Класифікація географічних карт

Про матеріал
Презентація створена відповідно до нової навчальної програми з географії для загальноосвітніх навчальних закладів. Призначена для вчителів географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація географічних карт

Номер слайду 2

Географічна карта — зображення у певному масштабі тери-торії земної поверхні на площині, виконане за допомогою умовних знаків із застосуванням географічної (картографічної) проекції. 

Номер слайду 3

Класифікація карт:1)за маштабом;2)за змістом;3)за призначенням;4) за охопленням території;5) за характером й ступенем практичної направленості;6) за прийомом дослідження;7)за об’єктивністю та достовірністю.

Номер слайду 4

За масштабом: великомасштабні — з масштабом від 1:5000 до 1:200000, загальногеографічні карти такого масштабу називають топографічними;середньомасштабні — масштаб яких від 1:200000 до 1:1000000, загальногеографічні карти такого масштабу називають оглядово-топографічними;дрібномасштабні — масштаб дрібніший від 1:1000000, загальногеографічні карти такого масштабу називають оглядовими. Топографічна карта Кривого Рогу

Номер слайду 5

За змістом виділяють:загальногеографічні карти. На них зображають всі географічні явища: рельєф, гідрографію, рослинно-ґрунтовий покрив, населені пункти, господарські об'єкти, комунікації, кордони. Загальногеографічні включають в себе:  топографічні - загальногеографічні великомасштабні карти, на яких зображені всі об'єкти, які є на місцевості; оглядово-топографічні - середньомасштабні загальногеографічні карти;- оглядові - дрібномасштабні загальногеографічні карти.

Номер слайду 6

Загальногегорафічна фізична карта півкуль  

Номер слайду 7

Загальногеографічна фізична карта світу

Номер слайду 8

Загальногеографічна фізична карта України 

Номер слайду 9

Тематичні карти показують розміщення, взаємозв'язки і динаміку природних явищ, населення, економіки, соціальну сферу. Їх можна об'єднати у дві групи: Карти природних явищ охоплюють всі компоненти природного середовища і їх комбінації. В цю групу входять карти геологічні, геофізичні, карти рельєфу земної поверхні і дна Світового океану, метеорологічні і кліматичні, ботанічні, океанографічні, гідрологічні, ґрунтові, карти фізико-географічних ландшафтів і фізико-географічного районування тощо. Карти суспільних явищ включають карти населення, економічні, політичні, історичні, соціально-географічні. Кожен з згаданих підрозділів також може ділитись. Так, економічні карти охоплюють також карти промисловості (як загальні, так і галузеві), сільського господарства, рибної промисловості, транспорту і зв'язку тощо.

Номер слайду 10

Карта природних явищ. Кліматична карта світу.

Номер слайду 11

Карта суспільніх явищ. Політична карта світу

Номер слайду 12

За призначенням карти поділяються на:науково-довідкові — призначені для виконання за ними наукових досліджень і отримання максимально повної інформації;культурно-освітні — призначені для популяризації знань, ідей;технічні — відображають об'єкти та умови, необхідні для вирішення якихось технічних завдань;навчальні — використовуються як наочність для вивчення географії, історії, геології та інших дисциплін;туристичні 

Номер слайду 13

Туристична карта Одеської області 

Номер слайду 14

За охопленням території карти поділяються на: Світу (карта земної кулі). Океанів (карта всіх, або окремих океанів). Материкові (карта окремого материку «Африка»). Всередині материків карти класифікують в залежності від вибраної ознаки: політико-адміністративні, бувають груп держав, окремих держав, областей, штатів, кантонів, районів тощо; фізико-географічні, ділять на карти природних районів, регіонів;- економічні, ділять на карти економічних районів;Країн і регіонів (карта однієї країни «Україна»).

Номер слайду 15

Карта океанів світу

Номер слайду 16

В залежності від характеру й ступеня практичної направленості змісту розрізняють:Інвентаризаційні карти відображають об'єкти й явища відповідно до їхньої класифікації, що враховує інтереси даної області діяльності. Оцінні карти, що показують необхідність або ефективність використання природних або соціально-екологічних умов й ресурсів для тих чи інших цілей.

Номер слайду 17

Оцінна карта екологічної ситуації та стану питних вод в Україні 

Номер слайду 18

В залежності від прийомів дослідження карти бувають: Аналітичні карти відображають окремі сторони або властивості явищ без відображення зв'язків та взаємодії з іншими їх сторонами або властивостями (температурою повітря, напрямком і силою вітру, опадами, крутизною схилів тощо). Синтетичні карти дають цілісну інтегральну характеристику явищ, при формуванні яких враховуються складові частини конкретного явища та існуючі між ними зв'язки (ландшафтні, кліматичного чи гідролого-кліматичного районування тощо). Комплексні карти відображають декілька взаємопов'язаних явищ або їх елементів й причому кожне явище в своїх показниках.

Номер слайду 19

Комплексна карта сільського господарства України 

Номер слайду 20

За ступенем об'єктивності й достовірності змісту розрізняють: Карти-спостереження містять дані, що отримані безпосередньо в результаті спостережень (опадів, забруднення атмосфери). Карти-висновки складають шляхом обробки фактичних даних та їх інтерпретації в відповідності з уявою автора про явище, що зображується (наприклад, клімат). Гіпотетичні карти складають при недостатній кількості фактичних даних на основі гіпотез та припущень (дрейфу материків). Тенденціозні карти відображають явно спотворену дійсність.

Номер слайду 21

Карта-спостереження опадів України

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лумей Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
36482
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку