Кам'яне та буре вугілля

Про матеріал
Кам'яне та буре вугілля - презентація до вивчення теми : Кам'яне вугілля України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала:вчитель географії8 класу. Яремик О. В. Кам'яне та буре вугілля

Номер слайду 2

Кам'яне вугілля - тверда горюча корисна копалина, один з видів вугілля викопного, проміжний між бурим вугіллям і антрацитом. Кам'яне вугілля було відоме ще в стародавньому світі. Першу згадку про нього пов'язують з Аристотелем (IV ст. до н. е.)

Номер слайду 3

Існує два види видобутку кам'яного вугілля – відкритим і закритим способом. Відкритий застосовується на неглибоких заляганнях вугільного пласта – до 100 м. В Україні глибина шахт сягає понад 1500 м. У таких випадках застосовується підземний, закритий спосіб.

Номер слайду 4

Буре вугілля - тверда горюча корисна копалина, нижчий член вуглефікаційного ряду вугілля викопного, гіпотетично — перехідна форма від торфу до вугілля кам'яного. Колір від світло-бурого до чорного.

Номер слайду 5

За розвіданими запасами кам’яного вугілля (понад 54 млрд т) Україна посідає 2-е місце в Європі та 7-е у світі. Основні його запаси сконцентровані у Донецькому басейні (Донбасі), що розташований на сході країни. Там є різні види кам'яного вугілля: енергетичне, антрацит (який має найбільшу теплотворну здатність), коксівне (що служить паливом для металургійної промисловості). Вугілля в басейні залягає сотнями пластів.

Номер слайду 6

Однак внаслідок тривалої експлуатації (з кінця XVIII ст.) найбільш потужні і доступні вугільні пласти вже вироблені. Нині пласти залягають на великій глибині (до 1 200 м), мають малу потужність (0,5 – 2 м), великий кут похилу і велику газоносність. Тому видобуток вугілля в багатьох частинах Донбасу (здебільшого Донецька і Луганська області) стає невигідним і небезпечним. Певні перспективи розвитку вуглевидобутку має Західний Донбас (Дніпропетровська область).

Номер слайду 7

Порівняно невеликі запаси кам’яного вугілля зосереджені у Львівсько-Волинському басейні, який розташований на заході України на межі Львівської і Волинської областей. Вуглевидобуток там почали в середині XX ст. Вугілля залягає на глибині 300 – 700 м в нечисленних і малопотужних пластах, має підвищену зольність і вологість. Воно використовується здебільшого у західному регіоні країни як енергетичне і побутове паливо.

Номер слайду 8

Поклади бурого вугілля зосереджені в основному в Дніпровському басейні, родовища якого розкидані в Житомирській, Черкаській, Кіровоградській і Дніпропетровській областях. Найбільшим є Олександрійське родовище. Вугілля там залягає близько до поверхні, а тому видобувається відкритим способом. Його як паливо використовують ТЕС і місцеве населення. Невеликі родовища бурого вугілля є в Придністров'ї, Передкарпатті і Закарпатті, однак розробка їх припинена.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку