Казка на тему " Вуглеводи у фантастичному світі"

Про матеріал
Цікавий творчий матеріал для розвитку школярів. Казка на тему "Вуглеводи у фантастичному світі" , дозволяє учням пізнати світ біології по іншому, знайти нову інформацію, краще запам'ятати складну термінологію завдяки асоціативним методам.
Перегляд файлу

30 

 

                   Казка "Вуглеводи у фантастичному світі"

Організм людини відкриває чарівну скриньку у якій зберігаються найважливіші таємниці регуляторних процесів і хімічних реакцій, що необхідні для його життєдіяльності. Та для того аби більше дізнатися про всі процеси треба знайти золоті ключи, які відчининять додаткові шухляди. Саме для цього завдання, головний чаклун на ім'я Чорний Вуглевода, зібрав своїх учнів Моносахарида, Дисахарида та Полісахарида на дивовижній галявині, оточеній зеленим сосновим лісом. Він наказав їм знайти ключ " Хоч під землею,хоч у небі , і при кожній потребі , відшукайте у воді, або ж жити вам в біді. Я накличу на вас тихо, горе і велике лихо. Відшукайте ви ключи , я спечу вам калачі, подарую вам я дім буде затишок у нім".  І з цими словами учні розлетілися за вітром по галявині. Спочатку Моносахарид заплакав і прозора, солона сльоза впала на його язичок, спробувавши її він вирішив, що бажає чогось набагато солодшого, аби підійняти собі настрій. Озирнувшись навколо він побачив сад у якому росли чудові яблуні. Він підійшов і скуштував їх, а яблука ці були чарівні і в них в середині містилися грудочки цукру. Моносахарид   їв та їв їх, аж поки в нього не зломився зуб від стороннього предмету. Діставши його він зрозумів, що це ключ на якому дрібно було написано "глюкоза -насолоду нам дає, а значить щастя у нас є" . І Моносахаридик радісно побіг до чаклуна аби першим розповісти про знахідку . Тим часом дисахарид гуляв по галявині і думав,як йому знайти ключ аби не потрапити у халепу . Звернувся до молитви, після чого розкрилося  небо і сяйво пробилося на галявину, де паслася маленька корівка. Дисахарид біг до неї. І так йому захотілося молока, що він почав доїти цю корівку, а молоко полилося на землю і на білих калюжах золотими літерами було написано лактоза. Вони були у вигляді ключа, Дисахарид зрадів і побіг до чаклуна аби той не наслав на нього прокляття .Один Полісахарид сумував і йшов просто неба, заглядав по різні сторони , аж поки не спіткнувся та впав у річку, де його за ногу вхопив рак, діставши його на берег, той почав обурено кричати" де в тебе такі міцні скелети взялися, такі щипці клешні з'явилися?!", а той йому і відповів " це хітин цілющий надає мені сили " і тут полісахарид зрозумів,що не просто це все. Це пазлик до його ключа. Запам'ятавши він пішов далі. Вирішив на радощах з'їсти токсичну речовину, (так у нього був не звичайний смак) . Від чого не витримала печінка і тоді йому прийшла в голову нова підказка, стосовно того, що головним компонентом і захистом у печінці слугує глікоген . Взяв він другий пазлик і пішов шукати наступний, адже , як відомо Бог любить трійцю.Зупинився подихати і насолодитися чудовими квітами, подумавши про себе, який чарівний рослинний світ. Дійшов висновку,що в ньому багато целюлози стало зрозуміло, що це третій пазл . Остання відгадка. І Дисахарид побіг,як його друзі скоріше повідомити про знахідку.

 Всі майже летіли до чаклуна,але прибули разом , бо не розривно пов'язані один з одним.

Зрадів чаклун , отримавши бажані ключи , відкрив скриньку фантастичних вуглеводів і отримав небачену силу Енергії та став молодим здобувши структурну функцію. Своїм учням подарував обіцяні дари - дім щастя і радощів та пару калачів. Після чого ця величина балада розлетілася на всю країну і  весь люд дізнався про чарівний похід трьох сахаридів . Тепер  використовують у їжу ці вуглеводи у необхідній кількості  при цьому не порушуючи харчовий баланс організму. Інакше прокидається Чорний Вуглевода і надсилає своє прокляття у вигляді зайвих кілокалорій, що дарують і у нас час додаткові кілограми, особливо після новорічних свят .

Тому шановні учні, пам'ятайте цю казку , напередодні новорічні свята. Не порушуйте правил Вуглевода і у вас буде гарний настрій та міцне здоров'я.Дякую за увагу!!!

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
29 листопада 2022
Переглядів
186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку