Казка "Вогонь - мандрівник"

Про матеріал
Казка, мета якої залучити дітей до вивчення і популярізації правил пожежної безпеки, формування і виховання почуття відповідальності за збереження від пожеж навколишнього середовища. Поширювати знання здобувачів освіти про роботу професійних пожежних рятувальників.
Перегляд файлу

Казка  «Вогонь-мандрівник»

Початок  цієї   історії сягає у сиву давнину. Це сталося багато тисяч років тому. Первісні люди вживали сиру їжу. Але сили природи блискавка та грім познайомили людей з «дивом-вогнем». Наші пращури стали приборкувати вогонь. Добувати не вміли, але підтримували вогнище. З часом люди потоваришували з вогнем, навчилися його добувати і застосовувати.

 Йшли роки, вогонь розповсюджувався у всіх сферах діяльності людини. І з часом знахабнів… У нього з΄явилися вірні помічниці-іскри. Вони часто приходили йому на допомогу, виконували його недобрі  задуми. Заприятелював вогонь із вітром. Подує вітерець і засилає іскорки пожартувати, повеселитися у ліси, домівки, будівлі на поля тощо.

Врешті – решт чарівна сила вогню перемогла. Не схотів він коритися забаганкам людей. Із своїми помічниками втік вогонь за далекі моря, високі гори. Оселився він у чарівній долині з назвою «Запальничка». Час от часу мандрував вогонь світом, коїв лихо людям.

 Збігали роки, століття, тисячоліття. Надумав вогонь стати вільним володарем, мандрувати світом. А найбільш усього було бажання знайти нових друзів. Вирушив  «вогонь- мандрівник»  до лісу. Лісові мешканці: білки, зайці, лосі, козулі зчинили ґвалт. Вони рятувалися від  пожежі. Утворилася паніка. Але на допомогу вмить з΄явилися робітники лісу, професійні пожежні рятувальники і пожежу було приборкано.

  Розгнівався вогонь. Не вдалося йому знайти друзів. Заслав він своїх помічників у поле. Може тут пощастить. А поле золотило колоссям пшениці. Хлібороби вбирали врожай. Біля поля чергує пожежна машина. Помітивши вогонь, пожежники мерщій схопили вогнегасники, розмотали пожежні шланги і загасили полум’я.

Ще більше розгнівався вогонь. Мандри пролягли у будівлю. Тут господарка готувала їжу. Дмухнув вітерець. Занавыску з вікна нахилив до газової плити. Біди не сталося, бо жінка добре знала правила поводження з газом у побуті.

 Залишилась у «вогня-мандрівника» остання надія -потрапити до школи.

  • Може когось із дітей-бешкетників приверну на свій бік,- подумав злий чарівник.

 – Адже вони дуже полюбляють гратися із сірниками.

Завітав він до 3 класу. Слухає, а там учні вивчають тему «Правила пожежної безпеки».

  І зрозумів вогонь, треба бути другом, а не ворогом людині. Адже багато корисного  він може дати людям. Це тепло, світло, приготування їжі тощо. Враз вогонь перетворився на жовтий смайлик із надписом «Діти, пам’ятаймо правила пожежної безпеки, бо я став вам помічником і другом». Цей смайлик і сьогодні прикрашає куточок пожежної безпеки у 3 класі нашої школи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заявка

на участь у районному етапі Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу на протипожежну тематику «Щоб не трапилось біди – обережним будь завжди»

 

  1. Назва закладу  Биринський НВК
  2. Назва роботи  «Вогонь-мандрівник» (казка)
  3. ПІБ, вік автора:  Шулік Дар΄я Романівна, 9 років
  4. Домашня адреса автора: 16034 Чернігівська обл., Новгород-Сіверський  р-н  с. Бирине  вул. Шкільна-5, тел.  0994139830

 

doc
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
2101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку