Київ та його історія

Про матеріал
Презентація про Київ. Я розробляв її для україномовних учнів у Канаді (приблизно 4-6 класи), але так само її можна використати і в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Київ. Дмитро Литов, 29 жовтня 2022 року. Ліворуч – Андріївський узвіз вночі. Праворуч – католицький собор Святого Миколая.

Номер слайду 2

2 Засновники Києва. Ліворуч: фрагмент Радзивіллівського літопису про заснування Києва. Праворуч: пам’ятник засновникам Києва1982 року у Києві святкували 1500-ту річницю заснування міста. Скоріше за все, однак, місто було засновано пізніше, приблизно у 670-680 рр. Заснували його брати Кий, Щек і Хорив та їх сестра Либідь – про них пише не лише давньоруський літопис, їх згадує також давній вірменський літопис.

Номер слайду 3

3 Поганська доба. Ліворуч: залишки київського Капища. В центрі - Збруцький ідол. Праворуч – Перунів пагорб на Лисій горі, пам’ять про поганські часи. Київ стояв на холмах – Києвиці, Щекавиці та Хоревиці. Хоча ще в давні часи деякі кияни прийняли християнство, більша частина поклонялася духам природи. Приблизно там, де зараз знаходиться Історичний музей, археологи знайшли залишки Капища – поганського святилища, де приносили у жертву тварин. До хрещення Києва там, скоріше за все, стояв також поганський ідол, подібній до того, який знайшли під Збручем. Хоча поганські часи давно минули, Лиса Гора досі вважається місцем, де збираються відьми та поганські боги.

Номер слайду 4

4 Володимир Хреститель. Ліворуч: Пам’ятник Володимиру Хрестителю. Праворуч: Видубицький монастир. Князь Володимир хрестив Київ и всю Київську державу у 988 році. Старих ідолів він скинув у Дніпро. Люди зібралися уздовж берега та кричали ідолам: видибай! (тобто випливай) – але ті не виплили. На тому місці пізніше спорудили Видубицький монастир, названий на честь утоплення ідолів.

Номер слайду 5

5 Столиця Київського князівства. Ліворуч: Київ часів Ярослава Мудрого (реконструкторка – Д. Мазюкевич). В центрі – графіті Софії Київської. Праворуч: Золоті ворота. У часи Ярослава Мудрого та його наступників Київ перетворився на велике місто. В нього вели троє воріт. З них двоє були зруйновані, а треті – Золоті – відбудували у часи незалежності України.

Номер слайду 6

6 Татаро-монгольська навала. Ліворуч – облога Києва військами хана Батия 1240 р. Праворуч – печери під Київськими пагорбами, де частина людей ховалася від навали. У 1237 році монгольські війська, якими керував хан Батий, напали на Київську державу, а 1240 р. захопили Київ та вбили багато людей. Деякі з киян ховалися у печерах, яких було багато під пагорбами, на яких було засновано місто. Над печерами ще у часи до монгольської навали був зведений монастир – Києво-Печерська Лавра.

Номер слайду 7

7 Осередок грамоти. Ліворуч: Києво-Печерська Лавра. Праворуч: Києво-Могилянська Академія (стара будівля, зараз – Контрактова площа)Невдовзі після монгольської навали Київ та інші українські міста підпали під владу спочатку литовських князів, потім польських королів. Але численні священники, монахи та просто письменні люди зберігали грамоту, писали книжки. У Середні віки Лавра була центром знань на українських землях. Пізніше священник Петро Могила заснував Києво-Могилянську академію. Навчання там велося латинською мовою.

Номер слайду 8

8 Під російськими царями. Андріївська церква + Григорій Сковорода. Коли Україна підпала під владу російських царів, вони почали розбудовувати Київ, оскільки претендували на те, буцімто їхня влада походить від київського князівства. За їхніх часів було зведено багато церков, серед них Андріївська церква над Андріївським узвозом. У 18 ст. мандрівний філософ та поет Григорій Сковорода був бажаним гостем у освічених киян.

Номер слайду 9

919 століття. Ліворуч: Університет Св. Володимира. Праворуч: пам’ятник Богдану Хмельницькому (світлина початку 20 ст.)У 19 столітті Київ став осередком української книжкової культури, попри те, що влада всіма засобами намагалася заборонити українську мову та змусити людей перейти на російську. В ті часи був відкритий Університет Святого Володимира (нині Київський державний університет), а також зведений монумент на честь Богдана Хмельницького.

Номер слайду 10

10 Напередодні революціїЛіворуч: вбивство Столипіна під час відвідування театру у Києві. Праворуч: арешт Менделя Бейліса. Початок 20 століття був дуже буремним. 1905-1907 рр. у Києві були повстання.1911 р. терорист вбив прем’єр-міністра Росії Столипіна. Того ж року єврея Менделя Бейліса звинуватили у вбивстві невинного хлопчика, щоб під тим приводом розпочати переслідування євреїв. Але присяжні члени суду – переважно прості українські селяни та міщани – виправдали його.

Номер слайду 11

11 Незалежність. Ліворуч: будинок Центральної Ради. Праворуч: Всеукраїнські воїнські збори (в центрі – Симон Петлюра)1917 р. Російська імперія розвалилася внаслідок революції. Повсталі військові у Києві проголосили перший український парламент – Центральну Раду, яка сформувала уряд та невдовзі проголосила незалежну Українську Народну Республіку (УНР).

Номер слайду 12

12 Між неприятелями. Зліва направо: Червона армія (1918), німці (1918), білогвардійці (1919), спільний парад армій УНР та Польщі (1920, крайній праворуч – Головний отаман Симон Петлюра)1918-1921 рр. були дуже трагічними для Києва – його займали ті чи інші неприятельські армії, які чинили жорстокості. Найжорстокішим був напад червоних 1918 р. під керівництвом Муравйова.1920 р. польські війська допомогли військам УНР звільнити Київ, але невдовзі відступили, і Україна на довгі роки опинилася під владою червоних.

Номер слайду 13

13 Голодомор та репресіїЛіворуч – монумент «Голодомор». Праворуч – чек Торгзіну та селянські намиста, які віддавали за ті чеки. Коли настав Голодомор 1930-х років, тисячі селян потяглися у Київ та інші великі міста, де була робота, а в магазинах ще можна було знайти якусь їжу. Але влада досить швидко почала обмежувати постачання. Лише у магазинах «Торгзін» (торгівля з іноземцями) можна було здати коштовності в обмін на їхні купони та придбати сир, масло, яйця; якщо коштовностей не було, смерть від голоду була майже неминучою.

Номер слайду 14

14 Гітлерівська окупація. Ліворуч – вибухи на Хрещатику (1941). В центрі – Олена Теліга. Праворуч – один з монументів у пам’ять про трагедію євреїв у Києві вересня 1941 р. Щойно гітлерівські війська зайняли Київ у 1941 р., у центрі міста почали вибухати будинки, в які заклали міни сталінські агенти. Загинуло багато німців і ще більше цивільних. Розлючені німці об’явили про «реєстрацію» євреїв, а всіх, хто на неї прийшов (більше 30 тисяч) – розстріляли. Також від рук німців загинуло багато українських патріотів, серед них поетеса Олена Теліга, яка з друзями приїхала у місто, щоб відновити друк українських часописів та газет.

Номер слайду 15

15 Радянська реконструкція. Ліворуч – Хрещатик у 1945 році. Праворуч – Хрещатик зараз. Хрещатик, головна вулиця Києва, був цілком зруйнований вибухами у 1941 році. Тому одразу після звільнення від гітлерівців його почали відбудовувати. Вигляд Хрещатику цілком змінився порівняно з тим, яким він був до війни.

Номер слайду 16

16 Чорнобиль. Ліворуч – святкова демонстрація в Києві всього кілька днів після Чорнобильської катастрофи. Праворуч – демонстрація у Києві 1990 р. Коли у 1986 р. сталася катастрофа на Чорнобильській станції неподалік від Києва, комуністична влада намагалася приховати цю трагедію. Це розлютило людей, а влада втратила авторитет. Дедалі частіше люди збиралися на мітинги, на яких вимагали скинути комуністичну владу та проголосити незалежність України. Це сталося у 1991 р.

Номер слайду 17

17 Майдан. Ліворуч – Майдан Незалежності (сучасний вигляд). Праворуч – бої на Майдані у лютому 2014 р. Майдан Незалежності – центральна площа Києва. Раніше там стояла Міська Дума, яку знищила пожежа 1941 р. Тут відбулося багато подій, у тому числі мирна революція 2004 р., а також кривава революція 2014 р., коли влада спробувала придушити протести та почала стріляти в людей.

Номер слайду 18

18 Війна за Україну. Київ під час російсько-української війни 2022 р. Зараз, коли Україна бореться з небезпечним ворогом, Київ переживає непрості часи. Кілька разів ворожі ракети влучали у житлові будинки, а передмістя Києва – Клавдієве, Буча, Гостомель – сильно постраждали від окупантів. У жовтні 2022 р. у Києві був запроваджений режим заощадження електроенергії.

Номер слайду 19

19 Цікавинки Києва. Ліворуч: Андріївський узвіз. Праворуч: Фунікулер. У Києві багато цікавих місці. Всі перелічувати буде досить довго, кому цікаво – у кінці презентації є посилання на кілька статей зі світлинами. Андріївський узвіз – найромантичніше місце Києва, вулиця, яка спускається від Андріївської церкви до Контрактової площі. Звідти можна прогулятися уздовж Дніпра до Поштової площі та піднятися нагору на фунікулері.

Номер слайду 20

20 Музеї Києва. Музей мистецтва. Батьківщина-мати та Музей війни. Київська фортеця. В Києві є багато музеїв. Музей, присвячений Другій світовій війні, прикрашає велика статуя Батьківщини-матері. Також у Києві зберігаються великі колекції живопису та історичних коштовностей. У Київській фортеці у царські часи тримали особливо небезпечних в’язнів.

Номер слайду 21

21 Храми Києва. Володимирський собор, синагога та мечеть у КиєвіКиїв також є місцем храмів багатьох релігій.

Номер слайду 22

22 Розваги Києва. Ліворуч – Пейзажна алея. Праворуч – Мамаєва Слобода. В Києві є багато атракціонів, розваг та просто цікавих місць для прогулянок – як для дітей, так і для дорослих. В Києві вам ніколи не буде нудно!

Номер слайду 23

23 Додаткове читання та відео. Найцікавіші місця Києва, куди варто сходити з дітьми: https://pustunchik.ua/ua/online-school/geography/kudy-pity-v-kyievi-z-ditmy Цікаві місця Києва: https://the-city.kiev.ua/ua/articles/interesnye-mesta-kieva-11 Що подивитися в Києві: 15 місць, які не можна пропустити: https://hotels24.ua/news/shcho-podyvytysya-v-kyevi-15-misc-yaki-ne-mozhna-propustyty-11231733.html. Що подивитись в Києві – ТОП-25 найцікавіших місць: https://otpusktime.com/uk/krainy/shho-podyvytys-v-kyyevi/ 20 небанальних місць у Києві: https://travel.24tv.ua/20-tsikavih-mists-kiyeva-kudi-piti-ta-shho-podivitisya-v-stolitsi_n1605027 47 місць, які варто відвідати в Києві: https://ua.igotoworld.com/ua/article/1030_mesta-kotorye-stoit-posetit-v-kieve.htm

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку