чого їх викопують, подрібнюють і виходить щось на кшталт рибного соусу. До речі, у Карелії теж є така страва.

Інформаційна  хвилинка

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Наслідки нестачі йоду в організмі:                                                                                                           відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;                                                                              збільшення щитовидної залози (зоб);                                                                                          затримка росту у дітей;                                                                                                                 затримка інтелектуального розвитку у дітей;                                                                                                               зниження розумової активності у дорослих;                                                                                                порушення обмінних процесів;                                                                                                                                        загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);                                                                                                            неонатальний гіпотиреоз;                                                                                                                                                 рак щитовидної залози;                                                                                                   погіршення пам’яті, слуху;                                                                                                                 підвищення холестерину;                                                                                                                    сухість шкіри, втрата її еластичності;                                                                                                          порушення роботи кишківника;                                                                                                                          відчуття холоду;                                                                                                                                              різке зниження чи підвищення маси тіла;                                                                                                                         набряки;                                                                                                                                          випадіння волосся тощо.

Діабет

Цукровий діабет є однією з найважливішою медико-соціальною проблемою в усьому світі. Це пояснюється його широким розповсюдженням, тяжкістю пізніх ускладнень, дорожнечею засобів діагностики і лікування, які необхідні хворим протягом усього життя. У 1985 році єдино доступні дані показували, що в усьому світі на діабет хворіють 30 мільйонів людей. Через 15 років цифра була переглянута до 150 мільйонів. Міжнародна діабетична федерація (МДФ) опублікувала сьогодні нові дані, які показують, що на сьогоднішній день діабет хворіє величезна кількість людей - 285 мільйонів, причому половина з цієї кількості становлять люди у віці від 20 до 60 років. Останні цифри з Діабетичного атласу МДФ показують, що населення країн з низьким і середнім доходом (LMCs) піддаються основному удару епідемії, і що хвороба зачіпає все більше людей працездатного віку, ніж передбачалося раніше, в Україні, де на цукровий діабет на сьогоднішній день хворіють більше 1 млн. чоловік, з них близько 180 тис. інсулінозалежним типом.

IV.Узагальнення знань

 Робота в групах

Поділити на 3 групи учнів

1 група  « Скаласти збалансований  раціон харчування»

2 група  « Засоби запобігання нестачі йоду в організмі»

3 група « Засоби уникнення цукрового діабету»

Виступи кожної з груп.

V. Домашнє завдання

§ _____ ст.. ________

doc
Додано
21 жовтня 2019
Переглядів
1097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку