Інтерактивна інтелектуально-розвивальна гра спрямована на узагальнення та систематизацію знань учнів з теми «Зв'язок організму з навколишнім середовищем. Сенсорні системи», поглиблення знань учнів про біологічні явища та процеси, активізацію та розвиток інтелектуальних здібностей, логічного мислення, розширення пізнавальних інтересів, кругозору учнів.
Подорож сенсорними системами. Назвіть зображені структури. А?Які нервові центри знаходяться у даній частці великого мозку? Орган, який забезпечує орієнтацію тіла у просторіЗовнішня найсильніша і найміцніша оболонка в оці Назвіть частини зовнішнього вуха. Яке значення має вушна сірка?Нестача якого вітаміну призводить до погіршення сутінкового зору? Які рецептори забезпечують температурну чутливість? Що відбувається із зіницями у стані страху?Круглий отвір у центрі райдужної оболонки1234567891012 Яким буде зображення, якщо промені від об'єкта потраплять на вказану ділянку сітківки?Де знаходяться рецептори дотику?11
Участь у грі можуть брати як команди так і гравці індивідуально. Учасникам пропонується на вибір декілька номінацій:"Зір""Слух""Смак""Нюх""Помічники людини". В кожній номінації розігруються 4 запитання, що передбачають варіанти відповідей. На слайдах із запитаннями спочатку з’являється запитання, після клацання мишкою – варіанти відповідей. Правильна відповідь з'являється після повторного натискання на мишку. Кожне питання має свій рівень складності і відповідний номінал (10, 20, 30, 40 ігрових очок). Перехід на слайд із запитанням відбувається за кнопкою з номером. Гравці по черзі обирають відповідну номінацію та номер запитання. У разі неправильної відповіді, правом відповіді може скористатися інша команда. На обдумування кожного запитання дається 30 секунд. Повернення на ігрове поле здійснюється за кнопкою. Правила гри
102030401020304010203040102030403040 ЗІР ПОМІЧНИКИ ЛЮДИНИНЮХСЛУХСМАК Своя гра 2010style.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacitystyle.opacity
Вам представлені картки, призначені для діагностики певного захворювання. Відомо, що це захворювання названо на честь ученого, що страждав на одну з його форм. Укажіть назву цієї форми захворювання (1) й відкриття, до якого згаданий вчений має пряме відношення (2).20 Зір. А. 1 — погана математична пам’ять, 2 — загальна теорія відносностіБ. 1 — депресія, 2 — закон всесвітнього тяжіння. В.1 — червоно-зелена кольорова сліпота, 2 — атомно-молекулярне вчення. Г. 1 — крайній ступінь короткозорості, 2 — теорія будови органічних сполук. Д. 1 — світлобоязнь, 2 — вчення про електромагнітне полеstyle.colorfillcolorfill.type
40 Зір. Чому на фотографіях портретів іноді з’являється так званий «ефект червоних очей»?А. Під дією яскравого світла червоніє райдужна оболонка очей. Б. Під дією яскравого світла від спалаху лопаються кровоносні судини скловидного тіла ока й воно набуває червоного кольору. В. За спалаху нерідко відбувається моргання, через що на зображення ока накладається колір кровоносних судин шкіри. Г. Світло від спалаху через зіницю потрапляє всередину ока й відбивається від очного дна, вкритого кровоносними судинами.style.colorfillcolorfill.type
40 Слух Згадаймо великого Шекспіра і його твір »Гамлет». Кожному знайома сцена появи тіні батька Гамлета, де привид розповідає про скоєний злочин: ... Я спав собі в саду,-Така вже в мене звичка пообідня;В той час дозвілля дядько твій підкрався,Сік блекоти сховавши при собі,І влив її мені в обидва вуха... Отак рукою братовою в мене. Украдено життя, вінець, дружину…Чи правий був з погляду лікаря Шекспір, описуючи сцену отруєння батька Гамлета? В якому випадку це можливо?
Смак 10 Більшість учених визнає чотири елементарні смакові відчуття: солодке, солоне, кисле і гірке. Із їх комбінації виникає гама смакових відчуттів. За неправильного зберігання в зимовий період картопля може бути обморожена й набути солодкуватого присмаку. А якого смаку буде мати така картопля після варіння в солоній воді?
30 Смак А. Додавання м’яти до продукту значно знижує його температуру. Б. У м’яті містяться кристалики льоду, які починають танути при взаємодії зі слиною. В. У м’яті містяться речовини, що взаємодіють з холодовими рецепторами слизової оболонки рота. Г. У м’яті міститься величезна кількість води, що змочує слизову оболонку рота. Як відомо, льодяники й ряд інших продуктів, що містять м’яту, при вживанні можуть «освіжити подих». Чому ми відчуваємо прохолоду?style.colorfillcolorfill.type
40 Смак Більше ста років тому стало відомо, що різні зони язика відповідають за сприйняття різних смаків. А чому ми не можемо визначити смак гарячої їжі? Найкраще сприйняття смакових речовин відбувається при температурі розчинів 36,5 °С. При підвищенні температури смакова чутливість починає падати.
20 У парфумерних магазинах завжди можна знайти баночку з кавовими зернами, що її періодично нюхають відвідувачки. З якою метою це робиться?А. Попередити запаморочення від різних ароматів. Б. Запах кавових зерен освіжає нюхове сприйняття і дозволяє «забути» запах спробуваних парфумів. В. Посилити ароматичні відчуття від парфумів. Г. Підбадьоритися від сонливості. Д. Запам’ятати усі аромати спробуваних парфумів. Нюхstyle.colorfillcolorfill.type
30 Яка причина того, що запах парфумів, що вилилися з щойно розбитого флакону, ми відчуємо тільки після того, як почуємо звук скла, що б’ється?Нюх. А. Швидкість реакції нюхової системи нашого носа надто низька. Б. Мозок спочатку обробляє звукові сигнали, а потім сигнали нюхової системи. В. Швидкість розповсюдження запаху менше швидкості розповсюдження звуку. Г. Швидкість хаотичного руху молекул з парфумів низька .style.colorfillcolorfill.type
У деяких країнах для виявлення витоку природного газу в нього додають спеціальну речовину — етилмеркаптан, що має запах тухлого м’яса. Визначте, як це дозволяє визначити місце витоку на довгому газопроводі. А. Запах етилмеркаптану приваблює стерв’ятників до місця витоку. Б. На місці витоку збирається багато мурах. В. Етилмеркаптан дозволяє почути виток газу. Г. У цьому випадку виток газу з труби людина може побачити на власні очі. Д. Етилмеркаптан легко самозаймається на повітрі, й полум’я легко виявити візуально. Помічники людини10style.colorfillcolorfill.type
20 Помічники людини. Сифон для умивальника має спеціальну конструкцію, яка не пропускає небажані запахи з каналізаційної труби. У який спосіб це досягається?А. Всередині сифону знаходиться дрібна сітка. Б. Вода у вигнутому коліні сифону не пропускає запах. В. Всередині сифону знаходиться ароматизатор. Г. Всередині сифону знаходиться вугільний фільтр. Д. Трубки сифону роблять дуже гладенькими, тому вони не затримують бруд, що змивається.style.colorfillcolorfill.type
30 Помічники людини Римський імператор Віспасіан з метою поповнення бюджету збільшив старі податки й увів нові, чим викликав насмішки громадян. У відповідь на них він проголосив крилатий вислів: «Гроші не пахнуть». З якої галузі римської економіки Віспасіан став збирати додаткові податки?А. Парфумерне виробництво. Б. Торгівля спеціями. В. Громадські туалети. Г. Кондитерське виробництво. Д. Виробництво сиру.style.colorfillcolorfill.type