Класифікаційні розряди (класи), порядок їх присвоєння.

Про матеріал
Тема уроку. Класифікаційні розряди (класи), порядок їх присвоєння. Мета уроку: Навчальна – - оволодіти теоретичними знаннями з теми уроку; - засвоїти особливості оплати праці на підприємствах сфери послуг; - сформулювати поняття, уявлення про систему, форми і види оплати праці; - оволодіти навичками нарахування заробітної плати; - сформувати чітке уявлення про послідовність розрахунку та оподаткування заробітної плати;
Перегляд файлу

Тема уроку. Класифікаційні розряди (класи), порядок їх присвоєння.

Мета уроку:

Навчальна – - оволодіти теоретичними знаннями з теми уроку; - засвоїти особливості оплати праці на підприємствах сфери послуг; - сформулювати поняття, уявлення про систему, форми і види оплати праці; - оволодіти навичками нарахування заробітної плати; - сформувати чітке уявлення про послідовність розрахунку та оподаткування заробітної плати;

Розвиваюча – розвинути в учнів логічне мислення, послідовність при висловлюванні своїх думок.

Виховна - виховувати економічне мислення, допитливість і самостійність.

Тип уроку: теоретичного навчання

Вид уроку: засвоєння знань

Дидактичне забезпечення: опорні конспекти, картки-завдання.

Міжпредметні зв’язки: бухгалтерський облік, економіка

Література: З. С. Варналій, Основи підприємницької діяльності, «Знання України», 2003р.

Хід уроку

І. Організаційна частина: привітання, перевірка наявності учнів

ІІ. Актуалізація знань

1. Тарифна система як основа організації оплати праці, її різновиди.                                                              

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

ІV. Формування нових знань:

Конспект уроку

Тарифний розряд елемент тарифної сітки, що характеризує складність виконуваних робіт та рівень кваліфікації працівника, здатного виконувати роботу відповідної складності. Цей показник визначається за Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників.

     Тарифний розряд характеризує складність виконуваної роботи і рівень кваліфікації робітника. Кількість тарифних розрядів залежить від наявності видів робіт, їх різноманітності, складності та умов виконання, особливостей виробництва і організації праці.

     Тарифні коефіцієнти характеризують відношення тарифних ставок того чи іншого тарифного розряду до тарифної ставки першого розряду, розмір якої взято за одиницю. Величина тарифного коефіцієнта показує, у скільки разів робота, відносна до того чи іншого тарифного розряду, складніша від робіт, що тарифікуються першим розрядом. Одночасно він показує у скільки разів рівень оплати робіт (робітників), віднесених до даного конкретного тарифного розряду, перевищує рівень оплати найпростіших робіт, віднесених до першого тарифного розряду, або рівень оплати праці некваліфікованих робітників, яким присвоєно перший тарифний розряд.

     У сучасних умовах на більшості підприємств застосовують шести- та восьмирозрядні тарифні сітки. Тарифні коефіцієнти та їхні співвідношення можуть установлюватися галузевими угодами.

     Оплата праці  робітників і службовців  заснована  на тарифній системі. Складовими частинами тарифної системи для робочих є:                                                                            

• розряди робітників;                                                                                                                                • розряди робіт;                                                                                                                                           • тарифна сітка.

      Розряди робітників служать показником їх кваліфікацій і знань, свідченням їх здатності виконувати роботи по складності, що відповідає розряду робітника і при дотриманні норм виробітку і всіх вимог щодо якості робіт. Свій перший розряд молодий робітник набуває за час навчання та проходження практики в ПТУ, як правило, в середньому 3-й розряд. У процесі роботи за наймом такий робітник , працюючи у складі ланки або бригади поруч з досвідченими робітниками і під керівництвом бригадира, підвищує свою кваліфікацію, навички і знання, в тому числі і самоосвітою. У цьому випадку він має право претендувати на підвищення свого розряду кваліфікації за умови, що в даній організації не вистачає робочих підвищеної кваліфікації даної професії.

   Тарифна сітка визначає середній тарифний коефіцієнт, величину середнього тарифного розряду, діапазон тарифних коефіцієнтів і міжрозрядні інтервальні відхилення тарифних коефіцієнтів.

   Середній тарифний коефіцієнт визначається як середньозважена величина добутку чисельності погодинників певного розряду і відповідного розряду відповідного тарифного коефіцієнта або добутку трудомісткості робіт по певному розряду і відповідного тарифного коефіцієнта для відрядників. Співвідношення тарифних коефіцієнтів крайніх розрядів є діапазоном тарифної сітки.

       Єдина тарифна сітка (ЄТС) це сукупність кваліфікаційних тарифних розрядів та відповідних їм тарифних коефіцієнтів, за якими визначають розмір посадових окладів працівників залежно від складності виконуваних робіт та кваліфікації. Посадові оклади працівників встановлюють на основі Єдиної тарифної сітки (ЄТС).

ЗАДАЧА 1

Визначте місячну заробітну плату робітника 4-го розряду за погодинно-преміальною системою оплати праці. Погодинна тарифна ставка робітника становить 8,5 грн., ним відпрацьовано за місяць 180 год., премія за якісне виконання робіт складає 35% від тарифної ставки.

Розв’язок

Місячна заробітна плата робітника становить:

Зп = 180 год ∙ 8,5 грн + 180 год ∙ 8,5 грн ∙ 0,35 = 2065,5 грн.

 

V. Закріплення нових знань і вмінь:


    VІ. Рефлексія:

Які елементи уроку вам сподобались?

Що нового дізналися сьогодні на уроці?

VІІ. Підсумок уроку. Повідомляю оцінки за урок, коментуючи їх.

VІІІ. Домашнє завдання: Вивчити конспект.

 

 

 

Викладач           М.В.Князевич

docx
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
1901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку