КЕЙС -УРОК З ГЕОМЕТРІЇ « ПОДОРОЖ У СВІТ ПІРАМІД» ДЛЯ УЧНІВ 10 КЛАСІВ.

Про матеріал
КЕЙС -УРОК З ГЕОМЕТРІЇ « ПОДОРОЖ У СВІТ ПІРАМІД» ДЛЯ УЧНІВ 10 КЛАСІВ. Мета: Формування поняття піраміда та її елементів; Розвивати пізнавальну активність, розширювати кругозір учнів, життєві компетенції; Виховувати наполегливість, самостійність, старанність у навчанні; Підвищити мотивацію до вивчення теми «Піраміда», розглянути піраміду не тільки як геометричну фігуру, а й різні аспекти її використання; Усвідомити цінність знань для життя. Отримані результати і напрацьовані компетенції: вміння швидко відшукати необхідну інформацію за темою; вміння креативно використовувати отриману інформацію з практичною метою; засвоєння конкретних знань з геометрії, алгебри, технологій та інших розділів (наведені в розгортці); вміння «конструювати» отриманні знання на основі отриманих відомостей; розвиток інтелектуальних та комунікативних навичок.
Перегляд файлу

 

УРОК-КЕЙС

 « ПОДОРОЖ У СВІТ ПІРАМІД»

 ДЛЯ УЧНІВ 10-11 КЛАСІВ.

Тема: Піраміда

Мета: Формування поняття  піраміда та її елементів; Розвивати пізнавальну активність, розширювати кругозір учнів, життєві компетенції;

Виховувати наполегливість, самостійність, старанність у навчанні;

Підвищити  мотивацію до вивчення теми «Піраміда», розглянути піраміду не тільки як геометричну фігуру, а й різні аспекти її використання;

Усвідомити  цінність  знань для життя.

Отримані результати і напрацьовані компетенції:

  • вміння швидко відшукати необхідну інформацію за темою;
  •  вміння креативно використовувати отриману інформацію з практичною метою;
  •  засвоєння конкретних знань з геометрії, алгебри, технологій та інших розділів (наведені в розгортці);
  •  вміння «конструювати» отриманні знання на основі отриманих відомостей;
  •   розвиток інтелектуальних та комунікативних навичок.

 


 

 

 

Знання можуть бути купою

каміння, що задавила особистість.

І знання можуть бути вершиною

піраміди, на якій стоїть особистість.”

 

М.Розов

https://naurok.com.ua/uploads/blog/pic.jpgСьогодні на уроці ми застосуємо відомий у світі  «кейс – метод». Напередодні уроку кожен учень отримав завдання ознайомитися з певним набором інформації, що входить до складу узятого «кейсу». Використовуючи цю інформацію та знання, які ви отримали на попередніх уроках вам необхідно буде виконати завдання з метою розв’язання конкретних життєвих ситуацій. Отже, ми відправляємося у подорож цікавим світом математики, де існують загадкові піраміди. І розпочнемо свою подорож з

 «ПІРАМІДИ  НАВЧАННЯ».

 

Як бачимо зі схеми піраміди, що найменших результатів можна досягти за умов пасивного навчання. А найбільших – інтерактивного (групова дискусія – 50 %, практичні вправи , рольові ігри– 75 %, навчання інших або негайне застосування знань – 90 %).

 Перш ніж ми почнемо наш урок я хочу вам побажати :

Будьте активні протягом уроку. Думайте, питайте, пропонуйте – так дорогою до істини ми будемо йти разом. Я сподіваюся, що цей урок пройде цікаво, з великою користю для всіх. Дуже хочу, щоб ті, хто ще байдужий до цариці всіх наук, з нашого уроку пішов з глибоким переконанням, що математика – цікавий і потрібний предмет.

 

 

 

 

 

 

“Навколишній світ – це світ геометрії, чистий, істинний, бездоганний в наших очах. Усе навколо геометрія.”

http://www.ukrigrushka.com.ua/sites/default/files/styles/uc_product_full/public/2360-1.jpg?itok=rvT8igUJДавайте згадаємо наше дитинство,  ще там ми вперше гралися  з іграшкою….. Вперше познайомилися з  «пірамідка».

 В ігровій формі  діти навчаються  розрізняти кольори, а також розвинути дрібну моторику і тактильні відчуття. 

C:\Users\Valeriya\Desktop\_goods.jpg Пірамідальні форми також використовують при виготовленні упаковки для продуктів в харчовій промисловості

C:\Users\Valeriya\Desktop\133071168327_full.jpgДизайнери-архітектори використовують пірамідальні форми при побудові будинків, церков, ліхтарів на вулицях, дахів на каплицях.

2_4Виявилося, що енергія піраміди має багато унікальних властивостей: розчинна кава, яка деякий час перебувала під її впливом, набуває смаку натуральної; дешеве вино значно поліпшує свої смакові якості; вода отримує властивість заживляти рани, тонізує організм, зменшує запальну реакцію після укусів, опіків, покращує травлення; м'ясо, риба, яйця, фрукти  муміфікуються, але не псуються; молоко довго не кисне; сир не пліснявіє.

Якщо сидіти в піраміді, то зростає ефективність процесу медитації, зменшується інтенсивність головного і зубного болю, пришвидшується  заживления ран і виразок. Піраміди усувають довкола себе геопатогенний вплив і гармонізують внутрішній простір приміщення.

 D:\Рабочий стол\1sern_natriy.jpg У різних хімічних реакціях застосовується сурьменістичний сірчанокислий натрій - речовина , синтезоване вченими. Кристал цієї речовини має форму тетраедра .

Молекула метану (СН4), яка має форму тетраедра

В Європі зараз є спеціальні овочесховища, зроблені у вигляді пірамід. Вважається, що смакові якості продуктів, які зберігаються на таких базах, підвищується, а втрати зменшуються на 4-10%.

Зображення піраміди є на грошах, прапорах…

 

 

 

 

 

Піраміди - найдавніші й водночас найвеличніші у світі монументальні споруди, які здіймаються в небо між сріблясто-жовтою пустелею й коричневою великою річкою. Згадаймо відоме українське прислів'я: "знання збираються по краплині, як вода в долині." давайте зберемо по крапельці все, що вчили по темі «піраміда». І почнемо ми з історії пірамід…

http://npc-news.ru/wp-content/uploads/2013/05/piramida-xeopsa.jpgУ стародавньому Єгипті було споруджено славнозвісні єгипетські піраміди, які складалися з величезних кам'яних брил. Кожна брила мала форму прямокутного паралелепіпеда, а її вага перевищувала 2,5т.

Ці найдивніші споруди збудовані в районі  м. Мемфіса. Це гробниці фараонів - єгипетських царів.

Найбільші дві єгипетські піраміди - це піраміда Хеопса, є найстаршою з семи чудес світ,  піраміда Хефрена ( сина Хеопса). Їх було споруджено в III тисячолітті до нашої ери.

Найпершим відомим архітектором пірамід був Імхотеп (Imhotep), давньоєгипетський ерудит, інженер і лікар. Він вважається автором першої великої піраміди — Піраміди Джосера.

           Велика піраміда (піраміда Хеопса) має квадратну будову, у цей час довжини сторін рівняються: північна — 230,25 м, південна — 230,4, східна — 230,38, західна — 230,35 м. До втрати облицювання — 232,5 м. Таким чином, периметр піраміди — приблизно 1 км. Площа піраміди — 5,4 га (54 тисячі м2). Її висота — 146,6 м. Об’єм піраміди — більше  2 500 000 м3. Для порівняння: з каменю, використаного в піраміді можна побудувати всі відомі храми Європи.

 

Результат пошуку зображень за запитом "Пирамида хиопса"У всіх деталях Великої піраміди збережені (золоті) пропорції. Це не можна пояснити простою випадковістю. Грані пірамід дуже точно орієнтовані по сторонах світу. Висота піраміди Хеопса, яку будували 30 років становить 1/1000000000 частину відстані від Землі до Сонця. Якщо довжину обводу основи піраміди Хеопса поділити на її подвоєну висоту, то вийде 3,14159 – число π з великою точністю.

У формах піраміди Хеопса укладені основні принципи світобудови. Піраміди Гізи функціонують як величезний космічний годинник. Єгиптологи і пірамідологи із значень висоти і довжини піраміди Хеопса виводять множину космологічних закономірностей і параметрів, основними з яких є:

3,4 — довжина витка спіралі ДНК для всіх живих істот; 3:40 — відношення площі Землі;

1:49 — співвідношення об’ємів Місяця і Землі;

1:81,3 — співвідношення маси Місяця і Землі;

3,14 — число «Пі»;

499 (секунд) — час, за яке сонячне світло проходить відстань до Землі;

численні взаємозв’язки між параметрами Сонця, Землі, Місяця, Сиріуса і ін.

ВосхождениеВсі піраміди в Єгипті, відомі науковому світу, строго орієнтовані по сторонах світу. У Гізі Єгипетські Піраміди орієнтовані відповідно на північ, схід, південь, захід. По одній з легенд «…задовго до царства фараонів територія Єгипту була поділена атлантами на чотири частини. Ріка Ніл розмежовувала східну і західну частини. На сході, жили предки єгиптян — атланти, що належать до білої раси. А західний берег був відданий потойбічному світу, тут ніхто не селився. Крім того, виділялися північна частина, звернена убік єдиної прабатьківщини атлантів, і південна частина, населена чорною расою атлантів.

ВетерБлоки, з яких складена піраміда, так точно підібрані один до одного, що між ними не проходить навіть лезо ножа.

У цій піраміді має місце теорема Піфагора, золота пропорція. На світанку вона мала колір рожевого персика, а в холодному світлі місяця нагадувала вкриту снігом гірську вершину.

 

Гробниці будували пірамідальної форми не випадково, біологічні дослідження показали, що рослини, які помістили всередині піраміди, швидше ростуть, частіше цвітуть, ніж просто посаджені в землю.

З пірамідами пов'язано дуже багато легенд, таємниць, які ще потрібно розгадати людству.

Єгиптологи висунули ще одну гіпотезу: піраміди є своєрідними посиланнями, які повинні через тисячоліття донести якусь інформацію нащадкам.

однаково рiвна й

 

З Єгиптом і пірамідами пов'язане ім'я нашої поетеси Лесі Українки. 1909-1911 роках вона перебувала на лікуванні в єгипетському містечку Гелуані. Знайомство з стародавнім Єгиптом навіяло їй поему «напис на руїні».

 Стародавнім Єгиптом цікавився також Іван Франко. Він переклав оповідання про фараона Хеопса та чаклунів, про мудреця Сатні- Хемуасе.

 

 

 

Піраміду будували шар за шаром. Поступово вона зростала. Щоб побудувати наступний шар, кам'яні блоки затягували на гору похилими насипами.

       Кожен кам'яний блок важив близько 2,5 тонн. На будівництво піраміди Хеопса пішло 2 300 000 блоків. Хто швидше підрахує їхню загальну вагу?

(Відповідь: 2.5*2300000=5750000 т.)

  Одні піраміди зникають з впливом часу , а інші  зявляються. С початку з'являлися "прикрашені" целофаном немов листям дерева. Потім в повітрі починали літати пакети і папірці. А згодом  сміттєві піраміди які  щороку зростають в Україні…

За даними з Мінекології, Мінрегіонбуду і екологів, площа всіх сміттєзвалищ України становить понад 10 тис. га, а об'єм сміття - близько 1,2 км кубічних. Ці сміттєві піраміди щороку зростатимуть - в Україні захоронюють майже всі відходи, а саме 94,4 %. Ще 2,7 % спалюють, а 3,09% переробляють. Вивозять сміття на п'ять тисяч легальних полігонів, ще 27 тисяч сміттєвих звалищ стихійно щороку з'являється по всіх областях.

Звалище твердих побутових відходів в с. Макухівка, Полтавщина, січень 2018 рокуУкраїнське сміття в пірамідах Хеопса

 

 

 

Обчисліть українське сміття в пірамідах Хеопса , якщо об'єм всього сміття в Україні 1267 млн. метрів кубічних ?

(Відповідь: 1267/2,5=506.)

 

 

 

                 Думаете, піраміди можна побачити лише в єгипті? А от і ні!

Їх знайдено і в америці, і в мексиці, і на алтаї , і на кавказі .  Схожа на піраміду й вавилонська вежа.

Приголомшливі стародавні піраміди світу завжди ваблять завзятих мандрівників. Сьогодні ми розглянемо 10 таких дивовижних споруд на нашій планеті.

Єгипет: піраміди ГізиЄгипет: піраміди Гізи

Велика піраміда Гізи, знаходиться на околиці Каїра. Ця крася була побудована як могила для фараона Хуфу (відомий своїм грецьким ім'ям Хеопс) приблизно в 2570 до н.е., а щоб закінчити її знадобилося 2.3 млн кам'яних блоків і близько 20 років. Ця стародавня піраміда вважається одним з семи чудес стародавнього світу, і стоїть досі з висотою 137м.

Крім цієї піраміди, в районі Гіза можете відвідати інші археологічні знахідки - три менші вторинні піраміди, цвинтар і знаменитий сфінкс. Просто чарівне місце!

 

 

 

 

 

Перу: Уака-ЛаргаПеру: Уака-Ларга

Це археологічне місце знаходиться на відстані одного кілометра на схід від невеликого містечка Тукуме, в долині Ламбайеке. Воно складається з 26 колосальних пірамід, побудованих навколо священної гори (яка ще називається Чистилище) близько 1000 року н.е. Найбільша піраміда (Уака Ларга) має 700 метрів довжини, 270 метрів ширини і 30 висоти.

В даний час всі піраміди є безформними і, здається, що це звичайні пагорби, створені природою. Але насправді колись вони були геометричними фігурами, і були житловими палацами аристократів того часу.

Мексика: Піраміда СонцяМексика: Піраміда Сонця

Давня піраміда Сонця знаходиться в занедбаному місті Теотіуакан, на північний схід від Мехіко і означає щось на зразок "місце богів". Це найбільша і символічна структура міста. Вважається, що її будівництво велося спільно з пірамідою Місяця в другому столітті нашої ери. Ніхто не знає напевно для чого вони були створені.

В даний час піраміда Сонця досягає 65 метрів у висоту, але раніше могла бути вища, так як верх був увінчаний храмом або святилищем. Вона має майже квадратну форму, з довжиною кожного боку близько 225 метрів. Ця піраміда поєднана з "дорогою мертвих"», і є центром міста, де розташовані найбільш важливі будівлі.

Судан: піраміди МероеСудан: піраміди Мерое

Одна з обов'язкових місць для відвідування в Судані - піраміди міста Мерое. Вони були побудовані близько 720 р до н.е. на березі річки Ніл і є одними з найстаріших пірамід на Землі. Сьогодні тут є більш ніж 50 будівель серед залишків давньої столиці нубійського царства. Весь комплекс складають стіни, храми, святині і кладовища.

На відміну від єгипетських, піраміди Мерое були гробницями не тільки для царів. Тут міг бути похований будь-який багатий дворян. Їх розміри, звичайно, не такі вражаючі (від 12 до 20 метрів), але вони наближають нас до реальності однієї з найдавніших цивілізацій Африки.

Гватемала: Храм IV (Тікаль)Гватемала: Храм IV (Тікаль)

Тікаль є одним з найбільших археологічних пам'яток і міських центрів доколумбової цивілізації майя. Місто займає площу понад 16 км.кв. і включає в себе близько 3000 структур, які знаходяться в середині тропічного лісу, в басейні Петен. Храм IV, з висотою понад 65 метрів, є одним з найвищих будівель цього періоду.

Спустошення Тікаля було пов'язано зі зникненням цивілізації майя, причини чого оскаржуються до сьогодні.

Індія: Храм Ранганатхі в ШрірангаміІндія: Храм Ранганатхі в Шрірангамі

 

Храм Ранганатхі розташований в Шрірангам, саме священне місто на півдні Індії. Піраміда присвячена Вішну (верховний бог) і є найбільшим індуїстським функціонуючим храмом, весь комплекс якого займає 63 гектари. Це прекрасна будівля в формі пірамідальної башти, яка прикрашена барвистими барельєфами і скульптурами. Вражаючий вид!

Ірак: Зиккурат в УріІрак: Зиккурат в Урі

Ще одна цікава і древня пірамідальна споруда - Зиккурат в Урі. Зиккурат - це храм стародавньої Месопотамії, який має форму вежі або піраміди, як знаменита Вавилонська вежа. Вони вважалися обителлю богів і зводилися над містом як місце між небом і землею, місце для спілкування з богами. Зікуррат в Урі є одним з найвідоміших в світі. Він був побудований шумерським царем Ур-Намму приблизно в 2100 році до нашої ери. І хоча залишилася тільки його підстава, він залишається одним з найбільш збережених в світі. Фасад і сходи були відновлені в повному обсязі.

Італія: Піраміда Цестія

Італія: Піраміда Цестія

Ця піраміда в єгипетському стилі знаходиться в Римі, недалеко від воріт Сан-Паоло. Вона була побудована близько 18 року до нашої ери, як могила для Гая Цестія епулони. У той час Рим був під сильним впливом Єгипту.

Сама будівля піраміди відмінно збереглася і її можна відвідати зсередини. Варто відзначити, що це досить-таки рідкісний тип архітектури для європейських міст.

Беліз: Велика піраміда Каана Беліз: Велика піраміда Каана

Археологічні розкопки великого міста майя - Каракол - приховують реальні архітектурні перлини. Це стародавнє місто розташоване в районі Кайо, в самому центрі джунглів з фундаментами більше ніж 3000 будинків. Це величезний комплекс, який охоплює близько 30 км2, і зараз тут можна знайти 5 площ, астрономічну обсерваторію, кілька храмів і сотні інших споруд. Найособливіша тут - Велика піраміда Каана, висотою 46 метрів, що робить її найвищою будівлею у всій країні. Чи не занадто туристичне, але абсолютно рекомендований місце.

Боснія і Герцеговина: Піраміда СонцяБоснія і Герцеговина: Піраміда Сонця

 

Холм Височица знаходиться в місті Високо, недалеко від Сараєво. Гора має висоту 213 метрів і дуже симетричну форму, яка нагадує піраміду. Розкопки підтверджують, що всередині були прокладені бруковані площі і тунелі. Є ймовірність, що ця піраміда (і ще кілька інших) була побудована іллірійцями, що жили в цьому регіоні з 12000 по 500 р. до н.е. Якби такий факт підтвердили, то це була б одна з найдавніших пірамід світу.

Хоча ніхто не знає напевно, піраміди чи це насправді, чи просто гори, пейзажі тут дуже красиві, і це ще один хороший привід відвідати Сараєво.


Піраміди України:

http://patrioty.org.ua/images/2016/06/23215904_22.jpgНемає такого туриста, який не мріяв би хоч одним оком поглянути на це чудо світу. Однак щоб побачити стародавні піраміди і доторкнутися до їх таємниці, вам не обов'язково їхати через півсвіту.

http://patrioty.org.ua/images/2016/06/23215942_44_large.jpghttps://static.expres.online/gfx/news/piramidy_1.jpg На Полтавщині знайшли свої піраміди  і відвідати їх можна в будь-який вільний уїк-енд. Найстарішою українською піраміді більше 130 років, знаходиться вона в крихітному селі Комендантівка Кобеляцького району, Полтавська область. Ще одна українська піраміда знаходиться в селі Березова Рудка Пирятинського району Полтавської області. Споруджена вона була в 1898 році за розпорядженням Ігнатія Закревського. І недалеко від Кременчука, в селі Кіндрівка, в 2013 році, місцевий умілець на ім'я Володимир Марковський побудував справжню піраміду, щоб досліджувати її вплив на навколишнє середовище. Ця споруда заввишки 6 метрів являє собою точну копію знаменитої піраміди Хеопса. Володимир впевнений, що піраміда має здатність структурувати простір і заряджати воду. Серед місцевих жителів вже ходять історії про чудесні зцілення завдяки піраміді.

 

 

 

 

 

 

 

 

Піраміда Хеопса має форму правильної чотирикутної піраміди. Сторона основи дорівнює 230 м, а висота – 147 м. Висота  піраміди на Полтавщині , яку побудував місцевий умілець на ім'я Володимир Марковський  дорівнює 6 м. Знайти довжину основи  піраміди яка,  являє собою точну копію знаменитої піраміди Хеопса, округли відповіць до цілого.

 

Відповідь :( 6/147=х/230; 147х=6*230; Х=9.3877)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Піраміда має дуже просту геометрич­ну форму . Назву її одні виводять від гре­цького слова «пір», що означає «вогонь» (бо полум'я має вигляд гостроверхої піраміди) інші від слова «пірос» тобто пшениця.

Піраміда має багато назв це і  рогівниця, гостриця, остриця…

Пірамідою називається многогранник, одна грань якого довільний многокутник (основа піраміди), а решта граней являють собою трикутники які мають спільну вершину (вершина піраміди).                                                                       Розглянимо основні елементи піраміди: Вершини, Ребра, Грані, Бічна поверхня, Площина основи, Висота, Апофема.

Піраміда називається правильною – якщо в основі піраміди лежить правильний многокутник, а всі ребра (і ребра основи, і бічні ребра) рівні.

Прямокутна піраміда

Піраміда називається прямокутною, якщо одне з бічних ребер піраміди перпендикулярне основі. В даному випадку, це ребро і є висотою піраміди.

Тетраедр

Тетраедром називається трикутна піраміда. У тетраедра кожна з граней може бути прийнята за основу піраміди. Крім того, існує велика різниця між поняттями «правильна трикутна піраміда» і «правильний тетраедр». Правильна трикутна піраміда - це піраміда з правильним трикутником в основі (межі ж повинні бути рівнобокими трикутниками). Правильним тетраедром є тетраедр, у якого всі грані є рівносторонніми трикутниками.

Властивості

Такі три твердження є еквівалентними:

1. Бокові ребра піраміди рівні;

2. Бокові ребра піраміди нахилені до площини її основи під рівними кутами;

3. Проекція вершини піраміди на площину її основи збігається з центром кола, описаного навколо основи.

Такі три твердження також є еквівалентними:

1. Вершина піраміди рівновіддалена від усіх сторін її основи;

2. Двогранні кути при основі піраміди рівні;

3. Вершина піраміди проектується до центру кола, вписаного в її основу.

Зрізана піраміда утворена пірамідою та площиною, яка паралельна до основи піраміди та перетинає її, відтинаючи подібну піраміду.

 

Висота правильної піраміди падає перпендикулярно в центр кола, описаного навколо основи, і всі апофеми бічних граней рівні.

Площа бічної поверхні піраміди дорівнює добутку півпериметра її площі основи на довжину апофеми бічної грані піраміди

 

                                                                      

 

 

Щоб знайти площу повної поверхні піраміди необхідно, до  площі бічної поверхні піраміди додати площу основи

 

 

 

 

 

  1. Чи існує піраміда, яка має 125 ребер?
  2. Чи існує піраміда, яка має 125 граней?
  3. Чи  може піраміда мати дві бічні грані, перпендикулярні до основи?
  4. Якщо в піраміді бічні ребра утворюють з висотою рівні кути, чи                                      проектується  її вершина в центр кола, вписаного в основу?         
  5. Якщо висоти всіх бічних граней, проведені із вершини піраміди, рівні, чи буде основа висоти центром кола, вписаного в основу?
  6. Якщо бічні ребра піраміди рівні і в основі лежить тупокутній трикутник, чи буде основа висоти лежати поза основою?
  7. Якщо бічні ребра піраміди рівні і в основі лежить прямокутний трикутник, чи буде основа висоти лежати всередині основи піраміди?
  8. Чи може піраміда мати три бічні грані, перпендикулярні до площини основи?
  9. Якщо одна з бічних граней піраміди перпендикулярна до основи, чи збігається висота піраміди з висотою однієї грані?
  10. Чи може піраміда мати два бічні ребра, перпендикулярні до основи?
  11. Чи існує піраміда, яка має 18 плоских кутів?
  12. Чи можуть бути рівними бічні ребра піраміди, якщо в її основі лежить трапеція?

 

 

 

 

Людина постійно чогось бажає. Вона майже ніколи не буває повністю задоволена. А якщо подібні рідкі випадки щастя й трапляються, то тривають недовго. Дивно, але саме в цьому видатний американський психолог Абрахам Маслоу й вбачав ознаки психологічно здорової особистості. Чому ми все життя змушені безперервно досягати ціль за ціллю та де заховане справжнє джерело мотивації?

До вашої уваги представляем наступну славнозвісна піраміда потреб

Який сенс звичайним людям знати про цю піраміду?

  Після того, як вони поїдять, посплять і відпочинуть у їх можуть виникнути й інші бажання та інтереси.

Психологам, педагогам і батькам підказується, що навряд чи вийде від їх вихованців очікувати високих інтересів, поки не підгодувати їх чимось простішим. 

 

Піраміда_Маслоу

У 1943 р. психолог Абрагам Маслоу висловив припущення, що людська поведінка визначається широким спектром потреб. Він розбив ці потреби на п'ять категорій і розташував їх у визначеній ієрархії. В основі цієї ієрархії лежали найбільш насущні потреби (їжа, вода, житло), а на вершині — більш високі індивідуальні запити (визнання, самовираження). Коли потреби найнижчого рівня задоволені хоча б частково, людина починає рухатися до задоволення потреб іншого і не обов'язково наступного рівня ієрархії.

      У кожний конкретний момент часу людина буде прагнути до задоволення тієї потреби, що для неї є важливішою або сильною.

  • Фізіологічні потреби (потреби найнижчого рівня) є необхідними для виживання. Вони включають потребу в їжі, воді, захисті, відпочинку, сексуальні потреби.
  • Потреби в безпеці включають потреби в захисті від фізичних і психологічних небезпек з боку навколишнього світу і впевненість у тому, що фізіологічні потреби будуть задовольнятися в майбутньому (покупка страхового полісу або пошук надійної роботи з гарними видами на пенсію).
  • Соціальні потреби (потреби в приналежності, дружбі, любові) включають почуття приналежності до чого-небудь або кого-небудь, підтримки.
  • Потреби в повазі включають потреби в особистих досягненнях, компетентності, повазі з боку оточуючих, визнанні.
  • Потреби в самовираженні, самореалізації — потреби в реалізації своїх потенційних можливостей і зростанні як особистості.

          Спочатку споживачі прагнуть задовольнити потреби нижчого рівня, потім можуть думати про задоволення наступної за значимістю потреби. Основний недолік теорії Маслоу зводиться до того, що їй не вдалося врахувати індивідуальні відмінності людей. Виходячи з минулого досвіду, одна людина може бути найбільше зацікавлена у самовираженні, у той час як поведінка іншої буде в першу чергу визначатися потребою у визнанні, соціальними потребами.

Маслоу вважає, що психічні (фізіологічні) потреби середнього громадянина задовольняються на 85%, екзистенційні — на 70, соціальні — на 50, престижні — на 40, самовираження — на 10%. Статистика говорить, що тільки один-два відсотки людей прагне до вершини піраміди А. Маслоу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Важлива умова повноцінного і щасливого життя - здоров'я, безцінне надбання людини.

Здоров'я допомагає успішно вирішувати основні життєві завдання: вчитися, працювати, спілкуватися, дружити, створювати сім'ю, виховувати дітей, здійснювати задумане, долати труднощі, а якщо доведеться, то і значні перевантаження.

Піраміда рухової активності.

http://multycourse.com.ua/public_html/files_uploaded/3_3_%D0%9F%D1%96%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%B4%D0%B0%20%D1%80%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%97%20%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96%D1%8F.png

   Рухова активність — це будь-які форми руху, під час яких організм використовує енергію. Це можуть бути заняття спортом (плаванням чи гімнастикою) або такі буденні справи, як прибирання чи вигулювання собаки. Більшість видів рухової активності поліпшують нашу фізичну форму

Існує шість складників фізичної форми: витривалість (загальна і м’язова), сила, спритність, гнучкість і склад тіла. Для підтримання доброї фізичної форми є спеціальні вправи, зокрема ті, які зараз називають фітнесом (від англ. to be fit — тримати себе у формі). Більшість їх поділяють на дві категорії: аеробні й анаеробні.

Аеробні вправи — будь-які активності, в яких задіяні великі групи м’язів і які виконуються ритмічно в помірному темпі впродовж щонайменше 10 хвилин тричі на день або 20–30 хвилин одноразово.

Анаеробні вправи — види рухової активності, під час яких м’язи змушені продукувати енергію в умовах дефіциту кисню, оскільки кров не встигає постачати потрібну його кількість. Забіг на коротку дистанцію, тренування на силових тренажерах —  приклади анаеробних активностей. 

Вони збільшують об’єм м’язів і підвищують показники м’язової витривалості та м’язової сили.

Окрім аеробних і анаеробних активностей, для підтримання доброї фізичної форми потрібно регулярно виконувати вправи для розвитку спритності та гнучкості.

Спритність — добра координація рухів і швидка реакція. Розвивають спритність східні єдино­борства, фехтування, всі види тенісу, бадмінтон, танці, плавання.

Гнучкість — здатність суглобів забезпечувати максимальну амплітуду рухів. Втрата гнучкості може призвести до розтягнень м’язів, а сильні й еластичні м’язи забезпечать активність до старості. Вправи для розвитку гнучкості — це гімнастика, акробатика, танці, східні єдиноборства, йога.

Може виникнути запитання: «Де взяти час для виконання всіх потрібних вправ?» Насправді підтримання доброї фізичної форми насамперед залежить від нашого бажання, тоді й час знайдеться, і результати не забаряться, адже користь і задоволення від занять відчуваються майже відразу. Спланувати свої заняття допоможе піраміда рухової активності (мал.).

Користь рухової активності для фізичного благополуччя

Фізична активність робить нас сильними, наповнює енергією, покращує статуру, координацію рухів і швидкість реакції. Вона тренує м’язи ( зокрема й серце), зміцнює кістки, стимулює обмін речовин, допомагає підтримувати ідеальну масу тіла, зменшує ризик виникнення захворювань. Регулярні тренування поліпшують показники роботи багатьох органів і систем, зокрема:

  • серцево-судинної системи — завдяки тому, що треноване серце менше «зношується» і забезпечує ефективне постачання кисню та поживних речовин до кожної клітини організму;
  • респіраторної системи — завдяки тому, що під час фізичних навантажень збільшується ємність легень і тренуються м’язи, які беруть участь у процесі дихання (треновані спортсмени менше страждають від задишки при фізичних навантаженнях);
  • скелета — завдяки тому, що фізичні вправи сприяють збільшенню щільності кісткової тканини та еластичності зв’язок. У поєднанні з повноцінним харчуванням це найкраща профілактика остеопорозу, який виникає через вимивання кальцію з кісток і загрожує складними переломами;
  • ендокринної системи — завдяки тому, що рухова активність пришвидшує обмін речовин, запобігає ожирінню і діабету;

нервової системи — завдяки тому, що регулярні тренування поліпшують координацію рухів і швидкість реакції, що особливо важливо для тих, хто водить автомобіль чи в майбутньому хоче стати водієм.

Користь рухової активності для психологічного благополуччя

Помірні фізичні навантаження сприяють виділенню особливих речовин — ендорфінів, які ще називають «гормонами щастя». Тому фізично активні люди частіше перебувають у гарному настрої, почуваються психологічно врівноваженими.

Спортивні досягнення здатні суттєво підвищити самооцінку. Для цього не обов’язково завойовувати олімпійські медалі. Багатьом достатньо покращити свій результат у бігу на коротку дистанцію, опанувати новий стиль плавання або навчитися кататися на гірських лижах.

Фізичні вправи допомагають підтримувати ідеальну масу тіла, формують гарну статуру. Компліменти довколишніх з цього приводу також поліпшують настрій і підвищують самооцінку.

Заняття спортом гартують волю, вчать досягати успіху в спорті й у навчанні. Завдяки насиченню крові киснем поліпшується робота мозку, зростають розумові можливості (звісно, якщо тренувати не лише м’язи, а й розум).

Спортивні змагання вчать гідно переживати успіхи й поразки. Фізичні вправи знижують рівень стресу, зменшують ризик виникнення депресії. Вправи на розтяжку (наприклад, заняття йогою) розслаблюють, знімають психологічне напруження, тривогу. Інтенсивні вправи допомагають упоратися з такими сильними емоціями, як, наприклад, гнів.

Користь для соціального благополуччя

Різні види рухової активності впливають на соціальне благополуччя людини. Навіть якщо ви тренуєтесь індивідуально, це позначається на ваших взаєминах з оточенням. Регулярні тренування, наприклад, поліпшують зовнішній вигляд, а отже, людина почувається впевнено навіть у малознайомій компанії.

Коли заняття проводять у групі (наприклад, у клубі бальних танців), є можливість познайомитися з багатьма людьми, вдосконалити свої навич­ки спілкування і знайти нових друзів.

Якщо ви захоплюєтеся командними видами спорту — спортивним туризмом, футболом чи волейболом, —то вчитеся бути членом команди, надихати і підтримувати одне одного, досягати спільної мети.

Вражаючі успіхи спортсменів параолімпійців доводять, що навіть проблеми зі здоров’ям і фізичні вади не є перепоною для занять спортом, досягнення вагомих успіхів та підтримання високого рівня фізичного, психологічного і соціального благополуччя.

 

 

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА.

 

 

 

ПІРАМІДА ХАРЧУВАННЯ. 

Люди мають потребу в харчуванні, яке забезпечує організм енергією і всіма поживними речовинами. Отже, як визначити потрібну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин у щоденному меню? Харчова піраміда допомагає правильно спланувати своє харчування. Адже включаючи в меню продукти з різних груп, ви гарантуєте собі повноцінну дієту на щодень.

Здорове харчування забезпечує нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Воно передбачає, що в організм регулярно у потрібній кількості та в оптимальних співвідношеннях надходять усі необхідні поживні речовини — білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовини і вітаміни.

Поживні речовини, які надходять в організм з їжею, виконують багато важливих функцій. Одна з них — енергетична. Лише для підтримання дихання та інших функцій організм підлітка щодоби потребує 1300–1500 ккал. Помірна активність збільшує потребу приблизно на 1000 ккал, інтенсивні заняття спортом – у 1,5–2 рази.

Інші важливі функції поживних речовин — захисна й відновлювальна. Наш організм постійно протистоїть безлічі шкідливих чинників: стресам, забрудненням, інфекціям. Речовини, що надходять з їжею, допомагають організмові долати негативні впливи і дають сили і матеріал для відновлення і росту.

Однак харчування впливає не лише на фізичне здоров’я. Коли людина голодна, у неї псується настрій, вона стає дратівливою. І навпаки, смачна їжа — джерело приємних емоцій, а спільні трапези збирають для спілкування родину, друзів, ділових партнерів.

Принципи здорового харчування.

  • Харчуватися регулярно — означає вживати їжу 5–6 разів на день з інтервалом 2–3 години. Регулярне харчування покращує обмін речовин, позитивно позначається на роботі системи травлення і може сприяти зниженню ваги.
  • Контролювати розмір порцій — означає вживати їжу невеликими порціями — не більшими за розмір стиснутого кулака.
  • Обов’язково снідати — означає не пропускати ранкового прийому їжі. Вранці обмін речовин швидший, ніж удень та ввечері, тому їжа швидко перетравлюється і забезпечує організм енергією, яка ефективно витрачається впродовж дня.
  • Збільшити вживання фруктів і овочів — означає забезпечити організм вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною.
  • Збільшити споживання молочних продуктів — означає вживати достатню кількість молочних продуктів середньої і низької калорійності, обов’язково збагачувати свій раціон сиром твердих сортів із невисоким відсотком жирності.
  • Вживати достатню кількість води — означає підтримувати нормальний водний баланс в організмі.

Поживних речовин, які не виробляються в організмі людини, всього 40. Із них в організмі утворюються майже 10 тисяч різних сполук, потрібних для підтримання здоров’я. Нестача однієї з поживних речовин призводить до дефіциту сотень потрібних сполук. І як наслідок — порушується обмін речовин, людина починає хворіти.

Групи харчових продуктів.

Перший поверх, або основа піраміди.

Злаки. Цільнозернові продукти: житній хліб, макарони з твердих сортів пшениці, неочищений рис, крупи. Продукти з цієї групи складають основу нашого харчування. Зернові культури є основним джерелом вуглеводів в організмі і відповідно основним джерелом нашої енергії.

Другий поверх піраміди містить овочі та фрукти.

 Фрукти. Це відмінне джерело вітаміну С, який сприяє швидшому заживленню дрібних подряпин (а жодна дитина без них не росте), робить шкіру та слизові  здоровішими, підтримує імунітет дитини. Також у фруктах міститься клітковина, яка просто необхідна для нормального травлення. Звісно що, найкраще вживати свіжі фрукти. Але підійдуть також сухофрукти, заморожені фрукти і консервовані.

Ягоди.

Овочі. У них також міститься клітковина. А також вітаміни, найголовнішим серед яких є вітамін А. Овочі темного кольору містять більше поживних речовин (броколі, морква, буряк). Набір овочів на день має бути різноманітним та різнокольоровим.

Третій поверх – це білкові продукти. М’ясо, риба, яйця, боби, горіхи.

М'ясо. Це: яловичина, курка, індичка, риба, свинина (але нежирна). Ця група містить залізо і білок, який робить наші м’язи сильними. Дитині слід вживати нежирне м’ясо, очищене від шкірки. Корисною є морська риба багата на жирні кислоти. Бекон, ковбаси у раціон дитини треба включати обмежено.

Боби та горіхи.

Молочні продукти (йогурти, кефір, сир).  Ключовий інгредієнт тут кальцій, який необхідний для міцних кісток та зубів.

На четвертому поверсі розмістилися жири.

Жири: вершкове та рослинне масло, солодощі, кондитерські вироби, газовані напої та десерти.  Жири в організмі потрібні для багатьох біохімічних процесів і синтезу вітамінів. Але їх вміст у меню дитина повинен бути мінімальним.

У процентному співвідношенні харчова піраміда виглядає так: 1-й поверх (базис) – 40%. 2-й поверх – 30–35%. 3-й поверх – 20%. 4-й поверх – 5–10%.

 

 

 

ПІРАМІДА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ.

http://multycourse.com.ua/public_html/files_uploaded/3_3_%D0%9F%D1%96%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%B4%D0%B0%20%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%97%20%D0%B3%D1%96%D0%B3%D1%96%D1%94%D0%BD%D0%B8.png

Наука гігієна вивчає вплив довкілля на організм людини і розробляє норми, правила та рекомендації, які допомагають зменшити дію негативних чинників довкілля на здоров’я. Є заходи громадської і особистої гігієни.

Заходи громадської гігієни спрямовані на збереження здоров’я населення. До них належать: державний контроль за якістю продуктів, ветеринарний контроль, санітарний контроль лікарень, закладів громадського харчування, навчальних закладів тощо.

Особиста гігієна спрямована на збереження і зміцнення індивідуального здоров’я. Серед її складників — гігієна органів слуху, зору, гігієна порожнини рота, гігієна шкіри, волосся, а також гігієна одягу, взуття, житла, гігієна харчування.

Рекомендації щодо частоти виконання гігієнічних процедур можна представити у вигляді піраміди особистої гігієни (мал.)

 

Гігієна харчування. Харчові інфекції є небезпечними для здоров’я людини. Відомо, що важкі захворювання, у тому числі рак, артрит і неврологічні розлади, можуть бути спричинені забрудненою їжею чи водою. Для профілактики харчових інфекцій Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розробила принципи безпечного харчування:

1. Підтримувати чистоту

  • Мити руки перед контактом із продуктами харчування, а також у процесі їх приготування.
  • Мити руки після відвідування туалету.
  • Мити і дезінфікувати поверхні та кухонне обладнання.
  • Захищати зону кухні від комах, паразитів та інших тварин.

2. Відокремлювати сире від готового

  • Відокремлювати сире м’ясо, птицю та морепродукти від інших продуктів харчування.
  • Використовувати окреме обладнання (зокрема, ножі та дошки) для роботи з сирими продуктами.
  • Зберігати продукти в контейнерах, щоб уникнути контакту сирих продуктів із готовими.

3. Здійснювати ретельну теплову обробку продуктів

  • Здійснювати ретельну теплову обробку, особливо під час приготування м’яса, птиці, яєць і морепродуктів.
  • Доводити супи і страви з тушкованих продуктів до кипіння, щоб переконатися, що вони досягли температури 70 °C.

4. Зберігати продукти при безпечній температурі

  • Не залишати готові продукти при кімнатній температурі більш як на 2 години.
  • Зберігати в холодильнику готові страви і продукти, які швидко псуються.
  • Не зберігати продукти харчування занадто довго навіть у холодильнику.
  • Не розморожувати заморожені продукти при кімнатній температурі.

5. Використовувати чисту воду і чисту харчову сировину

  • Використовувати чисту воду або додатково очищувати воду, щоб зробити її безпечною.
  • Вибирати свіжі та безпечні продукти і продукти, що пройшли обробку (наприклад, пастеризоване молоко).

 

Вибір засобів особистої гігієни.

Вибираючи засоби гігієни, дехто звертає увагу на позначки «для жінок» або «для чоловіків». Проте якщо не брати до уваги аромат (жіночі засоби зазвичай мають квіткові аромати, а чоловічі – переважно свіжі та різкі), то особливої відмінності між ними не існує. Часто це є маркетинговим прийомом, який змушує сім’ї витрачати більше коштів на придбання засобів особистої гігієни.

А от на що справді треба звертати увагу, то це на склад продукту і термін його зберігання. Пам’ятайте, що на кожному косметичному засобі мають бути такі позначки (мал.):

 

 

Знак «Термін придатності» — означає кінцевий термін придатності косметичного засобу після відкриття упаковки.

Термін придатності — встановлюється виробником на підставі відповідних чинних нормативних документів із зазначенням установлених умов зберігання.

 

Знак «Продукт не проходив тестування на тваринах» — ним позначають продукцію, що не проходила тестування на тваринах.

Національний та європейський знаки оцінювання відповідності — ним позначають відповідність вимогам усіх обов’язкових в Україні та в Євросоюзі регламентів і стандартів.

 

 

 

http://multycourse.com.ua/public_html/files_uploaded/3_3_%D0%9E%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%20%D0%B3%D1%96%D0%B3%D1%96%D1%94%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%85%20%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПІРАМІДА ВІДПОЧИНКУ.

 

http://multycourse.com.ua/public_html/files_uploaded/3_3_%D0%9F%D1%96%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%B4%D0%B0%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%83.png

 

Біоритми впливають на працездатність людини, її здатність до навчання і сприймання інформації, на її пам’ять, творчі здібності, концентрацію уваги, м’язову силу, швидкість реакції, настрій тощо. Понад 300 фізіологічних процесів в організмі людини підпорядковуються добовому ритму. Тому тим, хто прагне максимально використати свій потенціал, треба враховувати добові біоритми у своєму розпорядку дня .

 Самопочуття і працездатність людини змінюються й упродовж тижня. Це відбувається тому, що існує семидобовий біологічний ритм, який синхронізується із соціальним ритмом. Загальною закономірністю семидобового ритму є поступове зростання працездатності з понеділка до четверга й різке зниження її у п’ятницю та суботу. Це також варто враховувати під час планування своєї діяльності.

Відпочинок — це такий складник способу життя людини, який найбільше підпорядковується біологічним ритмам. Передусім людина потребує щоденного нічного сну. Навіть одноразове ігнорування цієї потреби негативно впливає на її самопочуття та працездатність.

Це особливо стосується підлітків. Вони багато працюють: щодня ходять до школи, виконують домашні завдання, відвідують гуртки і спортивні секції, мають певні домашні обов’язки. Також потрібен час, щоб розважитись і погуляти з друзями.

Тому вони нерідко лягають спати останніми в родині, «заощаджуючи» на сні. Цього робити не варто, адже їхня потреба у відпочинку навіть більша, ніж у батьків. Дорослим цілком достатньо восьми годин сну. Підліткам — стільки, як дворічному малюкові (9–10 годин). Той факт, що дворічній дитині треба спати вдень, ні в кого не викликає сумніву, адже вона росте. А підлітки, які ростуть так само інтенсивно, вкрай рідко відпочивають удень і недосипають уночі.

Щоб сон був міцним і здоровим, бажано щодня у світлу пору доби бувати надворі й щовечора лягати спати в той самий час. Це важливо для налаштування біологічного годинника. Перед сном доцільно виділити 10–15 хвилин, щоб розслабитися. Можна погортати журнал або послухати спокійну музику. Допомагають і вправи для релаксації.

Сон, без сумніву, є найголовнішим видом відпочинку. Однак люди — не машини. Вони не можуть працювати ввесь час, коли не сплять. Насправді нам потрібно відпочивати 5–15 хвилин щогодини, 2–5 годин щодня, 1–2 дні щотижня. Для активного відпочинку існують ще відпустки, державні свята, канікули .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання які надають можливість поєднати розвиток логічного мислення й уваги , із тренуванням навичок рахунку. Кожне завдання має форму головоломки й вимагає ретельного аналізу та зібраності. Спочатку необхідно ознайомитись із принципом, за яким побудовані математичні піраміди, а потім знайти  послідовність.

Презентація « Математичні піраміди».

(Відповідь: За умови якщо піраміда порожня 25, повна 30)

 

     https://konspekta.net/mydocxru/baza9/29273132447.files/image256.png

https://konspekta.net/mydocxru/baza9/29273132447.files/image252.pnghttp://goutte-de-science.net/blog/wp-content/uploads/2011/12/AfcprtDCEAA-_cV.jpg

 

 

 

 

Природно, звичайно, що всі прагнуть отримувати задоволення вже сьогодні. Але так, щоб поменше попрацювати.

Мені подобається одне дуже мудре висловлювання «Всі хочуть бути багатими, але ніхто не хоче ними стати» - це означає, що якщо підійти до людини на вулиці і запропонувати йому мільйон просто так – ніхто не відмовиться. А от якщо запитати у більшості людей, чи готові вони пройти шлях з великими труднощами на шляху до багатства, ми впевнені, що багато відмовляться від нього, навіть розуміючи, що в кінці їх чекає велика нагорода. Так хочеться швидко і багато заробити!

Фінансова піраміда експлуатує один з головних людських вад – жадібність. Цікаво, що жертвами шахраїв найчастіше в таких випадках стають саме бідні люди, яким «ну так не вистачає грошей», що вони готові навіть взяти в борг, аби швидше отримати великий відсоток від своїх «інвестицій».

 Від діяльності фінансових пірамід постраждали мільйони громадян. Тільки жертв сумної пам'яті «ммм» — 15 мільйонів. 

 

 

Що таке фінансова піраміда

Фінансова пірамідаОтримання доходу компанією і її учасниками за рахунок грошових вкладень нових залучених партнерів є основною ознакою піраміди. При цьому не має значення, в якій області створюється компанія. Перша російська піраміда МММ Сергія Мавроді виникла після розпаду Радянського Союзу. У цей період багато підприємств у всіх колишніх республіках зупинили роботу, а працівники перестали отримувати зарплату. Феномен колосального успіху МММ пояснюється бажанням людей вибратися з пострадянської бідності і вирішити проблеми перехідного періоду.

 

Суть

Суттєвий ознака піраміди полягає в маркетинг-плані прибутку члена компанії від своїх вкладень і приваблива таблиця зростання винагород від залучених партнерів. При цьому запрошувані у фірму особисто вами нові члени складають першу лінію. Нові члени структури, яких запросять люди з вашої першої лінії, складуть другу лінію. Для кожного рівня встановлюється свій відсоток грошової винагороди за зменшенням залежно від сумарного обсягу вкладень в компанію всій лінії. Загальна сума вашого заробітку дорівнює сумі відсотків усіх рівнів.

Історія виникнення

Історично першою такою авантюрою вважається бізнес на цибулинах тюльпанів в 16 столітті. Різкий стрибок ціни тюльпанів внаслідок цілого ряду причин, призвів до залучення в цю сферу величезної кількості людей. Розпочалося лавиноподібне зростання. Вартість однієї цибулини дорівнювала вартості хорошого котеджу в Амстердамі. Потім, покупці цибулин за високою ціною закінчилися, і стався неминучий для всіх таких авантюр крах. Ціна обвалилася і люди, що купили цибулини в період їх цінового зростання з метою перепродати дорожче, втратили всі гроші.

З початку 20 століття в США відома схема італійця Понці, заснована на купівлю купонів в Європі і перепродажу їх в Америці. Міжнародні купони обмінювалися в Європі за курсом на 1 долар. У США один купон коштував 6 доларів. Загальної кількості купонів було набагато менше необхідних для зростаючої компанії. Відсутня їх частина була вигадана самим Понці. На вкладені 100 доларів довірливі американці отримували через 1 місяць 150 доларів. За два роки Понці став мільйонером, але потім стався крах компанії і тюремний термін для організатора.

http://radka.in.ua/wp-content/uploads/2017/06/3ae8e430b30f1829a6bf09503c710d57.jpg

Ознаки фінансової піраміди

Маркетинг-план притаманний багатьом мережевим компаніям. У них встановлений дохід вищестоящих лідерів або спонсорів від обсягу проданої продукції нижчестоящими партнерами по декількох рівнях. Головною особливістю піраміди є відсутність реалізації матеріального продукту в обмін на фінансові кошти. Об’єкти продажу у подібних структурах – небудь умовні або віртуальні замінники грошей, або похідні фінансових ресурсів – деривативи. В якості останніх можуть виступати високоприбуткові микрозаймы, бонусні чеки або кріптовалюти.

Обіцянки високої прибутковості і швидкої окупності

Високу привабливість грошових МЛМ-структур створює потужна рекламна компанія, що пропонує при скромних вкладеннях кожному бажаючому стати мільйонером. Показуються приклади швидкого збагачення простих трудівників і домогосподарок. Створювана при старті проекту ініціативна група залучає лідерів великих мережевих структур, обіцяючи їм підвищений відсоток доходу при виконанні певного завдання по залученню клієнтів. Є усталені великі групи мережевиків, які мігрують з одного проекту в інший намагаючись знімати пінки високих доходів.

Виплати не пов’язані з обсягом продажів

Бачачи таке масове рух багатьох людей, прості громадяни спокушаються легкими доходами і залучаються рекрутерами в авантюрне підприємство. Нові партнери, отримуючи перші легкі гроші, не замислюються про те, що їхні доходи не пов’язані з послугами або товарами, що продаються компанією. Фінансова піраміда не створює і не продає товарів і послуг. Що вносяться новими членами гроші перерозподіляються по всім рівням маркетинг-плану вгору, і частина їх відразу потрапляє керівництву фірми. При краху структури для 99 % партнерів чергу оплат не настає.

Велика сума при вступі

Грамотно побудована рекламна компанія з перших кроків змушує нового людину повірити в ексклюзивність своїх послуг. Створює відчуття неймовірної новизни проекту і найбільшою вашої удачі, за яку клієнт повинен бути вдячний долі і свого спонсора. Пояснюється необхідність великого фінансового внеску, що гарантує великий грошовий потік найближчим часом.

http://radka.in.ua/wp-content/uploads/2017/06/50c405f9881e5fd306d9d06ff4629a9f.jpg

Агресивна реклама

У рекламі, як і на війні, всі засоби хороші. Легкі гроші, які для організаторів МЛМ-фірм нічого не варті, витрачаються на широкомасштабну рекламну компанію в засобах масової інформації та інтернеті. Звичайна торговельна або виробнича фірма не може витратити на рекламу такі кошти. Нового клієнта треба зареєструвати, провести для нього презентацію, розповісти, як заробляти в цій системі, і навчити залучення в команду інших людей.

Відсутність документів та інформації про діяльність

Приймаючи рішення про вкладення власних, чесно зароблених грошових коштів у будь-які проекти, необхідно вивчити запропоновану тему, розібратися у власних механізми впливу на весь процес, перспективи зростання доходів або їх втрати. Варто перевірити реєстраційні документи компанії, ліцензію на даний вид діяльності, адреса центрального офісу, оцінити ступінь ризиків, дізнатися про попередніх проектах засновників компанії, вивчити об’єктивні відгуки учасників та постраждалих.

 

Принцип фінансової піраміди

Перерозподіл фінансових коштів, що надходять від нових партнерів компанії, між старими партнерами та керівництвом, є основним принципом піраміди. Великий зростання доходів керівництва такої компанії від вступних внесків відбувається за перші кілька місяців. У цей період структури сильних лідерів з великими командами заповнені до перших 2-3 рівнів. І витрати на стимулювання подальшого зростання мінімальні. При масовому зростанні компанії доходи лідерів ростуть швидко, але і приріст від нових партнерів значний.

Відміни від піраміди мережевого маркетингу

В мережевому маркетингу спонсор залучає в свою команду нових партнерів, зобов’язуючи їх виконувати певний компанією план продажів конкретного товару. В якості товарів виступає побутова хімія, косметика, парфумерія, продукти харчування. Фінансова піраміда не пропонує новим членам купити реальний товар. Пропонуються унікальні грошові сертифікати, квитки, чеки або кріптовалюти. Володіння і щомісячний дохід на них залежать від активності побудови структури.

http://radka.in.ua/wp-content/uploads/2017/06/c5576ad9ed1ecf27db7eed6c0544de02.jpg

Як працює фінансова піраміда

Механізм роботи полягає в залученні масового фінансового потоку та стимулювання за рахунок цих коштів лідерів. Гроші спонукають спонсорів робити рекламу за свій рахунок і створювати свої командні структури в різних країнах і містах. Для кожного виду піраміди додатково розробляється своя методологія обробки умів і гаманців довірливих громадян. Регулярні кризи, фінансова безграмотність населення і невпевненість в завтрашньому дні спонукають людей йти на підвищені ризики.

Створення

Засновники запрошують в ініціативну групу відомих у фінансових сферах фахівців і лідерів відомих мережевих структур. Їм пропонується висока зарплата або відсоток від обсягу залучених фінансів в перші місяці роботи. Відоме ім’я і високі доходи простих вкладників залучають в компанію велика кількість людей. Реклама в засобах масової інформації, створення рекламних груп у соціальних мережах, сайти та друковані матеріали спрямовані на зростання доходів.

Грошова піраміда на початковому етапі здійснює прийом клієнтів в прекрасних офісах, покликаних підтверджувати популярність проекту і привести велику кількість нових членів. Повна відсутність відповідальності організаторів призводить до того, що страждають соціально-незахищені категорії громадян, які віддають МЛМ-компанії кредитні кошти або пенсійні заощадження.

Залучення нових інвесторів

Як в інших бізнесах фінансова піраміда працює з роздрібним клієнтом і оптовими інвесторами, які можуть вкладати в проекти значні грошові кошти. Гра з серйозним інвестором ведеться у відкриту. Йому пропонуються високі відсотки на необхідний в період створення і розвитку компанії капітал. Потім інвестор виводить свої кошти. Бувають випадки, коли ці умови не виконуються. Легальних офіційних шляхів отримання супер високих фінансових результатів без шахрайства не існує.

Крах піраміди

На початкових етапах роботи структури створюються сприятливі умови для виведення зароблених грошей. Людина повинна похвалитися перед знайомими новою машиною або квартирою. Це робиться для заманювання нових громадян. З розвитком структури, надходження реальних грошей зростає, і зростають виплати дивідендів. У певний період приплив грошей знижується, виникають складності з виведенням грошей. Потім проходить інформація про бум виплат, правління компанії запевняє про 100 % виплати. Це і є обвалення і крах піраміди. Організатор закриває офіси, зникає, починається паніка.

http://radka.in.ua/wp-content/uploads/2017/06/48004aa7bda34d3b99fbf58e205a60ab.jpg

Види фінансових пірамід

Бажання швидкої і великої наживи породжує різноманітність таких компаній. Реально відбити вкладені кошти і отримати прибуток можуть тільки перші ряди клієнтів. Більшість не повертає вкладені кошти. Матрична модель пропонує великий пасивний дохід від участі в математичних формах. У схемі з матрицями відбувається заповнення учасниками однорівневих прямокутних таблиць і переливи в інші групи з більш високими процентними ставками.

Приклад, що таке піраміда в бізнесі видно за проектами, маскирующимся під мережні багаторівневі проекти. Інструментами покликаними викликати довіру до бізнесу вибираються биткоин, золото, акції відомих компаній. На підставі реальних цінностей придумуються віртуальні аналоги, яким присвоюється певна цінність, порівнянна з ціною зразка.

Як розпізнати фінансову піраміду

Відсутність реального обороту товарів і послуг повинно насторожити громадян, що бажають примножити свій капітал. Головне порівнювати ризики і тверезо оцінювати можливість втрати всіх своїх вкладень. Азарт і жадібність перешкоджають людині зупинитися на підйомі їх доходу в грошовій піраміді. Закон про фінансові піраміди забороняє створення і розкрутку цього виду бізнесу в Росії. Стаття 172.2 Кримінального кодексу Росії передбачає покарання за залучення коштів в особливо великих розмірах без інвестиційної або бізнес-діяльності компанії.

Сучасні фінансові піраміди

Останнім часом з’являються компанії, в яких не відразу розпізнаються риси пірамід, вони виглядають звичайними інвестиційними фірмами. МММ випускало свої грошові знаки, курсова вартість яких зростала шаленими темпами. Людина, вступаючи в МММ, купував їх за однією ціною, а продати міг через місяць вдвічі дорожче. Організаторами передбачалася покупка акцій реального бізнесу і отримання контролю над усією країною. Частина доходів розподілялася серед учасників компанії.

У 2016 році компанія E-динар запропонувала клієнтам купувати нову криптовалюту е-динаркоин, створену на основі технології блокчейн, і нагадує биткоин. Первісна вартість кріптовалюти дорівнювала 1 долара США. Щомісячний дохід на суму монет у гаманці становив 20 %. Семиуровневый маркетинг-план дозволяв отримати дохід від усього обсягу монет у всій іншій структурі в розмірі 75 % в місяць. Зараз е-динаркоин коштує 4 рубля і продовжує падіння.

http://radka.in.ua/wp-content/uploads/2017/06/ca6e9f414153e26cba49b297c22dcde2.jpg

Фінансові піраміди в інтернеті

Особливими можливостями володіють інтернет-піраміди. Створюється сайт з унікальною послугою, пропонуючи яку будь-який бажаючий отримує дохід у десятки разів перевищує банківський депозитний і кредитний відсоток. Компанія ВебТрансфер запропонувала можливість видавати іншим користувачам системи мікрокредити на невеликі терміни під фіксовані відсотки. Річний дохід за такими кредитами становив сотні відсотків. Маркетинг-план від запрошених партнерів додавав істотний дохід. Після припинення виплат 90 % вкладників не змогли повернути гроші.

Хайп-проекти

Хайпи вважається проект, який пропонує реальну потрібну послугу з незмірно високою ціною. Ця ціна складає основу маркетинг-плану. В якості послуги пропонуються освітні програми, створення сайтів, навчання роботи на фінансових і фондових біржах. Проект «Интвей» залучив велику кількість молоді в багатьох країнах світу. Пропоновані їм послуги були затребувані і для багатьох визначили сферу професійної діяльності. Проводилося фінансово-економічне навчання, розвиваючі ігри, семінари і тренінги.

Чарівні гаманці

Осібно в цій темі стоять всілякі каси взаємодопомоги або чарівні гаманці. Потрібне від новачка дія – відправити 1000 рублів за платіжними реквізитами трьом людям і через тиждень отримаєш з 3 джерел за 3000 рублів. Приблизно такий спосіб прихованого розподілу і схема вилучення грошей громадян існує і зараз. Власникам таких проектів вони можуть приносити більшу частину введених в систему фінансових коштів. Дохід клієнтів залежить від їх активності по організації припливу грошей.

 

 

 

 

 

 

 

 

Виготовляючи піраміду майте  добрі думки . Цей заряд добра і світлих думок передається і піраміді. Вкладіть  в неї любов, і пірамідка готова.

 

 

http://club-rukodelia.ru/wp-content/uploads/2014/10/Ziq5qoTJ9QY.jpg

 

Під час виготовлення піраміди діти  слухають класичну музику.

http://www.yrok.net.ua/_ld/35/10823693.png

 

 

 

 

 

 

 

ВЛАСНА ПІРАМІДА


Немає значення, коли ти народився,

В яку епоху і які читав книжки,

Свідомість у людини є незмінна,

Нам всім властивий пошук на Землі…

Ми в пошуках постійних і тривалих

Ми в пошуках напротязі життя

Ми маєм кожен день нове шукати,

Для того, щоб не втратить зміст цього життя…

Коли ти зможеш зупинитись,

вважай, що ти для всіх помер,

вважай, що навіть на могилі

не залишать тобі букет..

Ти маєш тіло, та ти мертвий,

Ти наче є, але тебе нема,

Тебе покинула свідомість,

Ти втратив пошук й зміст життя..

Продовжуй рухатись надалі,

Взаємодіяти з людьми,

Тоді ти знайдеш, що шукаєш,

Тебе згадають в цьому сні….

Ти мрієш мати піраміду,

Ти мрієш зразу досягти

Шалених успіхів у всьому,

Та піраміда це шматки,

Шматки маленького каміння,

Шматки великих, тяжких брил

Тому ти маєш зрозуміти,

Збудуєш піраміду ти.

Своїми власними думками,

Своїми цілями й шляхами,

Та головне не зупинятись,

Та бути в пошуках роками…

 

 

 

 

 

 

 

ПІРАМІДА

 

Життя будує з цегли піраміди,

Де цегла - кожен з поміж нас,

Це ті,хто знає місце Атлантиди

Або ж оті, яких вбиває час...

 

Та в піраміді все нестало,хаотично

І доля рухає цеглини між рядами,

Ти можеш впасти донизу...Критично!

Або ж блестіти у промінні слави....

 

Та лізучи на пік лиш одиниці розуміють

Що перед ними тисячі скотилися додолу,

Й тепер у праці каторжній потіють

Зі своїх спин формуючи основу...

 

І піраміда ця-весь сенс життя,

Де кожна цегла буде головною,

Яка формує суть буття

Що весь мільйон керується одною...

 

Зв’язки людські,неначе блоки

Їх не єднає океан бетону,

А єдність - то зустрічні кроки,

Й рука простягнута забутому самому...

 

 

 

 

 

 

 

Ви добре попрацювали, проявили силу волі, наполегливість, активно виконували всі завдання. За результатами виконаних завдань ви отримуєте такі бали, які отримали по самооцінюванню.

 А зараз проаналізуйте що вам більше сподобалось  на уроці.

 

Завдання: до відкритої валізи вкладіть пірамідку, яка Вам більше до вподоби прокоментувавши, щоб  Ви взяли із собою до практичного  використання у подальшому  житті.

 

 

 

 

 

 

 

 

Задача з ЗНО:

 Сторона основи правильної трикутної піраміди дорівнює 6 см, а бічне ребро – 5 см. Знайти бічну поверхню піраміди. 

 

А

Б

В

Г

Д

30

12

36

72

45

 

Завдання «Чому піраміди зображені на банкнотах США та України?»

 

docx
Додано
11 березня 2019
Переглядів
5094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку