Класна година "Голодомор 1932-1933 років - знищення українського народу" (1 клас)

Про матеріал
Розробка класної години була створена ще до початку Великої війни, і мала на меті ознайомити учнів 1 класу з найтрагічнішою сторінкою історії українського народу. Розробка має інформативний характер, повідомлення створено з урахуванням вікових особливостей дітей, з намаганням донести до дітей історичні факти, не зашкодивши при цьому психічному стану учнів.
Перегляд файлу

КЗ «Геніївська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І.І. Протопопова»

Слобожанської селищної ради

села Геніївка Чугуївського району Харківської області

 

 

 

 

 

 

Класна година

 

«Голодомор 1932 – 1933 р.р. – знищення українського народу»

 

 

 

Класний керівник 1 класу

Коваль Олена Миколаївна

 

 

 

 

Геніївка 2021

 

 

 

 

Мета: ознайомити учнів з трагічними подіями 88 річної давнини, які відбувалися на території нашої держави;

формувати бажання цікавитися історією своєї країни,

виховувати гордість за свій народ, толерантність, відповідальну поведінку ;

розвивати емпатію, доброзичливість

 

Хід заходу

 

І. Організація класу

ІІ. Повідомлення теми і мети заходу

ІІІ. Актуалізація опорних знань

-         Діти, чи доводилося вам вдома чути про Голодомор в Україні у 1932-1933 роках? Що саме?

 

ІУ. Інформаційне повідомлення

Майже 88 років тому, коли у селі Геніївка проживали ваші прабабусі та прадідусі сталися страшні подій. По всій Україні, яка тоді входила до складу Радянського Союзу, збройні загони комуністів вилучали у селян, як вони це називали « ізлішки продуктов». Та насправді вони забирали не надлишки харчів, а забирали у людей все. Уявіть собі – ви тяжко працювали в полі, щоб зібрати зерно, щоб було що їсти взимку і вашій сімꞌї і худобі. Щось планували продати на базарі, щоб купити одяг чи якісь предмети ужитку. І ось коли ви зібрали увесь урожай, до вас приходять представники влади і іменем радянської влади, іменем народу, забирають з вашого подвірꞌя усе. Весь хліб, тобто зерно пшениці та жита, картоплю, цибулю, буряк. Все. Хто чинив опір і не бажав віддавати зароблене тяжкою працею добро, того хапали військові і відправляли у тюрми до Сибіру. У селах почалося жахливе. Діти вмирали від голоду на очах у батьків, батьки вмирали від голоду на очах у дітей. А радянська влада говорила, що все це брехня, і ворожі наклепи.. Довгі два роки тривав голод в Україні. Люди їли навіть собак та кішок, кору дерев, бурꞌяни. Виснажених і знесилених, вмираючих людей примушували працювати в колгоспах і віддавати державі все зібране у полі. Дехто намагався вкрасти хоч жменю зерна, щоб принести додому дітям. Якщо це помічала міліція, таких людей заарештовували і відправляли до вꞌязниці, могли навіть розстріляти. Лише тоді, коли іноземні журналісти опублікували фотографії змучених людей українських сіл у своїх газетах, тоді лише радянська влада припинила свої людожерські дії щодо українських селян.

Зараз ви дуже маленькі, вразливі, тому я не буду розповідати вам страшні історії , які відбувалися у кожному дворі, кожного українського села.

Любі діти, я прошу вас, коли ви виростите, більше дізнавайтеся про ці події, про цей злочин комуністів проти українського народу.

 

V. Бесіда

- Зараз, ви можете почути висловлювання на кшталт , ой, та скільки можна про це говорити. Як ви думаєте чи варто продовжувати говорити про це? Чому?

- Як ви думаєте, чи має право кожна людина працювати і користуватися плодами своїх трудів?

- Як можна назвати людину, яка забирає все зароблене іншою людиною?

Ось тому страшні події 1932-1933 років в Україні і називають злочином. Злочином влади проти людей.

Жодна людина , якщо вона не інвалід, не має права жити за рахунок іншої людини, її праці. \

 

УІ. Розповідь вчителя про Всеукраїнську акцію «Запали свічку»

18 років тому, уряд України прийняв Постанову, щорічно в четверту суботу листопада вшановувати памꞌять маленьких дітей, дорослих і стареньких немічних бабусь та дідусів, які загинули під час Голодомору, померли страшною смертю від голоду. О 16.00 всі українці, яким не байдужі події 1932-1933 років в Україні, вшановують памꞌять мільйонів жертв Голодомору хвилиною мовчання. Цим мовчанням ми протестуємо проти насильницьких і варварських дій радянської влади, виявлямо скорботу мільйонам замучених голодо людей, і присягаємося що ніколи більше не допустимо такого знущання одних людей над іншими. О 16.00 на підвіконнях будинків зꞌявляються запалені свічки як знак світлої памꞌті померлим від голоду і нещадний осуд катам.

 

УІІ.  Підсумок

-         Що нового ви дізналися? Що найбільше вразило? Який висновок для себе ви зробили?

 

УІІІ. Хвилинка релаксації.

Діти стають у коло, простягнуті руки складають одна на одну і розгойдуючи їх промовляють « Хай завжди живе добро»( Ми за доброту» тощо), після чого підкидають руки вгору.

 

 

 

docx
Додано
10 лютого
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку