Казки про букви українського алфавіту

Про матеріал
Базовий компонент передбачає ознайомлення дітей з літерами. Як же це зробити, щоб дітям було і цікаво і зрозуміло? Збагатити роботу такого спрямування й підвищити її ефективність можна, поєднавши ознайомлення з літерами через казку й закріплення їх графічного зображення малюванні, ліпленні, аплікації.
Перегляд файлу

Базовий компонент передбачає ознайомлення дітей з літерами.

          Як же це зробити, щоб дітям було і цікаво і зрозуміло? Збагатити роботу такого спрямування й підвищити її ефективність можна, поєднавши ознайомлення з літерами через казку й закріплення їх графічного зображення малюванні, ліпленні, аплікації. 

                Казка створює позитивну атмосферу освітнього процесу. Яскраві образи, цікавий сюжет, чарівні перетворення, пригоди, римовані вислови персонажів та очікування дива сприяють запам'ятовуванню літер. У процесі ознайомлення з літерами через казку розширюється словниковий запас дітей, розвивається зв'язне мовлення, творча уява, фантазія, емоційний інтелект.

        Я пропоную створювати казки про літери на українознавчому матеріалі. Такий підхід не лише полегшує процес опанування грамоти, а й розвиває творчість малят, збагачує їхні знання про Батьківщину і сприяє національному вихованню.

             В казках літери  живі, живуть в чарівній країні, мають  свій характер, улюблені місця відпочинку в Україні, знають державні символи та народні обереги, мають улюблені народні казки, пісні, національні страви, носять національний одяг. Для цього використовую різні дидактичні ігри і вправи.

       Народна мудрість говорить: « Почуєш - забудеш, побачиш - запам'ятаєш, зробиш сам - тільки тоді зрозумієш. Ці слова доволі точно описують процес вивчення літер дітьми. Після ознайомлення з казковою літерою діти  «виготовляють» її - з мотузочок або кубиків, деталей конструктора,  закріплюють її графічне зображення під час малювання, аплікації,  ліплення .

       Відомо, що мовні центри людини формуються під впливом імпульсів, які надходять від нервових закінчень пальців рук. Тому розвиток дрібної моторики дитини забезпечує і розвиток її мовлення. Провідною діяльністю для розвитку дрібної моторики є ліплення, вирізання, розфарбовування адже передбачає роботу різних м'язів рук, потребує сили, точності, ритмічності, плавності рухів. Крім того стимулює активність як лівої, так і правої півкуль головного мозку, що сприяє формуванню образного мислення, фантазії, креативності.

   Наприклад,  зображують  літеру "В" у вінку, букву "М" прикрашають маками, "К" — калиновим кетягом тощо. ,

    У дошкільнят переважає наочно-образне мислення, тому конкретний образ літери, виготовлений власноруч і підкріплений позитивними емоціями, запам'ятовується краще. Таким чином, процес навчання елементів грамоти перетворюється на пізнавально-творчу діяльність. Результати роботи свідчать: такий підхід до прак­тичного ознайомлення з елементами мови сприяє швидкому та стійкому запам'ятовуванню дітьми літер української абетки, розширює їхні знання про рідний край, формує усвідомлення своєї національної при­належності, розвиває наочно-образне мислення, творчі здібності, виховує любов до Батьківщини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Я буква А!

 Я литера відома,

       Я всякому знайома,

    Я літера незвична,

             Ще й дуже симпатична.

        Голосиста буква   А.

       А - абетку відкрива.

Буква А

У чарівній країні  Абетка всі знають букву А. Вона стоїть на першому місці.

Літера А була примхлива і горда, вона вважала себе найголовнішою:

- Я сама головна, адже  я стою першою -  говорила вона.

Я буква А!

Я літера відома,

Я всякому знайома,

Я літера незвична,

Ще й дуже симпатична.

Голосиста буква   А.

А - абетку відкрива.

Довго терпіли літери її капризи.

А вона все вихвалялась :

-  Я буква А, я сама головна!

- Я – активна, азартна,

агресивна, і абсолютно головна.

Образилися тоді на неї всі літери, і втекли з книжок. На сторінках залишився лише набір літер А - « А-а-а», так плачуть маленькі дітки.

З книг пішов головний сенс, і люди перестали читати.

Засмутилася буква А. Довго кричала вона: «А-а» та «А-а». А потім втерла сльози і вирішила помиритися з усіма літерами. Для цього вона накрила апетитний стіл.

Як ви думаєте які гостинці приготувала буква А?

А частувала вона ось чим: абрикосами і айвою, ананасами і аличею, авокадо, апельсинами і духмяними яблуками, сорт яких називався «антонівка».

Покуштувавши апетитних страв, букви вирішили, що більше ображатися на букву А вони не будуть, і повернулись до книжок.

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\б.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Б

  Привіт, це буква Б.

  Вона живе у березовому гаї біля річки Бистриця  у будинку, що сама збудувала. У будинку гарно і затишно, на стіні висить оберег Берегиня. На городі Б садить буряк і біб, доглядає за рослинами: знищує  бур’яни.  А біля будинку росте барвінок і великий кущ бузини. Б справжня господиня - вона варить смачний борщ і пригощає ним своїх друзів: білку, бобра. А після смачного обіду вони грають на музичних інструментах: бандурі, барабані, бубоні.

   Б любить прогулянки, вона одягає солом’яний бриль, щоб не пекло сонце, і бере баклаг з водою та іде у березняк. А улюблені квіти - бузок.

Берегиня — богиня добра і захисту людини. Захищає оселю, родинне багаття, насамперед малих дітей від хвороб та інших злих сил.

Цілий день біля воріт

   Вчив баранчик алфавіт.

                                          Добре вимучив себе,

Та завчив лиш букву Б.

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\в.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква В

Буква В - весела, вихована, вродлива. Вона вдягає  вишиванку  і  віночок в який вплітає квіти волошки. В - буква музикальна. Як ви думаєте на якому музичному інструменті любить грати буква В? (волинка).

Літера В гостинна, до неї з лісу часто приходять  дикі звірі, відгадайте які.


Гострі зуби, сильні лапи

Дуже схожий на собаку,

І полює дуже ловко,

Що, впізнали, друзі, … ? (Вовка)

Хоч у нього шуба є,

Та як холод настає,

Він не їсть тоді, не п’є

 І не ходить, не гуляє,

А у лігво спать лягає.     (Ведмідь)

Він ікластий і сердитий,

Дуже любить землю рити.

Жолуді весь час шукає

Й малюків смугастих має.        (Вепр)


 (вовк, ведмідь, вепр). В пригощає їх варениками з вишнями. І вони всі разом  люблять вирізити витинанки, щоб прикрасити оселю. На Різдво, вони готують лялькову виставу – Вертеп. А на Великдень, співають веснянки

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\г.jpg

Буква Г

    А це – гарна буква Г. Вона - горда, гармонійна, граціозна.  Ще б!  Вона завжди стоїть на одній ніжці.   На подвір’ї  у букви Г живуть  гуси, вони грізно ходять по двору, кажучи постійно: «Га-га-га ...».

Буква Г грамотна.  Вона вивчає географію, геометрію, граматику.

Буква Г гостинна, своїх гостей вона пригощає грейпфрутами, горіхами, гранатами, грушами, гречаною кашею, бульйоном з грінками,  галушками.

   Г ходить на гостину до гончара, де вчиться робити посуд з глини: глечики, горщики, горнятка.

 Га-га-га та Ге-ге-ге…

Це напевне буква Г?

                                             Буква Г якраз така,

  Неначе шия в гусака.

 

 

D:\page0001.jpg

Буква   Ґ

Буква Ґ- чудова ґаздиня.  Улюблене її заняття - пришивати ґудзики. Свій день народження вона святкує на ґанку. Одного разу вона запросила в гості  друзів  ґедзиків. Тут, на столі, застеленому білою скатертиною,був справжній бенкет: ґроно ягід, мед, солодкий чай, печиво, а найголовніше - аґрусове варення!  Ґедзики ґречно подякували за солодкий прийом, і подарували ґринджоли.

                                    Буква Ґе з ріжком вгорі

                                    Посміхнулась дітворі:

  •  Щоб дзвінкішу чули мову,

                                    Я прийшла в абетку знову.

 

 

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Д

Добрий день! Це буква Д. Вона добра,  допитлива,  душевна. Довго вона бродила самотня, але потім подумала і сказала собі: «На те я і буква Д, щоб у мене були Друзі». Щоб друзі могли приходити до неї в гості, буква Д вирішила побудувати дім.  Добротний дерев'яний будинок, з червоним дахом, великими дверима та довгим двором. 

Тепер до неї в новий будинок прилітають птахи: дрізд, дрохва, деркач.  Доберман, далматинець, дворняга весело махають хвостами, зустрічаючи букву Д.  Разом з друзями Д святкує Різдво, прикрашає оселю дідухом, і пече духмяні пироги, замішуючи тісто в великій діжі. Бо до неї приходять діти колядувати.

 Як добре, що є на світі є друзі!  Як добре мати добротний дім, де затишно всім.

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\е.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Е

Буква Е - енергійна, ефектна, емоційна, ерудована, елегантна!

Буква Е - це чарівна буква, тому що вона могла перетворюватися в інші літери.  Як?  А ось так!  Наприклад, якщо Е вставала на свої ручки-ніжки, то перетворювалася в букву Т.  А якщо вона лягала на спинку, то перетворювалася в букву Ш!  Ось така чарівна буква Е!

А ще вона була схожа на драбинку, і якщо комусь була потрібна її допомога, то вона ніколи не відмовляла.

«Е-е! -  сказала буква Е,-

Ніхто мене не здожене!»

І махнувши всім рукою,

Е - зробилося луною.

«Е-е!» - гукаємо у ліс.

«Е-е! -  відгукується скрізь.

 

 

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\є.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Є

Є – нікуди не втікає.

Є – усе на світі знає.

Є – боятися не вміє.

Є – завжди всьому радіє.

І буква Є дуже допомагає чарівникам, у неї є секрет: вона, як чарівна па­личка. Не вірите? Кажете - такі круглі чарівні палички не бувають? Ще й як бувають! Буква Є дуже щедра- вона все для всіх має. Щоб не попросили, її чарівний язичок відповідає: «Є-є-є...».

Є - це добра фея. Коли  важко, коли щось не виходить - чи то ліпити, чи вирізати, чи стрибки на заняттях фізкультури - нам допомагає фея Є. Варто зосередитися й кілька разів про себе вимовити: «Є в мене сили, є в мене розум, є терпець!» - як справи йдуть веселіше, і врешті-решт усе виходить якнайкраще.

Отже, любі діти, спробуйте й ви — кличте на допомогу букву Є, і успіхи не забаряться!

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\ж.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Ж

А ось це буква Ж! Буква Ж  схожа на жука бо кількість ніжок у літери Ж, як у жука - шість. Через це з нею трапилась цікава пригода. Одного разу вона гуляла і відпочивала на травичці,  до неї підлітів жук і сказав:

 - Гей, друж-ж-жок!  Що ти тут леж-ж-жишь?  Як ж-ж-життя?  Давай подзиж-ж-чим!

 - Не буду я дзижчати!  - відповідала буква Ж, - Я ж не жук!  Розумійте!

 - Так? - здивувася жук, - Треба ж-ж-ж ... Не ж-ж-жук, а дуже схож-жа...

 І він відкрив крила і полетів: ж-ж-ж-ж. А Ж так сподобалась пісенька жука, що вона стала постійно її наспівувати. Ж-ж-ж-ж-ж. Ж-ж-ж-ж-ж.

 Ж буква працьовита, вона вирощує жито, і пече з нього житній хліб. А улюбленим обрядом є жнива. Ж знає багато жниварських пісень і вас навчить.

Там у полi криниченька,

                                         Навколо пшениченька.

                                         Там женчики жали,

                                         Золоті серпи мали,

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\з.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква З

Знайомтеся - буква З, цене просто завитки, а важлива буква.  Хтось скаже, що вона схожа на змійку, пружинку, стружку, і навіть на баранячі роги, але будь-який, добре знайомий з цифрами впевнений, що буква З - копія цифри три.

З прокидається рано-вранці і наспівує свою улюблену пісенку: з-з-з-з , за, зо, зу, зи, зі, зе… Йде вмиватися і чистити  зуби. А потім зав’язує вишивану запаску і готує на сніданок запашну запіканку і зефір. В гості запрошує тварин: зайців, землерийок, зебр, зябликів, зубрів і навіть комариків.  А чому ж комариків, запитаєте ви?  Адже слово «комарики» не починається на букву З. Все дуже просто.  Ви чули, як пищать ці комахи?  «З-з-з ..» Комарі багато разів «приспівують» заповітну букву, тому З любить з ними співати. А ще вони люблять співати заклички.

Вийди, вийди, сонечко,

                                         На дідове полечко,

                                         На бабине зіллячко,

                                         На наше подвір'ячко,

                                        На весняні квіточки,

D:\User\Downloads\и.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква И

И - великої не має.

И - слова не починає.

Це буква – И. Є в цієї букви дуже погана звичка, вона  завжди і всюди запізнюється, тому не починає слів. Її можна зустріти в середині і в кінці слів.

Колиска – невеличке ліжко для спання і колисання дитини.

Барило – невелика посудина для рідини (найчастіше з дерева) з двома днищами і опуклими стінками, стягнутими обручами.

Зажинки – початок жнив, який відзначається святковим обрядом.

Висівки – залишки після просіювання перемеленого зерна.

И блукає дуже близько.

                                         І співає дуже низько.

Ти тихенько підійди —

                                          І скажи їй: "Букво И,

 Подивися, як розквітли

                                          Наші ниви і сади!»

 

 

Буква І

А ось це буква І. Вона ідеальна, така струнка, така тонка. Проходжає по своєму господарству і цікавиться всім.

 - Як називається ця вишукана квітка?

 - Це Ірис.

 - Голоси яких дивовижних птахів чуються мені?

 - Це іволги виконують свої відомі пісні.

 - Чиє свято відзначають сьогодні на пташиному дворі?

 - Це іменини індичат.

 - Що роблять ці веселі діти, в яскравих нарядах?

 - Вони грають в цікаву гру.

 На всі питання, задані буквою І, відповідали хто б ви думали?  Два братика: Івасик і Ілля.

 Задоволена буква І. Йде, посміхається, скоса поглядає: «І тут добре і там добре.  Славне у мене господарство - ідеальне ».

D:\page0001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Ї

А ось це буква Ї, сестричка букви І. Вони  зовсім однакові, тільки у літери  Ї були чарівні крапочки-кружечки, які вона за своєю неуважністю, постійно втрачала.  Одного разу вона пішла гуляти до лісу і загубила свої крапочки. «Ї-ї-ї-ї-ї - розплакалась буква Ї- тепер мене ніхто не впізнає». На її плач зібралась родина їжаків: «Не плач, ми тобі допоможемо». Їжак з їжачихою почали кататися клубочком і знайшли крапочки. Ї дуже зраділа, бо без крапочок її приймали б за букву І. Вона почепила крапочки і запросила їжаків у їдальню. З тих пір їжаки товаришують з Ї і завжди їй допомагають.

Букву «Ї» потрібно вчити,

                                           Адже як без Їжі жити!

                                           Їсти треба щоб рости,

                                           Краще Їхати чим йти.

На цю букву, хочеш знати,

                                          Лиш одну тваринку звати.

                                          В неї шубка з колючок,

                                          Її  звати – Їжачок!

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\й.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Й

А ось це буква Й, на яку букву вона схожа? Правильно в неї є сестричка буква И. Ось послухайте про них казочку.

Жили собі дві сестрички — букви Й та И. Дуже вони були подібні одна на одну — як дві краплини води. Відрізнялися лише зачіскою: у Й волоссячко було неслухняне, стовбурчилося, як його не зачісуй.

Ось одного разу буква Й задумалася: «А чи не переплутають першокласники, бува, мене із сестрицею — буквою И?

Й зупинилася перед дзеркалом, оцінюючи свій вигляд. Надворі якраз сіяв дрібний дощик. Подумавши, щоб це одягти в таку погоду, буква взяла капелюха, який вона тут-таки приміряла.

-Досить непогано! — сказала Й, продовжуючи розмірковувати. — Буква  И - тільки одна, маленька, а нас двоє: я і капелюх. А ще, я не скидатиму цього капелюха ніколи! Ось такою нехай мене запам'ятають малята.

/. Січовик

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\к.jpg

Буква К

А ось це буква К. Вона красива, корисна.

К рано-вранці прокидається і вмивається водою з криниці. Вона справжній кухар. У великому казані готує кашу, куліш, кутю.

На городі завжди  чисто й охайно, росте картопля, капуста, кабачок, квасоля. А біля вікна К посадила кущ калини. Улітку пахощі, створюють такий чудовий аромат, що хочеться вдихнути на повні груди й співати.

Буква К дуже любить співати. Особливо вона любить співати колиско­ві. Ближче до вечора, коли сонце сідало за обрій,  К одягала кептар, брала свою писану торбину з казками та маленьку кобзу й ходила від хати до хати, де жили маленькі хлопчики та дівчатка. Кому казочку розкаже, кому колискову заспіває. У писаній торбі були й казка про Кирила Кожум’яка. Всі дуже любили слухати такі казки.

 Вранці півник в курнику

   Будить всіх: — Кукуріку!

Прокидайтеся, курчата,

Будем букву К вивчати!

 

D:\User\Downloads\л.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Л

  Буква Л -  ласкава, лагідна, люб'язна, легка,  лірична. 

Завжди-завжди вона  в гарному настрої, ніхто ніколи не бачив, щоб вона плакала!  Навпаки, вона завжди ходить і наспівує якусь мелодію, ось так:

 - Ля-ля-ля, ля-ля-ля, ля-ля-ля-ля-ля-ля-ля.

Більше всього на світі Л любить ліпити, кого вона тільки не зліпила і ластівку, і лелеку, і лина, і лисицю.

А під стріхою хатинки Л оселились ластівки. Тут вони влаштовують справжні концерти. І Л співає з ними свою улюблену пісеньку.

 Всім, хто з буквою Л зустрічається, стає легко і весело теж.  Адже з  Л  починається слово «любов»!  І буква Л всіх любить, і інші літери відповідали їй взаємністю!

                                          Ось лисичка, левеня,

 Граються вони щодня.

       Допоможуть вивчить «Л»,

                                          Щоб її ти знав тепер.

D:\User\Downloads\м.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква М

Ось це - мила буква М.  Мешкає вона  у маленькій хатинці разом з мамою. Кожної неділі М з матусею печуть смачні млинці з маком. Замішують тісто на молоці у великій макітрі, збивають масло у масниці, наливають мед у маленьку миску. І запрошують в гості друзів: метеликів, мурашок,  мишку.  А ще буква М любить малювати , куди б вона не ходила завжди брала з собою фарби і пензлі. На її картинах розквітали мальовничі квіти: маки, мальви, мімози.  Мріє мандрувати на маленькому кораблі по морі. Любить читати казку про козака Мамая.

       Слово "МАМА" – кожен знає,

Маля першим вимовляє!

Тому букву „М” вивчати

Треба змалку починати.

 

 

 

D:\User\Downloads\н.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Н

 А ось це буква Н – неповторна красуня. Вона любить наряджатися. Чого в неї тільки нема і намисто, і намітки, і віночок з нарцисів.

  Більш всього Н любить гуляти зоряною ніччю, вулицями містечка нашої улюбленої країни Абетки. Ходить по парку і до маленької річечки.  Їй дуже подобається тиша і спокій ночі, можливість подумати і помріяти, не боячись, що хтось прерве її думки.

 Вдень же Н, якщо не спить, то бере різнокольорові нитки і вишиває маленьких носорогів, букети нарцисів і настурцій, незвичайних, придуманих нею самою персонажів.

 Буква Н любить складати різноманітні  небилиці, історії, яких не тільки не було,  і бути не могло. Вона пише свої небилиці, малює до них картинки, мріючи випустити велику барвисту книгу.

 

 

 

D:\User\Downloads\о.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква О

У чарівній країні Абетка живе буква О - охайна ошатна.

Буква О справжня модниця. Вона носить очіпок, прикрашений орнаментом і обручку. А улюбленим святом є обжинки – завершення жнив.

 О кругла, як кільце, і всюди просто катається, ходити їй  нема чого.  Її дуже часто плутають -  з бубликом. 

Прикотиться на город де ростуть огірки, осот. І говорить: «Ох-ох-ох!  Ой-ой-ой!  Треба бур’яни пополоти!»

А потім в сад де росте смачна ожина і дивується: «О-о-о! Ого! Яка в мене ожина! Яка я господиня!».             

    Буква «О» така-от кругла,

Хто не бачив, подивись:

 Наче сонце, наче бублик,

    Мов обручик, - хоч котись!

 

 

 

D:\User\Downloads\п.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква П

Привіт! Це буква П. Вона дуже красива. У неї дві ніжки і пряма, горизонтальна спинка.  Буква П добре співає, танцює, підстрибує.  Вона сама приємна, сама прониклива, сама привітна буква.

    П- справжня панянка, любить приміряти пишні плаття, носить прикраси - перли. У букви П є пекарня, в якій вона пече пироги, пряники і печиво.  Співати буква П не вміє і тому, коли пече пироги, приговорює: «П-п-п-п-п-п-п».  Кожного дня П придумує нові прикраси для пирогів.  Але найбільше їй подобається викладати прикраси у вигляді букви П.  А ви хочете спробувати? (З різнобарвної мозаїки діти збирають кілька літер П).

  А ще П пишається своїм подвір’ям. Чого тут тільки нема. На клумбі ростуть пишні півонії, стрункі півники, солодкі полуниці, в’юнкий плющ, розкішна папороть. По двору прогулюються півні, сміливо літають папуги, поважно проходжується павич.

Любить П і подорожувати. З кожної подорожі вона привозить подарунки. З Прилук привезла різнобарвні писанки, з Полтави -  плесканець.

D:\User\Downloads\р.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Р

Р - розумна і радісна  буква. Іноді, коли у неї щось не виходить, вона тихенько ричить. Ось так: «Р-р-р-р-р»! Але робить це в край  рідко.

Улюблене заняття  вишивати  квіти на рушниках: ромашки, барвінок, чорнобривці. Особливо гарні в неї виходять  «росянички» − рушники для дівчаток  і «грайлики» - рушники для хлопчиків.  А ще Р любить рибалити. Рано-вранці бере свій рюкзачок і їде рівною доріжкою до річки. Постелить ряденце, сяде з вудочкою на березі річки і ловить рибку маленьку і велику, а потім випускає. А яка ж вона працьовита, вирощує на городі редис і ріпку.

Буква Р ніколи не сумує.  І не любить, коли  це роблять інші.

 Виліз равлик на стеблинку,

                                     Зупинився і завмер,

                                     На собі несе хатинку,

                                    А вона - як буква «Р».

 

 

D:\User\Downloads\с.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква С

Буква С -  славна, смілива, сяюча  буква Абетки, тому що у неї велике, світле серце - як сонечко!  І вся вона тому світиться, як маленьке сонечко!  У неї навіть в світлиці зовсім не має лампочок, вона в них просто не потребує.  Скрізь, де б вона не з'являється, відразу стає світло, як вдень.

С  співати не вміє, а тільки тихенько сичить, ось так: «С-с-с-с-с!»

Кожної середи та суботи до неї приходить сусідка дівчинка Соломія, сідає на ослін, стоячий біля квітника де росте сон-трава, і грає на сопілці. С дуже любить слухати цю дивовижну музику. А потім вони розглядають маленьку скриню, де С зберігає свої скарби – маленькі глиняні свищики.

На весні до неї злітаються пернаті друзі: соловї, синиці, сороки, стрижі, соколи, сойки, сови. І влаштовують справжній концерт, співають серенади.  А С розповідає скоромовки і смішні лічилки.

Сидів горобець на сосні,

                                       - заснув - і упав уві сні.

                                        Якби не упав уві сні.

                                       Сидів би він ще на сосні.

D:\User\Downloads\т_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Т

Ось це буква Т.  Характер у неї твердий.   Живе у теплім теремку, огородженому тином. Дуже любить квіти особливо троянди, їх у неї триста кущів. Кожного дня  вона їх поливає, і грає на трембіті. Раз в тиждень буква Т їздить у гості до своєї тітки Тамари, що живе у чудовому місті Тернопіль. Там вони разом  ходять до театру.

Тук-тук-тук, ток-ток-ток

                                        – Вибиває молоток.

                                       Ним ви цвяхи заб’єте,

Схожий він на букву «Т».

 

 

 

 

 

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\у.jpg

Буква У

У чарівній країні Абетка жила  буква У. Вона дуже любила співати.

-У, у-у-у.

Дуже му-у-узику люблю.

У неї був друг вітер. Коли він був добрий і лагідний , то разом з буквою у співав пісеньку:

– У, у-у-у, у.

(повільно і тихенько проспівати звук у).

А коли був сильний і розлючений, то вони співали так.

-У, у-у, у.

(голосно і сердито проспівати звук у).

А наспівавшись удвох, вони пили смачний узвар.

 

 

 

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\ф.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Ф

А ось буква Ф! Її називають «фізкультурною», бо завжди проводить зарядку, заняття з фізкультури і фізкультхвилинку.

Завжди така струнка й підтягнута. Своїм друзям: філіну, фламінго вона каже: «Усі поставте руки в боки! І робіть, як я!»

А ще Ф справжня фантазерка.  Одного разу вона нафантазувала, що на заході сонця риба форель літала вище сокола, а птиці фазан, фруктоїди і фламінго плавали в фіолетовому морі!

 Ось яка фантазерка!

Футбол вона обожнює, а програші терпіти не може!

Вона фирчить! Фиркає!  І дуже довго повторює коротке слово «Фе!»

Та це трапляється рідко, бо Ф майже завжди перемагає.

Буква Ф – то фантазерка,

   Любить фрукти, феєрверки,

                                                 І фіалки, і фонтани,

                                      І фортецю, і фазана,

                                      Фарби різнокольорові,

                                      Фею й факели казкові.

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\х.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Х

Знайомтесь! Це – весела буква Х,  вона завжди і всюди сміється: «ха-ха-ха, хі-хі-хі». Буква Х має осину талію, ніколи не хворіє, і дуже любить ходити пішки. 

Живе Х на хуторі. Має гарну, біленьку, чистеньку хатинку.  Х вправно хазяйнує у своєму господарстві. Пов’язавши голову хустиною, хмизом топить піч і пече запашний хліб. А улюбленою справою є вишивання. Вона  вправно працює голкою, на тканині один за одним з'являлися хрестики. Згодом на білому полотні з'являлися дивовижні узори, барвисті хризантеми, кучеряві хмаринки, маленький хом'ячок.  Х навчає вишивати і свою подружку -дівчинку Христинку.

Що за буква таємнича?

   Не смішна вона, здається,

Хто ж її повторить двічі,

                                        Той образа засміється.

(Ха-ха)

 

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\ц.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Ц

Ц буква вчена, вона все знає і всіх навчає.

  • Це – цикорій,  лікарська рослина.
  •  Це – цуценя, дитя собаки.

Цілий день на городі доглядає цукровий буряк і цибулю. Цеберцем носить і поливає цикламени і цинії.  Опівдні вона п’є чай з цукерками.

 Часто в гості до неї заходить  цвіркун. 

Цвіркун вмостився на печі.

    Не вдень цвірчить він, а вночі.

Цвіркун спиває: "Це–це–це".

                                    Бо знає тільки букву "Ц".

 

 

 

 

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\ч.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Ч

А ось чудова буква Ч. Вона чесна, чепурна,  чуйна. Ч справжня красуня, вона носить червону спідницю, чорні черевички. У квітнику вирощує чарівні квіти: чорнобривці, чебрець, черемшу, череду, червону руту.

У Ч є подруга черепаха на ім’я Чепуруха, що живе по сусідству.  Черепаха дуже любить фрукти і ягоди, особливо солодку черешню, яка росте біля хатинки букви Ч. Чепуруха приходить до букви Ч, допомагає їй збирати черешню. А  Ч частує черепаху  печивом  з чорним чаєм, з чайника в червоний горошок.

Чепуруха любить вчитися, вже вміє рахувати до десяти і знає деякі букви.  Найбільше подобається буква Ч, вона її із задоволенням шукає у всіх словах, якій їй трапляються: піч, ніч, чайник, чапля, зайчик.

Черепашці з черепашенятами

Важко змагатися із жабенятами.

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\t\Рабочий стол\0b8212dd19bc2b3ed12d00531739abb6-0.jpg

Буква Ш

Ось це – буква Ш. Вона просто вишукана буква.  Вона складається з трьох прямих вертикальних паличок, дуже рівних і красивих, і однією горизонтальною.  Вона вміє розгадувати шаради, любить шити, грати в шахи і ходити до школи. Найсмачнішими ласощами буква Ш вважає шоколад.Вона вміє шипіти, шуміти, шарудіти, шелестіти, шкодить.

У саду ростуть вишні і кущі  шипшини, а на черешні висить шпаківня, куди кожної весни прилітає шпак і своїми піснями звеселяє букву Ш.

Ш охайно ставиться до свого одягу і їй не соромно в будь-який час заглянути до шафи. На верхній поличці знаходяться шарфик, шапочка, а на нижній шаровари, а в сусідньому відділенні шафи висить м'яка шубка. Усе вміщує широка шафа.

                                   Швачка шапку швидко шила,

                                   Час не гаяла — спішила.

                                  Швачка мала поспішити,

                                  Бо ще й шубу швачці шити.

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\щ.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Щ

Ось це – буква Щ.  У неї є молодші сестриці, дуже схожі на Щ. Одна зубна щітка стежить за чистотою зубів. Ще жодного ранку діти не пішли до школи, не почистивши їх. Друга - до блиску начистить взуття.  Третя чистить одяг. Щітки допомагають дітям у вивченні букв бо так схожі із буквою Щ,  що позначає два звуки [шч].

Щ сама щедра буква. Якщо до неї приходиш у гості, вона обов’язково нагодує борщем з щавлем. Ще у неї живе щиглик, який радує усіх своїм співом.

Найулюбленіше свято Новий рік. Щ – співає щедрівки, старовинні українські обрядові новорічні пісні.

          Щедрик добрий, я не гірший.

Дайте млинця, котрий більший

Що щедрушка — то пампушка,

Що щедреник — то й вареник.

       Буква Щ є в найщасливішому слові — щастя.

 

 

 

 

 

 

 

М’який знак Ь

У букви  Ь свого будиночка не має.  Вона ходить від однієї букви до іншої і проситься в гості.  Але пускають її до себе не всі, а тільки ті букви, які не вміли співати.  У них буква Ь гостювала довго і іноді так приживалася, що здавалося їй: живе вона в своєму будинку.  І букви до неї звикали і вже не думали про неї, як про гостю і починали звучати по-іншому: нь, ть, кь, сь, ль, рь, вь, пь, мь, зь, бь, дь, гь, хь,  фЬ. 

 Але букві Ь дуже хотілося, що б і у неї був свій будиночок.  Тому вона йшла від однієї букви до іншої.  Одного разу йшла літера по дорозі, сумувала і думала про свій будиночок. 

 А назустріч букві Ь їхав верхи на коні на ім'я Красень хлопчик Івась.  Побачив він букву Ь і запитав у неї:

 - Ти чому така сумна?

Буква Ь йому розповіла про своє горе.

 - Нікому я не потрібна, ніхто до мене не приходить в гості, навіть якщо б у мене і був власний будинок.

 - Неправда!  - вигукнув Івась.  – Ти дуже потрібна буква, без тебе  звали б мене не Івась, а Івас.  І віз б мене не кінь, а кін, якого звали б не Красень, а Красен.

Засміялася буква Ь і сказала: 

 - Треба мені будувати свій будиночок, але як же я впораюся одна?

 - Я і Красень тобі і з задоволенням допоможемо, - сказав Івась.

Коли будиночок був готовий буква Ь запросила всі букви, у яких вона колись гостювала сама.  І була вона така гарна господиня, що стали до неї заходити літери, які не вміли співати, і навіть літери, які вміли співати, їм так подобалася буква Ь, що вони завжди брали букву Ь під ручки, і виходило: льон, сьогодні, кухоль, барильце, князь.

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\ю.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Ю

Ось це буква Ю.  Її всі люблять, бо в неї веселий і легкий характер. Вона завжди збирає юрбу.  На честь свого ювілея, вона приготувала юшку, і пригостила всю юрбу.

Буква ця усім відома:

Перед Я вона стоїть.

В ній дві палички і коло —

Здогадаєтесь умить.

Є ця буква в слові "Юля",

І в словах "сміюсь", "стою".

Ой, яка ж вона красуня,

Ця чудова буква Ю.

Люлька – прилад для куріння.

Люлька – дитяча колиска.

Юрба– неорганізоване скупчення людей в одному місці.

 

 

E:\атестация\Літери українці\Новая папка\я.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Буква Я

 Буква Я - яскрава. Так буває, що хтось стоїть останнім: наприклад, останнім у списку, або останнім в черзі.  Ось буква Я стоїть останньої в Абетці.  Незважаючи на те, що у неї таке незавидне місце (адже ніхто не хоче бути останнім), буква ця важлива і цікава. Буква Я любить грати з іншими буквами Абетки  в різні ігри, головним чином, «в слова».  А як тільки їй набридає грати, вона каже: «Я в будиночку!».  Це означає, що вона тимчасово не грає.

Я любить всякі страви: ягоди і яблука, яєчню і ячну кашу.

 Коли буква Я була маленька, то вона ходила в ясла-садок.  Тепер вона велика, любить поговорити, і інші літери не прагнуть потрапити їй на гострий «язичок».

 Улюблені звірі букви Я - ягуари,  яки, яструби, язи, ящірки;  а рослини - ясен, ячмінь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Ключарьова Олена Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Е. Валя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Демідова Вікторія
    Чудова робота. Дуже сподобалось. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Данілова Оксана Вікторівна
    Прекрасна робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Молчанова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Трофименко Ксения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Ступницкая Елена
    Дякую за матеріал. Зподобався. Все просто і лаконічно. Для дошкільнят з ознаїомлення літер і оформлення їх в українському стилі дуже гарно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
47558
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку