Класна година. Вікторина "Охорона природи". Для учнів 8 - 9 класів

Про матеріал

Дати знання про сучаснi методи охорони природи; познайомити

з природоохоронними територiями своєї мiсцевостi, розвивати

вміння аналiзувати, узагальнювати; розвивати здiбностi до

самоосвiти; виховувати почуття особистої вiдповiдальностi за стан

навколишнього середовища, дбайливе ставлення до природи, почуття

прекрасного.

Перегляд файлу

Класна година

Вікторина «Охорона природи»

 

Мета: дати знання про сучаснi методи охорони природи; познайомити

з природоохоронними територiями своєї мiсцевостi, розвивати

вміння аналiзувати, узагальнювати; розвивати здiбностi до

самоосвiти; виховувати почуття особистої вiдповiдальностi за стан

навколишнього середовища, дбайливе ставлення до природи,     почуття

прекрасного.

Обладнання: презентація, комп’ютер, проектор, екран.

Хiд вікторини

Організаційний момент.

Мотивацiя навчальної та пізнавальної дiяльностi учнів.

- Бiосфера - велетенська екологічна система, яка включає всi види живих

органiзмiв. Кожний біологічний вид унікальний i  неповторний. Людина теж

є частиною цієї системи. На протязi всієї iсторii людство не тільки

вивчало природу i відкривало новi землi. Люди використовували природнi

скарби. Згiдно з тим , як людей ставало  все більше, а розвиток науки i

технiки давав їм  новi можливостi, все помітніше вiдчувалися змiни в

природi, викликанi діяльністю людини. Зростаючий вплив людини на природу приводить до її збіднення: зникають або стають рiдкiсними багато видiв органiзмiв .

Останнiм часом виникло багато проблем, якi потребують негайного вирiшення. Сьогодні ми з вами проведемо вікторину, яка дасть можливість визначити. Що ми знаємо про природу нашої планети, нашої держави України, як потрібно охороняти природу, які існують шляхи вирішення цього питання. Порушення рівноваги в угрупованнях, яке виникає з багатьох причин, у тому числі внаслідок виробничої діяльності людини, призводить до зменшення чисельності одних видів і збільшення інших. У результаті окремі види стають рідкісними та можуть зникнути взагалі. Виникає проблема охорони і окремих видів рослин, і цілих угруповань. Для охорони окремих видів рослин у світі складені Червоні книги або Червоні списки, в які занесені види, що потребують охорони. Одночасно створюють різні види природоохоронних територій.

Міжнародним союзом охорони природи і природних ресурсів створена Міжнародна Червона книга. Види, що занесені до неї, мають охоронятися на території усіх країн без винятку. Види, які потребують охорони в межах певної країни, включають до національної Червоної книги. В Україні першу таку книгу було видано в 1980 році, а в 1996 році здійснено випуск Червоної книги України, до якої занесено понад 540 видів рослин і грибів. Для охорони рідкісних угруповань створена Зелена книга  у ній налічується 120 рослинних угруповань.

Охорона рослинного світу та довкілля неможлива без створення відповідної законодавчої бази. Закони регулюють усі питання, пов’язані з охороною до­вкілля та раціональним природокористуванням. Усі ці закони розробляються згідно з Конституцією України.

Питання охорони довкілля і раціонального використання природних ресурсів регулюються положеннями «Закону України про охорону навколишнього природного середовища» та «Закону про тваринний світ». В Україні створені природоохоронні території: заповідники, національні природні парки, заказники, ландшафтні парки тощо. На сьогодні в Україні налічують більше 25 заповідників  установ загальнодержавного значення, створених з метою збереження у природному стані типових для цієї місцевості або унікальних угруповань. У них заборонені будь-які види господарської діяльності. Міжнародне значення мають біосферні заповідники: Асканія-Нова, Карпатський, Чорноморський, «Дунайські плавні».

Національні парки  природоохоронні установи, призначені зберігати природні, історико-культурні комплекси. На їхній території може здійснюватись з дотриманням заповідного режиму організований туризм та інші форми відпочинку. В Україні є і природні національні парки, найголовніші з яких Карпатський, Шацький, Азово-Сиваський, Вижницький, «Синевир», «Подільські Товтри», «Святі гори». У кожній області існують заказники —природні території, створені з метою збереження і відтворення природних комплексів або окремих організмів. На їхній території з дотриманням вимог охорони довкілля може здійснюватися обмежена господарська діяльність.

Чим більше видів рослин і рослинних угруповань навколо нас, чим багатший і різноманітніший рослинний покрив, тим надійніше захищене життя на Землі.

Вікторина

1. Коли виникла ідея створення Червоної книги? (У XX столітті, в кінці 50-х років. Міжнародна Червона книга вперше була видана у 1966 році, Червона книга СРСР-в 1978 році). Мета Червоної книги - виявлення зникаючих видів організмів, тих, що потребують спеціальних заходів захисту. Існує і Чорна книга для тих видів, які назавжди зникли з лиця Землі.)

2. Назвіть заповідник біля Тихого океану. (Це - Сіхоте-Алінський заповідник з його Уссурійською тайгою. Лісовий масив займає понад 90 відсотків площі заповідника. Тут можна зустріти рідкісні рослини і тварини, які занесені в Червону книгу. На жаль, тайга посилено обживається людиною, що негативно позначається на її мешканцях.)

3. Що ви знаєте про тропічні ліси? (Їх флора і фауна налічує до 3 мільйонів видів, з яких описана лише шоста частина. Вивченням займається більше 4 тисяч вчених. Тропічні ліси є дощовими. Це комора лікувальних препаратів, багатьох хімічних сполук, які володіють великою біологічною активністю. Знищення тропічних лісів негативно позначиться на кліматі, чистоті повітря, водойм і навіть на виготовленні продуктів харчування.)

4. Що ви знаєте про народні традиції охорони природи? (В Україні здавна вважають вербу і калину священними: «Без верби й калини нема України». Звичай святити вербу був запозичений християнською релігією з астрального культу наших предків. Верба символізує Прадерево життя, так само, як Чумацький шлях. Недаремно верби завжди садили обабіч шляхів, за космогонічними уявленнями народу наша Галактика є початком утворення Всесвіту — берегом космічного океану. Обряд хльоскання вербою означає поєднання людини з Космосом, можливість відновлення сили і здоров'я. Це був звичай близький за змістом до обряду занурення у священні води Бугу в Україні і Гангу в Індії. Окрім верби, садили в Україні також липу, що присвячувалася матері-Воді, дуб символізував Перуна й Сонце, береза присвячувалася Ладі, клен — Полелю.
Калина також символізувала свято Коляди, Різдва світу. Наруга над нею вкривала людину ганьбою, так само, як убивство лелеки. Біля хати завжди садили калину, взимку її ягоди клали між шибками. Досі існує повір'я: якщо вирізати з калини сопілку, то в сім'ї з'явиться продовжувач роду — син. Калиновий чай — найкращі ліки від застуди. Важлива роль належить калині в різних обрядах, особливо на весіллі (оздоблювали весільне гільце).
Про неї складено безліч пісень, приказок: «Любуйся калиною, коли цвіте, а дитиною, коли росте», «Дівчина, як калина» тощо.
Шанування дерев бере свій початок з сивої давнини, коли наші предки поклонялися деревам, як Богам. Ось як в апокрифах описувалося Дерево Життя: «А посреди Раю Древо Животное, єже єсть божество, і приближається верх того древа до Небес. Древо то златовидно в огненной красоті; воно покривасть вітвям весь Рай, імієть же листя от всіх дерев і плоди тоже. Ісходить от него сладкое благоухание (пахощі), а от корня его текуть млеком і медом 12 істочников» (О. Афанасьев)

5. Де знаходиться найбільший заповідник? (Найбільшим заповідником вважається Антарктида. На материку і прилеглому до нього просторі води заборонена будь-яка діяльність людини (відповідно до міжнародних договорів). Незважаючи на товщі льоду, на континенті виявлено майже 800 видів рослин, які змогли пристосуватися до важких і несприятливих умов життя (морози до 70 градусів). Моховинки і антарктична айра - два види квіткових рослин Антарктиди. Рослини, серед них і лишайники, активно розвиваються лише кілька тижнів у році.)

6. Навіщо нам потрібні зоопарки? (Деякі люди вважають, що зоопарк - це в'язниця для тварин. Але якщо дотримуватися всіх правил утримання тварин у неволі, то вони можуть жити в зоопарку довше, ніж на волі. Багато тварин у зоопарку дають потомство. Людина таким чином рятує рідкісних тварин.)

7. Що таке принцип Ноя? (Принцип Ноя - це назва теорії збереження видів. Критерій цінності - існування самого виду. Це дає йому право на життя. Людина вчиться бачити красиве і дивовижне на планеті. Люди вирішили, що знищення біологічного різноманіття їм невигідно. Населення Землі зростає. І його треба прогодувати. А ще й вирішити екологічні проблеми.)

8. Що ви знаєте про пташиний зоопарк? (Він знаходиться на Канарських островах. Його площа понад 20 гектарів. Зоопарк спеціально обладнаний для того, щоб у ньому добре себе почували 300 видів тварин і майже 500 видів рослин. Пташиний зоопарк дуже популярний у туристів.)

9. Розкажіть про заповідник «Асканія-Нова». (Він розташований на Україні (Херсонська область). Площа становить 11 тисяч гектарів; 400 видів рослин, понад 150 видів чагарників, павичі, фазани, орли, папуги і страуси добре себе почувають серед степів. Водна гладь - для чорних лебедів, рожевих фламінго, гусей і качок. На пасовищах можна зустріти коня Пржевальського та буйвола, верблюда і зебру, козулю та оленя. Вчені працюють над створенням нових порід домашніх тварин.)

10. Що таке Дитячий тропічний ліс? (12-річний шведський хлопчик на ім'я Роланд Тиендсуу вирішив зробити спробу порятунку тропічних лісів. Йому дуже хотілося, щоб вони не пропали, поки він виросте. Разом з однокласниками і їх вчителем хлопці стали продавати печиво для місцевих жителів. Справи йшли успішно, і їм вдалося купити 4 гектари тропічного лісу в Південній Америці. Цей ліс був придбаний для заповідника в Коста-Ріці. Інші шведські школярі наслідують їх приклад і викупили ще 7 гектарів. Вдячне керівництво заповідника назвало цю частину лісу «Дитячий ліс назавжди». У хлопців є послідовники в інших державах.)

11. Які птахи, занесені до Червоної книги України?  писок із 87 видів птахів, яких включено до останнього видання Червоної книги України (2009). У порівнянні з попереднім виданням (1994), до нового було включено на 20 видів більше, у списку такі птахи позначені *. У таблиці наведено охоронний статус виду відповідно до Червоної книги України та критеріїв Міжнародного союзу охорони природи . Види наведено у систематичному порядку, вони належать до 12 рядів.

12.Цього птаха називають лісовим лікарем», він лікує дерева, витягуючи шкідливих комах з-під кори? (Дятел)

13. Які причини створення заповідників. (Заповíдник або заповідник суворого режиму — територія або акваторія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Згідно з МСОП класифікується як природоохоронна територія категорії Ia. Заповідники виділяються як унікальні пам'ятки історії і культури, живої і неживої природи, з науковою метою, як резервати тварин і рослин. В Україні перебувають під охороною держави. Головні функції українських заповідників — збереження генофонду флори і фауни, охорона непорушених чи малопорушених природних ділянок (еталонів природи), вивчення екології тварин і рослин, порівняння біогеоценозів заповідника з природними комплексами суміжних територій, на яких дозволена господарська діяльність (для прогнозування можливих змін у природних екосистемах під впливом діяльності людини). Заповідники використовуються і як бази наукової пропаганди охорони природи ).

14.Чи росте дерево взимку? Чому? (Дерево взимку продовжує жити, дихати, але корені його знаходяться у промерзлій землі, а листя упадають ще восени. Звичайно при таких умовах дерево активно рости не може, але поки грунт не промерз до мінус 2 градусів, то коріння дерева можуть рости. У цей період утворення нових коренів навіть більш активне, ніж у літній та весняний період.

Цікаво, що ми не замислюємося над тим, що коренева система дерев навіть більш розвинена, ніж крона. Якщо крона дерева висотою 2,5 м, то корені будуть йти від стовбура на 3-4 метра. Саме взимку дерево активно шукає собі поживні речовини ще не порушеної морозами грунтом, а від того його корені ростуть.

15. Назвіть тварин, які взимку сплять? (У зимову сплячку впадають наступні тварини:

  • австралійські єхидни
  • борсуки
  • бурундуки
  • їжаки звичайні
  • дрімлюги білогорлі
  • лемури карликові
  • летючі миші
  • жаби
  • ведмеді
  • опосуми чилійські
  • соні
  • бабаки
  • ховрахи
  • хом'яки 

 

Справжня сплячка чимось схожа на стан заціпеніння і не має нічого спільного з звичайним сном. У таких видів ссавців, як їжаки або соні, взимку впадають у справжню глибоку сплячку, відбуваються в цей час корінні фізіологічні зміни, які і забезпечують можливість такого тривалого голодування.)

16. Яка тварина може прожити без води довше верблюда? (Довше верблюда можуть жити без води різні тварини).

Наприклад: імператорські пінгвіни в період висиджування потомства до 130 днів обходяться без води і їжі, а скласти білки до 100 днів можуть не пити.

Але є й такі тварини, які зовсім не п’ють воду і обходяться вологою з їжі (зелені листя, фруктів, насіння, овочів).

Коали в звичайних умовах не п’ють воду, але п’ють тільки коли хворі або в періоди великий засухи, якщо листя на деревах підсушені. Також майже не п’ють води хом’ячки, пацюки, ящірки, змії і деякі інші види.

17. Хто такий лісник? (Лісник охороняє ліс і ввірене йому майно, приймає заходи до попередження і припинення порушень правил пожежної безпеки, самовільних порубок, сінокосіння, випасу худоби, різних крадіжок та інших порушень користування лісом і землями. Він здійснює контроль за станом, охороною і захистом лісів в районі обходу, за виконанням правил і строків полювання, за збереженням пожежно-спостережних пунктів, розпізнавальних знаків для авіації, мостів, граничних знаків.

Отже, лісник охороняє ліс і допомагає раціонально використовувати лісові багатства. А для цього він повинен добре знати життя лісу – мати спеціальну 18. Що таке екологічний кодекс? (Це закон, в якому записано, як треба охороняти природу)

Стаття 17. Компетенція Кабінету Міністрів України у галузі охорони навколишнього природного середовища

Кабінет Міністрів України у галузі охорони навколишнього природного середовища здійснює реалізацію визначеної Верховною Радою України екологічної політики; забезпечує розробку державних цільових, міждержавних екологічних програм; координує діяльність центральних органів виконавчої влади, інших установ та організацій України у питаннях охорони навколишнього природного середовища.

Також Кабмін встановлює порядок утворення і використання Державного фонду охорони навколишнього природного середовища у складі Державного бюджету України та затверджує перелік природоохоронних заходів; організує екологічне виховання та екологічну освіту громадян; керує зовнішніми зв'язками України в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Кабінет Міністрів встановлює порядок розробки та затвердження екологічних нормативів, лімітів використання природних ресурсів, скидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, а також порядок надання дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами;

До компетенції Кабміну належить прийняття рішень про організацію територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

19. Які природоохоронні комплекси існують на території нашого району?

Вчитель.

А хто може сформулювати правила поведінки в лісі?

Гілки не ламайте, дерева не калічте, ні травинку, ні лист даремно не рвіть.

У лісі можна грати: листя порвати, сплести вінки, букети зібрати величезні. Подумаєш, в лісі і так їх багато (зазвичай супроводжується картинкою).

Намагайтеся не шуміти, а то ліс злякається, зачаїтися, і ви не дізнаєтеся жодної таємниці.

Пучеглазую жабу, повзучого вужа, неповоротку жабу, противних гусениць, можна прогнати, а краще б їх зовсім не було.

Садити якомога більше дерев, щоб ми могли дихати чистим повітрям.

Підведення підсумків, оголошення загального рахунку. Нагородження.

Вчитель. Дорогі діти! Мені дуже приємно було, що ви взяли участь у екологічній вікторині. Сподіваюся, що ви ще більше будете любити природу, проявляти інтерес, оберігати її.

 

docx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
1057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку