Кейс урок. Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин.

Про матеріал
Урок розроблений в стилі Кейс - уроку. Це повна протилежність до звичайних нудних шкільних уроків. Замість вивчення та запам'ятовування інформації з окремих предметів, в ІКУ береться якесь явище чи предмет, і вони розглядаються з різних "боків" (наук, компетенцій та практик), взаємопов'язано та синтетично. Таке розкриття на розгортки синхронізується з форматом сучасної інтернетної подачі та швидкістю засвоєння.
Перегляд файлу

Кейс урок

imageРаціональне харчування – основа нормального обміну речовин.

 

Підготувала: Юрів І.

image

Анатомія кейсу: матеріал у 5 розгортках.

Цілі: актуалізувати знання учнів про раціональне харчування людини та його принципи; ознайомити з основними наслідками порушення метаболізму за нестачі або надлишку поживних речовин; розвивати логічне та критичне мислення шляхом виконання відповідних вправ; розвивати уміння працювати в парах (групах). Виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я, дисциплінованість , сумлінність , відповідальність , ініціативність.

Тривалість: 45 хв.

Рівень: учасники 10 класу.

2

Розгортка 1. Харчування.

Опис ситуації. Наразі в Україні ‒ діє військовий стан. Щодня люди відчувають стрес та тривогу. Сьогодні буває і не до правил збалансованого харчування. Багато хто харчується тим, що є в наявності або тим, що привезли волонтери. На домашнє

завдання вам слід було дізнатись більше про основи раціонального харчування.

imageПитання кейсу.

Назвіть причини, з яких люди їдять?                                                                                                                    

Що, на вашу думку, називаємо правильним харчуванням?

Які захворювання, що вам відомі, можуть  бути пов’язані з неправильним харчуванням?  (гастрит, виразка шлунка, панкреатит, цироз печінки).

Чи досліджували ви свій раціон  харчування з точки зору  раціонального харчування? У чому вони полягають?

Розгортка 2. Енергія.

imageОпис ситуації.

З давніх-давен люди надавали великого значення харчуванню як засобу збереження здоров’я. Вони помітили, що від неправильного харчування затримується розвиток дітей, виникає низка хворіб, погіршується працездатність.

Фахівці у галузі раціонального харчування стверджують, що 80% нашого здоров’я безпосередньо залежить від здорового харчування, яке полягає у встановленні гармонії між продуктами харчування та гомеостазом організму людини. Ви знаєте, що при розщепленні речовин утворюється енергія, а саме:

imageПитання кейсу.

Уявіть, що ви на консультації у дієтолога і він вам

запропонував підрахувати витрату ккал.

Отже, ваше завдання проаналізувати              і порахувати

власні ккал за допомогою таблиці.

Зверніть увагу на таблицю:

Таблиця 1. Витрати енергії в людей, що займаються різними видами

                                                                                                                                                                                                                            праці та у школярів                                                                                                                     4

Розгортка 3. Здорове тіло – здоровий дух.

Опис ситуації.

Події останнього року та пандемія, показали, наскільки важливими є здоров’я та міцний імунітет. Забезпечення здорового способу життя має надважливе значення для добробуту людства і створення щасливого суспільства.

Питання кейсу.

А чи вірно ви харчуєтесь? Чи відповідає вага вашого тіла вашому віці? Для того, щоб це дізнатися, ми використаємо формули для розрахунку ідеальної маси тіла, знаючи ваш вік і зріст.

Дівчатка: 50 + (зріст в см – 150)  × 0,75 + вік років /5

imageХлопчики: 50 + (зріст в см – 150)  × 0,32 + вік років /5

Наприклад: у хлопчика зріст 156 см, маса 50 кг.

50 + (156 – 150)  × 0,32 + 14 /5 = 54,72

Наприклад: у дівчинки зріст 165 см, маса 54 кг.

50 + (165 – 150)  × 0,75 + 14 /5 = 64,05

5

imageРозгортка 4. Дієтологія.

Опис ситуації.

Перед вами Харчова піраміда – це схематичне зображення принципів здорового харчування. Піраміда складається з чотирьох рівнів.

image
На першому рівні (основа піраміди) (40% від загального раціону) розміщені злаки та зернові культури

Другий рівень піраміди (30-35% від загального раціону) містить овочі та фрукти, які містять багато вітамінів та клітковину.

Третій рівень (20% від загального раціону) – це білкові продукти.

На четвертому рівні (5-10% від загального раціону) розмістилися жири.

image

image

7

imageДякую за увагу!

pdf
Додано
9 червня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку