Казка «Півень-рятувальник або Чому у півня червоний гребінь»

Про матеріал

Казка "Півень-рятувальник або Чому у півня червоний гребінь" вчить дітей дбати про свою безпеку. Її можна використовувати у закладах дошкільної освіти та для школярів початкових та середніх класів.

Перегляд файлу

 

 КАЗКА

«Півень-рятувальник або Чому у півня червоний гребінь»

 

 

C:\Documents and Settings\Школа\Рабочий стол\Малюнки до казки\Півник.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель зарубіжної літератури

 Ридодубівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів;

Тернопільської області Чортківського району;

 Грицик Ганна Ярославівна;

 

 

Півень-рятувальник або Чому у півня червоний гребінь

          Колись давним-давно кури і півні зовні нічим не відрізнялися. Жили усі мирно і тихо.

         Сьогодні в куриній родині велике свято: молода курка вивела потомство. Усі діти здорові, жваві.  Радості не було меж. Водить Мама-курка малят за собою, порядку навчає. Прийшов час познайомити курчаток з територією, на якій вони проживають.

         Повела Мама-курка дітей у сад. Наказувала, щоб далеко від неї не відходили. Чорненьке курчатко побачило метелика, який перелітав з квітки на квітку і манив за собою малюка. Не помітило Чорненьке, як опинилося в непрохідних для нього хащах…

         Прийшла пора повертатися додому. Скликає Мама-курка діточок. Перерахувала. Одного немає. Рахує вдруге, втретє… Немає.  «Чорненького немає. Давайте усі разом покличемо його», - з надією промовила квочка.

Прийди, прийди, курчаточко,

Прийди, прийди, маляточко!

Годі тобі гратися,

Пора додому повертатися!

Кликали раз, кликали другий, кликали третій. Усе марно. Не озивається Чорненьке. Почало смеркатися. Мама-квочка з рештою курчат повернулася додому. За  Чорненьким сумували усі.

Наступного дня Мама-курка веде дітей  ставок показати. Наказує, щоб до води близько не підходили, від неї далеко не відходили. Послухали материні слова діти, зрозуміли.

Сонечко пестить ніжними промінчиками, вітерець-пустунчик поколісує травичку. Біленьке курчатко так набігалось, що заснуло…                

        Прийшла пора повертатися додому. Скликає Мама-курка діточок. Перерахувала. Одного немає. Рахує вдруге, втретє… Немає. «Біленького немає. Давайте усі разом покличемо його», - з жалем промовила квочка.

Прийди, прийди, курчаточко,

Прийди, прийди, маляточко!

Годі тобі гратися,

Пора  додому повертатися!

Кликали раз, кликали другий, кликали третій. Усе марно. Не озивається Біленьке. Почало смеркатися. Мама-квочка з рештою курчат повернулася додому. Знову усі засумували. Тужили-тужили, та й поснули.

Тільки Батькові - півню не до сну. Думає-гадає, що то за причина, що діти його пропадають. От і надумав: прослідкую за ними сам.

Третього дня веде Мама-курка дітей на лісову галявину. Наказує, просить, щоб обережними були, послушними. А Батько-півень крадькома за ними іде, милується діточками, але пильності не втрачає. Почали курчата в піжмурки гратися. Бігають, галасують. Радіють за них і мати і батько.

Пильне батьківське око помітило, що Сіреньке   відбігло надто далеко і заховалося. Аж глядь -  травичка рухається у напрямку до Сіренького.

Як скочив Батько-півень у траву на того, хто підкрадався до Сіренького, як зловив його кігтями, дзьобом давай його клювати і кричати: «Кукуріку! Кукуріку! Тривога! Тривога! Усі сюди!»

Збіглися на його клич усі кури і давай злодюгу лупцювати. Так подзьобали грабіжника-кота, що він, ледь-ледь дихаючи, промовив: «Пробачте мені, пробачте… Я більше ніколи не крастиму ваших курчат… Даю слово…»

Повірили цього разу кури котові. Відпустили негідника. А у Батька-півня на голові зявився червоний великий гребінець, як символ того, що він є рятувальником і охоронцем свого сімейства.

З тих пір курина сімя спокійно живе-поживає, бо про власну безпеку   Батько - рятувальник дбає.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Dominik Tatiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Солтис Іра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
3312
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку