Казка. Періодична система Д. І. Менделеева.

Про матеріал
Казка до уроку хімії в 7 класі. Хімічні елементи, їхні назви і символи. Поширеність хімічних елементів у природі. Ознайомлення з Періодичною системою хімічних елементів. Всеукраїнський Інтернет-конкурс „Учитель року” за версією науково-популярного природничого журналу „КОЛОСОК” Творчий етап Категорія „УЧИТЕЛЬ-ПОПУЛЯРИЗАТОР”. Номінація - ХІМІЯ. http://kolosok.org.ua
Перегляд файлу

Казка до уроку хімії  в 7 класі.

Хімічні елементи, їхні назви і символи. Поширеність хімічних елементів у природі. Ознайомлення з Періодичною системою хімічних елементів. 

 

Казка.

Періодична система Д. І. Менделеева.

 

Вітер зашелестів. Навколо не було ані душі. Лише очі казки крадькома подивлялися на темний візерунок вечора. Все давно спало тихим сном. Аж раптом, серед просторої долини, наче незвідки з'явилася невеличка книжечка під назвою "Хімія".

Серед поважних сторінок книжечки, майоріло безліч інформації, таблиць та малюнків. Між її рядків, була інформаційна історія, велич знань та наукових здобутків.

Рученята вітру почали гортати сторінки книжечки і зупинили свою увагу на одній цікавій темі під назвою:" Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделеева".

Уся казкова природа із цікавістю позирала на цю книжечку. Аж раптом, із неї вийшов невеличкий чарівник, який тримав у руках паличку і мовив:

-Один із елементів забув свою адресу і загубився серед просторів таблиці.

Мені треба його знайти, але для цього, треба трішки поблукати по інформаційному порталі про Періодичну систему.

Отже, важливо сказати, що Періодична система  Менделєєва - це класифікація хімічних елементів, заснована на певних особливостях будови атомів хімічних елементів. До неї внесено аж 118 елементів. Всі елементи таблиці розташовані в певному порядку - у міру збільшення маси їхніх атомів.

Кожен елемент має свій порядковий номер.

Та, поки чарівник мовив, до нього підійшов один із хімічних елементів і сказав:

-Вітаю! Мене звати Берилій. Мій хімічний символ - Ве. Атомний номер - 4.

Потім, підійшов ще один і сказав:

-А мене звати Літій. Хімічний символ - Li, атомный номер - 3.

Іще дуже багато елементів розповідали свою історію. Аж раптом, до чарівника підійшов елемент, який загубив свою адресу в таблиці і сказав:

-Вітаю вас! Я не знаю, що я за елемент. І допомогти мені знайти свій дім в таблиці, можуть лише розумні діти. Отож, мій атомний номер - 12, атомна маса - 24,312. Я відкритий англійським хіміком Гемфрі Деві у 1808 році.

Хто я такий, скажіть, мені діти?!

 

 

docx
Додано
15 березня 2020
Переглядів
563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку