Домедична допомога в разі надзвичайних ситуацій - презентація

Про матеріал
Презентація до уроку з основ здоров'я у 8 класі на тему "Домедична допомога в разі надзвичайних ситуацій".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Домедична допомога в разі надзвичайних ситуацій

Номер слайду 2

Перша допомога – це проведення найпростіших медичних заходів для порятунку життя, зменшення страждань потерпілого від надзвичайної ситуації і попередження розвитку можливих ускладнень. Основні принципи надання першої допомоги:правильність і доцільність (якщо ви не впевнені в своїх діях – краще утриматись; головне правило першої допомоги – не нашкодити);швидкість;продуманість, рішучість, спокій.

Номер слайду 3

Визначення стану потерпілого Перевірити : Пульс( поклавши чотири пальці на сонну артерію чи на зап’ясток)

Номер слайду 4

Дихання (за рухом грудної клітки, у випадку, коли дихання поверхове і не супроводжується значним розширенням грудної клітки, його можна виявити за допомогою пір'їнки чи шматочка вати, який треба піднести до рота чи ніздрів. Про наявність самостійного дихання також вказує запотівання дзеркальця, піднесеного до ротового отвору)

Номер слайду 5

Реакція зіниць на світло (освітити око пучком світла (наприклад, ліхтариком), то спостерігається звуження зіниць — позитивна реакція зіниці).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Непрямий масаж серця. Для непрямого масажу серця необхідно: Покласти потерпілого на тверду поверхню. Вибрати правильно точку натиску на грудину: вона посередині грудної клітини, на два пальці вище кінця грудини. Будьте обережні, щоб не зламати потерпілому ребра. Обіпріться на грудину нижньою частиною долоні - вона повинна бути уздовж грудини. Плечі того, хто рятує, повинні бути над грудиною потерпілого. Двома руками (взяти або в "замок", або одна на іншу "хрест-навхрест") натискати потрібно на середину грудної клітини. Щоб м'язи рук не так швидко втомлювалися, поштовхи потрібно робити всім корпусом. Під час паузи для штучного дихання приберіть руки - грудина потерпілого повинна підійматися безперешкодно. Пауза не повинна бути довше 10 секунд, постарайтеся скоротити її. Класичний прийом реанімації - 30:2, де через кожних 30 поштовхів масажу серця потрібно зробити два вдиху штучного дихання. Якщо людина не вміє цього робити, можна обмежитися масажем серця. При масажі серця потрібно робити у хвилину від 100 до 120 поштовхів. Глибина натиску - 3-5 сантиметрів. Якщо вдалося успішно завершити реанімацію, не припиняйте спостерігати за потерпілим.

Номер слайду 10

Ознаки успішної реанімації: шкіра потерпілого стає менш блідою, сходить сірий, синюшний відтінок; реакція зіниць на світло - звуження; на артерії (сонній або стегновій) з'являються поштовхи; з'являються дихальні рухи.

Номер слайду 11

Домедична допомога у разі незначної кровотечі Шкіру навколо рани 2 -3 рази протерти шматочком марлі або вати, змоченої атисептичним засобом( йод, спирт, перекись водню); видалити невеличкі чужорідні тіла тільки з поверхні та довкола рани; при можливості накласти асептичну пов'язку або прикласти бинт чи підручну тканину і перев‘язати.

Номер слайду 12

Допомога у разі сильної кровотечі – накладання джгута Накладають при травмуванні крупних артерій на верхню і нижню третину плеча, середню і нижню третину стегна. При артеріальні кровотечі – вище місця кровотечі, а при венозній – нижче. Кінцівку в місці накладання джгута обгортають марлею, рушником чи іншою тканиною, підіймають. Джут розтягують і роблять ним 2-3 оберти навколо кінцівки. Якщо джгут накладено правильно – кінцівка бліда, пульс нижче місця накладання зникає і кровотеча спиняється. Термін накладання джгута: в теплих умовах – до 2-х годин, у прохолодних – до 1-1,5 години. Через кожні 30 хвилин послабляти джгут. Під джгутом обов'язково залишають записку з точно зазначеним часом накладання джгута. Кінцівку з накладеним джгутом при холодних умовах утеплюють. У разі відсутності джгута накладають закрутку.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Як уникнути ризику інфікування хворобами, що передаються через кров при наданні допомоги Уникати прямих контактів з кров'ю ; при можливості вдягнути захисні рукавички ( чи виріб з поліетилену); якщо кров потерпілого потрапила на шкіру, якомога швидше змити її водою і витерти шкіру насухо.

Номер слайду 15

Допомога у разі перелому кісток кінцівок Терміново знерухомити ( іммобілізувати ) пошкоджену кінцівку; Накласти шину з палиць, дощок, прутів; після накладання шини руку потрібно підвісити на хустині; провести профілактику шоку на загальних засадах; транспортування та особливо, перекладання повинні бути вкрай обережні. Доправити потерпілого до лікарні.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ПЕРША ДОПОМОГА Припинення дії травмуючих факторів; Проведення найпростіших та найнеобхідніших медичних заходів; Якнайшвидше транспортування потерпілого до медичного закладу.

Номер слайду 19

pptx
Додав(-ла)
Шеремет Інна
Додано
18 вересня 2020
Переглядів
4952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку