"Каністерапія" робота з біології учениці 6 класу Бараниківської ЗОШ

Про матеріал

робота з біології на тему "Каністерапія", керівник: Шишлак Ганна Василівна, вчитель Бараниківської ЗОШ, виконала учениця 6 класу Шишлак Вікторія, Каністерапія - лікування за допомогою собак, новий метод альтернативного лікування, який набуває все більшої популярності в наш час

Перегляд файлу

1

 

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки

Луганської обласної державної адміністрації

 

 

 

 

Каністерапія  

 

 

Роботу виконала:

Шишлак Вікторія Олександрівна

учениця 6 класу

Бараниківської ЗОШ

 

 

 

Керівник:

Шишлак Ганна Василівна

вчитель хімії, біології

Бараниківської ЗОШ

 

 

 

 

с. Бараниківка

2018 рік


ЗМІСТ

 

ВСТУП            3

РОЗДІЛ 1 АНІМАЛОТЕРАПІЯ - ПРЕДМЕТ ГЛИБОКОГО ТЕОРЕТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ.

1.1 Історія анімалотерапії         5

1.2 Види анімалотерапії          5

1.3 Каністерапія           6

1.4 Каністерапія - предмет глибокого теоретичного дослідження.   7

РОЗДІЛ 2 КАНІСТЕРАПІЯ ЯК МЕТОД КОРЕКЦІЙНОГО ТА РОЗВИВАЮЧОГО ВПЛИВУ

2.1 Каністерапія в цілому, як метод корекційного та розвиваючого впливу

має дуже глибоке історичне коріння.       9

2.2 Каністерапія: собаки — терапевти лікують людей    11

2.3 Каністерапія: суть і користь спілкування з собаками    13

2.4 Які хвороби лікують собаки: показання та протипоказання для

канистерапии           14

2.5  На чому заснована каністерапія?       16

2.6 Як працює каністерапія?         19

РОЗДІЛ 3 КАНІСТЕРАПІЯ В УКРАЇНІ

3.1 Каністерапія в Україні         20

3.2 В Україні стає все популярнішою каністерапія: чим може допомогти прийом у лікаря Бобіка                                                                                                                                                                        20

3.3 Собачий театр          21

3.4 "Друг героя": безкоштовна програма для ветеранів АТО   22

3.5 Каністерапія для дітей: відгуки ^       23

ВИСНОВКИ           24

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ        25


ВСТУП

 

Нетрадиційна медицина, також звана альтернативною медициною або неконвенціональної медициною - умовне поняття, що об'єднує способи діагностики, попередження і лікування хвороб людини, які з тих чи інших причин не отримали загального визнання у лікарів. Основною причиною цього зазвичай є відсутність чітких правил, велика частка суб'єктивності у виборі і застосуванні даних методів, погана відтворюваність результатів у руках різних фахівців і, внаслідок цього, складнощі в проведенні об'єктивних випробувань їх ефективності та широкого впровадження в клінічну практику. Крім того, іноді в поняття нетрадиційної медицини включають свідомо неефективні підходи, засновані на незвичайних ідеях і фантазіях. Поняття виникло в XX столітті в зв'язку з розвитком доказової медицини.

Постановка проблеми: які лікувальні властивості різних тварин?

Актуальність теми дослідження полягає у тому, що у сучасному, напруженому світі люди різного віку починають розуміти, що лікарі практикуючі альтернативні методи лікування, можуть надати дієву допомогу або полегшити страждання, викликані стресом, тривогою, алергією, застудою, грипом, і багатьма іншими недугами, які люди просто звикли роками терпіти.

Метою є зʼясувати лікувальні можливості тварин, як використання їх біоенергетики впливає на відновлення здоров'я людини; продемонструвати отримані результати дослідження.

Дослідницькі завдання:

                 проаналізувати різні підходи в лукуванні нетрадиційними методами;

                 розглянути як біоенергетика тварин впливає на людину;

                 висвітлити систему лікування людей за допомогою спілкування з собаками.

Лікувальні властивості різних тварин відомі людству вже досить давно. Існує навіть спеціальний термін «анімалотерапія». Він позначає систему лікування людей за допомогою спілкування з тваринами.

Анімалотерапія - використання біоенергетики тварин у відновленні здоров'я людини. Анімалотерапія - лікування тваринами.

Даний вид терапії надає також психотерапевтичну допомогу. Анімалотерапія дозволяє не тільки лікувати, а й профілактувати серйозні захворювання.

У анімалотерапії широко застосовуються різні символи тварин: образи, малюнки, казкові герої, іграшки. Використовуються також і звуки тварин.

Картинки по запросу фото людини ы собакиВ ході багатьох експериментів було доведено позитивний вплив тварин на хвору людину. Загальновідомо, що люди, які мають домашніх тварин, живуть довше за інших і хворіють менше. При цьому наголошується, що нервова система цих людей знаходиться набагато в кращому стані.


РОЗДІЛ 1 АНІМАЛОТЕРАПІЯ - ПРЕДМЕТ ГЛИБОКОГО ТЕОРЕТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ.

 

1.1 Історія анімалотерапії

 

Про лікування тваринами знали навіть печерні люди. Ще в давнину цілителі людям, страждаючим неврозами, прописували холодний душ, ходьбу босоніж і їзду на коні.

Близько 3000 років тому стародавні греки помітили здатність собак допомагати людям справлятися з різними недугами. Єгиптяни використовували в цих цілях в основному кішок. У Стародавній Індії велике значення надавали прослуховуванню пташиного співу.

Нині анімалотерапія отримала визнання у всіх розвинених країнах. Скрізь існують спеціальні інститути, які займаються вивченням впливу тварин на людей. Активно проводяться міжнародні конференції та семінари, присвячені методикам лікування за допомогою тварин.

В Америці, Британії, Франції та Канаді були створені організації, за допомогою анімалотерапії надають допомогу людям з фізичними або психічними проблемами. У програмах анімалотерапії беруть участь медики, соціальні працівники та психологи.

 

1.2 Види анімалотерапії

 

Іпотерапія. Іпотерапія - це спілкування з кіньми і верхова їзда. Є ефективною лікувальною фізкультурою. Застосовується при порушеннях опорно-рухового апарату, черепно-мозкових травмах, атеросклерозі, поліомієліті, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, простатиті, сколіозі та розумової відсталості.

Дельфінотерапія. Дельфінотерапія - спілкування з дельфінами, яке дозволяє поліпшити психоемоційний стан людини і зняти психологічну напругу. Є також відмінною психологічною реабілітацією для людей, які пережили серйозні психологічні потрясіння. Допомагає дітям, які страждають аутизмом, ДЦП, олігофренією і синдромом Дауна.

Каністерапія. Каністерапія - використання собак. Допомагає при гіподинамії, профілактиці серцево-судинних захворювань, інфаркту міокарда. Собака рятує від дефіциту в спілкуванні, підвищує самооцінку.

В собачої, а також котячої слині міститься фермент лізоцим, який вбиває хвороботворні мікроорганізми. Каністерапія призначається при неврастенії, істерії, психастенії і неврозах.

Фелінотерапія. Фелінотерапія являє собою терапевтичний вплив кішок. Вона сприяє зниженню артеріального тиску, нормалізує роботу серця, позбавляє від суглобових і головних болів. Кішки прискорюють відновлення після травм, лікує внутрішні запальні захворювання. Кішка чудово вміє вгадувати хворі місця свого господаря. Спілкування з ними зміцнює імунітет. Дуже корисно і муркотіння кішки, яке навіть може підвищувати щільність кісток людини.

Психофізіологічна функція полягає в тому, що спілкування з тваринами здатне рятувати людину від стресу, поліпшувати роботу нервової системи та психіки в цілому.

 

 1.3 Каністерапія

 

Картинки по запросу фото людини ы собаки Терапевтом може стати собака будь-якої породи: чорний тер'єр, німецька вівчарка, карликовий шпіц і т.д., але найчастіше використовуються лабрадори і золотисті ретривери. Від лат. "canis" каніс - собака, анг. Therapy dog - терапія з використанням собак - є одним з найбільш затребуваних видів анімалотерапії через свою доступності та соціальної поведінки тварин.

Терапія застосовується як допоміжна психотерапевтична методика при роботі з пацієнтами, які важко йдуть на контакт, допомагає розвитку емоційних, розумових здібностей, а також розвитку рухових функцій.

Каністерапія застосовують для поліпшення стану дітей хворих аутизмом, синдромом Дауна, церебральним паралічем (ДЦП), які страждають олігофренією, у дітей поліпшується координація рухів, зменшується спастика, поліпшується пам'ять.

Реабілітація - найрозвиненіший на сьогодні додаток каністерапії. Принцип лікувальної кінології з хворими дітьми заснований на тому, що заняття проходять в ігровій формі і ефект досягається ненав'язливо. Залежно від діагнозу інструктори підбирають спеціальну систему вправ. Дітей з вадами слуху та мови вчать вимовляти слова, в присутності тварин у них сильніше мотивація. Для дітей з ДЦП, щоб розвинути рухові функції рук і ніг, пропонують виконати певні рухи.

 

1.4 Каністерапія - предмет глибокого теоретичного дослідження.

 

Як показують дослідження українських і зарубіжних фахівців, каністерапія має високу ефективність для подолання проблем пов'язаної в соціальній дезадаптивності вихованців дитячих будинків.

Собака є соціальною твариною, тим самим орієнтується на оточуючих її людей, щира в любові і віддана. На основі цих якостей, фахівці розробляють різні програми за участю собак-терапевтів для усунення депрівіціонних симптомів у вихованців сирітських будинків.

За допомогою каністерапії у дітей формуються позитивні соціальні установки, розвиваються комунікативні навички спілкування, знімається критичне емоційне напруження.

За даними досліджень НДІ педіатрії Української академії медичних наук заняття з собаками покращують психоемоційний стан маленьких пацієнтів, моторику, знижують кількість епілептичних припадків, неговіркі діти починають більше говорити, а діти зі зниженою (придбаної або вродженої) емоційністю починають проявляти здатність активно реагувати на навколишній світ.

Картинки по запросу фото людини ы собакиКаністерапія добре зарекомендувала себе для поліпшення психологічного самопочуття в хоспісах та психіатричних клініках. У 90-х роках в США міністерством охорони здоров'я офіційно дозволено присутність собак у клініках як медперсоналу. З тих пір багато госпіталів мають в своєму штаті собак, які отримують зарплату і користуються всілякими соціальними привілеями.Спілкування з домашніми тваринами допомагає хворим подолати лікарняну самотність і відчуження, краще підготуватися до майбутньої операції.

Прогулянки з собакою знижують вірогідність серцево-судинних захворювань, інфаркту міокарда та інших захворювань серця і судин. В Європі хворим з ішемією радять завести собачку, з якої треба щодня прогулюватися, треба піклуватися про неї. За рахунок цього люди починають вести більш рухливий спосіб життя. Ходьба - 30-40 хв. необхідна для реабілітації, попередження прогресування хвороби.

 

 

 

 

 


РОЗДІЛ 2 Каністерапія як метод корекційного та розвиваючого впливу

 

2.1 Каністерапія в цілому, як метод корекційного та розвиваючого впливу має дуже глибоке історичне коріння.

 

Каністерапія (лат. "сanis" – собака і грецьк. Θεραπεία [therapeia] - лікування, оздоровлення) — один з видів лікування і реабілітації людини за допомогою звичайних або спеціально відібраних і навчених собак під наглядом кваліфікованих фахівців (також – відома, як лікувальна кінологія).

Каністерапія в цілому, як метод корекційного та розвиваючого впливу має дуже глибоке історичне коріння. У первісному суспільстві, віра у могутність тварини-тотема змушувала людей дотримуватися певних норм і правил, регулювала спілкування і була одним з джерел благополуччя і спокою. Священні амулети носили на тілі, як символ заступництва і успіху; ритуальні танці допомагали зняти злість, агресивність після невдалого полювання або, навпаки, підзарядитися енергією; звернені до могутньої тварини заклинання і голосіння над хворою людиною або жінкою, що народжує — все це частково прообрази анімалотерапевтечних прийомів.

Подібне ставлення людей до тварин сприяло розширенню можливостей емоційного відреагування страхів, агресивності, почуття безпорадності і самотності, знімало психічне напруження, дозволяло переживати зміни і шукати ресурси в самих собі, давало заспокоєння і впевненість. Можна сказати, що тварини і їхні символи були одними з перших психотерапевтів, що надавали психологічну допомогу людині.

Збереглися документи, які свідчать про те, що вже в 1792 році в лікарні для душевнохворих у Йорку (Англія) собаки використовувалися як частина терапевтичного процесу. Хворі спілкувалися з ними, доглядали за ними, і було відзначено позитивний вплив подібних методів на поведінку людей і ефективність лікування.

Протягом декількох століть в інших країнах Європи використовувався заспокійливий і розвиваючий ефект взаємодії з собаками пацієнтів психіатричних клінік та притулків, після чого в США собаки стали використовуватися для психотерапевтичної допомоги в деяких подібних установах. За даними дослідження Animal Planet першим в історії каністерапії є легендарний йоркширский тер'єр Smoky(Смокі). Смокі був зарахований до складу 26-го розвідувального авіаполку 5-ї Армії ВПС США, пройшов через Другу світову війну, заслужив 8 бойових нагород і отримав звання капрала.

Смокі працював у госпіталях як собака-терапевт протягом 12 років, під час і після Другої світової війни. Американські лікарі Червоного хреста помітили, що в госпіталях, де собакам не забороняється гуляти по території, поранені прагнули проводити з ними якомога більше часу. Після проведеного дослідження з'ясувалося, що і процес одужання в таких установах йшов більш успішно. І в зв'язку з цим госпіталь ВПС в Нью-Йорку почав цілеспрямовано використовувати цей метод для якнайшвидшої реабілітації поранених.

Каністерапія як науковий метод починає набувати популярності з другої половини ХХ століття. Родоначальником каністерапії є нью-йоркський лікар-психолог Борис Левінсон. Його діяльність, як це не дивно, спричинив випадок: якось до лікаря, у якого жила дворняга Джинглс, прийшла  жінка  з сином, який страждав на аутизм. На подив лікаря і матері, замкнута і похмура дитина зовсім не злякалася пса, а навпаки  — почала його гладити й обіймати.

Левінсон дав хлопцеві награтися з Джинглс і вирішив продовжити їх спілкування — в результаті дитина дуже швидко одужала. Пізніше Левінсон продовжив свої експерименти за участю різних тварин, а його пацієнтами стали не тільки діти, а й дорослі.

Спілкування з тваринами стало застосовуватися не тільки для зняття нервової напруги, а й для зцілення людей з дуже серйозними діагнозами. Б. Левінсон виявив, що застосування каністерапії виправдано в роботі з нетовариськими, скутими, замкнутими дітьми, з дітьми, що страждають аутизмом, шизофренією.

Він прийшов до висновку, що спілкування з собакою в якості основного компонента психотерапії може допомогти аутистам почати контактувати з реальністю.

Незвичайну програму проводять бібліотеки американського міста Солт-Лейк-Сіті. Дітей у віці від 5 до 9 років, яким з різних причин важко навчитися читати, навчають грамоти за допомогою собак. За півгодини в тиждень дитина читає вголос тварині. 45 собак самих різних порід у супроводі господарів безкоштовно надав місцевий клуб собаківників. Собаки попередньо навчені при читанні дивитися в обличчя дитині або на книгу, щоб створювалося враження, що тварина стежить за сюжетом. Діти бачать в собаці уважного слухача, який, на відміну від однолітків в шкільному класі, не сміється над затинаннями або помилками у вимові слів. Результати переконують: за 13 місяців експерименту навички читання у відсталих дітей значно покращилися.

Учасники міжнародної програми «Собаки-лікарі» приводять собак на місця катастроф, щоб їх могли притиснути до себе і погладити потерпілі, які перебувають у стані шоку, а також рятувальники, що вибилися з сил. Добровольці разом зі своїми домашніми тваринами відвідують лікарні, школи і притулки для дітей-інвалідів. Собаки, що мешкають на території хоспісів, полегшують життя безнадійно хворих.

 

2.2 Каністерапія: собаки — терапевти лікують людей

 

Каністерапії виявляється найбільш ефективним методом для дітей і літніх людей, які часто є найбільш вразливими категоріями в плані соціалізації та емоційного благополуччя.

Особливу значимість має каністерапія для категорії дітей з обмеженнями у розвитку, собака дає їм можливість не тільки знайти собі друга, але і справлятися зі своєю недостатністю. Собаки допомагають подолати самотність, знімають психо-емоційне напруження, дають позитивні емоції, і багато, багато іншого.

Спілкування з собакою відіграє особливу роль в соціально-психологічному благополуччі дітей, воно дає необхідне емоційне «підживлення» і саме по собі є гарною психотерапією. Особливо воно необхідне дітям, які нерідко страждають від самотності у власних сім'ях, а також дітям з неблагополучних сімей.

Каністерапія використовується в роботі з різними категоріями людей.  Собака дозволить надовго стримати страх, депресію, напругу, знизити неуважність і мобілізувати рухові функції. Неговіркі починають більше говорити, а люди з емоційною некомпетентністю (набутою або вродженою) — виявляти здатність реагувати на тварин із несподіваним почуттям і розумінням. Однак, як стверджують спеціалісти, успіх каністерапії залежить насамперед від того, які відносини між твариною і пацієнтом були встановлені ще в дитинстві, зокрема у віці 6-13 років.

Собаки незамінні при роботі з дітьми, які страждають на аутизм. Вони надзвичайно впливають на поведінку таких дітей. Присутність або пасивнаучасть у терапії дружелюбно налаштованого собаки збігається з помітним поліпшенням у поведінці дітей та зниженням таких проявів аутизму, як занурення в себе.

Собак використовують для профілактики і лікування простудних захворювань, захворювань серцево-судинної системи, при безсонні, при алергії і астмі. Собаки діагностують напади епілепсії і можуть попередити про настання епілептичного припадку за 20 хвилин. Собаки дуже дієві для лікування нервового напруження, при розсіяності уваги. Особливо ефективними вони є при почутті самотності, покинутості, в стані депресії. Та одним з найбільш поширених напрямів використання каністерапії є допомога хворим, що страждають на ДЦП і аутизм.

Ось, що вдалося зʼясвувати про впровадження «Програми допомоги дітям-аутистам», яка  здійснювалась на базі громадської організації «Світанок-ІФ», котра вже декілька років займається допомогою сім'ям, що виховують дітей-аутистів та реабілітацією цих діток. Тривала програма 3 місяці і включала в себе 8 занять і мала назву «Лапа допомоги дітям». За цей час були відмічені відчутні зміни у поведінці дітей. Розвинулась дрібна моторика, комунікаційні навички, покращилась координація рухів, зосередженість; знизилась тривожність, а в деяких випадках була навіть помічена свого роду прив'язаність. Діти із задоволенням годували собак печивом, вичісували шерсть, водили чотирилапих терапевтів на повідцях та разом виконували розвивальні вправи - стрибки, біг, подолання перешкод. Практично на друге заняття діти уже чекали нас, запам'ятали клички собак, розрізняли їх і, навіть, вибрали своїх улюбленців!

Було неймовірно приємно бачити їхні успіхи. Вони  вчились разом з нашими кудлатими друзями надавати допомогу діткам, а ті в свою чергу вдячно приймали її! 

 

2.3 Каністерапія: суть і користь спілкування з собаками

Каністерапія: собаки — терапевти лікують людей

 

Каністерапія лікує дітей з ДЦП, аутизмом, затримкою психічного розвитку

Каністерапія є дуже популярним і перспективним оздоровчим напрямком в зоомедицине, при якому лікування хворих здійснюється за допомогою собак.

Спеціально навчені собаки — терапевти допомагають значно полегшити стан хворих пацієнтів з неврологічними або психологічними порушеннями і відхиленнями.

Каністерапія — це нетрадиційна психотерапевтична методика лікування і реабілітації, для якої використовуються спеціально відібрані тварини. Вчення про те, як лікують собаки, виникло ще з часів Гіппократа — про це свідчать твори мистецтва, дані археологічних розкопок та інші документи, що збереглися того часу.

Лікувальна кінологія орієнтована на досягнення наступних цілей:

  •                   Розвиток позитивних емоційних і розумових здібностей;
  •                   Поліпшення моторики і порушених рухових функцій;
  •                   Позбавлення від страху, тривоги, напруги, агресії, недовіри і неуважності;
  •                   Розвиток товариськості і дружелюбності;
  •                   Значне поліпшення фізичного стану хворого.

Лікування собакотерапией полягає в безпосередньому спостереженні та тісному контакті хворого через спілкування, годування, ігри і догляд за цими тваринами. Для оздоровчих цілей собаки – терапевти повинні володіти наступними характеристиками:

  •                   Відсутність агресії;
  •                   Підвищена комунікабельність, дружелюбність;
  •                   Відсутність негативної реакції на різкі рухи або голосні звуки;
  •                   Врівноважений характер.

Терапія собаками прийнятна не тільки для пацієнтів з психологічними, емоційними або неврологічними порушеннями, але і для літніх хворих і людей– інвалідів (відсутність зору, захворювання опорно – рухового апарату тощо).

Завдяки своїй відданості, дружелюбності, руху, дотику, погляду, запахом, кольором і дихання собаки лікують людей, покращуючи їх фізичний і емоційний стан, виводячи їх з важкої депресії і апатії, відволікаючи від похмурих думок і самотності.

 

2.4 Які хвороби лікують собаки: показання та протипоказання для канистерапии ^

Каністерапія: собаки — терапевти лікують людей

Каністерапія — найкраще рішення для дітей — інвалідів

 Каніс – терапія застосовується при таких захворюваннях:

  •                   Важкі емоційні розлади (депресія, безсоння, апатія);
  •                   Гіперактивність;
  •                   Аутизм, хвороба Альцгеймера, ДЦП;
  •                   Неврози;
  •                   Затримка психічного або фізичного розвитку;
  •                   Розлади уваги, пам’яті, поведінки;
  •                   Захворювання спинного або головного мозку;
  •                   Розлади слуху, мови;
  •                   https://ukrhealth.net/wp-content/uploads/2017/07/f731863e-sdkfy2c6-a7a6-5c62bdaff310_67sf34.jpg.pagespeed.ce.y-xIz9hHm5.jpgМ’язова дистрофія.

Однак, при наявності алергії на собачу шерсть, відкритих ран, шкірних, інфекційних або дихальних захворювань каністерапія заборонена.

Каністерапія складається з наступних лікувальних напрямків:

  Лікувально – контактне (собака – грілка), або каністерапія при хронічних болях. Суть даного напрямку полягає в тому, що собака лягає на хворе місце і гріє його, після чого болі стихають;

  Діагностичне напрямок канистерапии, при якому собака — оповеститель здатна передбачити напади астми, епілепсії, критичне зниження у діабетика рівня цукру в крові та інші небезпечні прояви хвороб;

  Обслуговує напрямок канистерапии, при якому собаки – помічники інвалідів (поводирі, слухові собаки і т. д.) допомагають сліпим, слабочуючим, прикутим до інвалідного візка та іншим людям з обмеженими фізичними можливостями;

  Реабілітаційний напрям канистерапии. У цьому випадку собака значно прискорює процес одужання хворих шляхом спостереження, спілкування, проведення ігор та прогулянок з твариною.

Каністерапія при неврозах полягає в тому, що собаки лікують депресію, апатію, безсоння і неврастенію наступними шляхами:

  •                   Заспокоюють хворого;
  •                   Знижують агресію і знімають збудливість з нервовому напругою;
  •                   Відновлюють душевний спокій і рівновагу.

Каністерапія при дцп, аутизм, хвороби Альцгеймера, неврозах та інших порушеннях або захворюваннях використовують наступні породи собак – лабрадори, мисливські собаки, ретривер, німецька вівчарка та інші породи, які мають позитивними рисами.

Однак, для лікування хворих можуть залучатися і безпородні тварини, якщо вони мають природного зв’язком з людиною, не мають агресії і відповідають всім відповідним вимогам.

Про те, чи дійсно лікують обаки хвороби людей, наочно свідчать один з наступних відомих науці фактів:

  •                   Дівчинка шести років по імені Настя, яка страждає захворюванням РДА, на початку канистерапии не проявляла інтересу ні до тварині, ні до інструкторам.
  •                   Після закінчення двох з половиною місяців лікування вона почала проявляти активний інтерес і турботу до тварини і контактувати з людьми.
  •                   Після декількох місяців занять канистерапией Настя перестала відчувати труднощі у спілкуванні, стала товариською дівчинкою, яка проявляє щирий інтерес до навколишнього світу.

  

2.5 На чому заснована каністерапія?

 

Переваги каністерапії

Таке лікування ґрунтується на зв’язку між людиною і тваринами, який існує вже протягом багатьох століть. Взаємодія з доброзичливими домашніми тваринами допомагає справитися з фізичними й психологічними проблемами, знижує кров’яний тиск і покращує загальний серцево-судинне здоров’я. Під час каністерапії виділяється велика кількість ендорфінів, які надають заспокійливу дію, що призводить до полегшення болю, зменшення стресу і поліпшенню загального психологічного стану.

Каністерапія може використовуватися для поліпшення цілого ряду станів. Важливою частиною терапії є визначення мети, а також відстеження прогресу, яка необхідна для структурування терапевтичної сесії.

Каністерапію можна здійснювати для досягнення наступних цілей:

  •                   Поліпшення моторики
  •                   Поліпшення рухової здібності
  •                   Підвищення самооцінки
  •                   Поліпшення словесної комунікації
  •                   Розвиток соціальних навичок
  •                   Розвиток готовності до участі у заходах
  •                   Поліпшення взаємодії з людьми і тваринами

Інші переваги каністерапії:

  •                   Робить людину щасливішою, позбавляючи від депресії і змушуючи позитивно дивитися на світ
  •                   Рятує від почуття самотності та ізоляції
  •                   Рятує від нудьги або туги
  •                   Позбавляє від відчуття стурбованості
  •                   Допомагає дітям вивчати навички емпатії та виховання

Кому буде корисна така терапія?

Кому буде корисна каністерапія

Каністерапія може бути корисна

  •                   При хіміотерапії
  •                   Пацієнтам, які тривалий час знаходяться у відділенні стаціонару
  •                   Людям з хронічною серцевою недостатністю
  •                   Ветеранам з посттравматичним стресовим розладом
  •                   Дітям з фізичними чи психологічними проблемами
  •                   Жертвам інсульту і людям, які проходять процедури по відновленню рухових навичок
  •                   Людям з психічними розладами

Присутність домашньої тварини під час неприємної або болючої медичної процедури допомагає впоратися із занепокоєнням. А люди, що проходять реабілітацію, швидше відновлюються, якщо паралельно проходять каністерапію.

Крім того, каністерапія використовується для лікування таких захворювань:

  •                   Емоційні та поведінкові розлади
  •                   Депресія
  •                   Тривожність
  •                   Алкоголізм та наркоманія
  •                   Розлад прив’язаності
  •                   Психологічна травма, горе або втрата
  •                   Хвороба Альцгеймера
  •                   Аутизм
  •                   Слабоумство

Які ризики каністерапії?

Основні ризики каністерапії пов’язані з безпекою і санітарними нормами. У людей, страждаючих алергією на тварин, може виникнути алергічна реакція під час взаємодії з собакою.

Тварини, які беруть участь у програмах каністерапії, проходять перевірку на поведінку і здоров’я. Господар тварини або людина, що здійснює практику, повиннна навчити собаку. Адже тварини також можуть страждати від травм або неправильного поводження з ними.

У деяких випадках люди настільки прив’язуються до тварин, що не хочуть розлучатися після сеансу або висловлюють бажання стати господарем собаки. Відмова у таких випадках може призвести до зниження самооцінки і депресії.

 

 

 

 

2.6 Як працює каністерапія?

 

як здійснюється каністерапіяЗдійснювати каністерапію найкраще в присутності лікуючого лікаря пацієнта. Каністерапевт, який часто є власником домашньої тварини, приводить тварину на кожну зустріч і проводить сеанси під керівництвом лікаря. У більшості випадків каністерапевти є волонтерами. Для забезпечення безпеки як особи, що одержує лікування, так і домашньої тварини, необхідно обов’язково обговорити правила поводження з собакою.

Першим кроком у каністерапії є вибір відповідної породи. Наприклад, для дітей з девіантною поведінкою, психологічними відхиленнями або, які мають обмежені можливості часто використовуються північні їздові собаки — маламути, хаскі, самоїди, чинуки, чукотські і таймирські їздові собаки.

Перед тим, як собака і каністерапевт зможуть брати участь в терапії, виконується ряд процедур, який зазвичай включає:

  •                   Фізичне обстеження тварини, перевірка наявності необхідних щеплень
  •                   Навчальний курс з послуху для забезпечення належного контролю
  •                   Навчальний курс для навчання каністерапевта взаємодії з пацієнтами
  •                   Оцінка характеру та поведінки тварини
  •                   Сертифікація від спонсоруючою організації


РОЗДІЛ 3  КАНІСТЕРАПІЯ В УКРАЇНІ

 

3.1 Каністерапія в Україні

 

каністерапія в УкраїніВ Україні каністерапія тільки розвивається. В основному нею займаються ентузіасти-кінологи. Однак, існує кілька центрів, де така терапія все ж практикується.

Центр психології «Я+Сім’я», який знаходиться в місті Київ за адресою вул. Героїв Сталінграда, 48-А, став одним з перших, який почав застосовувати каністерапію. У цьому центрі кінологи і терапевти спільно розробляють комплекси вправ для дітей з різними потребами.

Київський кінологічний центр «Лармон» займається каністерапією вже більше шести років, надає можливість дітям займатися зі своїми фахівцями. Сеанси проводяться в Києві та області.

Окремої уваги заслуговує некомерційна канадсько-українська програма під назвою «Друг героя», в ході якої спеціально навчені собаки-терапевти відвідують лікарні (як військові, так і цивільні) і реабілітаційні центри Київської та Житомирської областей для проведення сеансів терапії з ветеранами Збройних Сил України та українських добровільних батальйонів, а також дітьми, які постраждали в ході бойових дій.

 

3.2 В Україні стає все популярнішою каністерапія: чим може допомогти прийом у лікаря Бобіка

 

Заспокоїть, розбудить від кошмарного сну і навчить спілкуватися

<p style="text-align: justify;"><span id="result_box" class="short_text" lang="uk"><span>Діна</span> <span>скоро</span> <span>поїде</span> <span>до</span> <span>"</span><span>пацієнта</span><span>"</span><span>.</span></span></p>Діна скоро поїде до "пацієнта".

Все більшої популярності сьогодні набирає лікування тваринами. І якщо про іпотерапію та дельфінотерапію ми знаємо давно, то каністерапія (реабілітація за допомогою собак) в Україні тільки набирає обертів. Нам ще далеко до Польщі, де з 2010 року спеціальність "каністерапевт" включена в державний список професій, а й у нас з кожним роком стає все більше груп при реабілітаційних центрах, в яких працюють чотирилапі терапевти. Щоб дізнатися, як вони це роблять, ми побували на занятті по каністерапії для дітей, яке пройшло у столичному Міжнародному центрі на виставці собак.

 

3.3 Собачий театр.

 

Особливо маленьким пацієнтам подобається театр "Песики-курдесики". Актори в ньому – собаки і діти з особливими потребами. "Зараз ми працюємо над постановкою про хлопчика, який ніяк не може прокинутися вранці в школу. Спочатку його будить будильник, потім батьки. Згодом на допомогу приходить друг пес, – розповідає Анна Горошко. – Він починає стягувати з дитини ковдру і будити іграми. Хлопчик прокидається і починає збиратися в школу. Але як же без ранкової зарядки? На сцену виходять діти і собаки і роблять її разом. Сценарій простий, але особлива дитина, що вийшла на сцену, перемагає набагато більше комплексів, ніж та, у якої немає проблем зі здоров'ям".

new_image2_243

Пси-терапевти носять косинку.

 

3.4 "Друг героя": безкоштовна програма для ветеранів АТО

 

Київський кінолог Марина Прокопенко останні півтора року тренує собак в рамках канадсько-української програми "Друг Героя". "Вона націлена на допомогу в подоланні бійцями АТО посттравматичних стресових розладів, - пояснює вона. - Пси-терапевти (їх розпізнавальний знак - жовта косинка) більше орієнтовані на емоційне спілкування і зняття стресу, а службові (вони на майданчику в жилетках) - супроводжують бійців постійно і надають їм спеціальну допомогу. Наприклад, можуть розбудити під час нічного кошмару".

Кожне тренування починається з відпрацювання команди "Ні!". Собак вчать дисципліни: наприклад, кидають м'ячик, але забороняють реагувати. Ще їх вчать не відволікатися на інших собак і не реагувати на неадекватні дії людей: посттравматичний синдром проявляється іноді через агресію, і завдання пса - заспокоїти господаря.

Приєднатися до проекту будь-який ветеран АТО може безкоштовно. "Ми можемо тренувати його собаку або дати йому свого учня", - говорить Марина. Правда, для цієї мети доведеться їхати до Києва: в інших містах поки таких тренувальних баз немає.

new_image3_209

Собаки дуже доброзичливі.

 

3.5 Каністерапія для дітей: відгуки ^

 

Особливо широке застосування отримала каністерапія для дітей з аутизмом (РДА, ранній дитячий аутизм), де собаки, успішно впливаючи на психоемоційний стан, виводили хворих маленьких пацієнтів з внутрішнього замкнутого простору, розвивали мова, допомагали знайти товариськість, емоційність і позитивне ставлення до навколишнього світу.

Каністерапія для дітей з ДЦП – одна з рекомендованих методик, де собака виступає основним мотиватором, що дозволяє розвинути моторику, увагу, пам’ять і поліпшити м’язовий тонус у хворої дитини

Каністерапія для реабілітації, корекції та адаптації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку допомагає зняти відчуття неповноцінності, стабілізувати емоційний стан, навчитися проявляти активність і інтерес, розвинути мовлення, увагу та пам’ять.

Численні позитивні відгуки про лікування за допомогою канистерапии підтверджують той факт, що собаки дійсно здатні значно поліпшити стан хворих людей. Маленькі пацієнти досить швидко починають контактувати з тваринами, виявляти до них інтерес і турботу.

Крім цього, багатьма відзначений той факт, що собаки починають спонукати малорухомих або мають фізичні відхилення дітей до активності і руху, що сприяє розвитку дрібної моторики і зниження м’язової дистрофії.

ВИСНОВОК

 

Немає людини, яка коли-небудь чим-небудь не хворів. Але іноді досить затратити мінімум зусиль, щоб відчути себе непереможним перед будь-якою хворобою, - адже природа подбала про наш досконало, обдарувавши людський організм здатністю в потрібний момент підключати ті внутрішні резерви, які закладені в кожному.

Треба тільки знати, як це робиться, і тоді можна вирватися практично з будь-якого захворювання. Саме це і є основною роботи. Існують способи альтернативного лікування захворювань, нерідко дозволяють отримати хороші результати, мобілізувати внутрішні резерви організму для перемоги над хворобою.

На сьогоднішній день каністерапія широко розповсюджена в країнах західної Європи, Америки, подібний досвід є в Польщі, і все частіше до даного методу звертаються і на Україні.

Проте варто пам’ятати, що каністерапія – це не панацея і не універсальний засіб від всіх захворювань. Але факт незаперечний: за допомогою собак у багатьох хворих поліпшується координація рухів, пам'ять, діти стають більш товариськими і самостійними. Та й спробувати таке лікування не складно!

Згадайте, що ще Редьярд Кіплінг стверджував: «Купіть цуценя і ви придбаєте найвідданішу любов на світі!» Чотирилапий друг здатний так тонко нас розуміти, так точно уловлювати зміну в нашому настрої, так безоглядно любити і довіряти – що цими своїми якостями робить нас кращими, зцілює душу і тіло, вселяє силу і віру в себе.


СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ  

 

  1. Агасаров Л.Г., Осипова М.М. Короткий посібник з акупунктури - М., 2006. - 215с.
  2. Войткевич С.А. Ефірні масла для парфумерії та ароматерапії. М.: Харчова промисловість, 2009
  3. Жуковський П.М., Ботаніка, ..4 видавництва., М., 2014
  4. Іойріш Н.П. «Продукти бджільництва та їх використання». 2000
  5. Койранский Б.Б., Охолодження, переохолодження п їх профілактика, 2 изд., 2006.
  6. Лакуста В.М. Лін Чжи Шен Чжень - цзю терапія больових синдромів і невідкладних станів.- Київ: «МАГА», 2015. - 253с.

 

docx
Додано
12 березня 2018
Переглядів
1923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку