Класна година " Пожежа в будинку"

Про матеріал
Поведінка при виникненні загоряння або виявленні пожежі залежить від конкретних обставин і умов поширення вогню. Однак у кожному разі не можна панікувати і втрачати витримку. Варто якнайшвидше подзвонити по «101» і викликати пожежну охорону, а самому намагатися швидко оцінити ситуацію і діяти залежно від віку, навичок і можливостей, не наражаючи своє життя на небезпеку.
Перегляд файлу

                    Класна година для учнів 5 – 9 класів

ПОЖЕЖА В БУДИНКУ

Поведінка при виникненні загоряння або виявленні пожежі залежить від конкретних обставин і умов поширення вогню. Однак у кожному разі не можна панікувати і втрачати витримку. Варто якнайшвидше подзвонити по «101» і викликати пожежну охорону, а самому намагатися швидко оцінити ситуацію і діяти залежно від віку, навичок і можливостей, не наражаючи  своє життя на небезпеку.

У більшості випадків, коли загоряння виявлено в самій початковій стадії, його можна ліквідувати буквально однією склянкою води або, накривши мокрою скатертиною, ковдрою, будь-яким іншим щільним несинтетичним матеріалом; при можливості скористатися вогнегасником відповідного класу.

Але, коли полум'я вже поширилося і необхідно втручання професійних пожежних, тоді треба перш за все подзвонити по «101» і якомога швидше найкоротшим і самим безпечним шляхом залишити приміщення, квартиру, будинок. Головне при цьому - намагатися швидко оцінити ситуацію і ступінь небезпеки для себе особисто, для мешканців своєї квартири, для сусідів по сходовій клітці. Завдання важке навіть для дорослої людини, з огляду на незвичайність ситуації, у яку потрапляє людина при пожежі. Отут повинні допомогти деякі елементарні знання, що отримані Вами на уроках ОБЖ.

 

ПРИЧИНИ ТА ОЗНАКИ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ

 

Основною причиною виникнення пожеж у будинку є необережне поводження людини з пожежо-небезпечними предметами (електроприладами, газовою плитою, легкозаймистими речовинами тощо), невиконання елементарних правил пожежної безпеки (паління у ліжку, пустощі дітей з вогнем або сірниками).

Найбільш небезпечним місцем у квартирі, з погляду на пожежну небезпеку, є кухня. Залишені без догляду газові конфорки або колонка можуть легко стати причиною пожежі, якщо вітром з вікна (кватирки) у бік полум’я хитне штору або біля газу, що горить залишають легкозаймисті предмети (рушники, серветки тощо). До загорання призводить перевантаження електромережі у разі ввімкнення у одну розетку декількох електроємних приладів.

Часто причиною пожежі на балконах стають недопалки, що можуть потрапити на балкон з верхніх поверхів. А якщо згадати, що балкони часто використовують для збереження старих, іноді легкозаймистих, речей, результат неважко уявити.

Важко пригадати скільки разів спеціалісти пожежного нагляду говорили про небезпеку дитячих пустощів з вогнем, сірниками та про паління у ліжку але кількість пожеж, спричинених цими діями не меншає.

Запам’ятайте:

  • Необережне поводження з вогнем призводить до пожежі;
  • Палити у ліжку – небезпечно;
  • Не залишайте біля працюючих електроприладів легкозаймистих предметів;
  • Не залишайте ввімкнуті електроприлади або підпалені газові прилади без догляду;
  • Не користуйтеся електроприладами з пошкодженою ізоляцією;
  • Не вмикайте в одну електричну розетку декілька приладів;
  • Не підігрівайте на відкритому вогні легкозаймисті речовини (лаки, фарби тощо);
  • Не сушить білизну над газовою конфоркою, не вішайте над плитою рушники, серветки тощо;
  • Не зберігайте на балконах легкозаймисті предмети та речовини;
  • Утримуйте у порядку горища та підвали. 

Пожежа може швидко охопити велику площу в житлових будинках і підсобних будівлях тільки в тих випадках, коли займаються пролиті горючі рідини (наприклад, при падінні на підлогу керогазу); у газифікованих будинках це може мати місце при вибухоподібному  спалаху газу.

Найчастіше в житлових будинках пожежа починається з появи незначного полум'я, якому передує більш-менш тривалий період нагрівання або тління твердих легкозаймистих предметів, матеріалів, речовин.

Наявність запаху речовини, що перегрілася, поява невеликого, спочатку ледь помітного, а потім усе більше густого  диму, що подразнює очі - це перші вірні ознаки пожежі. Електричні дроти, поступово нагріваючись при перевантаженні, спочатку «сигналізують» про це характерним запахом гуми, а потім ізоляція запалюється і горить, підпалюючи розташовані поруч предмети, дерев'яні будівельні конструкції. Одночасно із запахом гуми може згаснути світло або електричні лампи почнуть світити впівнакалу, що іноді також є ознакою можливого загоряння ізоляції електропроводів.

Коли в приміщенні, де почалася пожежа, є посилена вентиляція (відкрите вікно, двері на балкон), люди, які перебувають у сусідніх кімнатах іноді довідуються про пожежу, що почалася, не по диму або запаху гарі, а по потріскуванню палаючого дерева, схожому на потріскування палаючих у грубці сухих дров. Іноді чути свистячий звук, може бути видно відблиски полум'я.

Про горіння сажі в трубі іноді довідуються по звуку, схожому на завивання вітру, і по смолистому запаху палаючої сажі.

Знання ознак пожежі, що починається, у житловому будинку допомагає вчасно виявити загоряння і вжити заходів до його ліквідації.

Поширенню пожежі в житловому будинку найчастіше сприяють вентиляційні канали, вікна і двері, через які надходить свіже повітря, що дає додатковий приплив кисню. От чому не рекомендується розбивати стекла у вікнах палаючого приміщення і залишати відкритими двері в сусідні приміщення.

 

ДІЇ ПРИ ПОЖЕЖІ У БУДИНКУ

  1.               Якщо ви відчули запах диму, гарі, намагайтеся швидко встановити, де джерело горіння або тління:

• у вашій квартирі (у кімнаті, кухні, підсобному приміщенні, на балконі, лоджії тощо);

• на сходовій клітці(сміттєпровід, поштова скринька тощо);

• у сусідній квартирі (іде дим із щілин вхідних дверей);

• у сусідньому будинку (видно з вашого вікна).

2. Виявивши пожежу, необхідно негайно викликати пожежну охорону. Це варто зробити з безпечного місця: сусідньої квартири або вуличного таксофона. Набрати номер «101» і повідомити наступні відомості:

• адресу, де виявлено загоряння або пожежа.

• об'єкт, де відбувається пожежа: у дворі, у квартирі, у школі, на складі тощо.

• що конкретно горить: телевізор, меблі, автомобіль.

• якщо диспетчер попросить, то уточнити: номер будинку, під'їзду, квартири, на якому поверсі горить, скільки поверхів у будинку, звідки зручніше під'їхати, код для входу в під'їзд, чи є небезпека для людей тощо;

• повідомити своє прізвище і  телефон.

Говори по телефоні чітко і спокійно, не квапся. Знай, що поки ти повідомляєш про пожежу, пожежна команда вже піднята по тривозі й виїжджає (всі необхідні відомості пожежній команді передадуть по рації).

3. Вийшовши з будинку, зустрічай пожежну машину, показуй найшвидший і зручний проїзд до місця пожежі.

У кожному разі своєчасний виклик пожежних допоможе запобігти великому нещастю (при цьому відкиньте від себе думку, що пожежних уже хтось встиг викликати раніше за  вас, тому що не всі мають таку можливість).

Адже професіоналам набагато легше загасити вогонь на самому початку; не змушуй їх ризикувати своїми життями на великій пожежі через твоє зволікання.

Крім того, якщо ти понадієшся тільки на себе, то за ті 10-15 хвилин, поки ти будеш метатися по квартирі або під'їзду, пожежні вже встигли б приїхати, приступитися до ліквідації пожежі й рятуванню людей і майна. Не ризикуй своїм життям і життям сусідів, якнайшвидше викликай пожежну команду. Якщо у твоїй квартирі немає телефону, сповісти сусідів і попроси їх терміново зателефонувати «101».

Якщо ти виявив невелике загоряння, але не зміг його ліквідувати відразу ж самотужки, негайно дзвони в пожежну охорону. У цьому випадку краще перестрахуватися й викликати професіоналів, чим самому боротися з пожежею, що розростається. І навіть, якщо до приїзду пожежної команди тобі вдасться самому або із чиєюсь допомогою ліквідувати загоряння, виклик пожежних не буде вважатися помилковим. До того ж, фахівці оглянуть місце горіння і зможуть визначити, чи  немає небезпеки повторного загоряння.

Однак треба знати, що виклик пожежної команди просто так, з витівки або цікавості, не тільки відволікає сили рятувальників від реальної надзвичайної події, але й буде мати для «пустуна» або його батьків досить неприємні наслідки. Свідомо помилкові виклики пожежної охорони (так само, як міліції, «швидкої допомоги» або інших спецслужб) є адміністративним правопорушенням і карається штрафом.

 

Загоряння у твоїй квартирі

Якщо раптом щось зайнялося у твоїй квартирі (телевізор, праска, електрообігрівач, холодильник тощо), а ти не маєш уявлення, як це швидко загасити - не ризикуй своїм життям і життям сусідів. Саме головне в цьому випадку - якнайшвидше повідомити дорослим, якщо вони перебувають недалеко, і викликати з безпечного місця пожежних за телефоном «101».

Пам’ятай, що від твоїх перших дій залежить, наскільки швидко буде поширюватися дим і вогонь по під'їзду. Щільно закривши за собою всі двері, ти можеш затримати поширення вогню з палаючої кімнати на 10-15 хвилин, а цього часу досить, щоб змогли покинути будинок твої рідні і сусіди, навіть літні.

Бувають випадки, коли загоряння виникає прямо на очах, і людина має якийсь час, щоб не тільки не дати можливість поширитися вогню, але й ліквідувати горіння. Це небезпечна ситуація, до неї потрібно бути готовим як морально так фізично. При цьому необхідно пам'ятати, що:

• по-перше, дим, що виділяється, дуже шкідливий, від нього не можна захиститися, навіть якщо дихати через сиру ганчірку (у густому димі людина непритомніє після декількох вдихів);

  • по-друге, горіння може  відбуватися настільки швидко, що людина матиме всього кілька хвилин на те, щоб тільки встигнути закрити вікна, двері і самому залишити приміщення;
  • по-третє, навіть при успішному гасінні не випускай з очей шлях до свого відступу, уважно стеж за тим, щоб вихід залишався вільним і незадимленим. Адже, твоє життя набагато дорожче всього того, що є у квартирі і у будинку.

 

Кілька прикладів того, як можна впоратися

з невеликим вогнищем горіння.

 

  1. Зайнявся кухонний рушник - кинь його в раковину, залий водою. Якщо раковина далеко чи немає води, то щільно пригорни палаючий кінець рушника обробною дошкою, кришкою від каструлі.
  2. Спалахнуло масло на сковороді - відразу ж щільно закрий сковороду кришкою і вимкни плиту. Не можна нести сковороду та заливати палаюче масло водою тому, що відбудеться бурхливе кипіння та розбризкування палаючого масла, можуть виникнути опіки рук,  краплини масла, що горять можуть, розбризкуючись, стати джерелом загорання легкозаймистих предметів поруч.
  3. Зайнялося сміття у відрі, сміттєвий кошик, невелика коробка  або горять газети в поштовій скриньці в під'їзді – повідом дорослих; принеси воду і залий вогонь.
  4. У квартирі з'явився неприємний запах горілої ізоляції - вимкни загальний  електровимикач (автомат), щоб припинити постачання електроструму в квартиру, повідом дорослих. Місце, де можна відключити у твоїй квартирі електроенергію, повинні знати дорослі і діти шкільного віку.
  5. Не можна гасити водою апаратуру, ввімкнуту в електромережу! При загорянні телевізора, холодильника, праски  - знеструм квартиру або відключи прилади, висмикнувши шнур із розетки, не піддаючи  своє життя небезпеці (розетка повинна перебувати в зручному для відключення місці).
  6. Якщо горіння тільки почалося, накрий відключену від розетки праску (телевізор) вовняною ковдрою, щільною тканиною і підгорни її по краях таким чином, щоб не було доступу повітря. Горіння припиниться. Якщо ж воно не припинилося, треба терміново покинути приміщення. Пам’ятай про токсичність диму!
  7. Невелике полум'я на знеструмленому телевізорі можна залити водою, але при цьому треба перебувати позаду або збоку від телевізора щоб уникнути травм при можливому вибуху кінескопу.
  8. Коли воду використати не можна (палаючий електроприлад перебуває під напругою) або її немає, невелике полум’я можна спробувати засипати питною або кальцинованою содою, пральним порошком, піском, землею (наприклад, із квіткового горщика). Однак, при невдачі треба відразу ж покинути приміщення.
  9. Якщо загоряння відбулося під час твоєї відсутності або момент для швидкого гасіння (1-2 хвилини) упущений, не витрачай попусту час. Біжи геть із будинку, квартири (щільно закрій за собою двері!), клич дорослих, телефонуй «101».
  10. Добре, якщо в будинку є порошковий вогнегасник і ти вмієш ним користуватися.  Але знай, що ти можеш його використати тільки в перші хвилини, коли загоряння не переросло в пожежу. У іншому випадку - дій, як зазначено в пункті 9.
 
Чого не слід робити при пожежі

При загорянні та пожежі не треба:

  • переоцінювати свої сили та можливості;
  • ризикувати своїм життям, рятуючи майно;
  • займатися гасінням вогню, не викликавши попередньо пожежних;
  • гасити водою електроприлади, що перебувають під напругою;
  • ховатися в шафах, коморах, забиватися в кути тощо;
  • намагатися вийти через задимлену  сходову клітку (волога тканина не захищає від угарного газу!);
  • користуватися ліфтом;
  • спускатися по мотузках, простирадлах, водостічних трубах з поверхів вище третього;
  • відкривати вікна і двері (це збільшує тягу та підсилює горіння!);
  • вистрибувати з вікон верхніх поверхів;
  • піддаватися паніці.

 

Горіння в сусідніх приміщеннях

Якщо запах диму відчувається  на сходовій клітці сильніше, ніж у твоїй квартирі, зрозуміло, що, джерело диму знаходиться в  під'їзді або в сусідній квартирі. У цих випадках відразу телефонуй з безпечного місця по телефоні «01».

Для забезпечення особистої безпеки варто зберігати витримку і зуміти оцінити можливості евакуації із приміщення: чи дозволяють вогонь або дим вийти через вхідні двері (через під'їзд) або ж треба шукати інші шляхи та способи порятунку. Інстинктивно людина прагне вибігти з будинку через вхідні двері, хоча під'їзд може виявитися найбільш задимленим і небезпечним простором.

Розберемо два розповсюджених випадки, коли з будинку при пожежі ще можна вийти, і коли евакуація звичайним шляхом вже неможлива.

Насамперед, як визначити для себе, яким шляхом можна виходити, а яким не можна?

Перша важлива порада. Якщо вогонь не у твоїй квартирі (кімнаті), то перш ніж відкрити двері квартири (кімнати) і вийти назовні, переконайся, що за дверима немає великої пожежі: приклади свою руку до дверей або обережно торкнись металевого замка, ручки. Якщо вони гарячі, то в жодному разі не відкривай ці двері.

Друга важлива порада. Не входь туди, де велика концентрація диму і видимість менш 10 м: досить зробити кілька вдихів і ти можеш загинути від отруєння продуктами горіння. (До речі, у спокійній обстановці у своєму під'їзді або у квартирі прикинь: скільки це - 10 метрів).

Можливо, хтось зважиться пробігти задимлений простір, затримавши подих, добре уявляючи собі вихід на вулицю. При цьому обов'язково треба враховувати, що в темряві можна за щось зачепитися одягом або спіткнутися об непередбачену перешкоду. Крім того, вогонь може знаходитись на нижньому поверсі, і тоді шлях до порятунку - тільки наверх. Тобто, твоєї затримки подиху повинно вистачити, щоб встигнути повернутися назад у квартиру.

Якщо дим і полум'я дозволяють вийти із квартири назовні, то:

  • Іди скоріше від вогню; нічого не шукай і не збирай. Тікаючи, попередь усіх, кого можливо.
  • Якщо є можливість, слід перекрити газ, знеструмити квартиру, відключивши напругу на електричному щиті, розташованому на сходовій клітці.
  • У жодному разі не користуйся ліфтом - він може стати твоєю пасткою.
  • Знай, що шкідливі продукти горіння виділяються при пожежі дуже швидко. Для оцінки ситуації і для порятунку ти маєш дуже мало часу (іноді всього 5-7 хвилин).
  • Шкідливі продукти горіння можуть накопичуватися в кімнаті на рівні твого росту і вище, тому пробирайся до виходу навприсядки (гусячим кроком) або навіть повзи, тому що ближче до підлоги нижче температура повітря і там більше кисню. При цьому тримай голову не менш ніж в 30 см. від рівня підлоги, безпосередньо над яким може розташовуватися шар важких отруйних газоподібних продуктів горіння, у тому числі і угарний газ.
  • Залишаючи приміщення щільно закривай за собою двері, щоб перекрити дорогу вогню (двері можуть затримати поширення горіння більш ніж на 10— 15 хвилин!): це дасть можливість іншим людям також покинути приміщення.
  • якщо диму багато, першит  у горлі, сльозяться очі - пробирайся, щільно закриваючи дихальні шляхи якою-небудь багатошаровою бавовняною тканиною, дихай через тканину. Добре, якщо ти зможеш зволожити зовнішню частину цієї тканини водою (із вази з квітами
    або із пляшки з яким-небудь газованим напоєм). Цим ти врятуєш свої бронхи і легені від дії дратівних речовин. Але пам’ятай, що
    цей спосіб не рятує від отруєння угарним газом!
  •                  Якщо ти можеш із безпечного місця зателефонувати, відразу ж повідом по «01» про загоряння.
  •                  Покинувши небезпечне приміщення, ні в якому разі не повертайся назад за чим-небудь: по-перше, небезпека там сильно зросла, а по-друге, тебе в тім  приміщенні ніхто не буде шукати та рятувати через те, що всі бачили, як ти вже вийшов на вулицю.
  •                  Якщо ти вийшов з будинку непоміченим, не слід відразу ж тікати (до бабусі, до  батьків на роботу тощо). Обов'язково повідом про себе людям, що перебувають у дворі, щоб вони знали, що ти покинув палаюче приміщення. Одночасно повідом пожежним, хто ще міг залишитися в сусідніх квартирах палаючого будинку.

 

Якщо дим і полум'я в сусідніх приміщеннях не дозволяють вийти назовні:

  • Не панікуй; пам’ятай, що сучасні залізобетонні конструкції можуть витримати високу температуру.
  • Якщо ти живеш у багатоповерховому будинку, перевір, є чи можливість вийти на дах або спуститися по пожежним сходам, що не задимлені або пройти через сусідні лоджії.
  • Якщо можливості евакуюватися немає, то для захисту від жару та диму постарайся надійно загерметизувати свою квартиру. Для цього щільно закрий вхідні двері, змочи водою рушника, ковдру або будь-яку іншу тканину і щільно закрій (заткни) ними щілини дверей зсередини квартири. Потрібно також закрити вікна, щоб уникнути тяги й проникнення диму з вулиці, заткнути вентиляційні отвори на кухні, у ванній, у туалеті.
  • Набери в тази та ванну води, змочуй двері, підлогу, ганчірки.
  • Якщо в приміщенні є телефон, дзвони по «101», навіть якщо ти вже дзвонив туди до цього і навіть, якщо бачиш пожежні автомобілі, що під'їхали.

Поясни диспетчерові, де саме ти перебуваєш і що ти відрізаний вогнем від виходу.

  •              Якщо кімната наповнилася димом, пересувайся поповзом - так буде легше дихати (біля підлоги нижче температура і більше кисню).
  •              Обернись вологою тканиною, надягни захисні окуляри.
  •              Просувайся убік вікна, перебувай біля вікна та намагайся привернути до себе увагу людей на вулиці.
  • Якщо немає гострої потреби (відчуття задухи, запаморочення свідомості), намагайся не відкривати і не розбивати вікно, тому що герметичність твого притулку порушиться, приміщення швидко заповниться димом і дихати навіть у розкритого вікна стане неможливо. Завдяки тязі, слідом за димом у приміщення проникне полум'я. Пам’ятай про це, що перш ніж зважишся розбити вікно.
  • Привертаючи увагу людей, не обов'язково кричати, можна, наприклад, вивісити із кватирки або з вікна (не розбиваючи скла!) великий шматок яскравої тканини, а вночі подавати
    сигнали ліхтариком.
  • Якщо квартира має балкон або лоджію, то треба постаратися вибратися туди і стати за простінок балкона (лоджії), щільно закривши за собою двері. Приверни до себе увагу людей на вулиці. По можливості, евакуюйся через сусідню квартиру, подолавши перегородку балкона (лоджії).
  • Не рекомендується спускатися по зв'язаних простирадлах і шторах, якщо твій поверх вище третього (у половині випадків це закінчується загибеллю). Проте, чекаючи рятувальників, передбач для себе і цей шлях евакуації. У крайньому випадку, попередньо скинь униз матраци, подушки - тобто все, що знайдеш м'яке.
  • Чекай пожежних, вони зазвичай приїжджають через кілька хвилин.
  • Зберігай терпіння та витримку, не роби нічого зайвого.
    На порятунок тобі обов’язково прийдуть, але обов’язково дай про себе знати рятувальникам.

 

Як не впасти, евакуюючись по настінних сходах

Спускаючись із висоти по стаціонарних настінних пожежних сходах, рухайся швидко, але без суєти. Униз не дивися, дивися тільки на свої руки та ноги: від їхньої злагодженої роботи залежить твоє життя. У кожен момент часу в тебе хоча б одна рука і одна нога повинні перебувати на сходинці. Притискайся тілом ближче до настінних сходів.

По сходах, закріплених на стіні високого будинку, безпечніше спускатися зі зворотної сторони, тобто розгорнувшись спиною до стіни (униз не дивися!).

По мірі спуску роби зупинки (перепочинок), щоб розслабити напружені м'язи. Не затримуй подих, дихай животом (діафрагмою). Зберігай спокій і в тебе все вийде.

 

Пожежа на балконі

  1. Подзвоніть в пожежну охорону.
  2. Гасіть загоряння будь-якими підручними засобами, тому що вогонь у подібних випадках  швидко поширюється у квартири верхніх поверхів.
  3. Якщо впоратися із загорянням не вдалося, закрийте балконні двері і залиште приміщення.

 

ПЕРША ДОПОМОГА

Пожежа супроводжується низкою характерних явищ, які створюють реальну небезпеку для життя і здоров'я людини.

Внаслідок впливу підвищеної температури люди можуть одержати опіки поверхні тіла, органів подиху і зору, відкритий вогонь може запалити одяг на людині.

Самим небезпечним фактором пожежі, виходячи з масштабності його впливу (50-80% від загальної кількості жертв пожеж) є отруєння токсичними продуктами горіння. До так званих класичних продуктів горіння, що присутні практично на будь-якій пожежі, відносяться вуглекислий і чадний гази. Небезпек останнього полягає в тім, що він взаємодіє з гемоглобіном крові 200-300 разів інтенсивніше, ніж кисень, практично перекриваючи його надходження в організм. На великий жаль, у зв'язку із широким використанням полімерних синтетичних матеріалів, на сучасних пожежах можуть бути присутні і більш небезпечні продукти горіння. Наприклад, продуктом термічного розкладанні поролону є ціанід водню (синильна кислота), смертельно небезпечна концентрація якої для людини складає усього 0,2 г/м. куб.

 

Якщо зайнявся одяг

Варто чітко знати, що палаючий  одяг при вертикальному положенні людини веде до поширення полум'я на обличчя, загоряння волосся та ураженні органів дихання.

 

Якщо на тобі зайнявся одяг:

  • не можна бігти, це лише підсилить горіння;
  • треба швидко скинути одяг, що зайнявся, а
  • якщо це не вдалося, варто впасти та качатися по підлозі (землі), збиваючи полум'я.

 

Якщо на іншій людині зайнявся одяг:

 

  • не можна давати людині бігати, - полум'я розгориться ще сильніше;
  • треба допомогти ураженому швидко скинути одяг, що зайнявся, і залити його водою;
  • якщо це не вдалося, необхідно повалити потерпілого на підлогу (землю). Намагайтеся будь-яким способом збити полум'я: залийте водою, засипайте землею, закидайте снігом, накиньте щільну тканину (брезент, ковдру, пальто) і щільно пригорніть тканину до палаючого одягу. При цьому голову потерпілого слід залишити відкритої, щоб уникнути отруєння продуктами горіння.

 

Перша допомога при опіках

Розрізняють чотири ступені опіку:

І ступінь – уражений лише верхній шар шкіри. Місце опіку червоне, з’являється невеликий біль, відчуття жару.

ІІ ступінь – уражено два шари шкіри (дерма та епідерміс).Виникає набряк, пухирі, наповнені рідиною.

ІІІ ступінь – виникає при тривалому контакті з полум’ям або ураження електрострумом. Травмуються усі шари шкіри, спостерігається омертвіння шкіри. Людина перебуває у стані больового шоку, що може призвести до смерті.

IV ступінь – глибоке ураження, яке охоплює м’язи, сухожилля, кістки. Відновлення уражених тканин – неможливо.

При наданні допомоги при опіках треба, перш за все, припинити дію високої температури на організм людини (загасити одяг чи полум’я; охолодити поверхню тіла водою t =20-250С протягом 10 хв.; зніміть з рук металеві прикраси). На місце опіку накладіть стерильну пов’язку. Дайте ураженому багато пити (при опіках організм людини втрачає багато води). Викличте швидку допомогу (тел. 03). До її приїзду можна дати хворому анальгін, щоб зменшити біль, та діазолін, щоб зменшити інтоксикацію.

Не можна промивати опікову рану, торкатися її руками, обривати залишки одягу, що потрапили на поверхню рани, проколювати пухирі. Не змазуйте місце опіку смальцем, кремом, не сипте у рану порошки. Це може привести до інфікування ран, ускладнити лікування.

Негайно доставте людини з опіками до лікарні. При транспортуванні покладіть хворого на брезент або ковдру на той бік, який не уражений опіками, щоб зменшити біль. Не дозволяйте людині рухати ураженими кінцівками, зафіксуйте їх.

doc
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
17 травня 2020
Переглядів
1467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку