Казка про змагання хімічних елементів

Про матеріал
Надворі було вітряно. Тихий вітерець проходився по окружнім просторам і слідкував, аби жовтень не надто холодно вітав люд. Вітерець ходив усюди, і нарешті – завітав до одного великого і казкового замку, де саме починалося чарівне дійство........
Перегляд файлу

Казка про змагання хімічних елементів

 

Надворі було вітряно. Тихий вітерець проходився по окружнім просторам і слідкував, аби жовтень не надто холодно вітав люд. Вітерець ходив усюди, і нарешті – завітав до одного великого і казкового замку, де саме починалося чарівне дійство.

Все в цьому замку було вкрите святковими вбраннями і гарними гірляндами, все сяяло і вітало гостей, які радісно завітали на свято.

Відтак, через декілька хвилин мало розпочатися щось неймовірне, і якийсь  чоловік в чорному картузіпромовив:

-Увага! Увага!Дорогі гості Хімічного фестивалю! Просимо вас зайняти свої місця і приготуватися до дійства під назвою «Хто кращий?». Вмощуйтеся в свої зручні стільчики, готуйте свої запрошення, і давайте розпочинати! Та перед тим я нагадаю, що сьогодні, в цьому просторому залі, відбуватиметься протистояння хімічних елементів за звання найкращого.

Варто нагадати, що хімічні елементи – це певні типи атомів, які мають свою характеристику. Яку саме? Дізнаємося просто зараз.

Тож, запрошую на цю сцену першого претендента на перемогу! Його звати Магній.

-Всім привіт! – промовив елемент, який вже впевнено стояв на сцені. Так, так, я Магній. Мій порядковий номер – 12. Я елемент другої групи, третього періоду, Періодичної системи Менделєєва. Моє ядро атомів містить 12 протонів, і…

-Та досить вже! – перебив колегу Гелій. – Послухайте краще мене. Я є другим елементом Періодичної системи. Моє розташування знаходиться у 18 групі і я очолюю групу інертних  газів. Моє позначення – Не.

-Не? – засміявся Калій! – Люди добрі, послухайте! Що воно  таке за Не?

-І не треба сміятися! – зауважив Гелій! – До речі, а я ще співати умію. Послухайте лише:

 

Хто є кращий елемент?

Гарне запитання!

Ну звичайно, Гелій це

Знайте, без вагання!

 

-Гарна пісня! – сказав Калій. – Розкажу про себе трішки, якщо вже така справа. Я хімічний елемент першої групи Періодичної системи і мій атомний номер – 19. Я сріблясто-білий, легенький і м’якенький метал. Тож, вам до мене ще дуже далеко! Тим більше, що мої відновлювальні властивості виражені сильніше, аніж у Натрію.

-Та що ти там за мене розповідаєш? – втрутився Натрій. – Я за себе сам можу розказати. Тож, вийшовши на сцену, і забравши мікрофон у колеги, Натрій почав мовити:

-Друзі! А мій атомний номер – 11. Я елемент першої групи, ІІІ періоду і моє позначення Na.

-На, на, на! - промовив Бром .- Хіба можна це слухати? Ой, у мене аж голова розболілася. Щоб хто не казав, а я все одно кращий від вас усіх! Шановні пані та панове, маленькі дітлахи та дорослі! А чи знали ви, що при нормальних умовах проста речовина Бромує важкою рідиною червоно-бурого кольору, неприємного запаху, який нагадує йод.

-Ха-ха! – ледве стримуючи сміх, сказав Рубідій. – Знайшов чим хизуватися! Який, все ж таки, самовпевнений елемент. Послухай, я ж не хизуюся тим, що я елемент головної підгрупи І групи 5 періоду Періодичної системи. А хоча, і міг би сказати гарне слівце!

Отже, вже майже вечоріло, а свято тільки-но набирало обертів. Ведучий ледве встигав оголошувати наступних хімічних елементів. Серед них були: Алюміній, Фтор, Неон, Кремній, Фосфор, Аргон, Скандій, та інші.

Всі елементи гарно розповідали свої характеристики, і ось, прийшов час оголошення переможця.

Ведучий узяв до рук конверт, у якому було ім’я переможця, міцно стиснув у руках мікрофон і вимовив:

-Перемогла дружба. Кожен із вас по-своєму унікальний і важливий. А зараз, нумо співати пісеньку.

 

Кожен елемент – є важливим дуже

Знай цей факт напам'ять, мій уважний друже!

Вчи всі елементи, це цікава тема

Менделєєва , Періодична система.

docx
Додано
16 березня 2019
Переглядів
851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку