Кейс-урок «Розв’язування задач з використанням розчинів із певною масовою часткою розчиненої речовини»

Про матеріал

Кейс-урок «Розв'язування задач з використанням розчинів із певною масовою часткою розчиненої речовини» дозволить за невеликий проміжок часу познайомитися з кількома способами розв'язування задач та обрати для роботи найбільш раціональний спосіб. Розвиває комунікативні навички, поглиблює математичну та економічну грамотність.

Перегляд файлу

Розвиток математичної грамотності на уроках хімії.

 Навчальний урок-кейс

«Розв’язування задач   з використанням розчинів із певною масовою часткою розчиненої речовини»

Клас -   9 тема «Розчини»

Час заняття - 2 години

Тип кейсу – аналітичний (Case-incident method)

Вид кейсу –  навчальний.

Мета

  1. Повторити способи розв’язування задач на розчини.
  2. Ознайомити з нестандартними способами розв’язування задач на розчини.
  3.  Навчити використовувати різні  способи розв’язування задач на розчини на практиці.
  4. Розвивати комунікативні  навички.
  5. Поглиблювати математичну та економічну грамотність.

Головне навчальне  завдання – створення умов для системного мислення (всебічного осмислення ситуації та її аналізу), здатності приймати рішення (вибір та прийняття моделі конкретних дій), здатності до навчання (вміння знаходити та оволодівати новими  знаннями та навичками), розвиток мнемотехніки (Мнемотехніка (від грецької – пам’ять і мистецтво) – це спосіб покращення нової інформації шляхом утворення асоціативних зв’язків за допомогою спеціальних методів і прийомів), розвиток самостійності та ініціативності.

Завдання  для учнів при підготовці  до уроку:


 І група – студенти кулінарного коледжу;

  1.  Хто і коли вигадав молочний коктейль?
  2. Які особливості приготування молочного коктейлю?.
  3. Які є варіанти  приготування коктейлів з молока з морозивом?

ІІ група – студенти медичного коледжу;

  1. Чим корисні молочні продукти для організму людини?
  2. Який енергетичний склад  100 грамів молочного коктейлю?
  3. Коли корисніше вживати молочні коктейлі? 

ІІІ група – ваші однолітки;

  1. З’ясувати, яка різниця між молоком та вершками?
  2. Яке молоко та морозиво  найчастіше купує ваша сім’я?
  3. Скільки коштує молочний коктейль у  МакДональдз (або в іншому місці)?

ІV група – домогосподарки.

  1. Молоко, питні вершки та морозиво   яких концентрацій є в  магазинах?
  2. Які розфасовки даних продуктів?
  3. Скільки коштує 1 літр молока, вершків та 1 кг морозива?

План уроку

Час

Етапи уроку

Методи

Прийоми

1

5 хв

Організація діяльності

 

 

2

10 хв

Мотивація діяльності.   Сюжетна зав’язка. Організація роботи в групах

 

Дивуй!

Відтермінована  відповідь

3

 30 хв

Основна частина кейсу. Легенда, проблема, розв’язання кейсу

Розв’язання  завдань за зразком.

Практичність теорії.

Чотири, вісім – всі разом. Ажурна пилка.Синтез думок

4

30 хв

Заключна частина кейсу. Обговорення варіантів розв’язків, вибір оптимального варіанту та його захист.

Демонстрація презентацій. Коментування.

Мікрофон.

Альтернатива.

Свої приклади.

5

10 хв

Підведення підсумків, оцінювання.

Фронтальна бесіда.

Усне коментування

Самооцінка

Бліцопитування за ланцюжком.

 

5 хв

Домашнє завдання

Складання задач на розчини

Творчі задання.

Обери собі завдання сам

 

І. Мотивація діяльності.   Сюжетна зав’язка. Організація роботи в групах 

Вітаю всіх, хто сьогодні приєднався до нас і хоче довідатися про щось нове та цікаве. Нещодавно я прочитала   повідомлення: 

 Історія продукту, що одержав назву морозиво, почалася дуже давно, ще за 3000 років до нашої ери в Китаї. Десерти з лимона, води і натуральних смакових речовин, молока, а також, змішані зі снігом або льодом фруктові соки, натуральні або підсолоджені – рятували в спеку людей   цієї країни. Рецепт смачного охолоджуючого засобу   поступово поширювався по всій Центральній Азії. Європа дізналася про заморожений десерт від Марко Поло, що був свідком продажу морозива в базарних крамницях Китаю. Як подарунок монгольського Кублай-хана, Поло привіз рецепт приготування морозива – замороженого щербетоподібного  наїдку,  який поповнив  перелік самих вишуканих  десертних страв італійської знаті. Але, поряд з тим, з морозива можна приготувати безліч інших страв. Яких? Наприклад коктейль.

Сьогодні ми з вами обговоримо як, маючи певний обсяг знань, і вміло використовуючи підказки, можна створити щось, і воно буде для вас корисним. Працюємо в чотирьох групах (Об’єднання в групи по 5 учнів ):

І група – студенти кулінарного коледжу;

ІІ група – студенти медичного коледжу;

ІІІ група – ваші однолітки;

ІV група – домогосподарки.

Хочу нагадати  правила роботи в групі:

  1.  Всі члени групи мають рівні можливості і вносять максимальний вклад в роботу.
  2. Розмовляємо тихо.
  3. Висловлюємось по черзі.
  4. Не перебиваємо інших, а уважно слухаємо, виділяючи необхідну інформацію.
  5. Допомагаємо один одному.
  6. Не критикуємо іншого, так як кожна думка має право на існування і можливо, саме вона, наштовхне вас на вірну відповідь.

Пам’ятаємо!Я вчу, щоб навчити  тебе. А ти вчишся для того, щоб навчити мене. В результаті ми знаємо удвічі більше”

Уявіть собі, що  представники даних груп прочитали в інтернеті інформацію про морозиво. І їм захотілося приготувати коктейль і запросити  на нього своїх друзів. Що для цього треба? (Рецепт і продукти  для приготування коктейлю на певну кількість гостей, а також кошти на продукти).

 Рецепт  «Коктейлю «Молочний» ми складемо в кінці уроку та розкриємо деякі його секрети. 

 

ІІ. Основна частина. Легенда, проблема. Розв’язування кейсу. Робота в групах

.А зараз давайте порахуємо яку масу молока 10% жирності і пломбіру 30% жирності треба взяти, щоб приготувати 100 грамів 20 % розчину святкового коктейлю? Скільки коктейлю треба приготувати для усіх гостей і скільки на це  використається продуктів? Яка буде його вартість?  Наскільки корисний цей десерт? Які варіанти приготування коктейлю.

 Уявляємо далі.  Не пам’ятаючи, як зробити розрахунки, ви звернулися до …(Інтернету) і кожна група отримала розв’язок та  відповідь  але не на цю задачу, а на подібну.(Додатки 1, 2, 3, 4)

Завдання. На протязі 30 хвилин  розберіть запропоновану задачу-підказку. Розв’яжіть задачу про коктейль  і запишіть її  в зошитах та на аркуші А-3 . Спираючись на інформацію, яку ви підготували до уроку вдома,  обґрунтуйте відповіді на запитання у ваших завданнях. Якщо інформації  для відповіді на запитання не вистачає,  ви можете її купити. Одна інформаційна підказка -  один бал вашої оцінки.   Час роботи регламентований, тому працюйте швидко, дружно,  плідно.

Робота в групах – 15 хвилин. Захист варіантів розв’язків – по 3-4 хвилини кожна група, всього 15  хвилин.

Бажаю вам успіхів у вашій роботі! (Демонстрація  способів розв’язування задачі з коментуванням)

 

 

ІІІ. Заключна частина кейсу.

                 Обговорення варіантів розв’язків, вибір оптимального варіанту та його захист.

 

Отже, у ваших зошитах записано по одній задачі. Всі групи мали різні варіанти розв’язків і ці варіанти розв’язків перед вами на дошці.

Завдання. Занотувати в зошитах всі способи  розв’язування даної задачі.

Звіти кожної групи утворили  своєрідний банк розв’язків і ви маєте можливість обрати спосіб  чи способи розрахунків, які вам найбільше сподобалися і якими, при нагоді, зможете користуватися.

Спираючись на результати попередньої вашої роботи  я пропоную  приготувати коктейль 5 порцій по 200 грамів за рецептом та з’ясувати, скільки це буде коштувати :

Рецепт молочного коктейлю  (із розрахунку на 100 грамів):

Вершки питні пастеризовані 10%  – 50 грамів

Морозиво 30%                                    -  50 грамів

Робота в групах – 15 хвилин. Захист варіантів розв’язків – по 3-4 хвилини кожна група, всього 15  хвилин.

 

ІV. Підведення підсумків, оцінювання

Бліцопитування

  1.  Про що ви сьогодні дізналися? (Як змішувати розчини?)
  2. Яка інформація для цього потрібна? ( Масова частка розчинів.)
  3. Що показує масова частка? (% речовини в 100 грамах розчину.)
  4. Які   методи змішування розчинів запам’ятали? («Метод чаш», «Табличний метод», «Конверт Пірсона», «Рибка Магницького».)
  5. Якщо замість одного з розчинів взяти воду, яка буде її масова частка?(Масова частка води дорівнює нулю)
  6. Якщо маса розчинів невідома, як їх позначити? (Ввести значення – х для одного з розчинів.)
  7. Наскільки дешевше вартість коктейлю, виготовленого вами?
  8. Що вам більше всього сподобалося?

 

Оцінювання.

Сьогодні на уроці було багато видів роботи. Пропоную заповнити таблицю (Додаток 5).

 

V. Домашнє завдання

 

Складіть задачу практичного змісту на змішування розчинів та розв’яжіть її  кількома способами.

 

 

 

Додаток 1

І групастуденти кулінарного коледжу;

Задача. В першому бідоні було молоко, масова частка жиру в якому становила 3%, а в другому – вершки, жирністю 18%. Скільки треба взяти молока і скільки вершків, щоб отримати 10 кг молока з масовою часткою жиру 6%.

І спосіб –  «Метод чаш»

Молоко – це розчин, де маса речовини представлена жирністю, яка є основним показником характеристики молока.

Чотири кроки розв’язання задачі

  1. Замалювати малюнок на якому відобразити бідони у вигляді чаш. На кожній чаші вказати назву та масову частку (відомо з умови задачі).

          Молоко,  бідон №1                      Вершки, бідон №2            Молоко,  бідон №3

 


 


 


  1. Якщо не відомі маси  молока №1 та маси вершків №2, необхідно ввести  число – х.

Нехай маса  молока №1 – х, тоді маса вершків №2 – (10 – х), маса молока №3 – 10.

 

          Молоко,  бідон №1                      Вершки, бідон №2            Молоко,  бідон №3

 


 

 

         Маса молока – х кг                        Маса вершків – (10 – х)кг        Маса молока – 10кг

 

  1. Знайти жирність молока №1, вершків, молока №3

З формули  , знайти масу речовини молока №1,  вершків,  молока №3:    

молока №1 –  0,03 x                     

 вершки №2 -  0,18(10- x)

 молоко №3 -  0,6

 

          Молоко,  бідон №1                  Вершки, бідон №2                     Молоко,  бідон №3

 


 

 

         Маса молока – х кг                           Маса вершків – (10 – х)кг               Маса молока – 10кг

         Маса речовини - 0,03 x                     Маса речовини - 0,18 (10 – х)         Маса речовини – 0,6           

             4.  Скласти хімічне рівняння


      0,03 x + 0,18(10- x) = 0,6

0,03 x +1,8 - 0,18x   = 0,6

0,15x = 1,2

x = 8 (кг) – молока №1,      

             10 – 8 = 2 (кг) - вершки

           Відповідь: 8 кг молока №1 та 2  кг  вершків


 


 


 


Задача. Розрахуйте,  яку масу молока 10 % жирності і пломбіру 30% жирності треба взяти, щоб приготувати 100 грамів 20 % розчину святкового коктейлю?

  1. Виберіть, які дані необхідні для розв’язання задачі?
  2.  Знайдіть ключові слова для пошуку необхідних даних.
  3.  Подумайте, що потрібно знати,щоб виконати задачу?
  4. Зробіть розрахунки, скільки потрібно молока та пломбіру для приготування коктейлю.
  5. Хто вперше створив молочний коктейль?
  6. Які особливості приготування молочного коктейлю?.
  7. Які є варіанти  приготування коктейлів з молока з морозивом?

 


Додаток 2.

ІІ групастуденти  медичного коледжу

Молоко – це розчин, де маса речовини представлена жирністю, яка є основним показником характеристики молока.

Задача. В першому бідоні було молоко, масова частка жиру в якому становила 3%, а в другому – вершки, жирністю 18%. Скільки треба взяти молока і скільки вершків, щоб отримати 10 кг молока з масовою часткою жиру 6%.

Чотири кроки розв’язання задачі:

  1. Всі величини, які відомі в задачі занести до таблиці

Молоко

               Маса молока

% жирності

Маса жирності

Бідон №1

 

 

3%

 

Бідон №2

 

 

18%

 

Бідон №3

                          10 кг

6%

 

  1. Якщо не відомо скільки молока треба взяти з бідону №1 і №2, але в сумі це становить 10 кг, потрібно ввести значення – х.  Якщо маса молока бідона №1 – це  х, то  маса молока бідону №2 – (10 – х). Записати в таблицю. Масову частку з % перевести в частини одиниці.

Молоко

               Маса молока

% жирності

Маса жирності

Бідон №1

? (кг)

х

  3%         0,03

 

Бідон №2

? (кг)

10 - х

18%         0,18

 

Бідон №3

                               10 кг

  6%         0,06

 

  1. З формули  ,

знайти масу речовини молока №1,  вершків,  молока №3:    

молока №1 –  0,03 x                     

вершки №2  - 0,18(10- x)

молоко №3  -  0,6

Молоко

               Маса молока

% жирності

Маса жирності

Бідон №1

? (кг)

х

  3%         0,03

0,03х

Бідон №2

? (кг)

10 - х

18%         0,18

0,18(10 – х)

Бідон №3

                               10 кг

  6%         0,06

0,6

  1. Скласти хімічне рівняння і розв’язати його:

0,03 x + 0,18(10- x) = 0,6

0,03 x +1,8 - 0,18x   = 0,6

0,15x = 1,2

x = 8 (кг) – молока №1,

10 – 8 = 2 (кг) - вершки

Відповідь: 8 кг молока №1 та 2  кг  вершків.

Задача. Розрахуйте,  яку масу молока 10 % жирності і пломбіру 30% жирності треба взяти, щоб приготувати 100 грамів 20 % розчину святкового коктейлю?

  1. Виберіть, які дані необхідні для розв’язання задачі?
  2.  Знайдіть ключові слова для пошуку необхідних даних.
  3.  Подумайте, що потрібно знати,щоб виконати задачу?
  4. Зробіть розрахунки, скільки потрібно молока та пломбіру для приготування коктейлю.
  5. Чим корисні молочні продукти для організму людини?
  6. Який енергетичний склад  100 грамів молочного коктейлю?
  7. Коли корисніше вживати молочні коктейлі? 

 

Додаток 3

ІІІ група – Однолітки

Задача. В першому бідоні було молоко, масова частка жиру в якому становила 3%, а в другому – вершки, жирністю 18%. Скільки треба взяти молока і скільки вершків, щоб отримати 10 кг молока з масовою часткою жиру 6%.

Існують незвичайні способи розв’язування задач, які основані на графічних закономірностях.   Важливою умовою при виборі такого шляху знаходження відповіді є правильне заповнення схеми.


«Метод Пірсона» чи «Конверт Пірсона»



 


W1   -  ω(жирності) найбільша в умові задачі

W2   -  ω(жирності)  найменша в умові задачі


W3   -  ω(жирності)  яку треба отримати


Чотири кроки розв’язання задачі:

  1. Записати всі масові частки у певній послідовності, відповідно до позначень

18%                      

           6%                                                 

3%                         

  1. Від більшого значення числа треба відняти менше – (18 – 6 = 12) і (6 – 3 = 3)  та записати числа відповідно напрямку дій.

18%               3       

           6%                                                 

3%                  12

  1. Числа 3 і 12 це  частини розчинів, після скорочення маємо 1 і 4.      

18%               3         1 частина вершків

           6%                                                                                               маса молока 6% - 10 кг

3%                  12      4  частини молока з жирністю 3%

  1. Розв’язати пропорцію:

5 частин    10 кг

1частина –   х кг ,                  

  ;        

х = 2 кг  -  маса вершків,

5 частин    10 кг

1частина –   х кг ,                  

;        

х = 8 кг  -  маса молока з жирністю 3%


Відповідь 8 кг молока  жирністю 3% та 2  кг  вершків.

 

Задача. Розрахуйте,  яку масу молока 10 % жирності і пломбіру 30% жирності треба взяти, щоб приготувати 100 грамів 20 % розчину святкового коктейлю?

  1.  Виберіть, які дані необхідні для розв’язання задачі?
  2.  Знайдіть ключові слова для пошуку необхідних даних.
  3.  Подумайте, що потрібно знати,щоб виконати задачу?
  4. Зробіть розрахунки, скільки потрібно молока та пломбіру для приготування коктейлю.

  1. З’ясувати, яка різниця між молоком та вершками.
  2. Яке молоко та морозиво  найчастіше купує ваша сім’я.

  1.  Скільки коштує молочний коктейль у  МакДональдз (або в іншому місці)?

 

Додаток 4

 

ІV група – домогосподарки

Задача. В першому бідоні було молоко, масова частка жиру в якому становила 3%, а в другому – вершки, жирністю 18%. Скільки треба взяти молока і скільки вершків, щоб отримати 10 кг молока з масовою часткою жиру 6%.

Існують незвичайні способи розв’язування задач, які основані на графічних закономірностях.   Важливою умовою при виборі такого шляху знаходження відповіді є правильне заповнення схеми.


 


«Метод рибки»  або метод Магницького.                                                                                                                                                               

            W1(жирності молока бідону №1)                            Частини розчину молока бідону №1

W3(жирності молока бідону №3)  

             W2(жирності вершків бідону №2)                                         Частини розчину  вершків бідону №2

 

Чотири кроки розв’язання задачі:

  1. Записати всі масові частки у певній послідовності, відповідно до позначень

             3%                                            

6%                                                                                    

              18%                                                          

  1. Від більшого значення числа треба відняти менше – (18 – 6 = 12) і (6 – 3 = 3)  та записати числа відповідно напрямку дій.

             3%                                      12      

6%                                                                                    

              18%                                                          3

  1. Числа   12 і 3 це  частини розчинів, після скорочення маємо  4 і 1.      

             3%                                  12      4 частина   Співвідношення частин  маси   молока і вершків

6%                                                                                                                     4:1

              18%                                                3        1 частина

 

  1. Розв’язати пропорцію:

5 частин    10 кг

1частина –   х кг ,                  

  ;        

х = 2 кг  -  маса вершків,

5 частин    10 кг

1частина –   х кг ,                  

;        

х = 8 кг  -  маса молока з жирністю 3%


Відповідь 8 кг молока  жирністю 3% та 2  кг  вершків.

 

 

Задача. Розрахуйте,  яку масу молока 10 % жирності і пломбіру 30% жирності треба взяти, щоб приготувати 100 грамів 20 % розчину святкового коктейлю?

 

  1. Виберіть, які дані необхідні для розв’язання задачі?
  2.  Знайдіть ключові слова для пошуку необхідних даних.
  3.  Подумайте, що потрібно знати,щоб виконати задачу?
  4. Зробіть розрахунки, скільки потрібно молока та пломбіру для приготування коктейлю.
  5. Молоко, питні вершки та морозиво   яких концентрацій та розфасовки є в супермаркетах.
  6.  Скільки коштує 1 літр молока, вершків та 1 кг морозива.
  7. Скільки буде коштувати 10 порцій коктейлю  по 300 грамів?

 


 


Додаток 5

Оцінка за роботу на уроці

«Розв’язування задач   з використанням розчинів із певною масовою часткою розчиненої речовини» за кейс-методом.

Назва групи__________________________   Дата____________  Клас_________

П.І. учнів

 

 

 

 

Домашнє завдання(2б)

 

 

 

 

Обговорення завдання(1б)

 

 

 

 

Розв’язування задачі, осмислення різних способів розв’язку (3б)

 

 

 

 

Оформлення звіту (1б)

 

 

 

 

Виступ на захисті (2б)

 

 

 

 

Відповіді на запитання (1б)

 

 

 

 

Нестандартні рішення (1б)

 

 

 

 

Активність, кмітливість, ерудованість, наполегливість (1б)

 

 

 

 

Бонус за толерантність, культуру спілкування, взаємодопомогу(1б)

 

 

 

 

Підказка – мінус 1 бал

 

 

 

 

Оцінка вчителя

 

 

 

 

Остаточна оцінка

 

 

 

 


 

Додаток 1.1

 

Розв’язання задачі

І група – студенти кулінарного коледжу     «Метод чаш»    

      Молоко                                        Морозиво                                        Коктейль

 

 


 

З формули  ,

знайти масу речовини молока, морозива, коктейлю:

    

(жирності молока) = 0,1 x                     

(жирності морозива) = 0,3(100- x)

(жирності коктейлю) =  20

 

 

 Скласти хімічне рівняння

0,1 x + 0,3(100- x) = 20

0,1 x + 0,3x - 30 = 20

0,2 x = 10

x = 50 (г  молока ω = 10%)

100 – 50 = 50 (г морозива)

 

Відповідь: 50 г молока та 50 г морозива


 


 


 


 


 


 


 


 

Додаток 2.1

 

ІІ група – студенти медичного коледжу      «Табличний метод»

  1. Все, що відомо за умовою задачі, записати у відповідні колонки таблиці

 

Молоко

Морозиво

Коктейль

ω(жиру)

10

30

20

m(розчину)

 

 

 

m(жиру)

 

 

 

  1. Якщо відома маса розчину коктейлю, а маса розчинів молока та морозива невідома, необхідно ввести додаткові значення: маса молока – це (x), а маса морозива – (100 – x)

 

Молоко

Морозиво

Коктейль

ω(жиру)

10

30

20

m(розчину)

x

100 - x

100

m(жиру)

 

 

 

  1. З формули масової частки, треба знайти масу речовини ,

 

Молоко

Морозиво

Коктейль

ω(жиру)

10

30

20

m(розчину)

x

100 - x

100

m(жиру)

0,1 x

0,3(100- x)

20

  1. Скласти хімічне рівняння

0,1 x + 0,3(100- x) = 20

0,1 x + 0,3x - 30 = 20

0,2 x = 10

x = 50

Відповідь: 50 г молока та 50 г морозива

 

Додаток 3.1

 

ІІІ група - однолітки

Метод Пірсона

 

 


W1   -  ω(жиру) в морозиві

W2   -  ω(жиру) в молоці

W3   -  ω(жиру) в  коктейлі

W3  - W2     при скороченні чисел

W1  - W3    утворюються частини розчинів

 

m 1  -  маси морозива,  m 2  -  маси молока


 


30                 10       1 частина           Співвідношення частин  маси морозива і молока 1:1, а саме 50г                                                               

         20                                               морозива і 50 г молока.

10                 10       1 частина

Відповідь: 50 г молока та 50 г морозива.


 

 

Додаток 4.1

 

ІV група - домогосподарки

«Метод рибки»  або метод Магницького.                                                                                                                                                               

            W1(жиру молока)                            Частини розчину молока

W3(жиру коктейлю)  

             W2(жиру морозива)                                         Частини розчину морозива

 

 

             10                                       10      1 частина   Співвідношення частин  маси морозива і молока

20                                                                                   1:1, а саме 50г морозива і 50 г молока.                                                                   

              30                                                           10      1 частина

 

Відповідь: 50 г молока та 50 г морозива.


Додаток 1.3

Хто і коли вигадав молочний коктейль?

Хто саме придумав і подарував світу перший молочний коктейль - історія замовчує, але можна з упевненістю стверджувати, що сталося це в 1920-і роки в Америці за часів Великої депресії і сухого закону. Чи був цей напій плід фантазії бармена, котрий нудьгував або маленьким заохоченням для вибагливого синочка чиказького гангстера, невідомо.

 У часи "сухого закону" в Америці придумали величезну кількість безалкогольних коктейлів, в які, тим не менш, можна було додати і "що міцніше", за бажанням клієнта. Були серед них і молочні. Не поспішайте дивуватися такому поєднанню! Серед американських першопоселенців було багато ірландців. А один з їхніх традиційних національних напоїв  і є якраз молоко з віскі.

Час заборон минув, а безалкогольні коктейлі анітрохи не втратили популярності. Навіть навпаки: в 50-ті роки минулого століття молочні коктейлі мали неймовірну популярність. Причому, не тільки в Америці, їх полюбили в усьому світі. А на батьківщині вони стали мало не національним символом.

Крім ніжного смаку і приголомшливого аромату цей напій є відмінним джерелом енергії. Він калорійний, але при цьому в ньому мало жирів. Коктейль багатий мікроелементами, білками, мінералами і вітамінами, тому він ідеальний для сніданку або полудня.

 http://ilovemilk.info/news/molochnyh-kokteyliv--2029

 

Додаток 1.4

Які особливості приготування молочного коктейлю?.

Молочний коктейль в домашніх умовах: рецепти та поради

 Молочний коктейль в домашніх умовах – прекрасний десерт, який не залишить байдужим нікого. Навіть люди, які не люблять молоко, із задоволенням ласують цим солодким холодним напоєм.


920931aa0bea58bdd95e485c618e6b95 Молочний коктейль в домашніх умовах: рецепти та поради

Для приготування напою треба:

  Блендер або міксер;

  Молоко;

  Морозиво;

  Фрукти, ягоди сироп або варення;

  Трубочка, парасолька або інші прикраси.


 

Кілька порад з приготування молочного коктейлю

  Інгредієнти молочного коктейлю слід збивати в блендері до появи не просто пінки, але стійкої піни.

  Молочний коктейль слід пити холодним.

  Кількість молока для приготування коктейлю можна підбирати по своєму смаку. Співвідношення інгредієнтів в коктейлі можна змінювати в залежності від особистих побажань. Можливо, комусь приємніше пити, коли тягнеться густий напій, тоді потрібно додати більше пломбіру, ніж молока. А любителі легкого рідкого шейка можуть додати складові коктейлю в пропорції 1:2.

  У будь-молочний коктейль можна додавати різні сиропи, кава, фруктові соки та/або фруктову збиту м'якоть, шоколад і інші інгредієнти.

  Для приготування молочного коктейлю з фруктами слід спочатку збити всі складові без сиропу, а тільки потім додати сироп і знову ретельно збити за допомогою блендера.

  Для приготування молочного коктейлю можна брати різні сорти морозива з різними наповнювачами: вершкове, шоколадне, карамельне, крем-брюле, фісташкове, динне, фруктове і будь-яке інше.

  Якщо хочеться здивувати новим смаком молочного коктейлю, різні види морозива можна змішувати в різних пропорціях.

  Важливо! Перед приготуванням молочного коктейлю свіже або пастеризоване молоко треба охолодити приблизно до 6 °С, однак занадто холодне молоко теж не годиться.

  Молочний коктейль найкраще збивати на високій швидкості.

  Якщо до складу підготовлюваного молочного коктейлю входять лід або свіжі ягоди та фрукти, то вже повністю готовий молочний коктейль обов'язково слід процідити через ситечко, щоб в келих не потрапили ні шматочки льоду, ні насіння ягід або фруктів.

  Щоб отримати молочний коктейль з низькою калорійністю, для його приготування слід використовувати знежирене молоко або нежирний кефір з будь-яким фруктовим соком за смаком. Також у такий коктейль можна додавати несолодкі фрукти, у тому числі полуницю, ківі або яблуко.

  Практично в будь-молочний коктейль можна додати різні горіхи, які попередньо слід подрібнити, а потім додати в блендер і гарненько збити разом з іншими інгредієнтами.

  Якщо молочний коктейль здається зовсім несолодким, то в блендер разом з іншими інгредієнтами можна покласти деяку кількість цукру або меду.

  Іноді в молочні коктейлі додають трохи ваніліну або кориці.

http://dytyna.pp.ua/2319-molochn-kokteyl-v-domashnh-umovah.html

 

Додаток 1.5

Які є варіанти  приготування коктейлів з молока з морозивом?

 Варіантів приготування коктейлів з молока з морозивом величезна кількість, їх різноманітність залежить від наповнювачів: пюре та соки фруктів і ягід, горіхів.

Фруктовий шейк з молока

Урізноманітнити солодкий стіл можна коктейлями з додаванням фруктів або ягід.

Вишневий

Інгредієнти для вишневого напою прості (на 4 персони):

  • 0,5 л молока;
  • 300 гр морозива;
  • 200 гр свіжої або замороженої вишні.

Молоко і морозиво повинні трохи підігрітися. Свіжу вишню помити і видалити кісточки, заморожених ягід дати відтанути. Налити молоко в чашу міксера, додати морозиво, ягоди вишні, збити всі продукти блендером або міксером і розлити по склянках, декорувати по своєму смаку.

Банановий

Це дуже смачний напій і одне з найкращих поєднань молока і фруктів.

Однак слід пам’ятати, що такий банановий коктейль потрібно пити відразу після приготування, інакше, коли він постоїть, банан потемніє і напій вже не буде білосніжним. Хоча цього може не статися, якщо попередньо шматочки банана збризнути   лимоном.

Інгредієнти для коктейлю з бананом на 4 порції:

  • 500 гр молока;
  • 300 гр пломбіру;
  • 1 банан.

Охолодити молоко і морозиво, банан розрізати на шматочки. Влити молоко в чашу міксера або блендера, додати морозиво і шматочки банана, змішати на великій швидкості. Вийде смачний і солодкий напій.

З полуницею та м’ятою

Для такого коктейлю знадобиться:

  • 0,5 літра молока (на 4 порції);
  • 300 гр морозива;
  • 250 гр полуниці;
  • Гілочки м’яти.

Свіжу полуницю промити, замороженій -  дати відтанути. Кілька листочків м’яти розтовкти в ступці або дрібно порізати.

Збити молоко, морозиво, ягоди і м’яту в блендері. Перелити шейк у склянки, прикрасити кожну склянку з коктейлем листочком м’яти. Смачний ароматний напій з нотками свіжості підбадьорить і добре наситить.

Яблучно-горіховий

До складу входить:

  • 0,5 літра молока (на 4 порції);
  • 300 гр морозива;
  • 2 солодких яблука;
  • Жменя почищених горіхів;
  • Мед для солодощі.

Яблука необхідно очистити і нарізати скибочками, горіхи подрібнити. Змішати молоко, морозиво, шматочки яблук, товчені горіхи і ложку меду в чаші блендера. Перелити в келихи, подавати, прикрасивши скибочкою яблука і дрібкою горішків.

Горіхи можна використовувати волоські, фундук або мигдаль. Вони гармонійно підкреслять смак шейка з яблуком.

Шоколадний напій з молока – мрія для ласунів!

Шоколад підвищує рівень гормону щастя, а коктейль з цією насолодою підніме настрій і подарує масу смакових емоцій. Для чудо-напою потрібно:

  • 400 гр молока (на 4 персони);
  • 250 гр морозива;
  • 100 гр вершків;
  • 1 плитка шоколаду або суха суміш для шоколадного напою.

Для того щоб зробити молочний шоколадний коктейль в домашніх умовах, спочатку потрібно розтопити шоколад на водяній бані, але можна це зробити і в звичайній мікрохвильовій печі.   З сухої суміші приготувати напій згідно інструкції.

Помістити молоко, морозиво і вершки в блендер і збити їх на великій швидкості. Потім в суміш ввести шоколад і ще раз збити. Коктейль готовий, переливаємо в порційні  склянки,   прикрашаємо тертим шоколадом, красивою парасолькою,  трубочкою, кладемо паличку кориці.

Кавовий

Прекрасним варіантом смачного напою буде коктейль з додаванням кави. Такий десерт має насичений смак, але його не рекомендується давати дітям. Дорослим же сподобається сміливе рішення — поєднання молока з кавою.

Інгредієнти для кавового шейка на 4 персони:

  • 400 гр молока;
  • 200 гр пломбіру;
  • 200 гр свіжозвареної кави або розчинного напою;
  • Цукор — за смаком.

Молоко і каву завантажуємо в блендер, додаємо пломбір, на великій швидкості добре змішуємо інгредієнти.

Якщо  коктейлі буде мало солодким, можна додати цукор за смаком.

Можна приготувати шейк зі звичайною розчинною кавою з банки. Такий варіант швидкий і зручний, але любителям аромату кавових зерен він не підійде.

Для цього  напою можна також взяти не звичайний білий пломбір, а кавовий, тоді коктейль вийде оригінальнішим.

http://dovidkam.com/kulinarni-recepty/molochnij-koktejl-v-domashnix-umovax-recepti-ta-poradi.html

 

Додаток 2.3

Чим корисні молочні продукти для організму людини?

Чому слід вживати молоко і молочні продукти.

Молочні продукти містять корисні речовини, які легко засвоюються організмом.

Молоко і молочні продукти містять різноманітні харчові речовини, збалансовані за складом, легко засвоюються організмом, нормалізуючи мікрофлору кишечника.

Молоко.

Харчові речовини знаходяться в молоці в такому стані, що для їх перетравлення потрібно мінімальна кількість травних соків. Наприклад, білки молока володіють сприятливим для засвоєння амінокислотним складом, а жир має вигляд легкозасвоюваної емульсії, що містить лецитин і жиророзчинні вітаміни.

У порівняно великих кількостях у склад молока і молочних продуктів входять калій, кальцій, натрій, магній, хлор, фосфор, а також ряд важливих мікроелементів. Сприятливе співвідношення кальцію і фосфору сприяє хорошою засвоюваностю кальцію.

В процесі переробки молока отримують молочні продукти - вершки, вершкове масло, багате ретинолом і токоферолами, сир, сметану, сири, кефір, йогурт, кисле молоко, сирки, ацидофілін, ряжанку. При цьому, зберігаючи цінні харчові та біологічні властивості молока, кисломолочні продукти набувають нові якості, що дозволяють віднести їх до лікувально - профілактичних дієтичних продуктів.

Найважливіші корисні властивості молока

стимулює діяльність кишечника і нирок;

надає антисклеротичну дію, так як має порівняно низьку калорійність і містить речовини (зокрема, холін і метіонін), стимулюють обмін холестерину.

Молочнокислі продукти.

Засвоюються швидше, ніж молоко, зокрема, тому, що в процесі їх отримання утворюються дрібні ніжні пластівці, найбільш доступні дії травних соків. Крім того, під впливом молочної кислоти краще засвоюються кальцій і фосфор, що обумовлює застосування молочнокислих продуктів в харчуванні дітей і літніх людей.

Кисле молоко покращує апетит, посилює секрецію травного соку, пригнічує гнильну мікрофлору, пригнічує процеси гниття і бродіння в кишечнику, має послаблюючу дію.

Кефір посилює шлункову секрецію і виділення соку підшлункової залози, тонізує нервову і серцево - судинну системи, зменшує процеси гниття і бродіння в кишечнику, посилює діурез.

Сметана володіє високими харчовими, дієтичними якостями та енергетичною цінністю.

Сир білковий молочний продукт, що має високу біологічну цінність завдяки наявності незамінних амінокислот; він сприяє поліпшення амінокислотного складу раціону.

Сири концентрати харчових речовин молока. Вони містять 15-30 % білка, до 30 % жиру, велику кількість легкозасвоюваних солей кальцію і фосфору. В сирі містяться солі магнію, натрію, багато мікроелементи, вітаміни, тому він є цінним і обов'язковим продуктом у харчуванні дітей, підлітків, вагітних жінок і годуючих матерів. Сири виробляють з коров'ячого, козячого, буйволового та овечого молока, а також їх сумішей.

https://ukr.media/medicine/235098/

 

Готовые молочные коктейли оказались вреднее наркотиков

 

«Безобидный» и любимый как детьми, так и взрослыми напиток на основе молока и мороженого - молочный коктейль - оказался самым вредным для употребления напитком.

Кроме калорий, удара по поджелудочной железе и огромной дозы сахара, он вызывает зависимость сродни наркотической, сообщает британское издание Daily Mail.

Прежде чем побаловать себя порцией молочного коктейля, врачи рекомендуют вспомнить о его главных составляющих: молоко, ради вкуса которого мы часто и решаем купить напиток, - это меньше половины стаканчика.

В одной порции такого напитка 489 калорий, примерно 89% от всей суточной нормы сахара, в три раза больше жиров, чем в обычном молоке, причем большая часть из них – насыщенные, и всего 12 граммов белка.

Все остальное – это насыщенные жиры, красители, мороженое, сиропы, ароматизаторы, наполнители, консервированные фрукты и ягоды (в среднем до 10% состава), загустители сливок, сливки, но главное – ударная доза сахара.

Эксперименты доказали, что такое количество «быстрых» углеводов, поступающих, к примеру, в детский организм, запускает механизм привыкания, стимулирует центр удовольствие в головном мозгу. Так у всех, кто пьет такой напиток, появляется желание выпить новый стакан.

В качестве более полезной и безопасной альтернативы диетологи предлагают домашний вариант приготовления коктейля.

Для него можно использовать свежие или мороженые фрукты и ягоды, бананы, молоко, ряженку, кефир, небольшое количество сливок, шоколадную стружку, щербеты или мороженое.

https://mir24.tv/news/15633954/gotovye-molochnye-kokteili-okazalis-vrednee-narkotikov

Додаток 2.4

           Який енергетичний склад  100 грамів молочного коктейлю?

Калорійність коктейлів ( http://budz.com.ua/kalorijnist-koktejliv.html)

продукт

калорійність

білки

 

жири

 

вуглеводи

 

1

молочний коктейль з вівсянкою

111,9 ккал

 

3,3 г

 

4,9 г

 

14,6 г

 

2

молочний коктейль з медом і фруктами (банан, яблуко, апельсин, ананас)

51,3 ккал

 

2,1 г

 

1 г

 

8,5 г

 

3

молочний коктейль з медом, імбиром, ківі і бананом

61 ккал

 

2,2 г

 

1 г

 

11,2 г

 

4

молочний коктейль з чорницею і малиною

89,1 ккал

 

2,2 г

 

2,1 г

 

17,4 г

 

5

молочний коктейль без цукру з бананом і вишнею

66,9 ккал

 

2,5 г

 

2,4 г

 

9,2 г

 

6

молочний банановий коктейль

80,6 ккал

 

3 р

 

3,2 г

 

10,4 г

 

7

полуниця молочний кок

77,6 ккал

 

1,9 м

 

2 г

 

13,8 г

 

Харчова цінність молочного коктейлю

Класичний рецепт молочного коктейлю включає в себе такі інгредієнти, як молоко, вершки чи морозиво, а також різні добавки для смаку (фрукти, сиропи, шоколад, карамель). Всі інгредієнти при цьому збивають з допомогою блендера і подають у високих склянках. Найпопулярніші сиропи: полуничний, шоколадний і банановий.

Калорійність коктейлів безпосередньо залежить від їх складових. Часто, в кафе, у вже готовий коктейль додають зверху кондитерські посипання (шоколад, горіхи, кокосова стружка). Все це збільшує калорійність коктейлю. Також на калорії молочного коктейлю впливає жирність молока, оскільки це основний інгредієнт для приготування цих ласощів.

Особливість молочного коктейлю в тому, що кожен може приготувати його на свій смак. Тому він такий популярний. Але найголовніше те, що з допомогою звичайного молочного коктейлю скидають зайву вагу. При цьому організм збагачується необхідними вітамінами та амінокислотами. Як це відбувається? Справа в тому, що вживання молочного коктейлю замість іншої калорійної їжі допоможе усунути зайвий об’єм підшкірного жиру. Тут калорійність коктейлю грає вам на руку.

Якщо ви вживаєте калорійну їжу, то ви зможете знизити калорійність коктейлю, використовуючи менш жирне молоко. А замість морозива додати лід.

Розглянемо харчову цінність молочного коктейлю. В середньому в 100 грамах напою міститься:

Білки — 2,76 грам (приблизно 11 калорій)

Жири — 3,02 грама (приблизно 27 калорій)

Вуглеводи — 12,28 грам (приблизно 49 калорій)

Ми бачимо, що жирів і вуглеводів не так вже й багато в молочному коктейлі. Але питання про те, скільки калорій в коктейлі залишається відкритим. Про що ми поговоримо пізніше.

Лікарі і дієтологи рекомендують вживати молочний коктейль як продукт здорового і збалансованого харчування. Всім відомий Макдональдс завоював свою популярність ще в 50-е роки 20 століття саме завдяки молочних коктейлів. Цей напій став національним в США і отримав загальне визнання.

http://budz.com.ua/kalorijnist-koktejliv.html

 

Додаток 2.5

Коли корисніше вживати молочні коктейлі? 

Американські вчені визнали молочні коктейлі корисними для фігури 

 

Американські вчені Вагенінгенського університету виявили, що молочні коктейлі допомагають скинути зайві кілограми

Згідно новому дослідженню, опублікованому в Американському журналі клінічного харчування, регулярне вживання молочних коктейлів допомагає надовго втамувати голод, пише Fox News . До такого висновку вчені дійшли після проведення експерименту за участю декількох чоловік.

Після сніданку учасники випивали молочний коктейль, який на 50 відсотків складався з вуглеводів, на 20 відсотків - з білка і на 30 - з жирів. Пізніше учасників попросили оцінити, як довго зберігалося відчуття ситості і як багато їжі вони з'їли за обідом.

Результати показали, що після вживання коктейлю з високим вмістом вуглеводів голод наступав нескоро, а також, за обідом учасники з'їдали менше, ніж вони звикли. Таким чином, вчені пропонують в перервах між основними прийомами їжі вживати молочний коктейль, щоб надовго залишатися ситим і споживати менше калорій.

https://nv.ua/ukr/style/beauty/amerikanski-vcheni-viznali-molochni-koktejli-korisnimi-dlja-figuri-170065.html

Додатки до уроку

Информаци к размышлению

Сепарированная в домашних условиях сметана имеет жирность не менее 50%, а снятые с молока сливки — не менее 40%. Вообще, все зависит от «совестливости» хозяйки и от жирности самого молока (коровье молоко имеет жирность от 3% до 7%), немаловажно и то, чем питалась коровка и в каком регионе проживала. 
Сливки, купленные на базаре советуем разбавлять, поскольку взбитые сливки в чистом виде, могут легко взбиться в масло. Для это подойдет нежирная сметана, кефир, иногда молоко. Ну, а для того, чтобы сливки получились более нежными, советуем добавлять сметану (кефир, молоко) небольшими порциями.

 https://smachno.ua/posts/onlajn-konsultatsii/consultation-3406/

ІСТОРІЯ МОЛОЧНИХ КОКТЕЙЛІВ

25 червня 2014

Молочний коктейль – відмінне джерело енергії

http://trikky.ru/sandj/files/2013/05/1024_Milk-Shakes-Fruit-Coconut-Strawberry.jpg

http://mathege. ru/or/ege/

http://himik. pro/rastvory/pravilo-kresta

http://dok. /docs/index-64453.html

http://egemaximum. ru

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
9 жовтня 2018
Переглядів
4204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку