Книжка в житті людини. Письменник — особливо обдарована людина, його праця над художнім твором. Книги в Київській Русі.

Про матеріал
Конспект першого уроку в 6 класі з української літератури. Інформативний матеріал про традиції книжкової культури. Емоційно налаштовує дітей на подальшу співпрацю.
Перегляд файлу

Українська література                                                                           6 клас

Тема. Книжка в житті людини. Письменник — особливо обдарована людина, його праця над художнім твором. Книги в Київській Русі. Ярослав Мудрий - великий шанувальник освіти, книжкової мудрості. Сучасний читач і його роль у новому «житті» твору.

Мета: продовжити роботу над усвідомленням ролі книги у  житті людини, домогти визначити роль письменницької діяльності у створенні книжок; прослідкувати історію написання книжок у Київській Русі; розвивати читацьку компетентність учнів, культуру зв’язного мовлення, увагу, спостережливість, продовжити формувати навички виразного читання; виховувати поважне ставлення до творців книг, писемного слова, почуття любові до художньої літератури.

Зміст уроку

І. Актуалізація опорних знань учнів

1.1. Вступне слово вчителя

Прокоментуйте вислів:

«Сонце освітлює людині шлях, книжка дає їй крила».

 

Нам важко навіть уявити світ, в якому немає книги. До неї ми звикли з самого дитинства, вона розкривала перед нами дивовижні таємниці життя та давала корисні поради у важку хвилину, вчила нас розуміти самих себе.

Найважливіше призначення книги – зберігати знання, накопичені віками, і передати їх наступним поколінням. Завдяки цьому став можливий стрімкий прогрес людства  в останні століття в галузі науки. Більшість наукових відкриттів робиться на основі раніше накопиченої й систематизованої інформації, результатах дослідів з усіх куточків світу. Знання, що ми отримуємо їх із книг, дозволяють нам рухатися вперед, не витрачаючи час на відкриття того, що вже комусь відомо. Книзі ми завдячуємо тим, що й сьогодні можемо насолоджуватися шедеврами давньої літератури. Як влучно пише І. Франко:

Книги - морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.

Спілкування з книгою допомагає людині розвиватися та вдосконалюватися. Адже для того, щоб зрозуміти зміст, який автор прагне донести до читача, треба читати вдумливо, уважно, підключати свій власний досвід, вміти аналізувати інформацію. І якщо читачеві це вдається, то перед ним розкривається цілий світ цікавих подій, глибоких душевних переживань, інтелектуальних відкриттів.

Спробуйте визначити роль книги у житті людини. Які функції сьогодні виконує книга?

  • інформативна або пізнавальна
  • комунікативна (книга як засіб передачі інформації).
  • виховна
  • естетична функція
  • репродукційна
  • Чи могли б ми обійтися сьогодні без книг? Чому?

ІІ. Повідомлення теми, мети, мотивація навчальної діяльності учнів

ІІІ. Засвоєння нових знань, формування умінь і навичок

3.1. Робота з підручником

У всі часи до книги ставилися як до святині. Колись, ще до винайдення технології друку, книги переписувалися від руки, а їхні обкладинки оздоблювалися позолотою і дорогоцінним камінням. Книгою книг по праву вважається Біблія – давня і вічна скарбниця людської мудрості на всі випадки життя, що дійшла до нас крізь непросту історію двох тисячоліть. Викладені в ній принципи життя актуальні й сьогодні.

Книга, написана багато століть назад, допомагає нам пізнати світогляд і мислення наших далеких предків, розкриваючи тим самим секрети людської сутності. Завдяки книгам ми можемо прослідкувати еволюцію світогляду людини, суспільного устрою, етичних норм.  Книги зберігають всю відому історію нашого існування на Землі.

 

- На с. 4 є вислови про книги. Зачитайте і поясніть їх. Запишемо перший вислів до зошитів.

- Пригадайте, що вам відомо про виникнення і розповсюдження книг у Київській Русі? Хто з князів цієї держави відзначався особливою любов’ю до книг?

С. 4. «Подумаймо разом», колективно виконаємо завдання.

- Зараз ми будемо читати статтю про Ярослава Мудро та його внесок у розвиток книгарництва. Однак, яку назву має стаття?

- Що ви пригадуєте про «Повість..»? Хто є одним з її авторів?

«Повість минулих літ» - найвидатніша пам'ятка літописання Київської Русі. Створена на межі XI–XII століття Нестором та іншими літописцями, вона є не лише джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором. Це перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року.

- Прочитайте статтю «З літопису «Повість минулих літ» і дайте відповідь на запитання «В чому заслуга Ярослава Мудрого перед нашим народом?»

3.2. Повідомлення вчителя

Найдавніша форма книжки: книга була  у формі великого круглого свитку, щоб прочитати, треба було поступово прокручувати свиток.

Та створення книг ще лишалося дуже дорогою справою, адже писали їх від руки. Цим займалися фахові писці, переписчики. Це були здебільше люди духовні – священники і ченці (монахи), дяки. Це була дуже важка й кропітка робота. Переписування було нелегке, тому й книга цінилася дорого. Дорогоцінну книжку дуже шанували. Оправляли її старанно, в дошки, покриті шкірою, або й у срібну оправу, не раз із майстерним орнаментом (візерунком). Давні книги були прикрашені різнорідними орнаментами й заставками у вигляді плетінок, з яких виходили постаті фантастичних птиць, звірів, часом і людей. Ініціали й заставки мальовано яскраво-червоною фарбою, киноваррю, або різнорідними фарбами, нерідко сріблом і золотом.

Друкарство зявилося ж значно пізніше.

3.3. Робота з ілюстраціями

Першою надрукованою книгою в Україні був «Апостол» І. Федоровича.

Уважно погляньте на малюнки. Ви бачите портрет самого створювача книги і пам’ятник, що увіковічив цей момент.

3.4. Проблемна бесіда

- Пригадайте хто такі письменники? Це професія чи творче покликання?

- Назвіть імена відомих укр. письменників.

Письменник — мужня, рішуча людина, яку завжди вирізняє сила волі, цілеспрямованість, наполегливість, бажання перемагати, долаючи всілякі перешкоди. Читаючи той чи інший твір, ми разом з письменником фантазуємо, подорожуємо в чарівний світ казки, легенди, міфу; знайомимося з видатними історичними подіями та особами; вчимося цінувати дружбу, вірність, красу природи, національне мистецтво і культуру.

3.5. Продовження роботи з підручником.

С. 6.

«Створити художній твір ­– значить у чомусь вичерпати себе»

- Поясніть вислів Григора Тютюнника.

- Чи кожен письменник дійсно вичерпує власні сили і натхнення, коли пише черговий твір? Доведіть

3.6. Евристична бесіда

- Сьогодні з’явилося чимало альтернатив книзі: планшет, електронна книга, ноутбук, телефон та ін. Чи можуть названі нововведення замінити книгу? Думку обґрунтуйте.

- Чи є ці зміни позитивними? Який негатив вони несуть?

Електронні книжки, які можна знайти в Інтернеті, значно полегшують і прискорюють доступ до потрібної людині інформації. Однак читання книги – ніби спілкування з живою людиною.

ІV. Підсумок уроку

4.1. Заключне слово вчителя

Отже ви впевнилися, наскільки важкий шлях пройшла книга, як її потрібно цінувати. Книга відкриває перед нами чарівний світ прекрасного і величного, вона розповість про героїчну історію нашої Батьківщини, інших народів, про багатство земних надр і таємниці космосу, розкаже про людей чесних, сміливих і самовідданих, добрих, вірних і допитливих; навчить розпізнавати людей підлих, підступних, егоїстичних і обмежених, дріб’язкових.

VІ. Оголошення і коментар домашнього завдання

Виписати 6-7 прислів’їв про книгу.

docx
Додано
20 серпня 2019
Переглядів
3741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку